RK Slovenije
Območno združenje Koper

Gramšijev trg 1
SI-6000 Koper, Slovenija

M: 051 655 545
T: (05) 627 81 12

TRR: SI56 1010 0003 5369 105 Intesa Sanpaolo Bank
DŠ: 16635477

Uradne ure:
Ponedeljek: 9.00-12.00
Sreda: 9.00-12.00 in 14.00-16.00
Petek: 9.00-12.00

e-mail: info@rks-koper.si 

TEČAJI PRVE POMOČI SE IZVAJAJO, PRI ČEMER UPOŠTEVAMO VRSTNI RED PRISPELIH PRIJAV. Prijave sprejemamo osebno na združenju ali po elektronski pošti na prijave@rks-koper.si
​Mesto na tečaju in izpitu si zagotovite z izpolnjeno ter poslano prijavnico.

ZBIRAMO PRIJAVE za termin 27.2. - 1.3.2023

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE: predvideni termini 23. in 27.2.2023, zbiramo prijave

Prijavnico pošljite na Gramšijev trg 1, 6000 Koper ali elektronski pošti na prijave@rks-koper.si 
Informacije na 05/627-81-12 ali 051/655-545.

Lokacije Avtomatskih zunanjih defibrilatorjev - AED

https://www.ihelp.life/aedall (iHelp - obstaja tudi aplikacija za mobilne telefone)

http://www.aed-baza.si/ (AED baza Slovenije)

Učna ura o poznavanju Rdečega križa

Torek, 21. december 2010

Kot uvod v leto 2011- evropsko leto prostovoljstva-  ter uvod v praznične dni, ko  ljudje odprejo svoja srca v dobroti in razumevanju, je komisija za mlade prostovoljce pri Območnem združenju rdečega križa Koper pripravila predstavitev o Rdečem križu, njegovih temeljnih načelih ter prostovoljnem delu za učence 4. razredov Osnovne šole A. Ukmarja Koper. 70 učencev z učiteljicami  so si  z zanimanjem ogledali risanko Prostovoljček RK ter prisluhnili prostovoljkama Rdečega križa Mariji Jereb in njihovi sovrstnici učenki 9. razreda Lei Žabkar, ki sta prisotnim predstavili pomen prostovoljstva ter humanosti in pomoči ljudem v stiski.

V letošnjem letu je bilo tako seznanjenih s humanitarnim poslanstvom Rdečega križa približno 900 otrok- malčkov v  vrtcih ter učencev 4. in 5. razredov koprskih osnovnih šol.

Podeli:

Sodelavci darovali

Petek, 10. december 2010

Bližajo se božično - novoletni prazniki. Mnogi izmed nas se že sprašujemo: "Kaj darovati?"

Danes 10.12.2010 se je devet sodelavcev odločilo za veliko humano dejanje. Darovale so neprecenljivo tekočino, ki se jo ne da kupiti. Te podarjene kapljice bodo pripomogle k ohranitvi življenja bodisi otroka ali matere, operiranca ali ponesrečenca. Nekatere med njimi so prvič darovale in jim Območno združenje Rdečega križa Koper iskreno čestita. Spomnimo se vsi, da lahko darujemo tudi kri.

Podeli:

Medgeneracijsko srečanje v Ankaranu

Petek, 10. december 2010

Z uvodnimi  besedami predsednice KORK Ankaran Marije Jereb :"Skupaj rastemo in gradimo boljši svet "  je v prijaznem in domačem vzdušju potekalo medgeneracijsko srečanje  namenjeno starejšim krajanom KS Ankaran. V organizaciji OZRK Koper - krajevnega odbora RK Ankaran, Osnovne šole dr. Aleš Bebler-Primož podružnične osnovne šole Ankaran ter vrtca Semedela- enote Ankaran se je dogodek odvijal v prelepih prostorih novega vrtca in pričaral prisotnim posebno predpraznično razpoloženje.

Prisotni so resnično uživali v izjemnem programu, ki so ga pripravili prostovoljci nadarjena violinistka -učenka  Lea Žabkar iz Kopra,  moderator učenec  Luka Jurinčič, mladi harmonikar učenec Gašper Lever in imeniten oktet Aljaž iz Sv. Antona.


Prisotni so si lahko ogledali zanimivo razstavo starih voščilnic, ki so jih učenci pridobili od starejših krajanov, pokusili okusne piškote, izdelek učencev po starih receptih,  ter občudovali  lične izdelke učencev, ki so jih podarili krajanom za praznične dni.
Prireditev je rezultat večletnega  medsebojnega prostovoljnega dela in vzornega sodelovanja med OZRK Koper-KORK Ankaran, mladimi člani RK, ki jih z izjemnim čutom  vodi mentorica Tatjana Kukanja ter vrtcem Semedelo, ki  s svojimi enotami in zaposlenimi velikodušno sodeluje in pomaga pri izvedbah tovrstnih  dogodkov. 

Podeli:

Svetovni dan prostovoljstva-5. december

Sreda, 8. december 2010

Da je potrebno prostovoljstvo negovati in vzpodbujati ter mlade usposabljati, da začutijo v sebi humanitarno poslanstvo se dobro zavedajo v OBMOČNEM ZDRUŽENJU RDEČEGA KRIŽA KOPER  s predsednico gospo Ireno Sirotič-Dobrila ter dejavno komisijo za mlade, ki skupaj izvajajo kvalitetne programe in razne prireditve skozi celo leto.

Območno združenje Rdečega križa Koper se je kot član slovenske filantropije vključil  v projekt medgeneracijskega sodelovanja Sadeži družbe, in prvo tako srečanje se bo dogodilo 9. decembra v vrtcu Ankaran, v organizaciji Krajevnega odbora rdečega križa Ankaran, Osnovne šole dr. Aleš Bebler-Primož podružnica Ankaran  ter vrtca Semedela-enote  Ankaran.

Ob prihajajočem dnevu prostovoljcev 5. decembra in evropskem letu prostovoljcem 2011 se bodo ves december izvajale predstavitve za učence 4. in 5. razredov osnovnih šol kakor tudi za malčke v vrtcih.

V decembru bodo predstavili Rdeči križ tudi četrtošolcem na OŠ A. Ukmarja ter malčkom  vrtca Semedela-enota Ankaran.

Podeli:

V vrtcu Ribica so zbirali za otroke

Torek, 7. december 2010

Otroci in starši vrtca Ribica v Kopru so zbirali toaletne potrebščine v dogovoru z našo ga. Marijo Jereb, vodjo komisije za mlade pri našem združenju.Humanitarno akcijo v vrtcu pa je vodila ga. Mariza Črljenec, vodja enote. Potrebščine so zbirali za otroke, ki bodo počitnikovali na Debelem Rtiču. Danes je naše združenje pripeljalo toaletne potrebščine na Debeli Rtič. Zahvaljujemo se vsem staršem in otrokom za darovane izdelke.

Podeli:

Zavetišče za brezdomne osebe

Ponedeljek, 6. december 2010

Območno združenje Rdečega križa Koper je doseglo pomembno zmago. 1. decembra smo s podporo Mestne občine Koper odprli zavetišče za brezdomne osebe. V dveh bivalnikih je dvanajst ležišč, ki jih bodo lahko brezdomci uporabljali od 20,00 ure zvečer do 8,00 ure zjutraj. Že v prvih dneh delovanja se prenočišč poslužuje od treh do šestih brezdomcev.

Podeli:

Prostovoljstvo v OŠ Koper

Petek, 3. december 2010

Danes 30.11.2010 v OŠ Koper ogledalo film prostovoljček RK kar 160 učencev, ki so z zanimanjem sledili zanimivi razlagi o tej humanitarni organizaciji in podali svoja mnenja in zapažanja o humanosti, znaku Rdečega križa ter pomoči.

Predstavitev je vodila predsednica komisije za mlade prostovoljce Marija Jereb ob sodelovanju mladega prostovoljca Franka Đire in častne članice OZRK Koper Nade Gorišek.

Sicer je šola Koper ena izmed tistih, katere vodstvo in zaposleni znajo prisluhniti humanitarnemu poslanstvu, saj je njihov pevski zborček sodeloval na  prireditvi Pesem miru v letu 2008.

V decembru bodo predstavili Rdeči križ tudi četrtošolcem na OŠ A. Ukmarja ter malčkom  vrtca Semedela-enota Ankaran.

Podeli:

Učenci spoznavali prvo pomoč

Torek, 9. november 2010

V Osnovni šoli Šmarje pri Kopru je strokovna sodelavka za področje zdravstva Beisa Žabkar izvedla delavnice prve pomoči za učence od  prvega do četrtega razreda.

V uvodnem delu je bila predstavitev delovanja Rdečega križa in možnosti prostovoljnega dela. V razredih smo nato organizirali ekipe prve pomoči. Vsaka ekipa je poskušala pravilno pristopiti k poškodovanemu sošolcu, poklicati na pomoč in ustaviti krvavitev. Delavnico ocenjujemo kot zelo uspešno, saj je bilo sodelovanje učencev in učiteljev zelo dobro.

Podeli:

Usposabljanje prostovoljcev

Četrtek, 4. november 2010

V Območnem združenju redno skrbimo za izobraževanje mladih prostovoljcev. Tako so se te dni mladi zbrali v naši učilnici, kjer so se spoznali z načeli Rdečega križa in oblikami pomoči, ki jih izvaja v svetovnem merilu. Ugotovili so, da je prostovoljstvo temeljna značilnost delovanja Rdečega križa, tako pri nas, kakor v svetu. Mladi prostovoljci se bodo vključili v različne oblike dela, od delitve hrane in oblačil, do pridobivanja krvodajalcev in drugih humanitarnih akcij. Nekateri bodo Izobraževanje že v teh dneh nadaljevali na Filantropiji v Ljubljani.

 
Podeli:

Okrogla Miza: Zakaj darovati?

Sreda, 3. november 2010

Dne 3.11.2010 smo skupaj z Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem izvedli okroglo mizo "Zakaj darovati".

Najprej je strokovna sodelavka za področje zdravstva Beisa Žabkar zaposlena pri Rdečem križu Koper imela predstavitev, ki je bila namenjena spoznanju, zakaj bi darovali kri. Nato je Branka Trbovič, zaposlena v Centru za transfuzijsko dejavnost Izola, predstavila odvzem krvi.  Okroglo mizo je povezovala študentka Sabina Cankar, ki je prostovoljka na področju krvodajalstva pri ŠOUP-u.

V prejšnjem tednu je izvedla ob podpori Rdečega križa Koper krvodajalsko akcijo, ki se jo je udeležilo okoli 60 študentov. Udeleženci so želeli izvedeti še o darovanju kostnega mozga in avtologne transfuzije. Tako bomo v prihodnosti organizirali okroglo mizo tudi na to temo.

Podeli:

Pomoč poplavljenim družinam

Ponedeljek, 25. oktober 2010

Območno združenja Rdečega križa Koper je  nakazalo denarno pomoč dvaindvajsetim  družinam, ki so bile v poplavah najbolj prizadete, saj so izgubile večji del premoženja, niso bile zavarovane in so tudi drugače socialno ogrožene, v skupnem znesku 35.827, EUR. Od tega  zneska je bilo 10.582,42 EUR zbranih s humanitarnimi prispevki občank in občanov, samostojnih podjetnikov in delovnih organizacij na posebnem računu za pomoč poplavljenim,  9.417,58 EUR je prispevalo Območno združenje iz lastnih sredstev,  15.827,24 EUR pa je prispeval Rdeči križ Slovenije iz nacionalne akcije zbiranja pomoči prizadetim v poplavah.

Prizadetim smo razdelili tudi štiri hladilnike in 2 pralna stroje, ki jih je prav tako namenil poplavljencem Rdeči križ Slovenije.

V Območnem združenju  smo v najnujnejših premerih poplavljencem  pomagali tudi s plačilom položnic za elektriko in vodo ter z nakupom obutve in oblačil.

Prav tako pa tudi ugotavljamo, da akcija pomoči še ni zaključena, saj se bodo sprotno odzivali na potrebe poplavljenih družin, ki se bodo pokazale v prihodnosti.

Podeli:

Gimnazijci so prvič darovali kri

Petek, 22. oktober 2010

Območno združenje Rdečega križa Koper organizira krvodajalske akcije na območju koprske občine skozi vse leto, hkrati pa redno sodeluje s Centrom za transfuzijsko dejavnost Izola.

Strokovna sodelavka za področje zdravstva Beisa Žabkar je 6. in 7. 10. 2010 predavala dijakom 4. letnikov Gimnazije Koper na temo "Pomen darovanja krvi",  13. 10. 2010 pa so dijaki četrtih letnikov prvič darovali kri.

Krvodajalske akcije se je udeležilo 45 dijakov. S svojo krvjo so pripomogli k ohranitvi življenja in opravili veliko humano dejanje! V imenu Območnega združenja Rdečega križa Koper, rešenega otroka, matere, operiranca, ponesrečenca iskrena hvala!

Beisa Žabkar 

Podeli:

Srednješolci Ekonomske šole Koper so prvič darovali kri

Petek, 22. oktober 2010

Krvodajalske akcije se je udeležilo 35 dijakov, ki so s svojo krvjo pripomogli k ohranitvi življenja. Območno združenje Rdečega križa Koper jim iskreno čestita ob tem velikem humanem dejanju.

Podeli:

Humanitarna prireditev v osnovni šoli v Pradah

Sreda, 13. oktober 2010

V osnovni šoli Elvire Vatovec Prade je nedavno potekala  humanitarna prireditev  s predstavitvijo prostovoljskih organizacij.

Tako sta se predstavili slovenska filantropija-združenje slovenskih prostovoljskih organizacij  z zanimivo delavnico ter Območno združenje Rdečega križa Koper, ki je na svoji stojnici prikazalo zgibanke z različnimi humanitarnimi vsebinami.

Obenem  je bil ta dogodek v šoli  zaključek humanitarne akcije zbiranja papirja, hrane za azil za živali v Sv. Antonu ter za pomoč družini, ki jo je prizadela vremenska ujma.

Podeli:

Tečaj prve pomoči za voznike motornih vozil

Ponedeljek, 11. oktober 2010

Tečaj prve pomoči za voznike motornih vozil bo 10. 2011 ob 16,00 uri na sedežu Območnega združenja Rdečega križa Koper. Prijave sprejemamo v pisarni.

Podeli:

Urnik razdeljevanja prehrane in oblačil

Ponedeljek, 11. oktober 2010

18. oktobra bomo v Območnem združenju Rdečega križa Koper uvedli nov urnik razdeljevanja prehrambenih artiklov in oblačil in sicer:

Ponedeljek od 9,00 do 12,00
Sreda od 9,00 do 12,00 in od 14,00 do 16,00
Petek od 9,00 do 12,00

S tem prilagajamo urnik drugim ustanovam ter omogočamo večjo dostopnost našim uporabnikom.

Podeli:

Pomoč socialno ogroženim družinam v poplavah

Ponedeljek, 11. oktober 2010

Prostovoljci Območnega združenja v teh dneh popisujejo škdo, ki so jo naredile nedavne poplave v najbolj ogroženih družinah.

Na osnovi ocenjene škode bomo razdelili pomoč prizadetim in socialno ogroženim družinam, ki jo namenjajo občanke in občani Mestne občine Koper preko posebnih položnic prav v te namene. Doslej je bilo tako zbranih že okrog 5.500,00 EUR.

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad