RK Slovenije
Območno združenje Koper

Gramšijev trg 1
SI-6000 Koper, Slovenija

M: 051 655 545
T: (05) 627 81 12

TRR: SI56 1010 0003 5369 105 Intesa Sanpaolo Bank
DŠ: 16635477

Uradne ure:
Ponedeljek: 9.00-12.00
Sreda: 9.00-12.00 in 14.00-16.00
Petek: 9.00-12.00

e-mail: info@rks-koper.si 

TEČAJI PRVE POMOČI SE IZVAJAJO, PRI ČEMER UPOŠTEVAMO VRSTNI RED PRISPELIH PRIJAV. Prijave sprejemamo osebno na združenju ali po elektronski pošti na prijave@rks-koper.si
​Mesto na tečaju in izpitu si zagotovite z izpolnjeno ter poslano prijavnico.

ZBIRAMO PRIJAVE za termin 27.2. - 1.3.2023

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE: predvideni termini 23. in 27.2.2023, zbiramo prijave

Prijavnico pošljite na Gramšijev trg 1, 6000 Koper ali elektronski pošti na prijave@rks-koper.si 
Informacije na 05/627-81-12 ali 051/655-545.

Lokacije Avtomatskih zunanjih defibrilatorjev - AED

https://www.ihelp.life/aedall (iHelp - obstaja tudi aplikacija za mobilne telefone)

http://www.aed-baza.si/ (AED baza Slovenije)

Prišel je, prišel ...

Ponedeljek, 30. december 2013

V torek, 17.12.2013, je v avlo OŠ Koper prišel dedek Mraz, ki so ga otroci ves december že nestrpno pričakovali. Obdaril je več kot 250 otrok iz Mestne občine Koper, starih od nič do osem let.

Najprej je otroška srca s pesmicami pogrel pevski zborček prvošolčkov OŠ Koper, nato so nam dekleta iz Glasbene šole Koper z nastopom s harfami pričarala pravo praznično vzdušje, folklorna skupina OŠ Koper je vse zbrane zabavala s plesom, pred prihodom Dedka mraza pa so nam zapeli tudi otroci iz Dnevnega in kriznega centra za otroke in mladostnike Koper. Po prisrčnem kulturnem programu so otroci v en glas v avlo priklicali dedka Mraza in mu zapeli. Dedek Mraz je z otroci najprej malo poklepetal, potem pa vsakemu stisnil roko in podelil darila. 

Dedku mrazu so letos koš pomagali napolniti Mestna občina Koper, Lions club Koper-Capodistria, Športno humanitarno društvo Vztrajaj-Never give up, Društvo prijateljev mladine Koper, Center za socialno delo Koper, RKS-Območno združenje Koper, Radio Koper, Vrtec Ribica, OŠ Šmarje in številni drugi posamezniki, ki so skozi vse leto prinašali najrazličnejše artikle. Posebna zahvala pa gre OŠ Koper, ki nam je prijazno omogočila uporabo prostora za izvedbo dogodka.

Leto je tako pri koncu. Ostane nam še samo, da vam zaželimo prelepe praznike in vse dobro v novem letu.    

Podeli:

Dobrodelni koncert pihalnega orkestra Marezige

Ponedeljek, 30. december 2013

V četrtek, 26. 12. 2013 je  v dvorani kulturnega doma v Marezigah potekal tradicionalni dobrodelni božično novoletni koncert Pihalnega orkestra Marezige. Večer je pod vodstvom voditeljice Nataše Živkovič minil v znamenju dobre glasbe in dobrodelnosti. Godbeniki so pod taktirko dirigenta Borisa Babiča pripravili širok repertoar skladb za vse okuse. Na odru se je orkestru pridružil tudi gost večera, izolski glasbenik Drago Mislej - Mef, ki je občinstvo razveselil s svojo avtorsko glasbo.

Dobrodelno noto so koncertu dodali prostovoljni prispevki obiskovalcev, ki jih Kulturno društvo Pihalni orkester Marezige namenja Rdečemu križu Slovenije - Območnemu združenju Koper, za pomoč socialno ogroženim družinam iz marežganskega okoliša. Ob tej priložnosti sta predsednica Območnega združenja Koper ga. Irena Sirotič Dobrila in predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Marezige, ga. Marica Babič izročili  predsedniku Krajevne skupnosti Marezige g. Alenu Babiču avtomatski zunanji defibrilator (AED).

Za organizacijo koncerta in zbrane prostovoljne prispevke se je v imenu Rdečega križa Slovenije- Območnega združenja Koper zahvalila ga. Sirotič Dobrila ter vsem nastopajočim in občinstvu zaželela vse dobro v prihajajočem letu.

Podeli:

Državno priznanje krvodajalcem

Petek, 27. december 2013

V torek, 17.12.2013 so v Predsedniški palači podelili Državna priznanja krvodajalcem ob 60-obletnici krvodajalstva v Sloveniji. Priznanja je v imenu Rdečega križa Slovenije podelil njegov predsednik g.Franc Košir. Čestitamo dobitniku priznanja spoštovanemu vitezu krvodajalcu g. Cirilu Koprivcu. 

Podeli:

Plaketa državnega sveta najzaslužnejšim prostovoljcem za leto 2013 tudi Mariji Jereb

Petek, 6. december 2013

V torek, 3.12.2013 ob 10.00, je v dvorani Državnega sveta RS potekala podelitev plaket Državnega sveta RS najzaslužnejšim prostovoljcem za leto 2013. Po podelitvi in kulturnem programu, s katerim so poleg mednarodnega Dneva prostovoljstva (5. december) zaznamovali tudi datum rojstva dr. Franceta Prešerna, so se nagrajenci in gostje zbrali na sprejemu v preddverju dvorane Državnega sveta.

Med letošnjimi dobitniki in dobitnicami plaket Državnega sveta iz vrst Rdečega križa je tudi Marija Jereb, ki jo odlikuje globoko spoštovanje človekovega dostojanstva, izredna sposobnost vživljanja v stiske sočloveka, srčna predanost pri delu z mladimi in globoko prepričanje v dobroto ljudi, modrost ter široka paleta izkušenj, ki jih je vedno pripravljena deliti z drugimi in širiti naprej, je članica in aktivna prostovoljka Rdečega križa Slovenije že več kot 30 let. Njeno prostovoljsko udejstvovanje je odločilno zaznamovalo delo z mladimi tako na lokalnem, kakor tudi na nacionalnem nivoju. Marija Jereb je zasnovala in izvedla mnoge ustvarjalne ter poučne delavnice, v katere s svojo toplino in zgledom letno pritegne več kot tisoč mladih. Pod njenim mentorstvom so nastale tudi mnoge medgeneracijske aktivnosti, ki strmijo k tesnejšemu humanitarnemu sodelovanju mladih in tistih, ki so mladi po srcu.

Marija Jereb je v okviru Rdečega križa Slovenije, kot predsednica Komisije za delo z mladimi pri RKS - OZ Koper in kot članica Glavnega odbora, pobudnica številnih humanitarnih akcij v dobrobit otrok v stiski, tudi tistih, ki letujejo v okviru Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič, in odlična zagovornica potreb mladih prostovoljk in prostovoljcev v okviru največje humanitarne organizacije pri nas.    

Podeli:

Prostovoljstvo nas zbližuje in podira vse ovire

Četrtek, 5. december 2013

Ne moremo si zamisliti lepšega in bolj prostovoljsko naravnanega Svetovnega dneva prostovoljcev, kot se je odvijal danes v našem koprskem združenju RK.

Dva dogodka sta udejanila naše poslanstvo s pomočjo mladih, brez katerih si ne moremo predstavljati prihodnosti Rdečega križa in prostovoljstva.

Prvi je bil nadvse slovesen sprejem skupine učencev  OŠ Koper ter OŠ z italijanskim učnim jezikom P.P.Vergerio Il Vecchio Koper med mlade člane Rdečega križa.Gostitelj OŠ Koper je na široko odprl svoja vrata in svoje srce.

V izjemnem multikulturnem vzdušju, ob posebnem poudarku  dragocenega skupnega sodelovanja ter spoštovanja drug drugega, je 46 učencev vstopilo v to veliko humanitarno organizacijo in se pridružilo premnogim tistim, ki že delujejo na vseh področjih humanitarnega poslanstva.

Drugi, prav tako pomemben pa se je zgodil v koprskem vrtcu enota Ribica, kjer se je zaključila odmevna akcija za otroke v stiski MOJA DLAN, TVOJA DLAN.... Prisrčni otroški obrazki, veseli vzkliki nad  našo zahvalo premnogim, ki so darovali in delili, to je najlepša in najboljša nagrada vsem nam, ki delujemo  na področju prostovoljstva.

Naj zaključim z besedami dijakinj o prostovoljstvu: pomembno je, da se zavedamo, da lahko z majhnimi dejanji storimo veliko dobrega in osrečimo druge, pa tudi same sebe. Vsak dan nam bo tako neka nova priložnost, da postanemo boljši ljudje in razveselimo vse tiste, ki jih imamo radi in tudi tiste, ki so sami, žalostni ali v hudi stiski

Podeli:

JN - Fizično varovanje zavetišča za brezdomne v Kopru

Sreda, 4. december 2013

Naročnik, RKS - Območno združenje Koper, vabi vse zainteresirane ponudnike, da predložijo ponudbo, skladno z razpisno dokumentacijoi.

Rok za predložitev ponudb je petek, 13.12.2013 do 12.00 ure.

Javno odpiranje ponudb bo v petek, 13.12.2013 ob 13.00 uri na sedežu združenja. 

Več o pogojih razpisa najdete v priloženi razpisni dokumentaciji.

Podeli:

Tudi to je Rdeči križ

Torek, 3. december 2013

V okviru programa ozaveščanja javnosti, smo meseca novembra izvedli dve predstavitvi temeljnih postopkov oživljanja in uporabe avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED). Predstavitvi sta bili izpeljani za krajane Krajevne organizacije Olmo-Prisoje in Krajevne organizacije Marezige. 

Podeli:

Darovali so, ker so dobrega srca

Torek, 3. december 2013

Dobrih del ne delamo zato,

da nam bodo povrnjena,

podarjamo jih iz srca,

ker je to naravno in dobro."

 

s temi besedami ZAHVALE RKS-OZ Koper, se je zaključila nadvse uspešna dobrodelna akcija zbiranja higienskih pripomočkov za otroke v stiski v vrtcu Semedela s svojimi enotami.

Otroci so pokazali svojo srčnost sočutje in skrb , da pomagajo sovrstnikom v stiski. S svojim plemenitim dejanjem jim bodo zagotovo pričarali nasmeh in prijeten občutek, da niso sami.

Podeli:

Navdušili člane odbora v mladinskem zdravilišču in in letovišču na Debelem rtiču

Torek, 3. december 2013

V mladinskem zdravilišču in letovišču na Debelem rtiču je potekala 20. redna seja Glavnega odbora RKS.
Za dobrodošlico so poskrbeli nadarjeni plesalci in obenem tudi nadvse dejavni prostovoljčki RK, iz OŠ z italijanskim učnim jezikom  P.P.Vergerio Il Vecchio  Koper podružnica Hrvatini. Dogodek je bil nadvse navdušujoč,  prepoln mladostne vedrine in prisrčnosti in je izjemno navdušil vse prisotne. Rdeči križ nas tako združuje tudi na tem področju.

Hvala plesalcem, hvala spoštovanima učiteljicama Roberti, ki je plesalce spremenila v prave mlade umetnike in hvala mentorici RK na podružnični šoli  Andreji.... Vsako tako srečanje in doživetje pusti neizbrisen pečat v naših dušah .....

Podeli:

Z roko v roki

Torek, 26. november 2013

Martedì 19 novembre abbiamo partecipato al laboratorio organizzato dalla signora Marija Jereb nell'ambito del quale abbiamo conosciuto la nascita e la storia dell'organizzazione della Croce Rossa. La visione del video "Nascita di un'idea" ci ha permesso di conoscere da vicino l'ideatore dell'organizzazione Henry Dunant.

Il momento più bello è stata la visita alla sede della Croce Rossa di Capodistria dove abbiamo incontrato la signora Irena Sirotič che ci ha concesso la visita agli uffici, alla sala delle conferenze, al centro di raccolta, al magazzino degli indumenti e delle calzature, alla sala dove si preparano i regali natalizi per i bimbi.

Un'esperienza indimenticabile che ci aiuta ad apprezzare il lavoro di tutti i volontari.

*    *      *      *        *          *          *          *

V torek, 19. novembra 2013,  smo učenci petega razreda OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio Koper sodelovali na delavnici Rdečega križa, pod budnim očesom gospe Marije Jereb. Z gospo Jerebovo smo že aktivno sodelovali v različnih delavnicah, tokrat pa nam je pobliže predstavila nastanek in zgodovino Rdečega križa.

Ob ogledu nadvse zanimivega videa z  naslovom "Zgodba o ideji" nam je omogočila, da smo podrobno spoznali ustanovitelja te humanitarne  organizacije, Henryja Dunanta.

V njeni družbi se prav gotovo dobro počutimo,njenih delavnic se veselimo, vendar je bil nepozaben tudi trenutek,  ko nas je vse skupaj povabila na  ogled  sedeža Rdečega križa Koper. Tam smo spoznali tudi predsednico OZRK Koper, gospo Ireno Sirotič Dobrila. Gospa Sirotič Dobrila se je zelo razveselila  našega prihoda in nam z veseljem razkazala prostore, v katerih deluje Rdeči križ Koper. Ogledali smo si pisarne, konferenčno sobo, zbirno mesto za oblačila in obutev. Na koncu pa smo si ogledali še prostore, kjer so prav v teh dneh pripravljali božična darila za otroke, ki so prav gotovo manj srečni kot smo mi.

Zagotovo se bomo tega  obiska še dolgo spominjali, saj je bila to za nas nepozabna izkušnja, ki nam je omogočila, da se še pobliže seznanimo z neprecenljivim delom vseh prostovoljcev.

                              Učenci  in učiteljica 5. R. OŠ z ital.učnim jezikom Koper-Capodistria

Podeli:

O dobrih delih in prostovoljstvu

Torek, 26. november 2013

Gospa Marija je zelo izčrpno predstavila pomen prostovoljstva in dobrodelne organizacije Rdeči križ.

Učenci so zelo pozorno spremljali posnetek "Podari naprej", ki se je večini zelo vtisnil v spomin. Večina jih je predlagala, da bi podobno akcijo izpeljali tudi na nivoju šole, kar ni tako zgrešena ideja.

Čeprav je kar nekaj otrok risanko "CHANGES" poznalo, so kasneje povedali, da jo zdaj čisto drugače razumejo. Ker smo že pri pouku družbe govorili o predsodkih, stereotipih in toleranci, smo snov spet ponovili. Žal, vedno znova ugotavljam, da so otroci polni predsodkov, ki so jim jih vcepili starši in kljub temu, da se Slovenci kot narod kažemo kot zelo odprti proti drugačnosti, smo še vedno zelo ozko usmerjeni in se tabuji s težavo rušijo.  Vesela sem tovrstnih delavnic, ki odpirajo mlada srca in nudijo veliko tem za razmišljanje.

Z gospo Marijo sva ugotovili, da je večine otrok najbolj strah vojne, kar je bilo svojevrstno presenečenje. Na drugi strani pa si večina otrok najbolj želi, da bi bili sprejeti.

Vtisi otrok po delavnicah so dobri. Nekateri otroci že pri tej starosti premorejo veliko empatije in so si sposobni med seboj pomagati, nekateri pa so še vedno prepričani, da se svet vrti samo okoli njih. Vse otroke moramo naučiti, da je vsako dobro dejanje korak h bogatenju duha in le duhovno bogat človek je tudi lep človek. Če je v tem svetu vrednota lepota, naj bo tudi dobrota.

Hvala, gospa Marija, za čudovito predstavitev, ki je otroke spodbudila k razmišljanju o sočloveku.

In naj končam z odlomkom iz besedila pesmi Od ljudi do ljudi (Murat& Jose), ki jo imajo otroci radi:

"Vsi se rodimo, vsi mamo želje upe, vsi
se bojimo, vsi imamo svoja veselja, vsi trpimo.
Zakaj živimo v sovraštvu medtem ko čas leti mimo
in na koncu koncev vsi zgubimo.....

Tole gre od ljudi za ljudi - ne glede na to kje si, kaj si, kdo si.
Tole gre od ljudi za ljudi - za vse ljudi."

 

                             učiteljica Nataša Bodlaj OŠ Šmarje

Podeli:

Kako in zakaj postati dober prostovoljec

Torek, 12. november 2013

Martedì 19 novembre abbiamo partecipato al laboratorio organizzato dalla signora Marija Jereb nell'ambito del quale abbiamo conosciuto la nascita e la storia dell'organizzazione della Croce Rossa. La visione del video "Nascita di un'idea" ci ha permesso di conoscere da vicino l'ideatore dell'organizzazione Henry Dunant.

Il momento più bello è stata la visita alla sede della Croce Rossa di Capodistria dove abbiamo incontrato la signora Irena Sirotič che ci ha concesso la visita agli uffici, alla sala delle conferenze, al centro di raccolta, al magazzino degli indumenti e delle calzature, alla sala dove si preparano i regali natalizi per i bimbi.

Un'esperienza indimenticabile che ci aiuta ad apprezzare il lavoro di tutti i volontari.

*    *      *      *        *          *          *          *

V torek, 19. novembra 2013,  smo učenci petega razreda OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio Koper sodelovali na delavnici Rdečega križa, pod budnim očesom gospe Marije Jereb. Z gospo Jerebovo smo že aktivno sodelovali v različnih delavnicah, tokrat pa nam je pobliže predstavila nastanek in zgodovino Rdečega križa.

Ob ogledu nadvse zanimivega videa z  naslovom "Zgodba o ideji" nam je omogočila, da smo podrobno spoznali ustanovitelja te humanitarne  organizacije, Henryja Dunanta.

V njeni družbi se prav gotovo dobro počutimo,njenih delavnic se veselimo, vendar je bil nepozaben tudi trenutek,  ko nas je vse skupaj povabila na  ogled  sedeža Rdečega križa Koper. Tam smo spoznali tudi predsednico OZRK Koper, gospo Ireno Sirotič Dobrila. Gospa Sirotič Dobrila se je zelo razveselila  našega prihoda in nam z veseljem razkazala prostore, v katerih deluje Rdeči križ Koper. Ogledali smo si pisarne, konferenčno sobo, zbirno mesto za oblačila in obutev. Na koncu pa smo si ogledali še prostore, kjer so prav v teh dneh pripravljali božična darila za otroke, ki so prav gotovo manj srečni kot smo mi.

Zagotovo se bomo tega  obiska še dolgo spominjali, saj je bila to za nas nepozabna izkušnja, ki nam je omogočila, da se še pobliže seznanimo z neprecenljivim delom vseh prostovoljcev.

                              Učenci  in učiteljica 5. R. OŠ z ital.učnim jezikom Koper-Capodistria

Podeli:

Da bi jih razveselili

Ponedeljek, 11. november 2013

Otroci, od najmlajših, pa do šolo obveznih, niso ravnodušni do stisk, ki jih doživljajo njihovi vrstniki. Dobro dojemajo žalost in pomanjkanje, zato so se v krožku Osnovne šole Koper " Pomagaj in drugi bodo tebi" (mentorica Nina Luša) ponovno  odločili za zbiralno akcijo. Zbrano je bilo namenjeno in  darovano  sovrstnikom, ki so letovali v  času jesenskih  počitnic v varnem okolju Mladinskega zdravilišča in letovišča na Debelem rtiču.

Z  darovanimi  higienskimi pripomočki,  so prijetno navdušili  male goste na letovanju in jim tako pokazali svojo ljubezen ter tovarištvo, ki so  pomemben  del vzgoje za humanost, ki jo v vrtcih in šolah  izvaja Komisija za mlade člane pri RKS-OZ Koper  in  s tem vzpodbuja k čim večjem vključevanju v prostovoljske vrste.

Dobra dela namreč potrebujejo mnogo, mnogo iskrenim mladih src. Prav to  pa otroci imajo in so nam odrasli velikokrat lahko v svetel vzgled in vzpodbudo.


                                                            Marija Jereb, predsednica komisije za mlade člane pri RKS-OZ Koper    

 
Podeli:

Povezovanje, sodelovanja, izmenjava dobrih praks

Ponedeljek, 11. november 2013

Petkov slovesni in pomembni dogodek v Kranju, je bil za Območni združenji Rdečega Križa Kranj in Koper zgodovinskega pomena. Uresničila se je izkazana obojestranska želja po poglobljenem sodelovanju in seveda tudi podpis listine o sodelovanju obeh humanitarnih organizacij Rdečega križa.

Dogodek se je odvijal v Kranju, kjer je istočasno potekala slovesnost ob podelitvi krvodajalskih priznanj  najzaslužnejšim kranjskim krvodajalcem. Pokrovitelj pomembne slovesnosti je bil kranjski župan g. Mohor Bogataj, ki je v vzenesem uvodnem nagovoru še posebej poudaril velik pomen medsebojnega sodelovanja in uresničitev pomembnih humanitarnih ciljev. 

Težko je s pravimi besedami opisati občutke ponosa, da za Rdeči križ ni meja, da  smo vsi  predani  humanitarnemu poslanstvu, ki ga je pred mnogimi leti ustanovil veliki mož Henry Dunant.
Da nas povezuje skupna skrb za boljše življenje vseh tistih, ki so pomoči v takšni ali drugačni obliki potrebni in da skupaj lahko storimo mnogo, mnogo več kot en sam.

Listina, ki velja za nedoločen čas, sta podpisala oba predsednika Območnih združenj in sicer za Koper gospa Irena Sirotič Dobrila ter za Kranj g. Marjan Gantar, ki nista skrivala navdušenja in ganjenosti nad doživetim. Navdušujoče in čustveno smo se odzvali tudi ostali udeleženci nepozabnega dogodka, člani delegacije Območnega združenja Koper ter vsi prisotni Kranjčani, zbrani v veliki sejni dvorani kranjske mestne občine.

Listina sodelovanja vključuje tudi neposredno sodelovanje učencev Osnovne šole Simona Jenka Kranj in Osnovne šole Koper ter njihovih mladih članov Rdečega Križa. Pomeni, da se bodo koprske in kranjske mlade generacije skupaj družile, izvajale različne humanitarne projekte in skrbele za pridobivanje novih in mladih prostovoljskih moči, ki bodo kos različnim situacijam, ki čakajo v neposredni prihodnosti največjo humanitarno organizacijo, Rdeči križ...    

 
Podeli:

Slovesnost na Rijeki

Ponedeljek, 4. november 2013

Na povabilo Gradskega društva Crvenog križa Rijeka (Savijet darivatelja krvi), so se predstavniki OZRK Koper in Ljubljana udeležili slovesnosti ob 60-obletnici krvodajalstva, 20-obletnici mednarodnega priznanja Hrvaškega Rdečega križa ter 135-obletnici delovanja Hrvaškega Rdečega križa.

Slovesnost z zanimivimi aktivnostmi in temami je potekala ves dan ter udeležence navdušila in utrdila v prepričanju "da so krvodajalci vitezi upanja, princese dobrote, ki z nasmehom dajejo sebe in svojo srčno kri, za nova in lepša življenja (iz pesmi krvodajalca Davorja Bakaća z naslovom Kaplje življenja)."

Med pomembnimi dogodki je bila tudi dobro organizirana okrogla miza na temo Moderne komunikacijske tehnologije pri organizaciji krvodajalstva, na kateri so sodelovali tako predstavniki iz Hrvaškega Rdečega križa, kakor tudi iz Madžarske, Srbije in Slovenije (OZRK Ljubljana).

Vrhunec slovesnosti je bila svečana podelitev najvišjih priznanj in zahval reškim krvodajalcem. V imenu OZRK Ljubljana je prisotne pozdravila in čestitala za dogodek sekretarka Ema Verbnik s skupino mladih krvodajalcev, v imenu OZRK Koper ter v imenu RKS pa članica Glavnega odbora Rdečega križa Slovenije Marija Jereb.  

Podeli:

Drobtinica 2013

Nedelja, 27. oktober 2013

V soboto, 19.10.2013 je na koprski tržnici potekala humanitarna akcija Drobtinica. Projekt Drobtinica širšo javnost osvešča na vse bolj perečo problematiko nezadostne in nepravilne prehrane naših osnovnošolcev, razmahu revščine ter vzpodbuja čut za solidarnost do tistih, ki so se znašli v stiski. Prostovoljci Rdečega križa Koper -  Nataša, Olga, Dolores in Andrej so tako v zameno za humanitarne prispevke delili kruh in pekovske izdelke, ki so jih zbrali s pomočjo donacij lokalnih pekarn in slaščičarn. V akciji smo tako zamenjali kar 80 kilogramov kruha in 54 paketov pekovskih izdelkov.

Prisrčna zahvala gre vsem, ki so se akcije udeležili in so s svojim prispevkom pomagali zbrati sredstva. Zbrana sredstva v višini 369,19 eur bomo v celoti namenil za nakup prehrambnih in drugih artiklov otrokom iz socialno ogroženih družin.

Zahvala gre tudi donatorjem, saj brez njihove pomoči, akcije nebi mogli izpeljati. Kruh so darovali: Mercator, Mlinotest Kruh Koper, Pekarna Kljun in Pekarna Primorka. Pekovske izdelke so prispevali: Slaščičarna Klasika, Bonboniera Bonbonček, Slaščičarna Kroštola in Kavarna Kapitanija. V imenu Rdečega križa Slovenije - Območnega združenja Koper se vsem donatorjem iskreno zahvaljujemo za sodelovanje v akciji.

Podeli:

Mali koraki k velikemu prostovoljstvu

Petek, 18. oktober 2013

Da je medkulturno in medgeneracijsko prostovoljstvo prednost in posebna danost, se vedno znova dokazuje v delavnicah humanih vrednot v OŠ z italijanskim učnim jezikom P.P. Vergerio Il Vecchio Koper-Capodistria.
S humano naravnanimi učenci ter njihovo učiteljico, ki ima velik posluh in razume vrednote humanitarnega poslanstva, kot je 5. razred, lahko ustvarjamo pogoje za odlične delavnice. Kar pa je še boljše, s tem  tudi izvedbo vrednot, kot so darovanje, sočutje ter darežljivost.... Vse to se kaže v mnogih zbiralnih akcijah bodisi za otroke  ali družine v stiski ter drugo.
Vse to je tudi nadgradnja za učence, ki s temi vrednotami rastejo, zorijo in dejansko lahko postanejo  enakovredni  prostovoljci, sedanjim, ki bodo nekoč prenehali  s tem pomembnim delom.    

Podeli:

Da bi bili znali razumeti stisko, znali deliti in darovati

Petek, 18. oktober 2013

Učencem 1.,2. in 3. razredov Osnovne šole Koper sva, prostovoljka Rdečega križa Koper ga. Marija in zaposlena Tjaša, predstavili poslanstvo in dejavnosti, ki potekajo na Rdečem križu Koper, skladno z zastavljenim letnim programom komisije za mlade člane.  Kar nekaj jih je bilo z organizacijo Rdečega križa in vrednotami, ki jih predstavlja  že seznanjenih in takoj je bilo moč zaznati, da tudi v njihovih srcih bije občutek solidarnosti in  razumevanja  za pomoč v stiski.

Delavnice se je skupno udeležilo 220 otrok, kar je predstavljalo izjemno priložnost, da se jih seznani s poslanstvom Rdečega križa, pomenu prve pomoči in krvodajalstva ter da se tudi najmlajše spodbudi k dobrodelnosti, prostovoljstvu in k vrednotam, ki jih širi ta pomembna  organizacija.

Ob ogledu videa o prostovoljčku- Helpman so otroci z vnemo spremljali dogodivščine mladega dečka, člana Rdečega križa, ki pomaga pomoči potrebnim po vsem svetu. Šolarjem sva s pomočjo videov - Daj naprej in Lepo je deliti, prikazali pomen dobrodelnosti, pomoči in solidarnosti tako do vrstnikov, kot do starejših.  Učenci so z velikim zanimanjem spremljali dogajanje in se odzvali s ploskanjem in nasmehi.

Nato sva najmlajšim predstavili zgodbico - pravljico o Križem kapici, deklici, članici Rdečega križa, ki se pogumno odpravi v gozd, oskrbi ranjenega zajčka in zlonamernega volka pripravi do tega, da se tudi sam spreobrne in postane prostovoljec, ki skupaj s Križem kapico hodi po svetu in pomaga. Otroci so bili nad predstavljenim navdušeni, z veseljem so spremljali tudi posnetke primorskih glasbenikov - Anike Horvat in Slavka Ivančiča, ki pojeta o dobrodelnosti, pomoči in željah po pravičnosti.

Učencem in njihovim učiteljicam sva predstavili projekt, ki se prav v teh dneh odvija po vsej državi- humanitarni akciji Drobtinica. Ob svetovnem dnevu hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, se namreč prirejajo akcije zbiranja prostovoljnih prispevkov v zameno za kruh in pekovske izdelke. Akcija bo potekala tudi v Kopru, v soboto 19. oktobra, kjer bodo na koprski tržnici prostovoljci delili donirane izdelke lokalnih pekarn, zbrana sredstva pa bo Rdeči križ namenil plačilu toplih obrokov za otroke iz socialno ogroženih družin. Akcija poteka vse do konca meseca, tako da bo vsak prispevek dobrodošel.

Vsako srečanje z najmlajši, ki vsrkavajo vase  doživeta doganja in o tem tudi razmišljanju, je nekaj edinstvenega, česar se ne da opisati.

Predvsem dejstvo, da bo marsikateri izmed otrok  lahko nekoč zavzet prostovoljec na različnih področjih, morda celo krvodajalec ali bolničar. Vse to je del Rdečega križa, ki posebno v teh težkih časih igra čedalje večjo vlogo.

Hvala za pozornost, dragi učenci, hvala učiteljicam  in vodstvu OŠ Koper, da ste nam zaupali, predstavitev  humanitarnih ciljev Rdečega križa.

Podeli:

II. regionalni sestanek

Četrtek, 17. oktober 2013

V mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič se je od 11. do 14. oktobra odvijal zelo pomemben dogodek v odlični organizaciji Rdečega križa Slovenije, ob pomoči predanih strokovnih sodelavcev, II. regionalni sestanek predsednikov in generalnih sekretarjev Rdečih križev (Crvenih krstov)bivše skupne države Jugoslavije, ob prisotnosti in sodelovanju gostov: g. Anitte Underlinn direktorice IFRC Europe Zone, Marije Jereb članice Glavnega odbora RKS, Branka Dervodela, pomočnika direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje, dr. Polonce Mali ter Suzane Djordjevič iz Zavoda za transfuzijsko medicino RS.

Kot posebnost je potrebno omeniti predstavitev dveh nominirancev - kandidatov za predsednika Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca, in sicer preko video konference, T. Konoea iz Japonske ter dr. D.C. Arrieta iz Venezule (v živo).

Udeleženci so izmenjali svoje izkušnje, primere dobre prakse in pomena povezovanja v regiji, kar je pravzaprav namen in poslanstvo Rdečega križa.

Udeležencem so bili predstavljeni najbolj pomembni slovenski projekti kot so Akcija Peljimo jih na morje (generalni sekretar D. Starman), Sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v RS, (G.Drvodel), Prva pomoč, Krvodajalstvo in mediteranski projekt Bessy (Boštjan Novak ter predstavniki transfuzije RS), delo z mladini ter prostovoljstvo (Marija Jereb ).

G. Anitta Underlin pa je predstavila izjemno pomemben dokument v zvezi z naraščajočo problematiko v Evropi, ki je na pragu revščine ter ukrepe, ki jih bo moral pri tem nujno sprejeti Rdeči Križ. Podatki so grozljivi, saj se Evropa utaplja v socialnih problemih in RK se sooča z vedno večjimi izzivi in spremenjenim načinom delovanja ter pridobivanjem virov za ublažitev posledic hude ekonomske krize. Srednji sloj izginja, revni postajajo še bolj revni, in vsa Evropa, vse institucije morajo biti pripravjene na ukrepanje.

Pred nami je veliko pomembnih izzivov in nadaljevanje humanitarnega poslanstva v spremenjenih razmerah, ki pomenijo veliko dogovornost vseh, ki tako ali drugače delujejo v Rdečem križu. Kajti brez pomoči Rdečega križa, njegovih dobrih projektov ter virov finansiranja, kakor tudi brez množice predanih prostovoljcev, ne bomo kos vsem tegobam, ki pestijo današnji svet, najsibodi to v naši ali širši okolici in v svetu.

 

                                       Marija Jereb, članica GO Rdečega križa Slovenije

Podeli:

Z otroci vrtcev Škofije in Šmarje o sočutju, darovanju in prijaznosti

Sreda, 9. oktober 2013

Kakšno krasno naključje in čudovita priložnost, da prav v pomembnem tednu, Tednu otroka in vseh otrok tega sveta, ki so naši in  enkratni, lahko obiščemo najmlajše v dveh vrtcih.

Obisk v vrtcih Škofije ter Šmarje je bil prisrčen in je prinesel posebno  svežino v sicer deževen zgodnje jesenski dan.

Pogovarjali smo se o prijaznosti in dobroti, o lepem vedenju in skrbi do drugih. Zakaj je pomemben Rdeči križ, zakaj je lepo če nekaj delimo z drugimi ... vse to in še kaj smo se pogovarjali in si ogledali tudi prelep filmček o Prostovoljčku RK, prisluhnili ganljivi pesmi Anike Horvat" Ne zdi se mi prav" in uživali ob zgodbici" Križem kapica". Le to smo v letošnjem šolskem letu nadgradili z lutkami, da je še bolj prepričljiva in zanimiva. Vse videno in doživeto so otroci globoko vsrkali vase  in trdno smo prepričani, da bo marsikdo izmed njih lahko postal dober prostovoljec in srčen krvodajalec.
Prostovoljka RK Koper Marija ter zaposlena v RK Koper  Andrej in Tjaša smo  nadvse hvaležni za enkratno priložnost biti z otroci in ob otrocih ter sodelovati z njimi in njihovimi skrbnimi in prijaznimi vzgojiteljicami.    

Podeli:

Iz srca do srca

Sreda, 2. oktober 2013

Danes se  je v prostorih Območnega združenja  Rdečega Križa Izola odvijal slovesen humanitaren dogodek: predaja čeka  v višini   3.935,13 za otroke-šolarje, katerih starši ne zmorejo kriti stroškov prehrane v Osnovnih šolah. Pobudi TIC-a Izola,  ki so se v okviru številnih aktivnosti odvijale ob Eueobasketu v Kopru,  so se odzvali mnogi dobri ljudje in tako dokazali, da jim dobrota in solidarnost ni tuja in da so vsi otroci naši otroci.  Ček bo v enakih zneskih  razdeljen trem Območnim združenjem Koper, Izola in Piran.


V zahvalnih besedah  je predsednik OZRK Izola g. Ostrouška poudaril, da bodo sredstva še kako dobrodošla in uporabljena v pravi namen, izolski župan pa je izpostavil nujnost sistemskega reševanja vedno bolj pereče problematike.  Predstavnica izolske  šole g. Vanja Lukežič p je zahvalo podkrepila z besedami, da bo s to donacijo  marsikateremu staršu lažje, otroku pa boljše.

Vsako dobro delo pravi: nisem pozabil nate, želim, da ti je dobro, rad te imam. In to se je zgodilo tudi ob tem plemenitem dejanju.

Podeli:

Z otroci o dobroti in prijaznosti

Četrtek, 26. september 2013

Še pridita.... TE ISKRENE BESEDE IZ OTROŠKIH UST so bile nedvomno največja pohvala in priznanje prostovoljki Rdečega križa Mariji in zaposleni v Območnem združenju Koper Tjaši, ki sva izvajali uri prostovoljstva, dobrote in Rdečega križa v prijaznem vrtcu Ankaran. Uri sta bili namenjeni skupinam predšolskih otrok v starosti 4-6,oziroma 5-6 let .

Dve skupini radovednih in nasmejanih otrok je z velikim zanimanjem  in veseljem spremljalo vedno zanimivo in ganljivo risanko o Prostovoljčku Rdečega križa in njegovih dobrih delih.

Ob predstavitvi zgodbice o humani deklici in spreobrnjenem volku z naslovom Križem kapica niso mogli skriti navdušenja. V zgodbici so nastopale lutke, ki so s svojo prepričljivostjo osvojile otroke.

Ob poslušanju pesmi Lepo je deliti, Ne zdi se mi prav ter čudovitega videa Objemi pa so otroci glasno ploskali.

In kaj smo z otroci skupaj ugotovili: da radi pomagamo in darujemo, da spoštujemo vsa živa bitja in da nas ni sram objemom, stiskov rok in prijaznih pozdravov.

Pa še to, da so tudi najmlajši zelo pomemben del Rdečega križa in humanih vrednot.

Saj v svoja srca spravijo vse kar vidijo in vse česar se zavedajo.....

Podeli:

Tečaj TPO in uporabe AED

Sreda, 25. september 2013

V petek, 13.09.2013 smo v okviru Krajevne organizacije Rdečega križa Škofije, izpeljali tečaj temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja. Tečaja se je udeležilo kar nekaj krajanov, ki so z zanimanjem spremljali teoretični del ter osvojeno znanje preizkusli tudi praktično.

Ob tej priložnosti smo kraju predali tudi pravi defibrilator.

Podeli:

Reci da prostovoljstvu

Torek, 24. september 2013

S temi besedami sva Marija in Andrej iz Rdečega križa Koper skušala predstaviti prostovoljstvo in dobra dela skupini dijakov 1.c. letnika koprske gimnazije. S pojmom in vrednotami prostovoljstva so se srečali prvič in bili so presenečeni, kaj vse prostovoljstvo pomeni. Ob zaključku delavnic so dijaki strnili naslednje vtise in podali svoja mnenja:

- doživeli smo nadvse zanimivo razlago pojma prostovoljstva ter opredelitev le tega,

- bilo je zanimivo, sproščeno, simpatično, poučno,

- veliko sem se naučil o prostovoljstvu in o samem človekoljubju,

- bilo je nekaj kar nisem pričakoval, saj sem začel drugače razmišljati glede prostovoljstva...,

- ne samo zanimivo, tudi poučno in zelo osveščujoče je bilo.

- Dalo mi je misliti še o ljudeh, ki potrebujejo pomoč....,

- Sedaj razumem pojem prostovoljstva in solidarnosti .....

Podeli:

Radi pomagamo

Torek, 24. september 2013

S temi iskrenimi besedami,ki jih zmorejo mladi krožkarji" Pomagaj in drugi bodo tebi"  Osnovne šole Koper, mentorice Nine Luša, smo zaključili delavnico o prostovljstvu z naslovom Korak k prostovoljstvu, ker nam ni vseeno za svet.

V zanimivi in vsebinsko nekoliko drugačni delavnici so učenci z aplikacijama Ključ in grad prostovoljstva opravili predstavljene humanitarne naloge( kot so pomoč starejšemu in nepokretnemu gospodu, pomoč vojnim beguncem, pomoč ob poplavi) in si izdelali načrt,kako bi se pomoč odvijala na terenu.

Njihovi izdelki,plakati so osupljivi in odraz sočutnega razmišljanja.

Podeli:

Vrstniki svojim vrstnikom o prostovoljstvu in humanosti

Četrtek, 19. september 2013

Poglobljeno in izjemno sodelovanje ter prepričanje, da je v mladih ogromno iskrene pripravljenosti in razumevanja do drugačnih, do darovanja tistim, ki so tako ali drugače ogroženi in prizadeti, se med šolami MO Koper ter Območnim združenjem Rdečega Križa Koper in njegove komisije za mlade prostovoljce, nadaljuje in nadgrajuje  tudi v tem šolskem letu.

Tako je o pomenu prostovoljstva, humanosti ter sočutja  na zanimiv način na delavnici spregovorila prostovoljka Rdečega križa Koper Marija Jereb ob sodelovanju mentorice krožka OŠ Koper Nine Luša.  Učenci so se prvikrat srečali s prostovoljstvom, dobrimi deli in razumevanjem ter  spoštovanjem drug drugega. Video filmčki  o Prostovoljčku Rdečega križa , Podeli z menoj, Objemi ter Lepo je deliti s pevcema Aniko Horvat in Slavkom Ivančičem, je nove člane krožka POMAGAJ in DRUGI BODO TEBI, presenetila in navdušila.

Da bi bila delavnica še bolj privlačna so poskrbeli člani krožka iz 6. razreda, ki so že dodobra vključeni v humanitarno poslanstvo in ga z raznimi dobrodelnimi akcijami tudi še kako dostojno predstavljajo.
S svojimi izkušnjami ter s prijetnim načinom vzpodbujanja so sovrstnike popeljali v prostovoljske vrste.

Bila je prava medgeneracijska delavnica, primer dobre prakse, da za prostovoljstvo in Rdečega križa zares ni nikakršnih ovir.

Pomembno je mlade naučiti treh reči:  preprostosti, sočutja ter darovanja, ki so vrednota za današnji in prihodnji čas....

Podeli:

11. september - Svetovni dan prve pomoči

Sreda, 11. september 2013

Svetovni Dan prve pomoči so prvič obeležili leta 2000, ko je 16 evropskih nacionalnih organizacij Rdečega križa dalo pobudo za tovrstno praznovanje. Zamisel je bila kmalu sprejeta in se je uveljavila v mednarodnem merilu, ko je leta 2003 kar 115 nacionalnih organizacij Rdečega križa po vsem svetu obeležilo svetovni dan prve pomoči. To kaže na velik pomen širjenja znanja in veščin o prvi pomoči ter spodbujanja in osveščanja prostovoljcev po vsem svetu.

Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC), ki združuje 187 nacionalnih društev Rdečega križa, bo ob letošnjem Svetovnem dnevu prve pomoči poseben poudarek namenila prvi pomoči in varnosti v cestnem prometu. Prometne nesreče so namreč postale največji svetovni morilec. Vsakih 30 sekund se zgodi prometna nesreča s smrtnim izidom. Več kot 50% ponesrečenih umre v prvih minutah po nesreči. Je pa mogoče veliko teh ponesrečenih rešiti. Na tečajih prve pomoči se ljudje naučijo, kako pomagati ponesrečenim, kako jim nuditi prvo pomoč in kako pomembno je hitro in učinkovito ukrepanje.

V Sloveniji Svetovni dan prve pomoči obeležujemo 11. septembra z namenom opozoriti širšo javnost, kako pomembno je znanje prve pomoči od otroških let naprej. Stališče Rdečega križa Slovenije je, da bi morala država zakonsko urediti, da je znanje prve pomoči potrebno obnavljati vsaj na vsakih 5 let, ne pa, da pridobljenega znanja prve pomoči državljanom ni potrebno nikoli obnavljati.

V skladu z Zakonom o Rdečem križu Slovenije (Uradni list RS, št. 7/1993 in št. 79/2010) so naloge, ki jih Rdeči križ Slovenije opravlja kot javno pooblastilo na področju prve pomoči naslednje: organizira tečaje in izpite iz prve pomoči (za bodoče voznike motornih vozil, za prostovoljce, za zaposlene v delovnih organizacijah, za reševalce iz vode, za predavatelje prve pomoči in posebne tečaje za laike) ter organizira in usposablja enote za prvo pomoč (trenutno 80 enot prve pomoči Rdečega križa).

Na Rdečem križu že vrsto let opozarjamo, da znanje prve pomoči temelji na praktičnem delu, ki bi ga bilo potrebno v različnih starostnih obdobjih kontinuirano obnavljati. Nedopustno je, da tečaji prve pomoči niso obvezni sestavni del usposabljanja bodočih voznikov motornih vozil, obvezen je zgolj izpit. Prav tako je nedopustno, da lahko posameznik pridobi dvojnik izpita prve pomoči, ki ga je opravil pred 30 leti in več, ne da bi mu bilo potrebo to zanje osvežiti. V Zakonu o voznikih je potrebno ohraniti določila o obveznem izpitu iz prve pomoči pri Rdečem križu Slovenije in vzpostaviti mehanizme za obnavljanja znanja iz prve pomoči pri Rdečem križu Slovenije vsaj na vsakih 5 let. 

Prav zato si Rdeči križ Slovenije prizadeva, da bi se vsebine prve pomoči (preprečevanje nezgod, osnove nudenja prve pomoči) uvedle v obvezni učni program tako osnovnih kakor tudi srednjih šol. Preprečevanje nezgod in obvladovanje prve pomoči ni le izraz privzgojene solidarnosti, ampak sodi v splošno izobrazbo in usposobljenost, katere se je treba začeti učiti v osnovni šoli in pozneje nadgrajevati oziroma ohranjati kot veščino za vsakodnevno rabo.

Nekaj dejstev glede prve pomoči: Pogost vzrok smrti je nepravilno nudenje prve pomoči. Znanje prve pomoči je treba obnavljati. Hitra in pravilna prva pomoč rešuje življenja. Obvladovanje prve pomoči sodi v splošno izobrazbo in usposobljenost.

Strokovni center za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije, v katerem sodelujejo priznani zdravniki in drugi strokovnjaki, oblikuje doktrino prve pomoči na nacionalni ravni. V slovenski prostor uvaja novosti po zgledu in na podlagi smernic Evropskega referenčnega centra za prvo pomoč.

Izvajalci tečajev in izpitov iz prve pomoči so zdravstveni delavci, ki opravijo usposabljanje in izpit ter pridobijo licenco predavatelja Strokovnega centra za prvo pomoč Rdečega križa Slovenije. Licenco morajo obnavljati vsake tri leta. Na tak način se seznanijo z novostmi na področju sprememb doktrine prve pomoči.

Rdeči križ Slovenije je v skladu z letnim programom dela, tako kot v preteklih petih letih, tudi letos v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje ter območnimi združenji Rdečega križa Slovenije, že organiziral in izvedel naslednja preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči:

  • 11. maj 2013, Mladinsko zdravilišče in letovišče Rdečega križa Debeli rtič; VII. Državno tekmovanje osnovnošolskih ekip prve pomoči, na katerem je sodelovalo 8 najboljših osnovnošolskih ekip (OŠ Notranjski odred Cerknica, OŠ Gornja Radgona, OŠ Simona Jenka Kranj, OŠ Jožeta Moškriča Ljubljana, OŠ Šmarjeta Novo mesto, OŠ Sava Kladnika Sevnica, OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava in OŠ Šmarje pri Jelšah), ki so zasedle prvo mesto na regijskih tekmovanjih preverjanjih, na katerih je sodelovalo več kot 100 osnovnošolskih ekip.
  • V obdobju maj - junij je bilo izvedenih vseh 13 regijskih preverjanj usposobljenosti "članskih" ekip prve pomoči CZ in RK, na katerih je sodelovalo več kot 130 ekip prve pomoči. 13 najboljših ekip bo svoje znanje preverilo na že XIX. državnem preverjanju, ki bo letos izvedeno v Velenju, 5.10.2013. Sodelovale bodo naslednje ekipe: Nuklearna elektrarna Krško, Gorenje iz Velenja, OZRK Izola, OZRK Kranj1, OZRK Ljubljana 1,PGD Poljčane, OZRK Murska Sobota, OZRK Ajdovščina 2, CZ Šentjernej, OZRK Cerknica, MO Ptuj, OZRK Slovenj Gradec in GE PP Trbovlje ter RK Oplotnica kot najboljša drugo uvrščena ekipa iz regijskih preverjanj.
  • Med 13. in 16. junijem 2013 je v mestu Wels v Avstriji potekal Evropski festival prve pomoči FACE (FIRST AID CONVENTION IN EUROPE) na katerem so se pomerile najboljše ekipe prve pomoči evropskih nacionalnih društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Sodelovalo je 21 ekip, Slovenijo pa je na tem mednarodnem tekmovanju predstavljala ekipa prve pomoči Območnega združenja Rdečega križa Nova Gorica, ki je bila najboljša na lanskem državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa (Ljubljana, 6.10.2012).Ekipa je svoje znanje in izurjenost pokazala na 12-ih delovnih točkah, ki so se razlegale po mestu Wels. Zasedla je odlično 3. mesto. Doseženi rezultat je plod večletnega dela tako članov ekipe kot tudi trenerjev in vseh, ki so v ekipo verjeli, jih spodbujali in podpirali pri delu. Počaščeni in ponosni smo, da imamo v vrstah Rdečega križa Slovenije tako izjemne prostovoljce, ki so tudi s svojo uvrstitvijo na evropskem tekmovanju prve pomoči postavili pomemben mejnik v razvoju ekip prve pomoči v Sloveniji in so tako v navdih vsem bodočim prostovoljcem.
  • V mesecu septembru ekipe PP RKS aktivno sodelujejo na EuroBasket-u, ki poteka v času od 11.9. do 22.9.2013.

 

O tem, kako pomembno je znanje prve pomoči se lahko prepričate sami in si ogledate XIX. Državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa, ki bo potekalo v soboto, 5. oktobra, v Velenju. Na sedmih delovnih točkah v mestnem središču Velenje bodo namreč člani štirinajstih najbolje uvrščenih ekip iz regijskih preverjanj, pokazali svoje znanje nudenja prve pomoči na realnih simulacijah različnih nesreč in ponesrečencev. Vljudno vabljeni.

Rdeči križ Slovenije z izvajanjem tečajev in izpitov iz prve pomoči, z organizacijo lokalnih, regijskih in državnih preverjanj usposobljenosti članov ekip prve pomoči ter z delovanjem strokovnega centra za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije, dviguje raven znanja prve pomoči tako med mladimi, kakor tudi med generacijami v zrelem in poznem obdobju. Na ta način vpliva na zmanjšanje predsodkov do dajanja prve pomoči in hkrati dviguje samozavest uporabnikov o pomenu samega znanja prve pomoči.

Ob dnevu prve pomoči se zahvaljujemo vsem prostovoljcem in strokovnim sodelavcem, ki žrtvujejo svoj čas in znanje za reševanje življenj.

Prva pomoč rešuje življenja. Je za vsakega, kjerkoli.

Rdeči križ Slovenije

Podeli:

Prostovoljstvo je nekaj, kar nam je dano

Ponedeljek, 9. september 2013

S skupno mislijo, oziroma trditvijo , da dobrodelnosti ne presojamo po tem, kaj je narejeno, ampak zakaj je narejeno in komu je namenjeno, lahko strnimo poseben dogodek, ki se je odvijal 7.septembra 2013  v prijetnem okolju Štefanje gore v bližini Krvavca, na Gorenjskem.
Tja so  na povabilo Območnega združenja Rdečega Križa Kranj in njihovega kluba mladih odšli  predstavnikiObmočnega druženja RK Koper, poslovni sekretar Andrej Gustinčič, člana Območnega odbora Marta Vrčon Komel in Dean Vivoda ter članica Glavnega odbora Rdečega križa Slovenije za obalno kraško regijo Marija Jereb.


Poleg Koprčanov se je  podelitve priznanj najzaslužnejšim prostovoljcem kranjskega RK udeležil tudi predsednik RKS G. Franc Košir in gostje, krvodajalci iz Doberdoba, s katerimi izjemno že 25 let sodelujejo s Kranjčani. Prav  krvodajalcem iz Doberdoba bodo 14. septembra podelili Zlati znak RKS za zasluge pri širjenju humanitarnega poslanstva. Prireditev je bila medgeneracijsko obarvana, potekale so skupne delavnice, izmenjana mnoga zanimiva mnenja. Za dobro voljo in počutje je poskrbela skupina mladih prostovoljcev Kluba mladih. Ti so tudi prikazali  veščine  iz Prve pomoči, saj se pripravljajo na državno tekmovanje ekip, ki bo potekalo v Velenju.
Sicer pa nameravata    Območni združenji Koper in Kranj (predsednika g.  Irena Sirotič Dobrila in   g. Marjan Gantar) podpisati na podlagi skupno izražene želje, listino o medsebojnem sodelovanju. Kot zanimivost lahko omenimo tudi neposredno povezavo učencev Osnovne šole Simona Jenka Kranj in Osnovne šole  Koper ter njihovih mladih članov Rdečega križa.  

Podeli:

JN - prehrambeni in drugi artikli za otroke

Torek, 13. avgust 2013

Naročnik, RKS-OZ Koper, vabi vse zainetersirane ponudnike, da predložijo ponudbe skladno z razpisno dokumentacijo.

Rok za predložitev ponudb je petek, 23.8.2013 do 12.00 ure, osebno ali po pošti na naslov: RKS-OZ Koper, Vojkovo nabrežje 6, 6000 Koper.

Več o pogojih razpisa v razpisni dokumenataciji.

Podeli:

Če hočeš biti srečen vse življenje, postani prostovoljec

Sobota, 29. junij 2013

Na Brdu pri Kranju je v organizaciji Mladinskega sveta Slovenije, ob sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter ob pokroviteljstvu predsednika države Boruta Pahorja, potekala že enajsta prireditev in razglasitev Najprostovoljec leta 2012. 
Prireditev je namenjena vsem prostovoljcem, ljudem, ki svoje življenje posvečajo dobrim in plemenitim ciljem. Prijavljeno je bilo rekordno število prostovoljcev in projektov, kar je izjemno vzpodbudno.
Zaključne slovesnosti so se kot povabljen udeležili tudi predstavniki Območnega združenja RK Koper s prostovoljkama Rdečega križa nominirankama Marijo Jereb in Bernardo Baričevič.

Po izjemno čustvenem  pozdravnem in zahvalnem  nagovoru predsednika države, s katerim se je poklonil vsem prostovoljcem, se je prireditev nadaljevala s podelitvijo priznanj in zahval in se zaključila v druženju, medsebojnem spoznavanju in izmenjavi dobrih izkušenj ter vzpostavljanju pristnih medsebojnih stikov. Saj prostovoljce vodi ista misel in nagib; pomagati, razumeti, spoštovani, vzpodbujati in se vedno znova učiti drug od drugega.

 
Podeli:

Projekt Bessy

Ponedeljek, 24. junij 2013

V torek, 11.06.2013, sta nas z obiskom prijetno presenetila Boštjan Novak, strokovni sodelavec za področje krvodajalstva pri Rdečem križu Slovenije in Lucija Zazjal iz Zavoda RS za transfuzijsko medicino.

Z namenom, da bi sodelovali v promociji projekta " OSTANI KRVODAJALEC", sta nam prinesla nekaj promocijskega materiala in tematske majčke. Med prijetnim klepetom smo zaposleni majčke pomerili in s fotografijo ta trenutek ovekovečili.

V pričakovanju ponovnega srečanja...    

Podeli:

Akcija "Peljimo jih na morje in najmlajši odprtih rok in src

Ponedeljek, 24. junij 2013

V akcijo "Peljimo jih na morje" Rdečega križa Slovenije, se je poleg mnogih otrok ter zaposlenih  koprskih OŠ ter vrtcev, vključila tudi OŠ Dekani z  obema  enotama  vrtcev Dekani ter Rižana.

Otroci so z navdušenjem in veseljem zbirali in zbrali zelo uporabne stvari, od artiklov za osebno higieno, do kopalk, plavutk, rokavčkov. Tudi žoge in razne igrice, ki popestrijo poleti dan, niso manjkali. 
Predstavniki posameznih razredov so ob predaji povedali:
- rada pomagam otrokom, dobro se počutim,
- kom bom velik bom tudi pomagal, ker je to potrebno in lepo in nikoli ne vem, kdaj bo meni lahko
  kdo pomagal
- otroci morajo čofotati na morju in uživati, pa še plavati se bodo naučili
- tudi drugi otroci zaslužijo počitnice na morju in si nabrati zdravja , pa tudi spoznati nove
  prijatelje

 

Ganljivi in zreli odgovori, iz katerih lahko razberemo, da otroci razumejo solidarnost in jo tudi izvajajo na najboljši način.
Območno združenje RK Koper  s  svojo predsednico g.Ireno Sirotič Dobrila namreč nenehno tenkočutno  vzpodbuja k širjenju humanitarnih znanj in sodelovanju na raznih akcij. Pri tem so nam v izjemno pomoč   prav  vodstva šol in vrtcev, ki so pomembni del humanitarne verige in nepogrešljiv člen v uspešnem delovanju Rdečega križa. Njihovo zaupanje in razumevanje sta namreč temelj do uspešno izpeljanih programov komisije za mlade pri našem območnem združenju. 

Darovano sta prostovoljka koprskega  Rdečega križa  Marija Jereb ter zaposleni Andrej Hrup predala predstavniku Mladinskega zdravilišča in letovišča Debeli rtič, kjer bodo poskrbeli, da vse iz srca darovano, pride takoj v prave roke.

 
Podeli:

Moja igrača razveseljuje tudi druge otroke

Sreda, 19. junij 2013

Pri vsakem delu je najpomembnejši začetek,

zlasti, če imamo opravka s čim mladim in nežnim ...

                               (SOKRAT)

Da so najmlajši  izjemno sočutni, razumevajoči  in srčni, da skupaj s starši. ob vzpodbujanju vzgojnega osebja v vrtcih, zmorejo darovati delček sebe, so dokazali tudi pred kratkim.

Zbirali in zbrali so svoje najljubše igračke za tiste otroke, ki tega nimajo, zbirali so tudi higienske pripomočke, knjigice, letna oblačila. Nekdo bo tega zelo vesel in nasmeh mu bo obsijal obrazek.

Hvala vsem tistim mnogim malčkom iz vrtca Semedela, ki so tako skrbno nosili darovano v svoj vrtec...
Hvala tudi vsem šolarjem iz OŠ Šmarje in Dekani, ki so zadnje dni darovali za lepši nasmeh otrok, ki bodo letovali v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič.

Otroke tako učimo kako je v resnici lepo, ko daš brez pričakovanja in se pri tem izjemno dobro počutiš.

Podeli:

Vsak od nas je kaplja, skupaj smo morje

Ponedeljek, 10. junij 2013

Krožek Rdečega križa Osnovne šole Simona Jenka Kranj ter krožek Pomagaj in drugi bodo tebi Osnovne šole Koper, sta se ob pomoči komisije za mlade člane pri Območnem združenju Rdečega križa Koper povezali, saj je tudi to pomemben del prostovoljstva med mladimi. Letošnje leto je prvo leto skupnega sodelovanja, v katerem so cilji spoznavanje projektov in medsebojno spoznavanje. V nadaljevanju pa skupno načrtovanje raznih humanitarnih projektov, kot so: spoznavanje širšega pomena poslanstva RK, vzpodbujanje prijateljstva, srčnosti in pomoči drugim, pridobivanje osnovnih znanj o dejavnosti RK Slovenije in prve pomoči.

Tako so se 29. maja srečali v Kranju in skupaj preživeli izjemen dan, ki je bil popestren z skupnimi delavnicami krožkarjev obeh šol ter ogledom mesta.

Prisotni gostje predstavniki Območnega združenja Rdečega križa Koper s predsednico gospo Ireno Sirotič Dobrila pa so se seznanili z delom in projekti Območnega združenja Rdečega križa Kranj, ki ga je predstavil njihov predsednik gospod Marjan Gantar. Oboji nameravajo poglobiti sodelovanje in ga nadgraditi kasneje s pobratenjem.

Kranjčani so obisk vrnili 6. junija, z obiskom OŠ Koper, ogledom Kopra in Luke Koper ter s pogovori na koprskem RK, kjer so se domenili o poglabljanju stikov ter skupnemu sodelovanju na področju humanitarnih dejavnosti in vzpodbujanju pristnih človeških stikov.

Prostovoljstvo nam je pomagalo, da smo se povezali z drugimi in s prostovoljstvom osebnostno rastemo.

Podeli:

Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči

Četrtek, 30. maj 2013

Območno združenje Rdečega križa Ajdovščina in Izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica sta v Ajdovščini, v soboto 20. 05. 2013, organizirala regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči.

Preverjanja so se udeležile ekipe iz Pirana, Ajdovščine, Izole, Vipave in Kopra. Pridružila se nam je tudi ekipa iz Logatca, ki je tekmovala izven konkurence.

Udeležence sta nagovorila Vera Kodrič, predsednica ajdovskega Rdečega križa in Samuel Kosmač, vodja novogoriške izpostave republiške uprave za zaščito in reševanje. Poudarila sta pomen dobre pripravljenosti in usposobljenosti prostovoljcev ekip prve pomoči in njihovo vključevanje v sistem reševanja.

Število prometnih nesreč , naravnih in drugih izrednih dogodkov je iz leta v leto več, število profesionalnega zdravstvenega kadra pa se manjša. Sodelovanje prostovoljcev je zato še pomembnejše. Potrebne so še dodatne spodbude. Taka srečanja so po besedah Samuela Kosmača lahko prava priložnost.

Organizator je pripravil simulacijo štirih nesreč. Ajdovska burja je s streh osnovne šole odnesla del kritine ter poškodovala učence in učitelje, utopitev matere z otrokom v Hublju in poškodovani očividec, v požaru so bili huje opečeni trije ljudje, reševalci so pomoč nudili močno opitem mladostniku in nazadnje še prometna nesreča v kateri je bil udeležen tudi kolesar.

Najbolje se je odrezala ekipa iz Logatca, ki pa je na preverjanju sodelovala izven konkurence.

Prvo mesto je zato zasedla ekipa Izole, drugo mesto ekipa Vipave, sledi ekipa Idrije. Koprčani smo na preverjanju sodelovali z "mlado" ekipo, ki je zasedla odlično četrto mesto. V ekipi so sodelovali Matjaž Poniž,  Jana Tavčar, Petra Jerman, Nataša Milost, Tomaž Bolčič, Nataša Milavec in Andrej Gustinčič.

Sodelovali so prostovoljci Rdečega križa, člani osnovnošolskih ekip prve pomoči, taborniki, ajdovski poklicni gasilci in člani PGD Ajdovščina, člani ajdovskega odseka RS Tolmin.  

Podeli:

Sodelovanje v paradi 16. kongresa Gasilske zveze Slovenije

Četrtek, 30. maj 2013

V soboto ni niti dež zmotil  zaključne parade Gasilske zveze Slovenije. 4500 gasilcev peš in 40 vozil je paradiralo po Pristaniški ulici do stadiona Bonifika, kjer so se postrojili pred predsednikom države g.Borutom Pahorjem, ki jih je nagovoril. V paradi je sodelovala tudi ekipa prve pomoči OZRK Koper, ki se je  pridružila predstavnikom  služb za zaščito in sodelovanje.

Podeli:

Predstavitev na zaključnem dnevu 14. festivala prostovoljstva v Ljubljani

Ponedeljek, 27. maj 2013

Osnovna šola Pier Paolo Vergerio il Vecchio - Koper-Capodistria in Območno združenje Rdečega križa Koper s komisijo za mlade prostovoljce sta  vzpostavila poseben odnos in obliko sodelovanja, ki temelji na zaupanju ter spoštovanju in predvsem na multikulturalnosti, ki se prepleta že dolgo časa skozi vse dejavnosti. Ena izmed izjemnih je skupno delo na prostovoljsko humanitarnem področju, saj že kar nekaj let zelo uspešno skupaj vzgajamo in seznanjamo učence o dobroti ,humanosti ter o pomenu prostovoljstva.

Zato smo se  lahko neobremenjeno in kot posebna zanimivost predstavili skupaj na zaključnem dnevu  festivala prostovoljstva  v organizaciji Slovenske filantropije, ki je potekal 23.maja  v Ljubljani na Kongresnem trgu.Svoje prostovoljsko delo je predstavilo 63 društev in organizacij iz vse Slovenije. Naša izjemna stojnica je bila  multikulturno obarvana  na kateri  smo med drugim  prikazali, da za dobra dela ni ovir.

S prikazom dvojezične igrice Križem Mojca v izvedbi učenk iz podružnične šole P.P.Vergerio Il Vecchio Hrvatini ter z udarnim plesom Pozdrav pomladni Ljubljani so otroci navdušili in razveselili mimoidoče ter številne obiskovalce.

S tem nedvomno dokazujemo, da smo vsi ljudje otroci tega sveta in da mladi ustvarjajo boljši svet....

Marija Jereb, prostovoljka Rdečega križa Koper

Podeli:

Bodi viden, bodi previden

Ponedeljek, 20. maj 2013

17, maja 2013, smo sodelovali pri projektu "Bodi previden", ki ga organizira Policijska postaja Koper v sodelovanju z Civilno zaščito, Gasilci, Zdravstvenim domom Koper, Agencijo RS za okolje in kot prvič tudi z Območnim združenjem Rdečega križa Koper. Predstavitev so si ogledali učenci četrtih in petih razredov šol z Italijanskim učnim jezikom. Otroci so po skupinah krožili po postajah, kjer je vsak izmed prej omenjenih sodelujočih prikazal dejavnosti samih služb in ukrepov, ki pridejo prav otrokom pri vsakdanjih aktivnosti. Bolničar rdečega križa je otroke podučil predvsem pri ravnanju z nevarnimi snovmi (kemikalije, kisline, strupi, naftni derivati, detergenti) in kako naj ravnajo pri zaužitju takih snovi, opekline in prva pomoč pri le-teh, kako naj ukrepajo pri zapori dihalnih poti, pikih raznih insektov in kač ter prvo pomoč pri izbitem ali poškodovanem zobu.

Otroci so z zanimanjem prisluhnili navodilom in aktivno sodelovali pri predstavitvi.

Podeli:

Moja dlan, tvoja dlan

Ponedeljek, 20. maj 2013

Z zanimivo in nadvse poučno ter humanitarno obarvano delavnico "Moja dlan, tvoja dlan" za učence krožka Pomagaj in drugi bodo tebi, iz Osnovne šole Koper s sodelovanjem Marije Jereb, Tjaše Pečarič in Nine Luše, se zaključuje v tem šolskem letu 2012/2013, vzgoja za humanost in pomen prostovoljstva, ki ga je skozi celo šolsko leto izvajala Komisija za mlade prostovoljce pri Območnem združenju Rdečega križa Koper. Delavnice in predstavitve, ki so bile namenjene malčkom, osnovnošolcem ter dijakom srednjih šol so presegle svoj namen in nas utrdile v prepričanju, da mladi dobro zaznavajo stisko v okolju, zmorejo  sprejemati drugačnost in imajo odprta srca. 

V prihodnjih dneh sta pomembna še dva dogodka in sicer sodelovanje na zaključni prireditvi-Festivala prostovoljstva v Ljubljani, ki se ga bodo skupaj udeležili Območno združenje RK Koper ter Osnovna šola  P.P.Vergerio Il Vecchio Koper -Capodistria s skupno stojnico ter nastopom učencev na odru na Kongresnem trgu.

Konec meseca pa bodo učenci humanitarnega krožka šole Koper s predstavniki Območnega združenja RK Koper obiskali svoje vrstnike iz OŠ Simona Jenka Kranj, kjer se bodo predstavili drug drugemu in tako skupaj poglobili stike, ki so na tem humanitarnem področju izjemnega pomena.

Kaj lepšega in boljšega si lahko želimo ob častitljivi 55-obletnici delovanja Območnega združenja Rdečega križa Koper, kot je širjenje znanj o prostovoljstvu in dobrih delih med mladimi.

Marija Jereb, prostovoljka OZRK Koper

Podeli:

Nobeno še tako drobceno dobro delo ne gre nikoli v nič

Sreda, 8. maj 2013

V Pretorski palači v Kopru je na ogled zanimiva razstava fotografij, prelepih plakatov in ganljivih misli na temo humanosti ter prostovoljstva skozi oči mladih, to se pravi otrok iz vrtca, osnovnošolcev ter dijakov . Vsi ti so bili namreč pomembni in glavni udeleženci delavnic, ki so se odvijale skozi celo šolsko leto in jih je izvajala prostovoljka RK Marija Jereb ob sodelovanju učiteljev, mentorjev ter seveda nekaterih prostovoljcev in zaposlenih na OZRK Koper.

Današnji ogled razstave so popestrile učenke iz OŠ z ital.učnim jezikom P.P.V. Il Vecchio Koper podružnična šola Hrvatini, ki so predstavile na zanimiv in poučen način igrico o deklici Križem Mojce, v priredbi mentorice RK Andreje Urbančič, s katero bodo sodelovale tudi na zaključni prireditvi Festivala prostovoljstva v Ljubljani. 

Številni šolarji, njihovi mentorji ter ostali prisotni so bili nad igrico navdušeni, z zanimanjem pa so si ogledovali vse, kar je na delavnicah nastalo in se rodilo.

Z delavnicami, ki jih bomo nadgrajevali in tako še bolj približali mladini, bomo v Območnem združenju Rdečega križa nadaljevali tudi v prihodnje, kajti dobra dela potrebujejo mlade, neobremenjene in sočutne ljudi, ki znajo  sprejemati drugačnost ter razumejo, da je svet potrebno spremeniti na bolje, v katerem je na  prvem mestu človek, njegovo  dostojanstvo ter varno življenje.

In vse to mladi neprestano dokazujejo. Z mnogimi dobrodelnimi zbiralnimi akcijami za ljudi v stiski.  Vse kar daješ iz srca, ostane...  

Podeli:

Deliti, varovati, pomagati

Torek, 9. april 2013

... tudi to je prostovoljstvo in pomembno poslanstvo o  katerem se  že v nežni mladosti pogovarjamo z najmlajšimi v vrtcih in v osnovnih šolah Mestne občine  Koper,  nadgrajujemo pa v srednjih šolah, kjer se pokažejo dobri rezultati pomembnega dela z mladimi. V komisiji za mlade prostovoljce, ki deluje v okviru Območnega združenja  Rdečega križa Koper z veseljem ugotavljamo, da so mladi naklonjeni darovanju ter razumevanju stisk, ki jih je danes mnogo preveč.
Od pogovorov ter sodelovanja na zanimivih delavnicah o humanosti, do udejanjenja dobrih delih, ni daleč. Tako so mladi  krožkarji RK " Pomagaj in drugi bodo tebi"  iz OŠ Koper , mentorice Nine Luša  že drugič v kratkem času zbrali veliko količino prehrambnih ter higienskih artiklov za OZRK Koper in pripomogli k reševanju stisk ljudi.
Na zanimivih  delavnicah učencev iz OŠ z ital. učnim jezikom P.P.Vergerio Il Vecchio Koper, ki jih je vodila prostovoljka RK Koper Marija Jereb ob sodelovanju učiteljic 4. razreda Koper- Capodistria ter enote Semedela in Bertoki  pa so se z naklonjenostjo do humanosti mladi udeleženci odločili, da bodo čim prej  postali pravi prostovoljčki, ki jim bodo  darovanje in pomoč v veselje in ponos....
Vse omenjeno je del vzgoje za humanost, katero moramo na primeren način in s pravilnim pristopom  čim prej in brezpogojno širiti med mlade, ki na široko odprejo svoja srca  sočutju, razumevanju, prijateljstvu ter strpnosti ..... 

Podeli:

Prostovoljstvo in rdeči križ sta sprejemanje drugačnosti

Ponedeljek, 4. marec 2013

To je bil izmed treh naslovov na plakatih delavnic humanih vrednot in prostovoljstva v Osnovni šoli Gračišče, ki ga je poimenovala skupina četrtošolcev. Skupaj smo se pogovarjali o krvodajalstvu in o njegovem plemenitem poslanstvu, se dotaknili izjemnega pomena znanja iz prve pomoči ter namenili kar  nekaj časa prostovoljstvu. Zakaj, čemu, kako postati prostovoljec, so bila pogosta vprašanja.Tudi zgodba o ideji, rojstvu Rdečega križa ter predstavitev velikega moža H. Dunanta se je učencem usedla v srca. Otroci so zelo zrelo razmišljali o pomenu dobrih del ter o srčni kulturi in o ljubezni, ki poganja svet. Vsi skupaj smo prepričani, da svet potrebuje dobra dela, mlade za boljši svet ter veliko srce, ki se razdaja. Video filmčki pa so otroke na ganljiv način prepričali, da se dobra dela vedno povrnejo k tistemu, ki jih deli. Zagotavljamo vam, da bo marsikdo izmed teh otrok stopil na pot prostovoljstva in dobrih del in bo tako  lahko  enakovredno nadomestil marsikoga izmed nas.

Podeli:

Razumeti jezik igre pomeni razumeti misli in srce otroka

Torek, 26. februar 2013

Ob obisku obeh  številčnih 4. razredov OŠ Dušana Bordona Semedela smo ugotovili velik pomen spoznavanja humanih vrednot skozi iskrene in zanimive pogovore ter oglede krajših  video filmov  o Rdečem križu, dobroti, sočutju in o odprtem srcu, saj vse to danes ustvarja boljši in bolj prijazen svet.
Učenci so uživali v izdelavi plakatov, ki so dejansko odraz njihovega razumevanja podane snovi, s katero so se več ali manj srečali prvič.
Med nami so se stkale pristne vezi, ki so prisotne v zapisanih  ganljivih prispevkih učencev po zaključku delavnic.
Prostovoljka Marija J. in poslovni sekretar  Andrej G. lahko mirno trdiva, da je vsako tako srečanje z najmlajšimi  ena dobra stvar, ki ji lahko rečemo kar  kažipot do prostovoljstva. Marsikdo od teh otrok ga bo doživljal sam kot prostovoljec in ga širil med mlajše generacije.Prostovoljstvo je namreč mreženje in širjenje dobrih del.    

Podeli:

Na obisku pri skupini malčkov "Metulji in mravljice" Vrtca Škofije

Torek, 19. februar 2013

Prostovoljki našega Območnega združenja Marija in Milena sva prvič seznanili skupini predšolskih otrok s pojmom Rdečega križa, prikazom zastave Rdečega križa in z ogledom risanke Prostovoljček Rdečega križa, katerega so najmlajši z velikim veseljem spremljali in so si želeli ponovnega ogleda. Nekateri od njih so s prisrčno odkritostjo glasno razmišljali o videnem in slišanem ter glasno komentirali dogajanje, ki je bilo zanje, sodeč po odzivih, nekaj novega in zanimivega. Za pestrost dogajanja sva poskrbeli s prikazano in zaigrano zgodbico o humani deklici in spreobrnjenem  volku Križem kapici, ki ima nadvse  pomembno sporočilo, da  za Rdeči križ ni pomembno kdo smo ali od kod prihajamo, pač pa  da bomo vsi deležni pomoči, ko  jo bomo potrebovali. Brezpogojno nam jo bodo nudili prostovoljci te velike humanitarne organizacije...

Podeli:

Prostovoljstvo je mreženje

Petek, 15. februar 2013

Hvala mentorici Andreji Urbančič in deklicam iz osnovne šole P.P.V. il Vecchio enota Hrvatini za imenitno predstavitev Križem Mojce za skupino predstavnikov Rdečega križa Slovenije v Mladinskem zdravilišču na Debelem rtiču ter strokovni sodelavki Območnega združenja RK Koper Dijani, ki me je spremljala in sodelovala z menoj na delavnici humanih vrednot in prostovoljstva v 4. razredu OŠ Škofije.
Vsi skupaj si tako nabiramo dragocenih izkušenj s spoznavanjem drug drugega in otrok, ki sodelujejo z nami in ob nas. Vse to nas, ki jih vzpodbujamo k prostovoljstvu, utrjuje v prepričanju, da se prostovoljstvo in humane vrednote prepletajo med seboj, da so povezovalna nit k vzgoji otrok za sočutje, razumevanje in sprejemanje ljudi in stvari takih kot v resnici so, z veliko mero razumevanja in strpnosti.  Ali kot pravi pregovor: Otrokovo srce je kot zvon, kakor boste vanj peli, tako bo odmevalo ....                            

MARIJA JEREB  PREDSEDNICA KOMISIJE ZA MLADE PRI OZRK KOPER    

Podeli:

Obisk v vrtcu Rižana in Dekani

Četrtek, 14. februar 2013

Srce je, da vse, kar živi,
ima svoje središče,
iz srca roža cveti
in ljubezen ima v njem sidrišče ....
          (B.Štampe Žmavc)


Da je prostovoljstvo resnično ena velika dobra stvar vedno znova in znova dokazujejo  nepozabni obiski v vrtcih,  kjer malčke seznanjamo o Rdečem križu in prostovoljstvu preko imenitnih zgodbic o križem Kapici ter igrici o Križem Mojci v izvedbi učenk hrvatinske enote Osnovne šole z italijanskim učnim jezikom P.P. Vergerio Il Vecchio Koper - Capodistria.
Da so dobrota ter sočutje v današnjem času še kako pomembna, da je veselje nad darovanim nekaj najlepšega in da je v srcu vedno veliko prostora  še za nekoga drugega, vse to je   pomembno sporočilo otroškim dušicam, ki bodo nekoč lahko sami kot prostovoljci podarili del sebe in svoje pozornosti in s tem pomenili  svetlo luč v  življenju  vsem žalostnim, zapuščenim  osamljenim in tistim na robu preživetja ....
Prostovoljki Območnega združenja Rdečega Križa Koper Marija in Milena 
sva bili nadvse hvaležni za dano priložnost obiska v vrtcih Rižana in Dekani, kjer sva skupaj z otroci ponovno odkrivali vso veličino humanitarnega poslanstva. In kaj boljšega si za zaključek nisva mogli želeti, kot spremljanje igrice o majhni in sočutnim deklici z velikim srčkom Križem Mojci, v izvedbi zgoraj omenjenih učenk in  ob tenkočutnem spremljanju  njihove mentorice Andreje Urbančič.

Podeli:

Rdeči križ s prostovoljstvom je govorica srca in lepota dajanja

Petek, 1. februar 2013

V vrtcu Ankaran, ki se lahko pohvali  s srčnim osebjem ter prijaznimi otroci, se je danes odvijal prav poseben dogodek, ki je dal enkraten  pečat sicer sivemu in pustemu januarskemu dopoldnevu. 
V okviru izjemnega sodelovanja med Komisijo za mlade člane, ki deluje v okviru Območnega združenja  Rdečega križa Koper ter Osnovno šolo P.P. Vergerio Il Vecchio  Koper je skupina učencev iz enote v Hrvatinih pod vodstvom njihove mentorice Andreje Urbančič, ankaranskim  malčkom predstavila ganljivo igrico Križem Mojco, ki nosi v sebi pomembno sporočilo. Da je otroško srce velik zaklad, v katerem je veliko prostora za nekoga drugega. Ne samo za človeka, pač pa za vse, kar nas obdaja. Pa naj bodo to narava ali živali.
Da moramo ljudje povezovati in biti sebi in drugim v veselje in radost in da so topli in pristni človeški odnosi zlata nit, ki nas povezuje.... Igrica je bila medkulturalno obarvana, saj sta se v prikazani igrici prepletali pojoči govorici slovenskega in italijanskega jezika, kar je bila čudovita izkušnja.
V drugem delu so se navdušenim malčkom gledalčkom pridružili tudi nastopajoči in si z zanimanjem ogledali vedno zanimivega Prostovoljčka Rdečega križa. Pikico na i pa je predstavljal video Objemi, ki ga je za zaključek predstavila prostovoljka Rdečega Križa Marija Jereb. 

Otroci so s svojim iskrenim srcem sveta navdih za vse tisto najbolj plemenito .... med katerega sodi nedvomno tudi Rdeči križ s prostovoljstvom in humanimi vrednotami.    

Podeli:

Čemu je vzgoja za humanost tako pomembna v Rdečem križu

Sobota, 26. januar 2013

O tem so se prvič seznanili prijetni učenci 4. in 5. razreda Osnovne šole Dekani, s katerimi sva prostovoljka in promotorka RK Marija Jereb in poslovni sekretar Andrej Gustinčič delila njihova mnenja, razmišljanja, dileme in čustva. Vse to in še marsikaj drugega se je dogajalo na pestrih delavnicah Rdečega križa, ki so bile pripravljene za vsak razred in vsako starost učencev nekoliko drugače.
Delavnice so  vedno nekaj posebnega za otroke in tiste, ki jih vodimo. Z  izdelavo ganljivih plakatov spoznavanja RK skozi otroške oči, njihova iskrena razmišljanja o prostovoljstvu, prijaznosti in dobroti,
je dalo razbrati in čutiti iskreno pripravljenost za skrb in pomoč vsem tistim, ki to potrebujejo.
Da bi znali razumeti stisko drugih, jih sprejemati takšne kot so, da bi zmogli deliti nekaj dobrega brez omahovanja, je vzgoja za humanost pomemben del poslanstva Rdečega križa.
Ko pa se otroci in ostali udeleženci delavnic spontano objamemo, kar nam nazorno prikaže video Objemi, je občutek biti del Rdečega križa čudovit in enkraten....

Podeli:

Anici v spomin

Torek, 22. januar 2013

V petek 18, januarja smo se poslovili od dolgoletne, srčne in nadvse cenjene prostovoljke Rdečega Križa, ankarančanke  Anice Jevnikar. Bila je posebna oseba, ki so jo odlikovala mnoga prostovoljna dobra dela in pri tem ji ni bila prav nobena ovira pretežka za dosego plemenitih in humanih ciljev. Svoje gostoljubje je razdajala otrokom, ki so pri nji uživali brezskrbne počitnice, tolažila je begunce, ki so bili nastanjeni v zbirnem centru v Ankaranu ter pri družinah, v času vojne  na Balkanu, sodelovala je pri povezovanju Krajevnega odbora Rdečega križa Ankaran s  sorodno organizacijo APE iz mesta Ferrara v Italiji ....

Imeli smo jo radi in pogrešali jo bomo .  
 

Samo tisti zaslužijo spomenik, ki ga ne potrebujejo. 
To so tisti, ki so si postavili spomenik v spominu ljudi....

Podeli:

O Rdečem križu in dobrih delih z malčki v enoti Rozmanova

Petek, 18. januar 2013

Z nekolikim drugačnim pristopom so prostovoljko Rdečega križa Marijo Jereb in zaposlenega na Območnem združenju Rdečega križa Koper Andreja Hrupa  navdušile vzgojiteljice in otroci iz enote Rozmanova, saj so malčki sami na glas razmišljali o dobroti in pomoči ljudem v stiski in pripovedovali kje vse se  srečujejo z znakom  Rdečega križa.   Nadvse pozorno in zavzeto  so spremljali  dogajanje in se navduševali nad  Prostovoljčkom Rdečega križa ter nad spreobrnjenim volkom v vedno zanimivi in izjemno privlačno ilustrirani zgibanki Križem kapica avtorja mag. Damjana Slabeta.  Za  nepozabno slovo so poskrbeli glasba in posnetki iz videa Objemi in iskreni objemi toplih otroških ročic.

Podeli:

Prostovoljčki krožka "Pomagaj in drugi bodo tebi" presenetili na najboljši možen način

Sobota, 12. januar 2013

S prvič izvedeno delavnico "Nahrbtnik Rdečega križa"  z učenci krožka Osnovne šole Koper "Pomagaj in drugi bodo tebi" mentorice gospe Nine Luša, se nadaljuje in poglablja naše obojestransko izjemno sodelovanje ter širi spoznavanje poslanstva Rdečega križa.
Delavnice je vodila prostovoljka Območnega združenja Rdečega križa Koper Marija Jereb ob sodelovanju poslovnega sekretarja Andreja Gustinčiča.

Vprašanja in odgovori učencev, ki so se vrstili po ogledih filmčkov o Rdečem križu so bila osupljiva, zrela, modra. Predvsem v razumevanju in dobrem poznavanju poslanstva RK, ki vsebuje široko paleto pomembnih dejavnosti...
Rezultat druženja in sodelovanja so vsebinsko  nadvse zanimivi in posebni plakati, ki ponazarjajo veliko mero srčnosti in pripravljenosti za pomoč vsem, ki potrebujejo to veliko humanitarno organizacijo.
Skupaj za dobro vsega sveta, podarjajmo sovrstnikom, skupaj rešujemo svet,  kako bi boljše in zdravo živeli, pomembna vloga ustanovitelja Rdečega križa H. Dunanta in  prijateljstvo ter sočutje, so pomembna sporočila  učencev, ki so na pravi poti da postanejo dragoceni prostovoljci Rdečega križa v našem in zagotovo tudi v širšem prostoru.
Hvala vodstvu Osnovne šole Koper za naklonjenost pri izvajanju naših programov za mlade, ki jih nenehno vzpodbuja tudi vodstvo Območnega združenja Rdečega križa Koper.

 
Podeli:

Sončni žarek je ime prav za vsakega otroka

Sreda, 9. januar 2013

Lahko rečemo, da je bil danes prav poseben in nadvse ganljiv dogodek v prijaznem vrtcu z italijanskim jezikom Delfino blu.Otroci z vzgojnim osebjem  omenjenega vrtca s svojimi enotami, Semedela, Bertoki, Hrvatini in  Koper,  so pripravili  pravo prisrčno dobrodošlico ob predaji zbranih higienskih potrebščin za mnoge  svoje sovrstnike v stiski, ki sta jih prevzela prostovoljka Območnega združenja Rdečega križa Koper Marija Jereb in vodja pisarne združenja Andrej Hrup.Objemi, stiski njihovih ročic, nasmehi in obljuba, da se bomo vedno imeli radi in si pomagali, je bila prelepa in nadvse vzpodbudna popotnica za dobro   humanitarno delo v letošnjem  letu.
PODARITI  NEKAJ IZ  SRČNE DOBROTE POMENI SONČNI ŽAREK  V ŽIVLJENJU  VSEH ŽALOSTNIH IN POMOČI POTREBNIH OTROK .....
Hvala vsem malim in velikim darovalcem v tej plemeniti akciji!

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad