RK Slovenije
Območno združenje Koper

Gramšijev trg 1
SI-6000 Koper, Slovenija

M: 051 655 545
T: (05) 627 81 12

TRR: SI56 1010 0003 5369 105 Intesa Sanpaolo Bank
DŠ: 16635477

Uradne ure:
Ponedeljek: 9.00-12.00
Sreda: 9.00-12.00 in 14.00-16.00
Petek: 9.00-12.00

e-mail: info@rks-koper.si 

TEČAJI PRVE POMOČI SE IZVAJAJO, PRI ČEMER UPOŠTEVAMO VRSTNI RED PRISPELIH PRIJAV. Prijave sprejemamo osebno na združenju ali po elektronski pošti na prijave@rks-koper.si
​Mesto na tečaju in izpitu si zagotovite z izpolnjeno ter poslano prijavnico.

ZBIRAMO PRIJAVE za termin 27.2. - 1.3.2023

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE: predvideni termini 23. in 27.2.2023, zbiramo prijave

Prijavnico pošljite na Gramšijev trg 1, 6000 Koper ali elektronski pošti na prijave@rks-koper.si 
Informacije na 05/627-81-12 ali 051/655-545.

Lokacije Avtomatskih zunanjih defibrilatorjev - AED

https://www.ihelp.life/aedall (iHelp - obstaja tudi aplikacija za mobilne telefone)

http://www.aed-baza.si/ (AED baza Slovenije)

Voščilnica

Sreda, 31. december 2014
Podeli:

Obisk dedka mraza

Ponedeljek, 29. december 2014

Tudi letos je Območno združenje Rdečega križa Koper obiskal Dedek Mraz. Skupaj z Centrom za Socialno delo Koper, Društvom prijateljev mladine ter mnogimi drugimi donatorji je obdaril in razveselil 206 otrok.

Podeli:

Simpozij "Više od krvi"

Sreda, 17. december 2014

Strokovni simpozij "Više od krvi " je potekal 12.12.2014 v Reki. Sodelovali so medicinski strokovnjaki, predstavniki darovalcev krvi iz Italije in predstavniki Rdečega križa iz Slovenije, Srbije in Hrvaške.Strokovnjaki so na simpoziju lahko izvedeli več o darovanju krvi, o tem, kako organizirati kampanje na celoten sistem, ki povezuje zdrav del prebivalstva, ki daje ali bi lahko dali kri, in tiste, ki potrebujejo kri.Teme simpozija so bile povezane s poslanstvom transfuzijske medicine, klinično prakso transfuzije in etičnega in družbenega pomena krvodajalstva. Cilj simpozija je bil  dvigniti zavest o pomenu darovanja krvi, potrebne podpore v skupnosti, razumevanje pomena zdravljenje transfuzije za določene skupine pacientov in izboljšanje organizacije darovanja krvi kot enega najpomembnejših aktivnosti Rdečega križa.

Podeli:

Srečanje prostovoljcev OZRK Koper - Sv. Anton 15.12.2014

Ponedeljek, 15. december 2014

Dogodek je bil namenjen vsem prostovoljcem, ki so skozi vse leto predano razdajali
svoj prosti čas in srce in s tem pripomogli k uresničitvi poslanstva RK, kot so Prva pomoč, krvodajalstvo, reševanje socialne problematike in lajšanje stisk ljudi , vzgoja za humanost in prostovoljstvo...... Vzdušje je bilo nadvse prisrčno, saj prostovoljce druži ista misel in dejanje: biti v veselje in pomoč ........ to je prvo poslanstvo .....

Koledar, ki ga je letos OZRK Koper ponudil vsem prostovoljcem z mnogimi fotografijami pa je dokaz kakšno veliko delo je bilo v tem letu opravljeno in koliko različnih dogodkov se je zvrstilo. Opravljeno je bilo izjemno veliko prostovoljnih ur predanega dela, kar je posebnega pomena, ne samo za Rdeči križ, pač pa za celotno skupnost. Kajti brez prostovoljcev marsikatero delo ne bi bilo opravljeno.Ne smemo pozabiti tudi za zaposlene in na vodstvo našega združenja, ki opravlja ogromno administrativno vodstvenega in strokovno zelo odgovornega dela, brez katerega ni dobrih rezultatov v RK .

Podeli:

100 krat daroval kri

Petek, 12. december 2014

Iz Centra za transfuzijsko dejavnost Izola smo prejeli novico, da se je vitezom krvodajalstva pridružil nov član, saj je gospod Vuksanović Živan stotič daroval kri. Že od leta 1973 ko je prvič daroval kri kot vojak v Puli g.Vuksanović redno daruje kri, ob tej posebni priložnost pa je nastala tudi fotografija. V imenu Rdečega križa Slovenije - Območnega združenja Koper se gospodu iskreno zahvaljujemo, želimo mu obilo zdravja in osebnega zadovoljstva ter da bi še mnogo let nadaljeval s to plemenito dejavnostjo, kot je redno darovanje krvi. Za sodelovanje se zahvaljujemo tudi Centru za transfuzijsko dejavnost Izola.    

 
Podeli:

Družinski obisk bratov Žigraj na CTD Izola

Sreda, 10. december 2014

V četrtek 04.12.2014 je v Transfuzijskem centru Izolske bolnišnice zgodil zanimiv dogodek.Bratje Žigraj, kar 5 jih je, so skupno darovali 163 krat.

Josip-54 krat, Damir-36 krat, Zvezdan-30 krat, Robert-24 krat, Andrej-19 krat 

 Čestitamo! Naj bodo vsem vabilo za darovanje življensko pomembne tekočine.

Podeli:

Gasilci darovali kri

Petek, 10. oktober 2014

Redni krvodajalci, ki si vedno z veseljem odzovejo krvodajalskim akcijam je cca 2/3 zaposlenih na Gasilski brigadi Koper. Delajo v 4 izmenah in prav v vsaki izmeni so pridni krvodajalci.

Tako so še enkrat s svojim zgledom pokazali pripravljenost na pomoč tudi v tej obliki.

Podeli:

Obisk iz RK Makedonije

Ponedeljek, 8. september 2014

V okviru mednarodnega sodelovanja ter medsebojne izmenjave nacionalnihdruštev Rdečega križa je naše območno združenje obiskala makedonska delegacija RK, ki se je mudila tudi v MZL na Debelem rtiču in je bila gost Rdečega križa Slovenije. Medsebojno povezovanje in izmenjava izkušenj ter primeri dobre prakse so pomembni povezovalni členi  med posameznimi nacionalnimi društvi.

Gostje so bili navdušeni nad videnim, saj so si ogledali Luko Koper, panoramo Kopra in se zadržali v prijetnem pogovoru v novih prostorih našega združenja na Gramschijevem trgu, kjer  jih je  poleg vodstva koprskega križa pozdravil tudi tudi podžupan MOK Koper g. Bolčič.

Podeli:

Ekskurzija prostovoljcev, krvodajalcev jubilantov in članov RKS-OZ Koper v Solferino - po sledeh ustanovitve mednarodnega rdečega križa

Ponedeljek, 8. september 2014

EKSKURZIJA PROSTOVOLJCEV, KRVODAJALCEV JUBILANTOV IN ČLANOV RKS-OZ KOPER V SOLFERINO - PO SLEDEH USTANOVITVE MEDNARODNEGA RDEČEGA KRIŽA

Območno združenje RK Koper je za svoje zveste prostovoljce, srčnein plemenite krvodajalce pripravilo izjemno zanimivo ekskurzijo v Lombardijo, in sicer v Solferino, kjer je pred 155 leti švicarski poslovnež postavil temelje Rdečemu križu. Letos minev namreč 155 let od hude bitke, ki je Dunanta tako presunila, da je dal pobudo za ustanovitev organizirane pomoči ranjencem, danes bi jo lahko poimenovali PRVA POMOČ. Istočasno pa mineva 150 let od podpisa prve ženevske konvencije, ki so jo nadvse slovesno in ganljivo obeležili pred kratkim v Solferinu.

Inter Arma Caritas (človekoljubna pomoč med orožjem) je postalo vodilo gibanja.

V nadaljevanju ekskurzije, ki je pomenila tudi druženje in spoznavanje, so si udeleženci z zanimanjem ogledali med drugim tudi Muzej v Solferinu, v katerem je osrednja dvorana posvečena bitki 24. junija 1859. Obisk kostnice v cerkvi z ostanki kar 1400 lobanj padlih v bitki ter kosti okrog 7000 padlih pa je vsakega izmed nas presunil. Kostnica je ganljiv spomenik minljivosti ter nesmiselnosti vojn.

Sledil je še zanimiv ogled parka Mednarodnega RK posvečenega H. Dunantu, ki je vse svoje življenje in ideale posvetil RK in v katerem so v marmorju vgravirana imena vseh 189 nacionalnih društev rdečega križa (tudi slovenskega) in rdečega polmeseca.

Nato "skok" do prelepega in očarlivega mesteca Sirmione ob Gardskem jezeru, kjer smo doživeli pravi turistično-poletni utrip in bili navdušeni nad videnim.

Ekskurzija je bila nekaj, česar se ne pozabi in nekaj, kar bi moral doživeti prav vsak prostovljec Rdečega križa.Na mestu samem lahko vsak  pripadnik RK osebno spozna velikanski pomen in namen te največje humanitarne organizacije.

Hvaležni smo vodstvu OZRK Koper, ki je prepoznalo smiselnost te ekskurzije in nam omogočili ogleda nečesa izjemnega, kar ostane za vedno ......

 

Marija Jereb

Podeli:

Križem kapica v MZL Debeli rtič

Ponedeljek, 18. avgust 2014

S Tjašo sva obiskali skupino otrok  na počitnicah  v Mladinskem zdravilišču na Debelem rtiču  iz OZRK Litija (otroci prihajajo sicer iz  občin  Litija in Šmartno).  Zanimivo dogajanje, kot je bila predstavitev pomena Rdečega križa ter prostovoljstva mladih za boljši svet, je bila ena dobra stvar. Skupaj smo delili mnenje, se učili drug od drugega, se spoznavali in si ogledali veliko video filmčkov na temo prijateljstvo, solidarnost, razumevanje. Nismo pozabili na prvo pomoč, krvodajalstvo in na dobroto.... Kajti ljudje smo na svetu zato, da si pomagamo in se imamo radi ter spoštujemo vsa živa bitja.


Kaj pa so z veseljem  o bivanju na Debelem rtiču  povedali otroci :

- da jim je lepo in prijetno ter varno,

- da uživajo v plavanju, kopanju,tekmovanju,

- da zelo dobro jedo ,

- da so srečni ker spoznavajo vrstnike, s katerimi se radi družijo

in kot zanimivost: da se učijo samostojnosti in odgovornosti .....

Podeli:

Zaključni festival prostovoljstva

Ponedeljek, 26. maj 2014

Na včerajšnjem zaključnem dnevu festivala prostovoljstva (22.5.2014) v organizaciji Slovenske filantropije smo se našli pravi ljudje in smo skupaj delali dobre stvari za vse okrog nas. Naši učenci so se pokazali kot izjemni prostovoljci in so na stojnicah delili obeske prijateljstva iz srca, ponujali odlične domače izdelke s pridihom oljk, sadili v lončke dobre želje.... skratka bili so inovativni in srčni. Za naš mladi rod prostovoljcev se tako ni bati.

Sodelovali smo z roko v roki : naše območno združenje s komisijo za mlade ter učenci Osnovnih šol Koper, P.P.V. Il Vecchio Koper-Capodistria, Osnova šola Škofije ter pobratena šola Simona Jenka Kranj pod budnim očesom učiteljic mentoric Nine, Bernarde, Andreje, Silvie, Irene ter moje malenkosti.
Naše stojnice so bile izjemno obiskane in s ponosom smo predstavili naše skupno delo. Najboljši ambasadorji vsega tega pa so bili vsekakor naši mladi za boljši svet.

Hvala vsem za tako lep dogodek !    

Podeli:

JN - prehrambeni in drugi artikli za otroke

Četrtek, 22. maj 2014

Naročnik, RKS-OZ Koper, vabi vse zainetersirane ponudnike, da predložijo ponudbe skladno z razpisno dokumentacijo.

Rok za predložitev ponudb je sreda, 4.6.2014 do 12.00 ure, osebno ali po pošti na naslov: RKS-OZ Koper, Vojkovo nabrežje 6, 6000 Koper.

Več o pogojih razpisa v razpisni dokumenataciji.

Podeli:

Rdeči križ in mladi prostovoljci

Četrtek, 15. maj 2014

Koper, 14.05.2014 - Dogajanje, ki je danes navdušilo in dvignilo na noge 416 učencev in ostalih udeležencev velike prireditve  RK in mladi prostovoljci, v organizaciji OZRK Koper- komisije za mlade- se je danes odvijalo v OŠ Koper že sedmič.Šola Koper nudi vso podporo in logistično pomoč, ki je pri taki organizaciji  še kako dobrodošla.

Sodelovalo je 16 ekip iz Osnovnih šol Mestne občine Koper ter prvič tudi ekipa iz Doline pri Trstu, kar pomeni, da je Rdeči križ res mednarodni in da za njegove vrednote ni ovir. Učenci so se pomerili v znanju o Rdečem križu ter odgovarjali na vprašanje o oskrbi športne poškodbe, ki je bila prisotnim tudi nazorno prikazana. Prireditev je odlično in z vsem svojim žarom in talentom  povezoval Tomaž Klepač, naš srčni prostovoljec , v zabavnem delu pa sta nas navdušila Slavko Ivančič in Lia Luša, ki sta skupaj zapela nekaj izjemnih pesmi, ki bi jih poslušali znova in znova. To je bilo najlepše praznovanje Tedna RK in počastitev 70-obletnice  ustanovnega zbora Rdečega križa Slovenije v Gradacu v Beli Krajini. Zmagovalna ekipa 1  OŠ Antona Ukmarja si je prislužila kopanje v MZL na Debelem rtiču. 

Z vzgojo za humanost med mladimi bomo  v komisiji za mlade pri OZRK Koper  nadaljevali tudi v bodoče, saj bomo tako lahko vzgojili novi rod prostovoljcev. 

Prisotni so odšli zelo zadovoljni, kar pričajo tudi njihova mnenja kot so npr: zelo prijetno, veselo, radostno ... ali odlično, super, lepo vzdušje, super prostor in organizacija. Pohvala za italijanski jezik ter samo pohvale....ter prireditev ni samo zelo dobro pripravljena, temveč resnično promovira Dunantovo idejo. Za učence zelo prijetna in poučna ...

Prireditev je sofinancirala Mestna občine Koper.

Podeli:

Mladi prostovoljci so prihodnost naših in bodočih rodov

Sreda, 16. april 2014

Včerajšnje dogajanje v OŠ z italijanskim učnim jezikom P.P.V.Il Vecchio Koper, delavnice z učenci 4. in 5. razredov je bil najlepši in najbolj dragocen poklon ob svetovnemu dnevu mladih prostovoljcev.
Obisk na vaši šoli je zame vedno nek poseben izziv in zadovoljstvo, ki ju podoživljam še dolgo časa....
Delavnici z učenci 4. razredov, kjer smo se spoznavali, se pogovarjali in ugotavljali, zakaj sta Rdeči križ v povezavi s prostovoljstvom in mladimi  potrebna in dragocena ter delavnica s že pravimi izkušenimi in srčnimi prostovoljci, učenci 5. razreda , sta minili v nekem posebnem vzdušju. Zaupanje, spoštovanje, začudenje ter iskrenost je bilo čutiti v razgovorih in ob ogledu mnogih zanimivih video filmčkov.
Nekatere smo ponovili, druge smo analizirali in skupaj izdelovali dobre misli, izkaznico prostovoljca.....
Hvala za lepo preživet dan in hvala za povabilo. Vesela sem, da lahko sodelujem z vami vsemi, se od vas učim in rastem. To je čar prostovoljstva.    

Podeli:

Hvala, ker skrbite za druge ...

Ponedeljek, 31. marec 2014

Besede namenjene vsem  prostovoljcem Območnega združenja RK Koper so nas ganile, še posebno ker so prišle iz iskrenih otroških ust in njihovih čistih src. Skupina predšolskih otrok iz vrtca Semedela, enota Rozmanova, je namreč obiskala prostore RK Koper, kar je rezultat našega nedavnega obiska in predstavitve Rdečega križa v začetku marca v tej skupini. Otroci so s seboj prinesli risbice na temo Rdeči križ, ki jih bomo z velikim veseljem  razstavili v naših prostorih. Ponovno smo si skupaj ogledali risanko Prostovoljček Rdečega križa  s poudarkom, da so tudi najmlajši zelo pomembni prostovoljčki, na katere smo upravičeno zelo ponosni. V spomin na ta prelep dogodek še zastavica Rdečega križa,ki jo je stisnil k sebi in poljubil eden izmed malčkov. Videno ganjeni smo ostali brez besed. V takih trenutkih se zaveš, da je biti prostovoljec Rdečega križa nekaj edinstvenega in razumeš vso veličino otroških bitij

Podeli:

100 krat daroval kri

Četrtek, 27. marec 2014

"Kdor prinaša svetlobo v življenje drugega,

se ji sam ne more izogniti."

 

Iz Centra za transfuzijsko dejavnost Izola smo prejeli novico, da se je vitezom krvodajalstva pridružil nov član, saj je gospod Željko Šafhalter stotič daroval kri. Že od leta 1969 g. Šafhalter redno daruje kri, ob tej posebni priložnost pa je nastala tudi fotografija. V imenu Rdečega križa Slovenije - Območnega združenja Koper se gospodu iskreno zahvaljujemo, želimo mu obilo zdravja in osebnega zadovoljstva ter da bi še mnogo let nadaljeval s to plemenito dejavnostjo, kot je redno darovanje krvi. Za sodelovanje se zahvaljujemo tudi Centru za transfuzijsko dejavnost Izola.    

Podeli:

Priznanja civilne zaščite

Petek, 7. marec 2014

Dne, 5.3.2014 so v Manziolijevi palači v Izoli, sta namestnik direktorja uprave za zaščito in reševanje Branko Dervodel in poveljnik civilne zaščite za Obalo Zvezdan Božič, podelila priznanja civilne zaščite najzaslužnejšim posameznikom v lanskem letu. Bronasti znak civilne zaščite je prejel tudi naš Tomaž Bolčič, ki je aktivno sodeloval na področju prve pomoči, zaščite in reševanja ter nenezadje tudi pri delu z mladimi. Tomažu iszrekamo iskrene čestitke.

Podeli:

Od delavnice prostovoljstva in rdečega križa Moja dlan tvoja dlan do obiska sovrstnikov v mladinske zdravilišču na Debelem rtiču

Torek, 4. marec 2014

Prijeten, kreativen, poučen in s čustvi nabit dogodek se je odvijal z učenci 5. razreda Osnovne šole Dekani. Bil je drugačen kot običajno in zaključil se je lepo in nadvse sproščeno.

Delavnice RK in prostovoljstva in humanih vrednot z naslovom MOJA DLAN TVOJA DLAN... so potekale v dveh fazah. S kolegico Tjašo sva prikazali nekaj poučnih video filmčkov, ki so se otrokom usedli v srce. Sodeč po tišini in strmečih obrazih, je bil namen dosežen. Zgodba o nastanku Rdečega križa, For the Birds, Change  nazorno odstirajo naša čustva. Dobroto, sočutje, razumevanje in spoštovanje drug  drugega. Čudovito zapeti pesmi Beyonce   I was here  ter  Jackie Evancho I believe pa sta s svojo vsebino, ki sem jo prevedla pustile velik pečat v otroških dušah. Izdelava plakatov je otroke zabavala in jim nudila zadosti kreativnega dela. Na to smo se odpravili na obisk k vrstnikom, ki so preživljali počitnice v Mladinskem zdravilišču na Debelem rtiču. Dekanski učenci so jih obdarovali, saj so za njih zbrali veliko število higienskih potrebščin in s tem pokazali, da znajo deliti in darovati.

Skupno druženje in spoznavanje počitniškega utripa je bilo za učence nepozabno in privlačno. Stkale so se vezi prijateljstva in razumevanja. Spoznali so velik pomen Mladinskega zdravilišča Debeli rtič in se navduševali nad videnim. 

S takšnim načinom delavnic je vredno nadaljevati tudi v bodoče, saj se tako prepletajo na najboljši način  teoretične osnove humanih vrednot in prostovoljstva, ter prostovoljstvo in dobra dela v živo. Navsezadnje je to tudi namen in poslanstvo predstavitve humanih vrednot, ki jih otroci zelo dobro sprejemajo.

Hvala šoli Dekani, da se je odločila za tak korak in nov pristop....   

Podeli:

Rdeči križ je nekaj posebnega, radi ga imamo in srček se nam smeji

Četrtek, 13. februar 2014

Te izjave petletnikov iz vrtca Semedela enota Rozmanova nas je presenetila in razveselila.  Na obisku pri malčkih sva s Tjašo ugotovili, da presenetljivo dobro poznajo Rdeči križ, razumejo  pomoč, ni jim tuja beseda stiska in veselijo se skupaj z ostalimi, če so srečni.

Srečanje  s predstavitvijo Križem kapice in ogledov Objemi me  ter Ne zdi se mi prav je minilo prehitro, saj so se kar vrstila vprašanja, iskreni otroški odgovori  in smeh ter iskrice v očeh.

Lepo je biti prostovoljec, še lepše je delati z otroci, saj ti vračajo tisto najboljše in najlepše. In tudi to je del poslanstva Rdečega križa .....  

Podeli:

11.2. Evropski dan številke za klic v sili - 112

Četrtek, 13. februar 2014

Na ta dan, smo skupaj z URSZR Enota Koper, obiskali učence OŠ Parde, ter jim predstavili naše delo. RKS - Območno združenje Koper je za učence tretje triade presdavilo temeljne postopke oživljanje in uporabo defibrilatorja. Učenci so z navdušenjem in zanimanjem spremljali predstavitev ter nenezadnje tudi sami poskusili oživljati.

Podeli:

Predstavitev TPO in AED na Škofijah

Četrtek, 13. februar 2014

Na pobudo Krajevne organizacije RK Škofije, smo v torek, 11.2., ravno na Evropski dan številke za klic v sili, izvedli predstavitev temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja za vse zainteresirane krajane. Navzoči so z zanimanjem spremljali predstavitev ter tudi sami poskusili oživljati našo "Ančko".

Podeli:

Podarimo naprej

Petek, 31. januar 2014

V sredo, 1. decembra 2013 smo članice Krajevnega odbora Rdečega križa (RK) v prostorih Narodnega doma v Pobegih, organizirale Akcijo zbiranja rabljenih oblačil in drugih predmetov ter predmetov za osebno higieno. Namen akcije je krepitev solidarnosti, sočutja in povezanosti med krajani. Spodbuditi vse, ki lahko pomagajo tistim, ki pomoč potrebujejo. V želji, da nam skupaj uspe zbuditi novo upanje pri sočloveku. Akcijo organiziramo dvakrat letno. Naslednja bo v maju. Poleg oblačil, posteljnine, obutve, predmetov za osebno higieno, sprejemamo tudi igrače, opremo za dojenčke in otroke, športne rekvizite (kolesa, žoge, loparje, opremo za hišno telovadbo), gospodinjske potrebščine in seveda vse ostalo. Prepričana sem, da se v vaših omarah skrivajo kosi oblačil, osamljene igrače, ki jih ne potrebujete več. Brez skrbi, mi poznamo tiste, ki bi bili teh stvari nadvse veseli. RKS - Območno združenje Koper zaznava v zadnjem času porast potrebe po pomoči staršem, ki zaradi finančne stiske svojim otrokom težko zagotovijo šolske potrebščine, torbe, copate, zvezke, svinčnike, barvice. Veliko družin v stiski išče tudi še delujoče rabljene gospodinjske aparate.

Torej, strnimo vrste in pomagajmo si. Podarite tisto, česar veste, da ne boste pogrešali, podarite tisto kar lahko.

Donirane otroške knjige, igrače in higienske pripomočke iz tokratne akcije bomo uporabili za obdaritev otrok naših uporabnikov. Kajti ni ga čez nasmeh, ki se nariše na ustnice otrok, ko jim izročiš novo zobno ščetko. Poleg otrok bomo ob prihajajočih praznikih obdarili in obiskali tudi vse naše bolne in starejše krajane, ki domujejo v domovih za ostarele.

Za konec vas vabim, da se mi pridružite v maju na akciji. Do takrat pridno zbirajte, sortirajte in naj vaš dober namen spreminja vaša življenja na bolje.

 Krajevna organizacija Rdečega križa Pobegi-Čežarji

Podeli:

Polja ne sejemo z besedami, temveč z dejanji

Sreda, 29. januar 2014

Na obisku pri prvošolčkih v prijetni dekanski osnovni šoli, je bilo zares nadvse zabavno, poučno ter veselo. Otroci so  mene, kot prostovoljko RK ter Tjašo, zaposleno v OZRK-ju, nestrpno pričakovali in naju pozdravili s pesmijo in veselim smehljajem.

Nadvse vzpodbudno je bilo, da so se spomnili  obiska iz vrtca, da so marsikaj vedeli o Rdečem križu in da so se veselili ogleda Prostovoljčka Rdečega križa, ki se jim je vtisnil v spomin še iz vrtca. Prijetna sprememba je pripoved zgodbice o križem kapici in spreobrnjenem volku s pravimi lutkami, ki ne samo da popestrijo dogajanje, pač pa ga naredijo bolj verodostojnega in prepričljivega. Ob pesmi Ne zdi se mi prav pa so zaploskali in se objemali.

Otroci so hiteli risati Rdeči križ, z zanimanjem so opazovali zastavo Rdečega križa in  nama na koncu podarili svoje likovne izdelke. Prelepe in iskrene, kar  zmorejo le tako majhni otroci.

Odhajali sva ganjeni in prepričani, da sva zasejali iskrico dobrote in sočutja med malčki in  da se nam  bo marsikdo izmed njih nekoč pridružil kot prostovoljec RK, kot krvodajalec, bolničar, reševalec...   

Podeli:

Dobrodelnsot se kaže tudi tako

Petek, 24. januar 2014

RKS - Območno združenje Koper se zahvaljuje Elektru Primorska in Petrol, ki sta poskrbeli za nakup avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED).

Elektro Primorska je ob koncu lanskega leta, v okviru akcije "Podarimo utrip", predala v uporabo AED. Predaja je potekala na sedežu podjetja v Novi Gorici.

Včeraj pa je družba Petrol, ob uradnem odprtju novega bencinskega servisa, predala ček v vrednosti 2000 € za nakup AED-ja.

Podeli:

Življenje nam daje samo tisto, kar dajemo drugim

Petek, 24. januar 2014

Z novim in mladim letom smo pričeli z obiski v OŠ Elvira Vatovec Prade ter v podružnični šoli Sv. Anton. Obiskali smo učence 1.,2. ter 4. razredov in izvedli prave ure humanih vrednot in prostovoljstva skozi otroške oči. Program komisije za mlade je namreč prilagojen starosti otrok, saj se jim le na primeren in zanimiv način lahko približamo. Otroci namreč vsrkavajo vase vsa doživetja, ki jih nato podoživljajo sami ali v razgovorih s starši, vrstniki, učitelji. Skupaj s prvo in drugošolčki smo si ogledali  video filmčke o Prostovoljčku RK, se pogovarjali o Križem kapici in razmišljali zakaj je lepo biti dober in sočuten... Uživali smo ob pesmi Anike Horvat z naslovom Ne zdi se mi prav in se na koncu objeli in ugotovili, da so prijateljstvo in dobra dela nekaj posebno dobrega in plemenitega.

Nadaljevali smo z obiski četrtošolcev  na sam svetovni dan objemov. Zgodba o ideji in ustanovitvi Rdečega križa je pritegnila učence,  zanimiv je bil razgovor o pomenu prve pomoči, o plemenitosti krvodajalcev ter o pomoči lačnim, bolnim, brezdomnim. Da mladi ustvarjajo boljši svet je bil pomemben podatek za učence in kar niso mogli skriti ponosa nad slišanim.

Da je prostovoljstvo nekaj kar se daruje, in da je prostovoljec lahko prav vsak, so otroci sprejeli z veliko naklonjenostjo. Plakati, ki smo jih skupaj ustvarjali pa so odraz razumevanja do stisk ljudi ter sprejemanja informacij o RK, tej veliki svetovni organizaciji. Za zaključek pa  še pesem  Lepo je deliti  s Slavkom Ivančičem in Aniko Horvat ter I was here, ki je bila zapeta ob svetovnem dnevu humanosti v palači OZN. Sodeč po odzivih, učence ni pustila ravnodušne.

To je tudi namen vzgoje za humanost in prostovoljstvo, ki morata postati del našega vsakdanjika. Medgeneracijsko sodelovaje ter skupna izmenjava izkušenj, mnenj  ter mnogih ciljev je  edina prava pot skupnega bivanja in sožitja v tem prostoru.

Podeli:

Na obisku pri učencih OŠ Elvire Vatovec Prade in Sv. Anton

Sobota, 4. januar 2014

Kljub temu ,da je januar več ali manj miren mesec, smo se, prostovoljka RK Marija ter zaposlena v  Območnem združenju Koper Andrej ter Tjaša, takoj po praznikih odpravili k učencem prijazne OŠ Elvira Vatovec Prade ter na podružnično šolo v Sveti Anton. Predstavili smo Rdeči križ in njegovo dejavnost na način, ki je razumljiv in zanimiv učencem 1. in 2. razredov osnovne šole.
Pogovarjali smo se o dobrih delih, o pripravljenosti za ukrepanje v primeru nesreč in drugo... Skupaj smo ugotovili, da ima Rdeči križ kar 97 milijonov prostovoljcev po svetu in da so za nas tudi najmlajši pomembni in dragoceni.

Otroci so bili navdušeni nad videnim in slišanim. Posebno so jim bili všeč video filmčki, med katerimi sta izstopala Prostovoljček RK ter Himna Rdečega križa "Lepo je deliti", v izvedbi primorskih pevcev Slavka Ivančiča ter Anike Horvat.

Morda kot zanimivost da so se nekateri otroci spomnili naših predhodnih obiskov in predstavitve Rdečega Križa še v času njihovega obiskovanja vrtca, kar je zelo vzpodbudno. Otroci namreč vsrkavajo vase vse tisto, kar jim nekaj pomeni in razumejo stvari na njim iskren in preprost način, česar odrasli velikokrat ne zmoremo    

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad