RK Slovenije
Območno združenje Koper

Gramšijev trg 1
SI-6000 Koper, Slovenija

M: 051 655 545
T: (05) 627 81 12

TRR: SI56 1010 0003 5369 105 Intesa Sanpaolo Bank
DŠ: 16635477

Uradne ure:
Ponedeljek: 9.00-12.00
Sreda: 9.00-12.00 in 14.00-16.00
Petek: 9.00-12.00

e-mail: info@rks-koper.si 

TEČAJI PRVE POMOČI SE IZVAJAJO, PRI ČEMER UPOŠTEVAMO VRSTNI RED PRISPELIH PRIJAV. Prijave sprejemamo osebno na združenju ali po elektronski pošti na prijave@rks-koper.si
​Mesto na tečaju in izpitu si zagotovite z izpolnjeno ter poslano prijavnico.

ZBIRAMO PRIJAVE za termin 27.2. - 1.3.2023

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE: predvideni termini 23. in 27.2.2023, zbiramo prijave

Prijavnico pošljite na Gramšijev trg 1, 6000 Koper ali elektronski pošti na prijave@rks-koper.si 
Informacije na 05/627-81-12 ali 051/655-545.

Lokacije Avtomatskih zunanjih defibrilatorjev - AED

https://www.ihelp.life/aedall (iHelp - obstaja tudi aplikacija za mobilne telefone)

http://www.aed-baza.si/ (AED baza Slovenije)

Prednovoletno obdarovanje družin

Četrtek, 29. december 2011

Dobrota je pri ljudeh doma!

Dobrosrčnost in prizadevnost ljudi nas vedno znova presuneta. Na OZRK Koper smo bili v tednu pred Novim letom ganjeni nad dobroto posameznikov, ki so z našo pomočjo obdarili štiri družine z majhnimi otroki.

Zahvaljujemo se koletkivu Newyorkerja iz Koprskega Tuš-planeta in ge. Saneli z družinskim podjetjem iz Boršta za širokodušnost, srčnost in praznična darila, ob katerih so se otrokom risali nasmeški na obraze. Vsak dan se srečujemo s humanostjo in solidarnostjo med ljudmi in upamo, da bodo vrednote ter temeljna načela Rdečega križa živela med ljudmi tudi v letu 2012.

 

Monika Florjančič

Podeli:

Usposabljanje prostovoljcev in zaposlenih

Torek, 20. december 2011

V prijetnem okolju Mladinskega zdravilišča in letovišča Debeli rtič je potekalo v petek 16.12. in soboto  17. 12. kvalitetno usposabljanje prostovoljcev in zaposlenih v OZRK-jih  v organizaciji Rdečega križa Slovenije, ki sta se ga  se ga udeležila tudi zaposlena na OZRK Koper Monika Florjančič ter Andrej Hrup in prostovoljka Marija Jereb.
Zanimive teme, ki so bile zelo dobro pripravljene in predstavljene so udeležence sezanile z izjemno pomembnimi vsebinami,kot so mednarodno humanitarno pravo, stebri delovanja Rdečega križa, pomen šole pri prenosu vrednot.... Udeleženci so pri vsebinah tudi sami sodelovali, saj je delo potekalo v obliki delavnic, v skupinah, kjer so se oblikovala različna dragocena mnenja predlogi ter
razmišljanja.

 

Marija Jereb

Podeli:

Mladi člani OZRK Koper donirali za otroke MZL Debeli rtič

Četrtek, 15. december 2011

ŠE IMAMO DOBRE, SRČNE UČENCE –

PRAVE PROSTOVOLJCE!

Učenci so v veselem decembru pokazali, da imajo veliko srce in s prostovoljno akcijo poskrbeli za njihove vrstnike, ki so zdravstveno ali drugače ogroženi.Zanje so zbirali oblačila, higienske pripomočke in veliko drugega. In kar je najlepše – spoznali so (VSAJ TISTI, KI SO V AKCIJI SODELOVALI), da za prostovoljstvo NE pričakuješ plačila ali nagrade …, kajti največja nagrada je ta, da nesebično pomagaš nekomu, ki potrebuje tvojo pomoč, ga osrečiš in privabiš nepozaben nasmeh na obraz!

In vsi naši pridni učenci so bili NAGRAJENI! BRAVO!

IN KAJ VSE SO ZBRALI UČENCI OŠ Dr. ALEŠ BEBLER – PRIMOŽ HRVATINI IN PODRUŽNIČNE ŠOLE ANKARAN

 

VRSTA DONACIJE

Število zbranih kosov

ŠALI

37

ROKAVICE

31

NOGAVICE

153

ŽABICE

3

KAPE

34

TRAKOVI ZA UŠESA

13

RUTE

3

SPODNJE PERILO

10

BRISAČE

9

KOPALNI PLAŠČ

1

 

VRSTA DONACIJE

Število zbranih kosov

ROBČKI

35 paketov

ZOBNE ŠČETKE

66

ZOBNE PASTE

62

ZOBNA NITKA

2

USTNA VODA

2

VATIRANE PALČKE

14 paketov

TEKOČA MILA

18

MILO

31

ŠAMPONI ZA LASE

18

SPUŽVA ZA TUŠIRANJE

1

LOSION ZA TELO             

2

KREMA ZA ROKE            

4

KREMA ZA SONČENJE   

1

OBLIŽI

1 paket

DEODORANTI

6

GLAVNIKI

3

ELASTIKE ZA LASE

1 paket

SPONKA  ZA LASE

1

 

Pridni MLADI ČLANI RDEČEGA KRIŽA – predstavniki razredov so zbirali in razvrščali donacije naših učencev.

 

      Mentorici: Tamara Dobrinja Šepec in Tatjana Kukanja

Podeli:

Sprejem učencev OŠ Koper med mlade člane Rdečega križa

Petek, 9. december 2011

Petkov dogodek ob sprejemu  učencev razredne stopnje  med mlade    člane RK  v OŠ Koper je bil  eden najbolj ganljivih in najlepših    trenutkov v iztekajočem se letu prostovoljstva. 80 učencem koprske šole pod vodstvom mentorice RK Nine Luša  ter    skupini učenk-križemkapic iz ital. OŠ Koper enota Semedela pod vodstvom vodje enote g-Silvie Furlanič smo danes  slovesno podelili članske izkaznice, s katerimi so najmlajši vstopili v veliko družino prostovoljcev RK, ki delujejo po celem svetu.

Slovesnemu dogajanju so dali svoj pečat  učenci, ki so svojim rdečekrižarjem pripravili prijeten program, ki je bil sprejet z navdušenjem ter aplavzom. Predsednica OZRK g. Irena Sirotić-Dobrila jim je v srčnem nagovoru predstavila pomen dogodka in dejstvo, da veselje ter ponos delimo z vsemi "rdečekrižarji". Predsednica komisije za mlade Marija Jereb pa je ponovno potrkala na njihova srca, naj srečo delijo s tistimi,ki je nimajo in so jo še kako potrebni. Kajti, ko darujejo, darujejo delček sebe.

In njihovo dobro delo pomeni : Ni mi vseeno, pomemben si, mislil sem nate… Ob koncu je mentorica mladih članov OŠ Koper gospa Nina Luša skupaj z učenci OZRK-ju izročila 111 paketkov slikic Smrkcev od 1-24 z ličnimi voščilci za tiste otroke, ki si tega ne morejo privoščiti.

Podeli:

Delavnice prostovoljcev v OŠ na Škofijah

Sreda, 7. december 2011

Ob koncu letošnjega koledarskega leta se zaključuje evropsko leto prostovoljstva, nikakor pa ne mnogo načrtovanih aktivnosti. V prostovoljske vrste je potrebno pridobivati  mlade, saj le ti  s svojim pogledom na svet lahko pripomorejo k dvigu kvalitete življenja in sprememb na bolje.

Čisto naključno izbran Miklavžev dan je bil kar pravšnji  za   srečanje s simpatičnimi četrtošolci OŠ Škofije ter za izvedbo delavnic o prostovoljstvu in rdečem križu. Pogovarjali smo se o dobroti, srčnosti,  prostovoljnem delu in darovanju...

 Dogajanje je potekalo v sproščenem in prijetnem sodelovanju med vodjo delavnice prostovoljko Rdečega križa in članico slovenske filantropije Marijo Jereb, zaposleno pripravnico v OZRK Koper  Moniko Florjančič  ter učenci, ki so z izjemnim zanimanjem  prisluhnili predstavitvi prostovoljstva in humanosti . Čeprav jim je bila tema nova in nepoznana, so se z navdušenjem predali izdelavi plakatov, ki smo jih na podlagi različnih aplikacij, na njim razumljiv način tudi predstavili.  Z  vzpodbujanjem njihove imenitne  učiteljice Bernarde Baričevič so zelo hitro dojeli, kaj je njihova naloga in kaj od njih pričakujemo.

 

Učenci, razdeljeni v pet skupin, so navdušeni  nad izdelavo  plakatov pokazali veliko kreativnosti, njihova razmišljanja ter  napisani občutki o spoznavanju in pomenu prostovoljstva pa so bili ganljivi, odgovorni, nadvse zreli in čuteči. Vsak izmed skupinsko izdelanih plakatov je pravi biser, edinstven odraz razmišljanja o prostovoljstvu in rdečem križu ter ogledalo nepokvarjenih otroških dušic, v katerem odsevajo prijateljstvo, ljubezen in dajanje, dajanje ...

 Dogodek je bil  zame osebno eden izmed najlepših v letošnjem letu prostovoljstva, saj kot je dejal Tone Pavček: "...otroci delajo velike korake do sonca, do sreče, čez svet in puščajo za vse zanesenjake v prihodnost sled..." je zaradi takšnih izkušenj ter srečanj je vredno biti prostovoljec.

                            Marija JEREB -  predsednica komisije za mlade člane pri OZRK Koper

Podeli:

Gimnazijci prvič darujejo

Četrtek, 1. december 2011

Strokovna sodelavka za področje zdravstva Beisa Žabkar in Branka Trbovič iz Centra za transfuzijsko dejavnost Izola sta 29.11.2011 predavali dijakom 4. letnikov Gimnazije Koper na temo "Zakaj darovati kri?". Velika večina dijakov se bo 2.12. in 6.12.2011 udeležila krvodajalske akcije. Pri tem pa sta nama ponovno pomagali na šoli dve gimnazijki prostovoljki krvodajalstva: Tanja Markovič in Zala Rejc.

Podeli:

Sporočilo za javnost

Torek, 29. november 2011

DOBRA DELA NE POTREBUJEJO DARIL, DOBRA DELA POREBUJEJO VAS

 

KDOR HITRO DA, DVAKRAT DA

 

 

Ob junijski novici, da je družini Šavle iz Brezovice pri Gradinu pogorel dom, smo v Območnem združenju Rdečega križa Koper nemudoma začeli z akcijo nudenja najnujnejše denarne in materialne pomoči. Tako smo prevzeli del aktivnosti za zbiranja finančnih in materialnih sredstev za obnovo njihovega doma  ter bili eden od členov v verigi številnih, ki so družini nudili pomoč. Tudi tokrat se je izkazalo, da smo ljudje odprtih src in radi priskočimo na pomoč ljudem, ki zaradi nesreče ostanejo brez vsega.

V dogovoru s Krajevno skupnostjo Gradin, Mestno občino Koper in prizadetimi smo preko medijev in s pisnimi vabili zaprosili za pomoč družini Šavle. Akcijo so mediji podprli s klicem na pomoč.

Vsi, ki smo bili vpleteni v iskanje pomoči, smo se prav v tem času čutili zelo nemočni in le upali smo lahko, da nam bo najprej uspelo  hišo zaščiti s streho, kasneje pa zagotoviti tudi sredstva za usposobitev vsaj dela objekta, da se bo družina  lahko vrnila v lasten dom.  Pomoč Prostovoljnega gasilskega društva Gradin, ki je družini takoj odstopil prostore za prenočišče in spravilo najnujnejših stvari je bila v tistem času neprecenljiva.

Takratni predsednik krajevne skupnosti g. Miro Kocjančič je prevzel koordinacijo projekta.  Ključnega pomena pri obnovi doma pa je bil odziv Obrtne zbornice in njihovih članov obrtnikov, ki so prostovoljno in brezplačno izvedli obrtniška dela ter podjetja Grafist d.o.o., ki je izvedel obnovo strehe in druga gradbena dela ter pri obnovi ves čas tudi aktivno sodeloval. Solidarnost je izkazal tudi g. Župan Boris Popovič, ki je družino obiskal in ob tej priložnosti izročil zbrane prispevke sodelavcev.

 Seveda pa obnova doma družine Šavle ne bi bila mogoča brez številnih posameznikov, tako domačinov, sodelavcev in prijateljev, delovnih organizacij,  kakor tudi drugih, ki so pomagali z darovanjem denarnih pomoči, hrane, oblačil, pohištva, posode, bele tehnike ter s finančnimi sredstvi, ki so jih nakazali na TRR našega združenja, kjer se je zbralo 11.791,00 EUR. Pri tem  so veliko vlogo pri usklajevanju in koordinaciji aktivnosti imeli g. Igor Rakar, g. Dimitrij Vivoda, g. Branko Vidovič, g. Borut Lovšin, g. Miro Kocjančič in člani sveta Krajevne skupnosti Gradin, idr.

Skrbno načrtovana poraba doniranih sredstev, gradbenega in obrtniškega materiala je rodila sadove. Tako bomo jutri, 29. novembra 2011  družini Šavle tudi formalno predali prenovljeni dom. Ob tem dogodku, ki ga organizira Obrtna zbornica, se bomo zbrali vsi, ki smo sodelovali v akciji, in družini v prenovljenem domu zaželeli veliko topline in sreče.

 

 

Tako kot smo se v Območnem združenju Rdečega križa Koper takoj odzvali na veliko stisko družine Šavle,  se aktivno vključujemo tudi v reševanje različnih težkih stisk drugih občanov Mestne občine Koper, ki se vsakodnevno povečujejo zaradi zapletenih gospodarskih razmer in splošne finančne krize. Vse več ljudi se na nas obrača po pomoč tako v materialnih dobrinah, kakor tudi s prošnjo za plačilo življenjsko pomembnih stroškov, sofinanciranja nakupa invalidskega vozička in drugih sanitetnih pripomočkov, dietne prehrane, higienskih pripomočkov, za pomoč pri zagotavljanju zdravljenja in zdravstvene oskrbe. Zlasti smo prizadeti, ko ugotavljamo, da je vedno več otrok, ki jim starši zaradi težkih finančnih razmer ne morejo zagotoviti srečnega in zdravega otroštva, prav tako pa je tudi vedno več starejših in bolnih, ki si ne morejo zagotoviti osnovnih življenjskih potrebščin.

Vsem ljudem v stiski bi radi pomagali, zato prosimo vse, ki vam ni vseeno, kako živijo naši občani, da po svojih močeh prispevate za humanitarno pomoč prizadetih ljudi. 

Denarno pomoč nakažite na TRR SI56 1010 0003 5369 105  z namenom nakazila "humanitarni prispevek" 

 

Sredstva za družino Šavle so na TRR OZRK Koper nakazali: Aljoša Furlan, Ana Mlekuž, Andrej Smrdelj, Andrej Vanceta, Andreja Grlj, Anita Starc, Drena Golja, Družina Babič, Elena Cepak, Erika Jelušič, Ingrid Bordon, Instalacije d.o.o., PE Ankaran, Ivanka Voros, Janez Košir, Jugovac Radenko s.p., Krajani Krajevne skupnosti Gradin, Leon Nick Parkelj, Lovska družina "Istra" Gračišče, Marjan Mikuletič, Milan Markežič, Mercator d.d., Miha Bevk, Milena Mihelin, Mirjana Stepančič, Mitja Sardoč, Nina Lenzi, Odvetniška pis. Mužina in partnerji, Ondina Reja, Pacorini LTD d.o.o., Pušavec Janez s.p., Radio CAPRIS, Rajko Muženič s.p., Rdeči Križ Slovenije, Romana Bucar, Sandi Čupač, Sanoform d.o.o., Saša Kozjek, Sersen Andreja, Silvana Gašič, Tanja Kavčič, Tanja Šuler, Telekom Slovenije d.d., Tomšič Darinka, Vanja Sulin, Zavarovalnica Triglav d.d., Zuhdija Musedinović.

Podeli:

Delavnice prostovoljcev v OŠ v Hrvatinih

Ponedeljek, 28. november 2011

PROSTOVOLJCI DAJEJO UPANJE ...

Ob koncu letošnjega leta se zaključuje evropsko leto prostovoljstva, nikakor pa ne aktivnosti. V prostovoljske vrste je potrebno pridobivati  mlade, saj le ti  s svojim pogled na svet lahko pripomorejo k dvigu kvalitete življenja in sprememb na bolje.

 Za učence 5.in 6. razreda OŠ dr. A. Bebler-Primož v Hrvatinih smo pripravili delavnice o pomenu prostovoljstva  in humanih vrednot  rdečega križa. .

 Dogajanje je potekalo v odličnem sodelovanju med vodjo delavnice prostovoljko Rdečega križa in članico slovenske filantropije Marijo Jereb ter učenci, ki so izjemno hitro dojeli pomen  prostovoljstva. Vrstila so se vprašanja in zreli predlogi. Da je bilo vse skupaj še bolj zanimivo sta poskrbeli učiteljici gospa Tamara Šepec-Dobrinja ter Tanja Kukanja.

 Končni izdelki učencev-plakati, ki so jih na podlagi različnih aplikacij ter izrezanih motivov iz revij ustvarili, pa so bili odraz zelo dobrega dojemanja predstavljenega prostovoljstva  ter pomembnega sporočila, da je prostovoljec lahko vsak, ki v srcu to čuti.         

  KAJ SO POVEDALI UČENCI RAZDELJENI V SKUPINE :

- Bili smo srečni, ko smo ustvarjali plakate, lepo nam je bilo.

- V skupini smo se odločili, da pobarvamo  drevesno deblo prostovoljstva v pisano mavrico, ker je močna,  ustvarja upanje ... Prostovoljci dajejo upanje.

 - Drevesno deblo z vejami smo pobarvali rdeče, ker je  to  barva rdečega križa, ker je kri rdeča, s katero rešujejo življenja krvodajalci in prostovoljno darujejo kri.      

- Veje smo pobarvali modro, ker je modro morje. Na morje  v letovišče na Debeli rtič pa prihajajo otroci, ki jim  lahko darujemo razne stvari, da so srečni in veseli .

 To so bili le nekateri izmed presenetljivih in nadvse humanih odgovorov 10-11  letnikov,   ki nas niso pustili ravnodušne.

     Dogodek je  hkrati najlepši zaključek leta prostovoljstva, v katerem je bilo velik dobrih misli in dejanj.

  Marija Jereb

Podeli:

Socialno letovanje družin FIHO

Sreda, 23. november 2011

V mesecu novembru smo omogočili prvič letovanje družini Paradiž. Družina je preživela en teden v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič. Družina je zelo hvaležna, da smo jim omogočili prvo skupno letovanje.

Podeli:

Delavnice prostovoljstva v podružnični šoli Ankaran

Ponedeljek, 21. november 2011

Gospo Marijo Jereb, aktivno članico Rdečega Križa naši učenci zelo dobro poznajo.

Kot prvošolce jih je sprejela med Mlade člane RK, predstavila jim je pogumnega in
dobrosrčnega Prostovoljčka, pohvalila jih je ob uspelih akcijah ter se z njimi veselila, ko
so kasneje, kot četrtošolci zmagali na občinskem tekmovanju "RK in mladi".

Letos so bili naši petošolci še posebej veseli njenega obiska, ko jim je z izbranimi
besedami in razumljivimi primeri odkrivala svet PROSTOVOLJSTVA. Sproščeno so
sodelovali v razgovoru, saj je prisluhnila vsakomur in pohvalila vsako razmišljanje ali
pripombo.

Uvodnemu delu so sledile delavnice. Gospa Marija je pripravila veliko zanimivih nalog
in slikovnega materiala. Učenci so v skupinah zelo zagnano pisali odgovore, lastna
mnenja in občutke, ki so se navezovali na prostovoljstvo. Pri delu so bili vsi aktivni.
Rezultati delavnic so se bohotili v obliki plakatov z iskrenimi odgovori, ki nam dajo
slutiti, da si marsikdo želi pomagati sočloveku in se ob tem počutiti lepo.

Kako bi ocenile delavnice? Odlično! Neprecenljivo ...

Učenci so bili sproščeni in izredno aktivni. Zelo dobro so razumeli zahtevno vsebino. V
skupinah so si naloge razdelili in med seboj odlično sodelovali.

Kako je vse to dosegla gospa Marija? Preprosto! Ker to dela iz srca ...

Učence posluša in vsakič znova pohvali vsak predlog ali mnenje. PROSTOVOLJSTVO
predstavi tako, da učenci začutijo, da je to nekaj velikega, vendar jim hkrati nežno
položi na srce, da niso potrebna velika dejanja, da bi pomagali ali vsaj polepšali
dan sočloveku. Otroci začutijo, kdo jim govori srčno in iskreno, kar povzroči, da jim
izgovorjene besede sežejo v srce.

Podeli:

Predstavitev v vrtcu Ankaran

Sreda, 16. november 2011

 Skupina predšolskih otrok iz enote vrtca Ankaran se je danes prvič srečala s pojmom rdečega križa in njegovimi vsebinami, ki jih je predstavila prostovoljka Rdečega križa Ankaran  Marija Jereb.
Odzivi otrok so bili zanimivi; od začudenja, pozornega poslušanja do radovednosti.
Skupina je bila navdušena nad vedno zanimivim in ganljivim Prostovoljčkom Rdečega križa, ki vedno navduši s svojo glasbo ter risano vsebino. Pritegnili so jih  robčki z oznako krvodajalstva  in v razgovoru smo skupaj ugotovili  zakaj je krvodajalstvo tako pomembno .
Za  pester zaključek smo poskrbeli s pripovedjo o humani deklici Križem kapici in spreobrnjenem volku. Vsak izmed malčkov je  s seboj  odnesel bogato ilustrirano zgibanko o Križem kapici in v domačem okolju bo lahko ponovno podoživljal njeno humanitarno vsebino.

Vzgoja za humanost in predstavitev le tega najmlajšim  je pomemben del  poslanstva prostovoljcev RK in vsako srečanje z najmlajšimi  je dobra popotnica za dobra dela, ki jih današnji svet potrebuje...

 Marija Jereb

Podeli:

Izvedba humanitarne akcije »Pomagajmo družinam v hudi socialni stiski«

Torek, 15. november 2011

Huda gospodarska kriza je prizadela veliko število družin. Veliko družin težko živi sploh pa družine z večjim številom otrok. Hvaležni so, da obstajajo organizacije, ki jim pomagajo. Otroci v takih družinah so vajeni skromnosti in imajo želje o katerih lahko samo sanjajo.  Staršema ostane pa optimizem in čakanje na boljše in lepše čase, da bi lahko malo lažje živeli – predvsem otroci.Območno združenje Rdečega križa Koper je sodelovalo v humanitarni akciji, ki se je pričela v mesecu maju in zaključila 2.11.2011. V akciji smo sodelovali skupaj z revijo Jana ter donatorjem podjetjem Orbico/P&G ter njihovim partnerjem – podjetjem Energotuš.V omenjeni akciji, ki je bila medijsko podprta z objavo življenjskih zgodb socialno ogroženih družin, ki smo jih predlagali Območna združenja, je donator namenil od prodaje svojih izdelkov sredstva v višini 27.839,00 eur. Znesek je razdeljen med 12 družin, ki je prijelo bone v višini 2.140,00 eur in ena družina pa v višini 2.159,00. V torek 15.11.2011 smo na našem območnem združenju predali bone družini iz okolice Kopra, katero smo predlagali v mesecu maju.V imenu družine zahvaljujemo se Rdečemu križu Slovenije, reviji Jana ter podjetjem Orbico/ P&G ter njihovim partnerjem – podjetjem Energotuš, da v teh kriznih časih imajo čut do družin, ki so hudi socialni stiski.

Podeli:

S križem kapico do humanosti najmlajših v vrtcu Pobegi

Četrtek, 10. november 2011

V prijetnem vrtcu Pobegi, vrtcu s prijaznim osebjem ter otroci, se je odvijal poseben dogodek. Malčke v starosti 5-6 let so namreč obiskale učenke OŠ z ital. učnim jezikom Koper enota Semedela, ki so  skladno s  projektom humanosti pod budnim očesom srčne vodje enote g. Silvie Furlanič, prikazale nadvse zanimivo igrico z naslovom Križem kapica. To je zgodbica o humani deklici ter spreobrnjenem volku avtorja mag. Damjana Slabeta, ki jo je pripravil za Rdeči križ Slovenije, oziroma za najmlajšo populacijo morebitnih bodočih prostovoljcev Rdečega križa.

 Malčki so z odprtimi usti spremljali igrico in bili nad videnim navdušeni.

V nadaljevanju tega obiska jim je prostovoljka RK in predsednica komisije za mlade člane pri Območnem združenju Rdečega križa Koper Marija Jereb, ob pomoči prostovoljke Mateje ter zaposlenega v OZRK Koper Mateja Krečiča,  predstavila risanko Prostovoljček Rdečega križa, ki na izjemno zanimiv in poučen način v obliki risanke prikaže delovanje Rdečega križa in pomen prostovoljstva, ki v svoje vrste sprejema od najmlajših do najstarejših. Malčki so risanko spremljali z izjemnim zanimanjem in vzkliki presenečenja ter veselja.

Marija Jereb

Podeli:

Stotič daroval kri Dušan Benčič

Petek, 4. november 2011

 Naša kri je nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše, kar lahko podarimo. Za potrebe zdravstva in zadostno preskrbo s krvjo je potrebnih kar 400 krvodajalk in krvodajalcev na dan in kar 105.000 na leto. To pomeni, da lahko za reševanje zapleta pri porodu porabijo 5 litrov krvi, ki jo zagotovi 10 krvodajalcev, za zdravljenje opeklin je potrebno več kot 10 litrov krvi, za operacijo presaditve jeter 10 litrov, operacijo srca 3 litre krvi, za nekatere ponesrečence pa se porabi celo 15 litrov krvi, za kar potrebujemo 20 do 30 krvodajalcev.

Že ti podatki povedo, kako pomembno je darovanje krvi za zdravljenje in reševanje življenj in koliko posameznikov se mora odločiti za to solidarnostno dejanje. Na srečo je v Sloveniji krvodajalstvo preraslo v pravo solidarnostno gibanje, ki temelji na največjih in najpomembnejših vrednotah.

Dušan Benčič je prvič daroval kri pred mnogimi leti kot vojak. Od takrat naprej je ostal zvest krvodajalec. Danes je stotič daroval kri in postal Vitez krvodajalstva.

Čestitamo!

Podeli:

Otroško srce je majhna a mogočna stvar

Sobota, 29. oktober 2011

kar so dokazali  otroci v OŠ Koper, kjer deluje krožek Rdečega križa.

Tenkočutno ga vodi in usmerja srčna gospa učiteljica Nina Luša.

Tako so se učenci in učenke omenjene šole  v oktobru vključili v akcijo Območnega združenja Rdečega križa Koper zbiranja šolskih potrebščin in knjig za zdravstveno in drugače ogrožene otroke, ki so preživljali jesenske počitnice  v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič. Še posebno so se izkazali člani krožka RK  "Pomagaj in drugi bodo tebi",  ki so sošolce spodbujali k akciji. V petek 29. 10. 2011 so ob prisotnosti predsednice komisije za mlade pri OZRK Koper ga.Marije Jereb zbrane stvari odpeljali v  v Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič. Njihovi vrstniki pa so se podarjenega nedvomno razveselili  z lepim občutkom, da nekdo misli na njih .

Na OŠ Koper  so odločeni, da se bodo zagotovo pridružili še kakšni humanitarni akciji Rdečega križa, saj je pomoči potrebnih čedalje več.

 
Podeli:

Seja GO RKS v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič

Sreda, 26. oktober 2011

V prelepem okolju Mladinskega zdravilišča in letovišča  Debeli rtič se je sestal Glavni odbor Rdečega križa Slovenije na svoji 3. redni seji.
Na začetku so jih nadvse prijetno  presenetile mlade prostovoljke, učenke 5. r OŠ Paolo Vergerio Il Vechio iz Kopra enota Semedela, ki so prisrčno prikazale igrico o humani deklici in spreobrnjenem volku Križemkapica.
Prav tako so ob tej priložnosti izročile svoj humanitarni prispevek v obliki šolskih potrebščin in higienskih pripomočkov  namenjene otrokom, ki bodo počitnikovali v času jesenskih počitnic v zdravilišču.
Sicer se navedena skupina s svojim humanitarnim programom pod vodstvom vodje enote g. Silvie Furlanič skozi celo leto vključuje v dejavnosti RK in tako dokazuje, da za to veliko humanitarno organizacijo ter odprta srca ni ovir.

Marija Jereb

Podeli:

Posvet razširjene regije OZRK - zahod

Torek, 25. oktober 2011

V ponedeljek, 24. oktobra smo se zbrali v sejni sobi Občine Ajdovščina na posvetu predsednikov, sekretarjev in članov organov RKS regije OZRK - zahod v sejni sobi občine Ajdovščina.

Posvet je potekal v delovnem vzdušju, saj smo obravnavali številne teme in oblikovali smernice za delo naših predstavnikovv organih RKS. Med drugim smo izpostavili vprašanje socialnih programov in skladnost z zakonom o Rdečem križu, izvajanje tečajev prve pomoči, krvodajalstvo. Na posvetu smo preučili še gradivo za 3. sejo Glavnega odbora RKS.

Za gostoljublje se OZRK Ajdovščin in Občini Ajdovščina iskreno zahvaljujemo.

Koordinator razširjene regije OZRK-zahod OZRK Koper. 

Podeli:

Posvet ožje regije OZRK - zahod

Četrtek, 13. oktober 2011

Na posvetu v upravni stavbi OZRK Koper smo se v četrtek 13. oktobra 2011 zbrali na posvetu predsedniki in sektretarji ter člani organov RKS iz OZRK Izola, Koper, Piran in Sežana, kjer smo obravnavali teme krvodajalstva, prve pomoči in drugih aktualnih tem in se s tem pripravili na posvet razširjene regije OZRK - zahod.

 OZRK Koper

Podeli:

Otroci vrtca Ribica in Rdeči križ

Torek, 11. oktober 2011

V tednu otroka, natančneje v torek 5. 10. je bil za najmlajše v  enoti vrtca Koper-Ribici prav posebna ura namenjena predstavitvi humanitarnega poslanstva Rdečega križa, ki ga je predstavila prostovoljka  Območnega združenja Rdečega križa Koper Marija Jereb, sicer predsednica komisije za mlade.

Zvedavi in sproščeni otroški obrazi so z zanimanjem sledili risanki Prostovoljček Rdečega križa, ki na  preprost in vzgojni način predstavlja poslanstvo te velike humanitarne organizacije.

Skozi risanko o mlademu prostovoljčku RK so spoznali  temeljna načela RK in delo  mnogih prostovoljcev po vsem svetu. Na koncu še nekaj  zrelih in prisrčnih komentarjev, vprašanj ter odgovorov o poznavanju znaka RK in predstavitev  je bila končana. Vzgoja za humanost je namreč ena izmed temeljnih in zelo pomembnih nalog komisije  za mlade prostovoljce, ki deluje v sklopu Območnega združenja Rdečega križa Koper in v svoje programe vključuje tako kot najmlajše v vrtcih tudi osnovnošolsko mladino.

Pri tem je potrebno poudariti veliko razumevanje in sočutje najmlajših, ki radi darujejo, pomagajo in so pripravljeni  skupaj s starši in učno-vzgojnem osebju priskočiti na pomoč ljudem v stiski.

Podeli:

Teden otroka

Torek, 11. oktober 2011

V Tednu otroka je v Osnovni šoli Koper potekala predstavitev prostovoljstva ter humanitarne organizacije Rdečega križa.
Tako se je 347 učencev od 1. do 4. razreda seznanilo z risanko Prostovoljček RK ter Ulice brez imen. Prostovoljki RK Marija Jereb in Milica Celin sta prisotnim predstavili različne zgibanke iz založbe RKS, učenke iz OŠ P.P. Vergerio Il Vecchio Koper enota Semedela pa so na kar najbolj zanimiv  način zaigrale zgodbico o humani deklici in sreobrnjenem volku z naslovom Križem kapica.
Omenjeni prostovoljki sta s primerno zgibanko Zakaj smo postali mladi člani RK prijazno povabili učence, naj se pridružijo veliki družini prostovoljcev, saj je vsak nov član RK še kako dragocen.
Omeniti je potrebno, da so v šoli Koper ustanovili podmladek Rdečega križa .Mentorstvo je prevzela gospa učiteljica Nina Luša.

V OŠ Koper že zbirajo šolske potrebščine za otroke, ki bodo v času jesenskih počitnic počitnikovali v Mladinskem zdravilišču in letovišču na D. rtiču, ter si tako nabitrali zdravja in se veselili lepih trenutkov.

Podeli:

Pripravniki prve pomoči na OŠ Ivana Babiča Jagra Marezige

Sreda, 5. oktober 2011

Skupina dijakov O.Š. Ivana Babiča Jagra Marezige je zelo zainteresirana za izobraževanje na področju prve pomoči. Na šoli so jih poimenovali pripravniki prve pomoči. Učiteljica Nada Krmac je kot gimnazijka sama bila v ekipi prve pomoči in se zaveda pomena delovanja ekipe prve pomoči na šoli. V prihodnosti se bomo večkrat srečali in skupaj predelali nekatere vsebine prve pomoči. Letos se bomo poskusili udeležiti tekmovanja iz znanj prve pomoči.

Podeli:

Zaključili so se 4. dnevi zaščite in reševanja v Kopru

Ponedeljek, 3. oktober 2011

V Kopru so minili 4. dnevi zaščite in reševanja, ki jih letos Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje organizirala v sodelovanju z Mestno občino Koper.Veliko vlogo pri organizaciji in izvedbi je imelo tudi Območno združenje Rdečega križa Koper. OZRK Koper se zaveda pomena, da so letošnji dnevi ZiR v kar največji meri pripomogli k dvigu zavesti posameznika o pripravljenosti na naravne in druge nesreče z vidika tako preventive kot tudi ravnanja ob nesrečah. Zavedamo se, da je zelo pomembno izvajati preventivno delovanje pri vseh generacijah. Tako smo v četrtek 29.9. in petek 30.9.2011, za najmlajše iz vrtcev  ter za  osnovnošolce nižjih razredov  s prostovoljci pri OZ RK Koper pripravili predstavo "Križem kapica", v izvedbi učenk iz  OŠ z italijanskim učnim jezikom P.P. Vergerio Il Vecchio enota Semedela,  s katero želimo vsakič otroke še dodatno vzpodbuditi k solidarnosti in humanosti.Predstave se je udeležilo okoli 1000 otrok iz obalno kraške regije.

Na Ukmarjevem trgu je bila zelo obiskana delovna točka Rdečega križa Slovenije, Območnega združenja Rdečega križa Koper, Izole in Pirana, Mladinskega zdravilišča in letovišča Debeli rtič ter Centra za transfuzijsko dejavnost Izola.  Merili smo krvni tlak, raven sladkorja v krvi in holesterola. Organizirali smo delavnice prve pomoči in krvodajalstva, ki so bile zelo dobro obiskane. Na naših delavnicah in meritvah je sodelovalo okli okoli 1200 odraslih. Poleg tega so je okoli 3.000 otrok iz osnovnih šol udeležilo prikaza temeljnih postopkov oživljanja. Poskrbeli pa smo tudi za ozaveščanje na področju zdravja in zdrave prehrane.

Pridobili smo nove izkušnje in spoznanja, ki jih bom s pridom uporabili pri organizaciji naših aktivnosti. Rdeči križ Kopra, Izole in Pirana smo tokrat lahko ponosni na vzorno medsebojno sodelovanje kakor tudi na sodelovanje z vsemi ostalimi.

HVALA VSEM ZA PRILOŽNOST, KI SMO JO IMELI, DA SMO LAHKO TAKO ŠTEVILNIM PREDSTAVILI NAŠE AKTIVNOSTI NA PODROČJU POMOČI IN REŠEVANJA.

Podeli:

Dnevi zaščite in reševanja v Kopru

Četrtek, 29. september 2011

Vabimo vas, da se nam pridružite na Dnevih zaščite in reševanja v Kopru od 29.9. do 1.10.2011.

Na Ukmarjevem trgu bomo izvajali meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola. Prikazovali bomo tudi temeljne postopke oživljanja. Vabljeni vsi, da obnovite znanja iz prve pomoči.

OZRK KOPER

Podeli:

Krožek Prva pomoč ohranja življenja v OŠ Antona Ukmarja

Sreda, 21. september 2011

V lanskem letu se je O.Š. Anton Ukmar priključila k projektu, ki ga izvaja Območno združenje Rdečega križa Koper "Prva pomoč ohranja življenja". Udeležili so se lokalnega in regijskega tekmovanja iz znanj prve pomoči.

Letos se je za prvo pomoč zanimalo že večje število otrok tako, da bomo s skupnim sodelovanjem  v novem šolskem letu izvajali KROŽEK pod mentorstvom učiteljice Alenke Veselica. Danes smo se prvič srečali in spoznali. Vsak se je predstavil in povedal zakaj si je izbral krožek. Večina otrok se je odločila ker želijo pomagati sošolcu, prijatelju, sosedu,...

Letos je projekt finančno podprla Luka Koper sklad "Živeti s pristaniščem".

Podeli:

Projekt Prva pomoč ohranja zdravje

Sobota, 17. september 2011

Območno združenje Rdečega križa Koper v okviru preventivnih programov varovanja zdravja izvaja delavnice Temeljnih postopkov oživljanja otroka in odraslega ter uporaba avtomatskega defibrilatorja. Delavnico smo izvedli v soboto 17.9.2011 v okviru Evropskega tedna mobilnosti v koperski Taverni. Delevnic se je udeležilo veliko odraslih, zanimanje pa so pokazali tudi mlajši. Delavnice izvajamo v okviru projekta Prva pomoč ohranja zdravja, ki ga sofinancira Mestna občina Koper in Luka Koper d.d. - Živeti s pristaniščem.

Podeli:

Sprejem krvodajalcev jubilantov

Petek, 16. september 2011

"Kri rešuje življenje".

V mesecu septembru smo organizirali v Gledališču Koper sprejem krvodajalcev jubilantov. Pri sami organizaciji in izvedbi je bila v veliko pomoč in podporo Mestna občina Koper. Letos je bilo na sprejem vabljenih 166 jubilantov in 43 vitezov in vitezinj krvodajalstva.

Hvala vsem,ki ste ste se sprejema udeležili, Mestni občini Koper in našemu županu za vso podporo.

Ponosni smo na naše krvodajalce in krvodajalke!

                                                       Območno združenje Rdečega križa Koper

Podeli:

Izlet prostovoljcev v Ribnico 4.9.2011

Sreda, 7. september 2011

V nedeljo, 4. septebra 2011 smo se prostovoljci OZRK Koper udeležili izleta v Ribnico. Na poti smo se ustavili v Cerknici, kjer smo si ogledali krajevne znamenitosti in Muzej Cerkniškega jezera. Pot nas je vodila na sejem suhe robe in lončastva v Ribnico. V primernem vzdušju smo si v zaključku izleta ogledali še grad Snežnik.Veseli in zadovljni smo se vrnili domov. Na poti proti Kopru je predsednica Irena Sirotič Dobrila izrazila zahvalo vsem, ki sodelujejo v programih krajenih organizacij Rdečega križa, in predstavila usmeritve in prihodne dogodke OZRK Koper.

Podeli:

Osebnost primorske in Vitez krvodajalstva

Četrtek, 18. avgust 2011

Valter Saksida je prvič daroval kri kot mladenič. Od takrat dalje je ostal zvest krvodajalstvu in je redni gost Oddelka za transfuziologijo v Izoli.

V mesecu juliju so bralci Primorskih novic, poslušalci radia Koper in strokovna komisija obeh hiš ter Televizije Koper  za osebnost meseca junija izbrali krvodajalca Valterja Saksido.

18.8.2011 je Valter stokrat daroval kri in s tem dejanjem postal Vitez krvodajastva.

Ob tej priložnosti je Valter povedal:"Dati kri je nekaj najbolj plemenitega".

OZRK Koper se zahvaljuje Valterju in vsem krvodajalkam in krvodajalcem, da pomagajo človeku!

Podeli:

Pomoč Amadei Velikonja

Ponedeljek, 25. julij 2011

10-letni Amedei Velikonja s Plavij, ki boleha za kronično boleznijo (cistična fibroza), bi pri lajšanju zdravstvenih težav precej pomagal masažni jopič za pljuča, s pomočjo katerega bi se Amedea lažje izkašljala in tako izločila gosto sluz iz telesa. "V Ameriki ga dobiš že za 1500 do 2000 dolarjev, pri nas pa stane kar 8000 evrov. Ta znesek je za nas absolutno previsok," priznava mama Zvonka Drobež. Amedei in njeni mami so roko že ponudili na koprskem Rdečem križu, kjer so odprli poseben račun za pomoč Amedei.

Denarne prispevke lahko nakažete na TRR: SI56 1010 0003 5369 105, odprt pri Banki Koper, z obveznim sklicem "pomoč Amedei".

Podeli:

Osebnost primorske krvodajalec Valter Saksida

Ponedeljek, 11. julij 2011

Območno združenje Rdečega križa Koper ima poslanstvo skrb za krvodajalstvo. Tako je predlagalo za osebnost meseca krvodajalca Valterja Saksido.. 

Valter Saksida je prvič daroval kri kot mladenič. Od takrat je zvest krvodajalstvu in je reden gost Centra za transfuzijsko dejavnostIzola. Valter je plemenit človek, ki mu krvodajalstvo pomeni način življenja. Pomen krvodajalstva širi med svoje družinske člane, prijatelje in znance.

V začetku junija - na dan krvodajalcev - je tudi Saksida širil misel, da je krvodajalstvo odsev človečnosti, ki temelji na načelih prostovoljnosti, brezplačnosti in anonimnosti. Sam je darovl kri 99- krat. Valter Saksida tako predstavlja tisoče, ki v času prevelike odtujenosti niso pozabili na sočloveka.

"TO NI SAMO SAMO ZMAGA, JE ZMAGA VSEH KRVODAJALCEV" je povedal Valter.

Podeli:

Kolo in rolerji za 6-letni deklico

Četrtek, 16. junij 2011

Spoštovani,

na nas se je obrnila mamica 6-letne deklice, s prošnjo po rabljenem dekliškem kolesu ali rolerjih št. 29. Sama zaradi finančne stiske svoji hčerkici tega ne more omogočiti.

Ker bi deklici radi omogočili, da še pred odhodom v šolske klopi, izkusi otroško radost, ki jo prineseta kolesarjenje in rolanje, se obračamo po pomoč na vas, dragi starši. Če imate doma kolo ali rolerje, katere je vaša navihanka že prerasla, ali ga/jih iz katerega drugega razloga ne potrebujete več, hkrati pa ste pripravljeni stvar podariti, nas prosimo kontaktirajte nas na telefonsko številko 051 655 545.


Srčno upamo, da nam bo skupaj uspelo narisati nasmeh na obraz male deklice.


Lep in prisrčen pozdrav!

Podeli:

Krvodajalci jubilanti na izletu z Burjo

Ponedeljek, 13. junij 2011

Spoštovani,

na nas se je obrnila mamica 6-letne deklice, s prošnjo po rabljenem dekliškem kolesu ali rolerjih št. 29. Sama zaradi finančne stiske svoji hčerkici tega ne more omogočiti.

Ker bi deklici radi omogočili, da še pred odhodom v šolske klopi, izkusi otroško radost, ki jo prineseta kolesarjenje in rolanje, se obračamo po pomoč na vas, dragi starši. Če imate doma kolo ali rolerje, katere je vaša navihanka že prerasla, ali ga/jih iz katerega drugega razloga ne potrebujete več, hkrati pa ste pripravljeni stvar podariti, nas prosimo kontaktirajte nas na telefonsko številko 051 655 545.


Srčno upamo, da nam bo skupaj uspelo narisati nasmeh na obraz male deklice.


Lep in prisrčen pozdrav!

Podeli:

Pomoč družini Šavle

Petek, 10. junij 2011

Spoštovani,

družina Šavle je ostala brez doma in sredstev za preživetje. Zahvaljujemo se vsem, ki ste nas do sedaj poklicali in darovali. Družina potrebuje električni štedilnik. V kolikor je kdo pripravljen darovati, lepo prosimo, da nas o tem obvestite.

Hvala za vašo pomoč!

Podeli:

Sestanek v krajevni skupnosti gradin

Sreda, 8. junij 2011

Kako pomagati družini Šavli, da bi čimprej imela streho nad glavo, je bila včeraj tema sestanka v krajevni skupnosti Gradin. Tudi predstavniki OZRK Koper smo se sestanka udeležili. Dogovorili smo se, da vsi, ki želite darovati lahko pokličete tudi v krajevno skupnost Gradin na tel.: 041 607 625 ali pišete na e-mail: ks.gradin@siol.net.

Iskrena hvala vsem, ki ste že do sedaj klicali in pomagali.

OZRK KOPER

Podeli:

Pomoč družini Šavle

Torek, 7. junij 2011
Podeli:

V enoti Ribica na Škofijah

Ponedeljek, 6. junij 2011

Razumeti jezik igre pomeni razumeti misli in srce otroka...

                                              (L. K. Franck)


Danes smo skozi otroške očki skušali na najboljši način predstaviti rdeči križ in njegovo humanost malčkom  iz vrtca Škofije- skupina Ribice.
Kje so videli zastavo RK, kaj je dobrota, darovanje, zakaj si morajo prijatelji pomagati med seboj in zakaj moramo spoštovati ter pomagati starejšim, vse to je bil prijazen razgovor voden med Marijo Jereb, podpredsednico OZRK Koper, ki tudi vodi komisijo za mlade  ter radovednimi in uka željnimi malčki enote Ribice. Navdušeni nad ogledom Prostovoljčka ter slišano zgodbico o humani deklici križem-kapici  so iskreno obljubili, da bodo nekoč dobri prostovoljčki  na katere bomo vsi ponosni.
Hvala g. Katji za imenitno predstavitev otrok kakor tudi predstavnice RK, saj je na izviren način vzpostavila pristen stik dveh različnih generacij.

Podeli:

Poslanica ob dnevu Slovenskega krvodajalstva in svetovnem dnevu krvodajalcev

Sobota, 4. junij 2011

Ob dnevu Slovenskih krvodajalcev, 4. juniju, se kot minister za zdravje zahvaljujem vsem krvodajalcem v Sloveniji za vašo solidarnost do tistih, ki vašo kri potrebujejo. Največkrat krvodajalci ne slišijo zahvale od tistih, ki so njihovo kri prejeli, zato kot minister čutim posebno dolžnost, da se vam v njihovem imenu zahvalim.  Z 110.000 prijavljenimi krvodajalci na leto s krvodajalskimi akcijami zberemo približno 42.000 litrov krvi za potrebe Slovenskega zdravstva.  Kri je najdragocenejše darilo življenju. Zahvala gre posebej tistim, ki darujejo kri dvakrat, trikrat ali večkrat letno, prostovoljcem, organizatorjem, kot tudi strokovnjakom Zavoda za transfuzijsko medicino. Še posebna zahvala pa gre Rdečemu križu Slovenije, ki je že 58 let nosilec in organizator teh dejavnosti.  Darovanje krvi je najvišja oblika solidarnosti med nami, zato se tega prispevka ne da oceniti z denarjem in ponosni bomo, če bo tako ostalo tudi v prihodnosti.  Vi, krvodajalci, ohranjate prostovoljno in anonimno krvodajalstvo na najvišjem nivoju vsem družbenim spremembam navkljub.  Ob svetovnem dnevu krvodajalcev je letošnji slogan "Več krvi. Več Življenj!" toliko bolj na mestu. Ta slogan poudarja nujno potrebo po tem, da bi se še več ljudi pridružilo veliki družini krvodajalcev po vsem svetu, ki s tem rešujejo življenja.  

                                        Dorijan Marušič  

                                              minister

Podeli:

Križem kapica

Sreda, 1. junij 2011

Medgeneracijsko sodelovanje med različnimi starostnimi skupinami otrok je nadvse zanimivo, pestro, zabavno in poučno. Če ima  pa ima še humanitarni pridih, kot se je to zgodilo danes 1. junija 2011 v enoti vrtca Semedela na Markovcu, pa je sploh dobro.
Učenke 4.  razreda  OŠ z ital. učnim jezikom P.P. Vergerio Il Vecchio  enota Semedela so petletnikom  imenitno in nadvse prepričljivo  odigrale  igrico o humani deklici križem kapici in spreobrnjenem volku,  v nadaljevanju pa je zbranim radovednim in iskrenim  malčkom predstavila Prostovoljčka RK ter s z njimi pogovarjala o dobroti in darovanju, prostovoljka RK - podpredsednica OZRK Koper Marija Jereb.
" Učna " ura o humanosti je bila nekoliko drugačna in je potrdila, da je potrebno že najmlajšim na primeren način vcepiti občutek za dobra dela in razumevanje drug drugega.

Podeli:

Sprejem najmlajših

Ponedeljek, 30. maj 2011

Skozi ves mesec maj  so se nadaljevale celoletne aktivnosti Območnega združenja  rdečega križa Koper, oziroma komisije za mlade člane, vzgoja najmlajših za humanost
med katere spada tudi sprejem najmlajših v rdeči križ Slovenije.
Tako so bili sprejeti prvošolčki  iz podružnične šole Ankaran ter prvošolčki iz Osnovne šole Šmarje.
Na slovesnem sprejemu, ki je vseboval tudi predstavitev zgodbice o humani deklici križem kapici je sodelovala prostovoljka Marija Jereb , sicer podpredsednica Območnega združenja RK Koper.
Poleg članskih knjižic so malčki  na veliko veselje prejeli v dar CD Pesem miru, ki so ga v humanitarne  namene izdali OZRK Koper, Društvo Crvenog krsta Istarske županije in Comitato Regionale Friuli-Venezia- Giulia.

Podeli:

Zdrava ŠOUP tržnica

Četrtek, 26. maj 2011

V torek 24.5.2011 smo sodelovali na Zdravi ŠOUP tržnici. Prikazovali smo temeljne postopke oživljanja otroka in nudili nasvete o zdravi prehrani. Z nami sta bili dve študentki drugega letnika Fakultete za vede o zdravju Izola, smer Dieteika. Na našem sedežu opravljata klinične vaje. Anketo o zdravi prehrani smo ponujali obiskovalcem. Analiza ankete je pokazala, da so občani dobro seznanjeni s smernicami zdrave prehrane.

Podeli:

12. festival prostovoljstva v Ljubljani

Sreda, 25. maj 2011

Pisana druščina prostovoljcev vseh starosti, iz različnih društev, organizacij in klubov iz vse Slovenije  se je 23. maja  slikovito predstavila na stojnicah in na odru v Ljubljani na 12. festivalu prostovoljstva.
Festival poteka od 18. do 26. maja na različnih koncih Slovenije , njeni organizatorji pa so Slovenska filantropija v sodelovanju z različnimi organizacijami.
Prvič sta se skupaj predstavili kot izjemno dober primer vzornega sodelovanja Osnovna šola  z italijanskim učnim jezikom Pier Paulo Vergerio Il Vecchio Koper ter Območno združenje Rdečega križa Koper - Komisija za mlade člane.

Učenci so predstavili svoje izdelke-voščilnice za potrebe Rdečega križa, obiskovalcem so bile na voljo tudi zgibanke RKS  za najmlajše kot so križem kapica, prijatelji si med seboj pomagajo... Učenci so ustvarili tudi svojo zgibanko in preko ličnih poslikav na razne materiale vzbudili veliko zanimanja in mnogo vprašanj.

Spontanega  aplavza mnogoštevilnega občinstva na Prešernovem trgu  pa so bile učenke iz enote Semedela deležne ob prisrčni predstavitvi zgodbe križem kapica, avtorja mag. Damjana Slabeta. Igro vlog je pripravila učiteljica Andreja Urbančič ob sodelovanju in pomoči  vodje enote g. Silvie Furlanič.
Sodelovanje dveh različnih organizacij je primer dobre prakse, da skupaj lahko  rastemo in se učimo drug od drugega in smo pri tem zadovoljni in srečni, pa še uspešni povrh vsega.

Podeli:

5.prireditev Rdeči križ in mladi

Petek, 13. maj 2011

Osnovna šola Koper je bila 12. maja imeniten gostitelj že tradicionalne 5. prireditve RDEČI KRIŽ IN MLADI za četrtošolce koprskih OŠ v organizaciji dejavne in prizadevne komisije za mlade člane, ki izjemno dobro in uspešno deluje v okviru Območnega združenja Rdečega križa Koper.
Vsebinsko bogat in humanitarno zasnovan program je bil izziv za vseh 17 ekip četrtošolcev in zanimiv tudi za vse ostale udeležence te prireditve.
Zmagovalci so postali ankaranski četrtošolci- ekipa 1.
Tekmovalci so pokazali veliko mero znanja o rdečem križu in njegovih pomembnih dejavnosti.pa tudi prostovoljstvo jim ni tuje.  Zelo spretni pa so bili tudi pri prikazu prve pomoči, ki jim je bila nazorno demonstrirana s strani ekipe PP pod vodstvom strokovne sodelavke OZRK Beise Žabkar.
Prireditve se je udeležilo kar 380 učencev in njihovih učiteljev, mentorjev RK in ravnateljev OŠ ter vrtcev.
V zabavnem delu prireditve so sodelovali plesalci plesnega društva Elite in pevka Lea Sirk. Prireditev je imenitno povezoval Tomaž Klepač z dvema sovoditeljema, učencema OŠ Koper.
Nastopajoči so se odpovedali honorarju, torej so bili pravi prostovoljci.

Lep majski dan je bil prijazen in poln medsebojnega razumevanja in prijateljstva in navdušenja nad videnim in doživetim.

Podeli:

Teden Rdečega križa- Krvodajalska akcija v spomin na Ivana

Sreda, 11. maj 2011

Danes je deset sodelavcev Carine Koper darovalo kri za nekoga, ki jo bo potreboval za življenje. Sodelovci so s tem dejanjem izrazili spomin na dolgoletnega sodelavca Ivana Andrejašiča. Zahvaljujemo se vsem darovalcem in še posebej Andreju Jermanu, ki je organiziral krvodajalsko akcijo v svoji delovni organizaciji. Ob tednu Rdečega križa si želimo, da vse delovne organizacije spodbujajo še naprej krvodajalstvo.

Podeli:

Teden Rdečega križa z osnovnošolci

Torek, 10. maj 2011

Območno združenje Rdečega križa Koper izvaja v tem tednu vrsto aktivnosti. Posamezni projekti potekajo skozi vso leto in v tem tednu bodo predstavljeni na različnih lokacijah.

V tednu Rdečega križa ter v pomembnem letu prostovoljstva smo že drugič letos obiskali učence osnovne šole  Marezige  s katerimi smo si skupaj ogledali vedno zanimivega Prostovoljčka Rdečega križa, se zamislili ob posnetkih filma Ulice brez imen, ki prikazuje delo prostovoljcev Rdečega križa po svetu in se pogovorili o sočutju, dobroti, prijaznosti in medsebojnem spoštovanju.
Učence je zanimalo krvodajalstvo, prva pomoč ter prostovoljstvo, ki se tudi pri nas v Sloveniji širi in lahko govorimo o velikem številu dobrih ljudi, ki za svoje delo ne pričakuje plačilo.
Učence je obiskala prostovoljka Marija Jereb, ki je učence povabila  naj darujejo in odprejo svoja srca tistim, ki so pomoči potrebni.

Podeli:

Dogodki ob Tednu Rdečega križa

Petek, 6. maj 2011

SPOROČILO ZA JAVNOST

 

Predstavitev aktivnosti ob Tednu Rdečega križa 2011

 

 

V Rdečem križu Slovenije smo aktivni skozi vse leto na številnih področjih. Medijsko smo najbolj izpostavljeni ob Tednu Rdečega križa, ki bo med 8. in 15. majem 2011. Kot vsako leto smo v Območnem združenju Rdečega križa Koper pripravili kopico aktivnosti, ki so tokrat usmerjene k mladim in narejena za mlade.

Osrednji prireditvi bosta 12. maja 2011.

Tako bo ob 9,30 v Osnovni šoli Koper že tradicionalna prireditev "Rdeči križ in mladi", kjer se četrtošolke in četrtošolci osnovnih šol koprske občine pomerijo v poznavanju načel in dejavnosti Rdečega križa, kot največje mednarodne humanitarne organizacije, ter nudenju prve pomoči. Sodelovale bodo vse osnovne šole. Prireditev bo vodil Tomaž Klepač, nastopila pa bo Lea Sirk in plesna šola Elite.

Ob 19,30 pa skupaj z Gledališčem Koper, Mestno občino Koper in Radiom Koper-Capodistria organiziramo gledališko predstavo "Fotr" v izvedbi Lada Bizovičarja. Izkupiček bomo prav tako namenili otrokom, saj bo namenjen nakupu šolskih potrebščin. V akcijo zbiranja sredstev bomo povabili tudi delovne organizacije ter občanke in občane Mestne občine Koper. Sredstva v ta namen se bodo zbirala na posebnem transakcijskem računu pri Delavski hranilnici št. SI 56 6100 0000 0134 110. Pred prireditvijo se bodo na stojnicah s svojimi izdelki, poleg Območnega združenja Rdečega križa Koper, predstavili še varovanci "Barčice", Kriznega centra za otroke in mladostnike, Sklada Silve in Društva Šentmar.

 

V Tednu Rdečega križa že tradicionalno organiziramo sprejem učencev 1. razredov osnovnih šol v vrste mladih članov Rdečega križa, krvodajalske akcije in v krajevnih odborih Rdečega križa pa zdravstvena predavanja in krvne meritve.

 

Vabimo vas, da se prireditev udeležite!

 

 

 

 

OZRK Koper

Podeli:

Vabilo

Petek, 6. maj 2011

 

V A B I L O

 

Ob Tednu Rdečega križa Vas vljudno vabim na ogled gledališke predstave

"FOTR"

v izvedbi Lada Bizovičarja

v četrtek, 12. maja 2011 ob 19,30

v dvorani Gledališča Koper

 

 

Gledališko predstavo organiziramo v sodelovanju z Gledališčem Koper, Mestno občino Koper in Radiom Koper v dobrodelne namene, saj bo izkupiček od gledaliških vstopnic namenjen za nakup šolskih potrebščin otrokom iz socialno ogroženih družin.

Pred predstavo se bodo na stojnicah s svojimi izdelki, poleg Območnega združenja Rdečega križa Koper, predstavili še varovanci "Barčice", Kriznega centra za otroke in mladostnike, Sklada Silve in Društva Šentmar.

 

Vstopnice za predstavo lahko rezervirate v Gledališču Koper na tel. št. 05/6634380.

 

 

 

Predsednica

Irena Sirotič Dobrila

Podeli:

5. regijsko tekmovanje osnovnošolskih ekip

Petek, 22. april 2011

Res je, prva pomoč rešuje življenje. Tega se zavedajo že tudi osnovnošolci. O.Š. Anton Ukmar iz Kopra se je z ekipo prve pomoči v sestavi: Žele Andraž, Leo Bezjak, Luka Badžim, Veronika Žarkovič, Una Stojkovič, Lea Žabkar in Sandra Grželj udeležila 5. regijskega tekmovanja osnovnošolskih ekip iz prve pomoči. Zelo dobro so se odrezali iz vseh znanj. Območno združenje Rdečega križa Koper jim čestita za sodelovanje in zavedanje pomena prve pomoči.

Podeli:

1. tekmovanje iz znanj Prve pomoči

Četrtek, 7. april 2011

Ob svetovnem dnevu zdravja 7.4.2011 sta Območno združenje Koper in Mestna občina Koper organizirali tekmovanje iz znanj prve pomoči za osnovne šole. Tekmovanja sta se udeležili dve osnovni šoli: Anton Ukmar in Šmarje pri Kopru.

Tekmovanje je bilo sestavljeno iz dveh delov. Prvi del tekmovanja je potekal v pisni obliki. Učenci so se pomerili iz znanj prve pomoči, znanj o Rdečem križu ter v cestno prometnih predpisih. Vodja gasilske preventive g. Sandi Jugovac pa je pripravil še nekaj vprašanj s področja gasilstva.

Po teoretičnem delu je sledil praktični preizkus iz znanj prve pomoči. Masker Simon Zupančič je pripravil dve različni poškodbi. Na prvi delovni točki so učenci pomagali sošolcu, ki je padel z drevesa in si poškodoval roko ter močno krvavel iz leve goleni. Na drugi delovni točki pa je prijateljica imela opeklino na roki ter težje dihala.

Obe ekipi sta se izjemno trudili in na koncu je z majhno razliko zmagala ekipa Osnovne šole Anton Ukmar. Obe ekipi sta se uvrstili na regijsko tekmovanje, ki bo 21.4.2011 v Izoli. Zelo smo ponosni na mlade, ki se zavedajo pomena prve pomoči, pomoči drugemu v nesreči.

Zahvaljujemo se vsem, ki so pomagali pri izvedbi tekmovanja: MO Koper, Civilni zaščiti Koper, Gasilski brigadi Koper, Zdravstvenemu domu Koper in našim gostiteljem Osnovni šoli Anton Ukmar.

Podeli:

Dan za spremembe

Ponedeljek, 28. marec 2011

Dan za spremembe je bil dan v katerem smo vsi želeli storiti nekaj dobrega za sebe in za druge in smo se  zaradi tega tudi bolje počutili.Urejali in uredili smo okolico zavetišča za brezdomce. Akcijo je koordiniralo in organiziralo Območno združenje Rdečega križa Koper,  v njej pa so sodelovali nekateri prostovoljci RK,  zaposleni v združenju ter skupina  devetošolcev iz OŠ E. Vatovec  Prade (krožek Prostovoljček ). Rastline nam je doniralo podjetje Komunala d.o.o..
Marljive otroške roke so ob pomoči odraslih spreminjale okolico zavetišča v prijeten zelen kotiček, ki ga bo z veseljem pogledalo marsikatero oko.
Nasajeno zelenje in grmovnice, obrezano vejevje ter odstranjene smeti, vse to je dalo pomladnem dnevu nek vesel pridih in občutek, da če hočemo zmoremo in skupaj lahko spreminjamo svet tudi v takih malenkostih. Hvala vsem, ki ste sodelovali.

Podeli:

Sestanek krajevnega odbora v Dekanih

Petek, 25. marec 2011

V Dekanih se je sestal Krajevni odbor Rdečega  Križa ob prisotnosti podpredsednice Območnega združenja RK Koper Marije Jereb ter poslovnega sekretarja Mateja Krečiča.
Prisotni so ugotovili, da je potrebno  dekanski odbor podmladiti, kar bodo storili v kratkem. Ob konstituiranju novega odbora bodo imenovali tudi novega predsednika, saj je dosedanja predsednica podala odstopno izjavo iz osebnih razlogov.Bo pa še naprej delovala v odboru samem.
Predstavnika OZRK Koper sta prisotnim predstavila program  OBmočnega združenja RK Koper, spremembe in novosti v tej humanitarni organizaciji  in jim zagotovila vso pomoč, podporo in sodelovanje, saj se vsi še kako zavedamo pomembe vloge prostovoljcev RK.

Podeli:

Rdeči križ v vrtcu Pobegi

Petek, 25. marec 2011

Vrtec Koper enota Zajček v Pobegih je bil prizorišče prijetnega srečanja  in predstavitve Rdečega križa v sliki, besedi ter ob ogledu vedno znova zanimive in ganljive risanke Prostovoljček RK.
Skupini predšolskih otrok sta predsednica Območnega združenja RK Koper Irena Sirotič Dobrila  in predsednica komisije za mlade člane  Marija Jereb malčkom na njim razumljiv in primeren način približali delo rdečega križa. Pogovarjali so se o sočutju, darovanju dobroti, pomoči starejšim, o krvodajalstvu ter o zastavi in znaku rdečega križa. Marija Jereb jim je na koncu prebrala zgodbico o humani deklici križemkapici in malčki so obema gostjama veselo zaploskali.
Dan je bil sončen in lep tudi po zaslugi otrok z vzgojiteljico g. Hermino in njeno pomočnico.

Podeli:

Vabilo

Četrtek, 24. marec 2011

Območno združenje Rdečega križa Koper se pridružuje akciji Slovenske filantropije saj smo tudi prepričani, da s prostovoljstvom lahko spreminjamo sebe, druge in naše okolje.

Svet Evropske Unije je razglasil leto 2011 za Evropsko leto prostovoljnih dejavnosti za spodbujanje aktivnega državljanstva, kratko Evropsko leto prostovoljstva. S tem so se potrdila prizadevanja evropskih in nacionalnih prostovoljskih centrov, mrež, tudi slovenske, da bi Evropska unija z razglasitvijo prikazala pomembnost prostovoljskega dela in intenzivnejše skrbela za njegov razvoj.

Slogan leta je postal: "Bodi prostovoljec, spreminjaj svet!" V soboto, dne 26. marca 2011 je DAN ZA SPREMEMBE. Zato vas vljudno vabimo k aktivnemu sodelovanju pri urejanju okolice"Zavetišča za brezdomne osebe z individualno obravnavo Koper". Zberemo se ob 09.00 uri pred zavetiščem (nasproti Telekoma) blizu Železniške postaje v Kopru. S seboj vzemite nekaj orodja in dobro voljo. Za vse informacije nas lahko pokličete na tel.: 041 784 689 (Beisa Žabkar, strokovna sodelavka za področje zdravstva in socialnega varstva). Na skorajšnje srečanje!

Predsednica Irena Sirotič Dobrila

Podeli:

Zanimivo srečanje z 4. razreda podružnice osnovne šole Ankaran

Ponedeljek, 21. marec 2011

V okviru programa komisije za mlade pri Območnem združenju Rdečega    križa Koper  se je  je danes  odvijalo zanimivo srečanje z učenci 4. razreda podružnične osnovne šole Ankaran. Prostovoljka Marija Jereb,    ob sodelovanju mlade prostovoljke Mateje  Starc,  je učencem na njim  razumljiv način v sliki in besedi predstavila velik pomen    humanitarne organizacije RK ter zakaj in čemu postati prostovoljec.  Učenci so z zanimanjem sledili risanki o Prostovoljčku RK ter videu z naslovom Sprememba. Oboje je na njih naredilo dober pozitiven vtis.

Hvala učiteljicama Renati Jenko ter mentorici podmladka RK  Tanji Kukanji za njuno vsestransko pomoč in podporo, učencem pa vse    priznanje za lično izdelane plakate, ki so prava mojstrovina in zrele ter ganljive misli o dobroti in prijaznosti, ki so jih napisali v oblačke prostovoljstva.

Podeli:

Zakaj in komu je namenjen Rdeči križ

Četrtek, 17. marec 2011

Kdo je ustanovil Rdeči križ in zakaj, komu je namenjen, kaj vse v njem lahko  počnemo dobrega,  kaj je prostovoljstvo, zakaj je pomembno,  na vsa ta in še mnogo drugih zvedavih in iskrenih vprašanj učencev 4. razredov osnovnih šol  Dekani in  Osnovne šole Prade, podružnice Sv. Anton, sta  odgovarjala prostovoljca Rdečega križa oziroma   komisije za mlade  Marija JEREB in Franko ĐIRA.  Le ta zelo dobro deluje v okviru OZRK Koper in  skuša na čim bolj primeren in zanimiv način navdušiti učence za delo v podmladkih RK, kasneje pa biti dragocena  pomoč odraslim prostovoljcem RK na terenu, oziroma v svojih bivalnih okoljih. Poslanstvo RK je namreč prenašati humanost na naše najmlajše in na vse kar nas obkroža.  Za mednarodno gibanje Rdečega križa in Rdečega polmeseca je prostovoljstvo nesebično darovanje samega sebe, največkrat v anonimnosti, za izvedbo določene naloge v korist človeka, je  brezplačna dejavnost , izraz občutka humanosti ter veliko zadoščenje in zadovoljstvo za tiste ki to počenjajo.


Prostovoljček Rdečega križa, Ulice brez imen, delo mednarodnega Rdečega križa, znak RK, zgodba o ustanovitelju Rdečega križa H. Dunantu, pomen krvodajalstva, prva pomoč, poslanstvo slovenskega RK in veliko izjemno poučnih in zanimivih zgibank iz založe RKS Slovenije, je zelo dobro izhodišče  za podajanje informacij mladini, ki kar vpija vse kar je novega in nepoznanega v zvezi s to humanitarno organizacijo.
 Njihova pisna razmišljanja in doživljanje te humanitarne organizacije so ganljiva, čuteča in presenetljivo
zrela.Srečevanja s temi najmlajšimi dušicami nas plemenitijo in bogatijo v trdnem prepričanju, da skupaj
lahko ustvarimo svet sožitja in razumevanja drug drugega  in vseh stvari okrog sebe.

Podeli:

Kaj menijo četrtošolci o Rdečem križu in prostovoljstvu

Četrtek, 17. marec 2011

Lahko bi že napisali  knjižico  o iskrenih mnenjih in pogledu na delovanje Rdečega križa  ter pomenu prostovoljstva. Vse to smo izvedeli v času od oktobra do sredine marca ob zanimivih in nadvse koristnih obiskih pri učencih osnovnih šol občine Koper. Komisija za mlade ob pomoči celotnega  Območnega združenja RK Koper to tudi namerava. Sicer v skrajšani obliki, a vendarle  si ti otroci  zaslužijo, da preberemo njihova razmišljanja  in se zamislimo nad odkritimi pogledi  na svet, na dobroto, sočutje in razumevanje. Obiskali smo vse šole, spoznali eno samo mladost, iskrivost in veselje ter črpali energijo od njih in od njihovih krasnih vzgojiteljev in učiteljev. Prava popotnica za dobro in uspešno prostovoljsko delo, ki  mu letos Evropa kakor tudi naše združenje  pripisujeta velik pomen.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

"Gospa od rdečega križa nas je naučila, da moramo pomagati drug drugemo, ne smemo kaditi in piti alkohola. "    MAJA   4. r  OŠ MAREZIGE

"Kdor je tak, kot so ljudje v RK  bo z veseljem pomagal drugim ljudem. "  

                                                      TINA 4. r OŠ MAREZIGE


" V šoli smo spoznali rdeči križ. Imela sem se zelo lepo in sem spoznala dve zelo dobri osebi, ki pomagata
   revnim ljudem. Zelo mi je bilo všeč.  "      NIRFETA 4. r OŠ O. Kovačiča Škofije


"Rdeči križ je super, rdeči križ pomaga, rdeči križ omogoča revnim otrokom počitnice.
  Rdeči križ je rdeč ... "                                  MARSEL  4. r  OŠ O. Kovačiča Škofije


" Na šolo sta  gospa in en mlad gospod predavat o RK in videli smo dolgo in zanimivo risanko o
   prostovoljčku RK. Od zdaj naprej bom tudi jaz prostovoljček."  
                                                                       TINKARA 4. r OŠ E.VATOVEC PRADE

" Rad bi bil prostovoljec, ker je lepo biti prijazen. Pomagal bi ljudem v stiski, pomagal bi tudi marsovcem.
   Prostovoljec je biti lepo,ker so vsi veseli,da pomagaš"   

                                                                            TAJ  4.r OŠ E.VATOVEC  PRADE


"Jaz še nisem prostovoljka, a bom. O njih si mislim, da so zelo vztrajni in dobrega srca...
                                                                      KATARINA 4. r OŠ E. VATOVEC PRADE

" Jaz bi bila rada prostovoljka pri rdečem križu, kjer bi pomagala ljudem.
   Tisti, ki je pri RK ima veliko srce, ker se jim smilijo ljudje v stiski, ker želijo vsem dobro, skratka
   želijo vsem najbolje     "                              ANASTAZIJA 4. r OŠ E. VATOVEC PRADE

Podeli:

Potres Japonska

Torek, 15. marec 2011

Japonsko sta 11. marca zadela potres jakosti 8.9 stopnje po Richterjevi lestvici in tsunami z 10-metrskimi valovi, ki sta povzročila ogromno materialno škodo, zahtevala številna človeška življenja, veliko ljudi pa je tudi pogrešanih. Posebej prizadeta so mesta Miyagi, Fukushima, Tochigi in Ibaraki
 
Rdeči križ Slovenije prosi in poziva vse, ki želijo pomagati prizadetim ob katastrofalnem potresu na Japonskem, da svoj prispevek nakažejo, s plačilnim nalogom BN 02,  na TRR 03100-1111122296, referenca ozirom sklic 00 937047, s pripisom Potres Japonska.
 
Zbrana sredstva bo Rdeči križ Slovenije nakazal Mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca za izvajanje programov pomoči.
 
ISKRENA HVALA VSEM DAROVALCEM!
 
ŠE POMEMBNO OBVESTILO: Iskanje pogrešanih na Japonskem vodi in koordinira Mednarodni odbor Rdečega križa v sodelovanju z Japonskim Rdečim križem, ki je objavil posebno spletno stran za pomoč ljudem pri iskanju pogrešanih družinskih članov in prijateljev. Spletna stran je dosegljiva na http://www.icrc.org/eng/familylinks-japan
 
Več informacij o aktivnostih Rdečega križa si lahko ogledate na spletnih straneh Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca in na spletnih straneh Mednarodnega odbora Rdečega križa.

Podeli:

Vabilo na predavanje o zdravem načinu življenja

Torek, 15. marec 2011

Spoštovani,

vabimo vas na predavanje o Zdravem načinu življenja na Območno združenje Rdečega križa Koper.

Predavanje bo v ponedeljek , 21.03.2011 ob 10.00 uri.

Predavala bo strokovna sodelavka za področje zdravstva ga. Beisa Žabkar!

Vljudno vabljeni!

Podeli:

Prostovoljstvo in Rdeči križ skozi zvedave otroške oči

Ponedeljek, 7. marec 2011

Da je prostovljec lahko vsakdo, ki to želi in tako tudi čuti, da smo lahko prostovoljci tudi v humanitarni organizaciji kot je Rdeči križ, o vsem tem so se sproščeno pogovarjali in se s tem seznanili učenci od 1. do 4.razreda osnovne šole I. Babiča Jagra iz Marezig. Z zanimanjem so prisluhnili prostovoljki Mariji Jereb, iz  komisije za mlade člane pri OZRK Koper, ki  predšolskih otrokom in šolarjem namenja veliko pozornost, saj se zaveda, da bodo le ti nekoč  nadomestili sedanje prostovoljce in tako tudi v bodoče dobro opravljali to pomembno poslanstvo.
Pridružili so se jim tudi malčki iz vrtca, ki so navdušeno spremljali risanko Prostovoljček RK, starejša skupina pa je zavzeto prisluhnila zgodbici o humani deklici Križem-kapici.
Otrokom smo razdelili zgibanke iz založbe Rdečega križa Slovenije.Predvsem so jih zanimale  zgibanke o krvodajalstvu, zdravi prehrani,  medsebojni prijateljski pomoči, razumevanju in spoštovanju starejših.
Zanimiva je bila njihova predstava in razmišljanje o zbiralnih akcijah darovanju, prvi pomoči ...
Cilj komisije za mlade, ki jo podpira in vzpodbuja celotno združenje RK s predsednico g. Ireno Sirotič-Dobrila je, da bi  čimveč predšolskih otrok in učencev OŠ MO Koper seznanili z  razvejano dejavnostjo in delovanjem RK  in jih že v rani mladosti vzpodbujali k dobroti, strpnosti, razumevanju ter spoštovanju.
Čas v katerem živimo namreč potrebuje veliko  prostovoljčkov in prostovoljcev  na vseh področjih našega življenja.

Podeli:

Gimnazija Koper za pomoč brezdomcem

Ponedeljek, 28. februar 2011

V prejšnjem tednu je na Gimnaziji Koper potekala zbiralna akcija higienskih pripomočkov, revij in knjig za zavetišče za brezdomne osebe v Kopru.

V ponedeljek 28.2.2011 so dijaki Gimnazije Koper zbrane pripomočke oddali v zavetišče. V naslednjem letu nameravajo akcijo ponoviti ter še naprej krepiti humane vrednote  med dijaki.

OZRK Koper se jim zahvaljuje za darovano!

Podeli:

Domov so se vrnili s sanjami Debelega rtiča

Petek, 25. februar 2011

V Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije na Debelem rtiču  je počitnikovala tudi skupina otrok iz OZRK Koper, kjer so si nabirali zdravja, se veselili in uživali ob skrbi vseh zaposlenih. Imeli so zelo pester program koristnega preživljanja prostega časa:delavnice prikličimo pomlad, naučimo se nekaj novega, prijateljstvo, pokličimo pusta hrusta, kopanje,... Med otroci in srčnimi vzgojitelji so se stkale prave prijateljske vezi. Obiskala jih je prostovoljka OZRK Koper ga. Marija Jereb, predsednica komisije za mlade in strokovna sodelavka Beisa Žabkar. OZRK Koper jih je presenetil z drobno pozornostjo, pustnimi maskami. Otroci iz vrtca Koper enota  Kekec pa so jih obdarili s šolskimi potrebščinami.Otroci so povedali, da se z veseljem vračajo na Debeli rtič.

Podeli:

OŠ Oskarja Kovačiča Škofije

Petek, 18. februar 2011

Učiteljica Bernarda , ki poučuje  4. r OŠ Oskarja Kovačiča Škofije   ima krasne in čuteče otroke, ki so danes 17. februarja dobesedno  vsrkavali vase vse, kar so videli in slišali o razvejani dejavnosti rdečega križa.Prostovoljki Marija Jereb in Milica Celin  sva jim prvič prikazali poleg risanke Prostovoljček RK  še film Ulice brez imen, v katerem je ganljivo predstavljeno celotno delo prostovoljcev Rdečega križa in rdečega polmeseca in vredno je bilo, saj  četrtošolčki zelo dobro dojemajo pojem humanosti, enotnosti in prostovoljstva.
V vrtcu Škofije- enota Mravljice  so  zaključili z zbiralno akcijo za otroke, ki bodo letovali na D. rtiču in ganjene smo bile nad odzivom otrok, staršev in nesebičnem sodelovanju ter pomoči   vzgojiteljice Leonide ter pomočnice Urške. Ob takih dogodkih je vredno biti prostovoljec.

Podeli:

Naj tvoja kri pomaga rešiti cvet - 50. obletnica

Petek, 18. februar 2011

V petek 25.2.2011 je Center za transfuzijsko dejavnost Izola praznoval 50 let delovanja. Dr. Irena Kramar je predstavila delovanje centra v zadnjih petdesetih letih. Skozi desetletja se je center razvijal in danes je priznan v evropskem merilu. Seveda pa so k temu prispevali veliko krvodajalci. Svečanosti se je udeležil tudi naš minister za zdravje dr. Dorjan Marušič in vsem čestital za zelo uspešno delo.

Podeli:

Iskrice prostovoljstva

Petek, 18. februar 2011

Kaj je prostovoljstvo, kdo je lahko prostovoljec, zakaj je lepo biti prostovoljec .... in še mnogo drugega koristnega in dobrega je bilo predstavljeno malim šolarčkom od 1-3 razreda podružnične  osn. šole dr. Aleš Bebler Primož-Hrvatini  v Ankaranu.
Malčki so bili navdušeni nad zgodbico o križem-kapici, zavzeto so spremljali risanko Prostovoljček RK ter z zanimanjem ogledovali zgibanke RKS, s pomočjo katerih so spoznavali in odkrivali nekaj čisto novega in neznanega. Nekateri so poznali pomen  krvodajalstva, drugi spet so že sodelovali v raznih dobrodelnih akcijah, tretji radi pomagajo starejšim... Rdeča nit pogovora je bila spoštovanje, tovarištvo, ljubezen in razumevanje drug drugega.

Prostovoljci OZRK Koper  Marija Jereb,  Franko Đira, sicer nekdanji učenec te šole, in Milica Celin smo se vključevali v simpatičen razgovor, odgovarjali na  zvedava vprašanja in bili navdušeni nad odgovori nekaterih malčkov, ki zelo zrelo in z odgovornostjo gledajo na današnji svet in stiske ljudi.
Ganila nas je uvodna predstavitev RK in nas prostovoljcev, ki jo je tenkočutno pripravila naša dolgoletna prostovoljka KO RK Ankaran in mentorica mladih članov RK  gospa Tanja Kukanja.
Tako  mesec februar mineva v dragocenih stikih z otroci in njihovimi učitelji ter vzgojitelji, po šolah in vrtcih MOK Koper, ki tako  skupaj z nami prostovoljci pripravljajo in vzgajajo male dušice za delo na humanitarnem področju.
Vsa ta dogajanja nam dajejo zagona, da bomo s prostovoljstvom nadaljevali, ga vzpodbujali in mu dali še večjo pozornost tudi v bodoče in tako uresničevali rek slovenske filantropije
                                 Bodi prostovoljec spreminjaj svet ....

Podeli:

Prostovoljstvo v osnovni šoli E. Vatovec Prade

Sreda, 16. februar 2011

Predstavitev mnogih dejavnosti rdečega križa, pogovor in seznanitev s pomenom krvodajalstva in darovanja dragocene krvi, prva pomoč v šolah, dobri medsebojni odnosi, razumevanje, spoštovanje in sočutje ter ljubezen, vse to je bilo danes nekaj novega, a nadvse zanimivega in poučnega za učence 4. razredov OŠ Elvire Vatovec Prade.
Otroci so z zanimanjem spremljali prostovoljčka RK, si zvedavo ogledovali zgibanke ter pripovedovali svoje izkušnje in doživetja ob prvem stiku z RK.  Pohvalno je, da v šoli deluje krožek RK, kjer  najmlajše seznanjajo s to humanitarno organizacijo in izvajajo razne dobrodelne akcije.
Učenci so  zelo hitro  dojeli pomen prostovoljstva in njegovo vlogo v RK in obljubili, da bodo tudi sami po najboljših močih pomagali tam, kjer bo to potrebno.
Prostovoljca RK Marija Jereb in Franko Đira sva polna dobrih  vtisov zapustila to prijetno šolo s krasnim osebjem in vodstvom, ki zna vedno prisluhniti ljudem v stiski in kjer smo vedno dobrodošli.

Podeli:

Biti dober in nesebičen

Ponedeljek, 7. februar 2011

Da je potrebno biti dober in nesebičen, kako pomembno je darovati kri, ki rešuje življenja in še marsikaj drugega so izvedeli otroci iz vrtca ter prvih štirih razredov osnovne šole Gračišče.
Z zanimanjem so si ogledali risanko Prostovoljček RK ter zavzeto prisluhnili zgodbi o križem-kapici.

Za marsikaterega od njih je bilo to prvo srečanje z rdečim križem in jim je bila na začetku ta tema nekoliko nenavadna in razumljivo tudi tuja. Prostovoljca  Marija Jereb in Franko Đira sta otrokom razdelila zgibanke primerne njihovi starosti kot so : živ-žav zajtrk je zdrav, igrajmo se varno, pravila ceste, zakaj moji starši darujejo kri ter seveda križem kapico.
Prepričani smo, da bo marsikdo izmed teh malčkov z vzgojo za humanost in z nenehnim vzpodbujanjem za dobra  dela  nekoč  svoje znanje uporabil kot prostovoljec RK in navsezadnje tudi v  katerikoli drugi podobni humanitarni organizaciji.

Podeli:

Prostovoljstvo v vrtcu Šmarje pri Kopru

Sreda, 2. februar 2011

Vedno znova zanimiva in poučna risanka Prostovoljček Rdečega križa, zgodbica o humani deklici križem kapici, veliko poučnih in zanimivih zgibank iz založbe Rdečega križa Slovenije, so navdušile skupino malčkov iz vrtca Šmarje.
Prisluhnili so predstavitvi in klepetali ob ogledu zgibank Med nami so starejši ljudje, prijatelji si med sabo pomagajo, živ-žav zajtrk je zdrav. Marija Jereb prostovoljka RK ter Beisa Žabkar, strokovna sodelavka na OZRK Koper sta na najboljši možen način prikazali pomembnost te humanitarne organizacije.
Da je potrebno biti dober in usmiljen, kako pomembno je darovati kri, ki rešuje življenja in še marsikaj drugega so otroci danes izvedeli in marsikdo izmed njih bo nekoč lahko svoje znanje uporabil kot prostovoljec RK.
Sončen dan je bil tako za vse nas še bolj sončen in bleščeč.

Podeli:

Prostovoljstvo skozi otroške oči

Petek, 28. januar 2011

Da so otroci dobri poslušalci, da se znajo razveseliti  in nasmehniti prizorom iz imenitne risanke Prostovoljček Rdečega križa, so danes dokazali četrtošolci OŠ D. Bordona.

Tako so spoznali pomembnost prostovoljstva in predanost humanitarnemu poslanstvu.
Seznanila sem jih  z dejavnostmi, ki jih  s srcem opravljamo prostovoljci kot so krvodajalstvo, prva pomoč, pomoč ljudem v stiski, negovanje dobrih medsebojnih odnosov, zdrava prehrana, varnost najmlajših na cesti, kako in kdaj postati mladi član Rdečega križa...

Pogovarjali smo se tudi o Mladinskem zdravilišču D. rtič, ki ga otroci dobro poznajo, ne poznajo pa njegove namembnosti. Dogovorili smo se, da bomo zbirali in darovali ... (higienske potrebščine za otroke, ki letujejo na rtiču in imajo doma težke razmere).
Z velikim zanimanjem so prisluhnili zgodbici o deklici križem-kapici, ki spoštuje načela RK in deluje po njih ter s svojim vedenjem vzpodbuja tudi druge, da se priključijo v to veliko družino čutečih in razumevajoči ljudi po celem svetu. Za rdeči križ namreč ni meja.

Otrokom sem s pomočjo g.učiteljic razdelila zgibanke, primerne njihovi starosti (založba Rdečega križa Slovenije), ter jih skromno nagradila z dišečimi robčki (znak krvodajalstva)

Četrtošolce sem tudi obvestila, da bo 12. maja v OŠ Koper že 5. tradicionalna prireditev RK in mladi, namenjena prav njim in jih vzpodbudila, naj se tudi letos prijavijo k tekmovanju in čim večji udeležbi.

Moram pohvaliti vprašanja nekaterih učencev, ki se vidno zanimajo za delo te organizacije, saj so le ta bila zelo dobra in umestna. Da 9- 10 letnik pravilno definira pojem prostovoljstva, da razume, kaj je stiska, kaj je pomoč drugemu, to je prava stvar za začetek njegove vključitve v humanitarno poslanstvo. Učiteljicam sem razdelila  CD Pesem miru, ki je nastala leta 2009 v sodelovanju RK Koper, Buje in Trst (združeni otroški pevski zborčki) ter CD Prostovoljček RK, ki vsebuje tudi delovne liste ter  priročnik za delo z mladimi  na področju RK in sorodnih humanitarnih organizacij.

Zahvaljujem se g.učiteljicam za zaupanje in za povabilo. Bilo mi je lepo .

S spoštovanjem !

                            Marija Jereb, prostovoljka Rdečega križa in predsednica
                            komisije za mlade ter podpredsednica OZRK Koper

Podeli:

Nepozabno v vrtcu Škofije

Torek, 25. januar 2011

Današnja januarska predstavitev Rdečega križa , prostovoljstva in humanosti, ki sem jo izvajala za najmlajše vrtca Škofije ter nato skupaj z mladim prostovoljcem Frankom Đira v vrtcu  Koper  enota Kekec mi bo ostala  v najlepšem spominu, saj  te majhne in nepokvarjene dušice vedno znova in znova presenečajo s svojimi odkritimi pogledi na današnji svet ter humanost, ki jo vsi še kako potrebujemo.

Da ti petletnik zna povedati o krvodajalstvu, da razume, kako je kri potrebna za življenje, je nekaj enkratnega in te gane do solz.

Da ti spet drugi malček, ki je zares pravi malček hiti pripovedovati, da je potrebno biti dober in pomagati drugim ter istočasno zmore deliti in razdeliti svoje igrače  ostalim otrokom, to je prava srčnost, ki je ni para.
Dokler bomo imeli tak mladi rod , ki ga vodi,usmerja in tenkočutno vzgaja tak učno vzgojni kader, lahko z gotovostjo trdimo, da prostovoljstva ter sočutja in dobrote pri nas ne bo primanjkovalo in se bo razvijala še naprej!
                     

Predsednica komisije za mlade pri OZRK Koper: Marija Jereb

Podeli:

Prva Pomoč - Živeti s pristaniščem

Torek, 25. januar 2011

V letošnjem letu nadaljujemo s projektom "Prva pomoč rešuje življenje". Zahvaljujemo se Luki Koper in skladu Živeti s pristaniščem, ki podpira projekt. Tudi v letošnjem letu se bomo prijavljali s projektom v sklad in upamo, da bodo tudi v prihodnosti podprli program učenja prve pomoč otrok v osnovnih šolah

Podeli:

Obiskali so nas štiriletniki vrtca Kekec

Petek, 21. januar 2011

V petek so prišli štiriletni malčki iz vrtca Kekec s svojimi vzgojiteljicami v naše Območno združenje Rdečega križa Koper. V prejšnjem tednu so obravnavali v vrtcu tematiko: "kaj je  revščina?". Izvedli so zbiralno akcijo oblačil in prehrambenih izdelkov ter zbrano prinesli k nam na sedež. Naša predsednica komisije za mlade ga. Marija Jereb jim je predstavila risanko Prostovoljček in pravljico Križem kapica. Strokovna sodelavka Beisa Žabkar pa jih je popeljala na ogled prostorov. Druženje je bilo zelo prijetno za vse in v prihodnosti si želimo še več obiskov otrok tako iz vrtcev kot tudi iz šol.

Podeli:

Za prostovoljstvo ni meja

Sreda, 19. januar 2011

Da je potrebno prostovoljstvo ves čas skrbno negovati, ga nenehno na pravilen način vzpodbujati in ga tenkočutno predstaviti, se še kako dobro zavedamo v komisiji za mlade pri Območnem združenju Rdečega križa Koper.
Tako je bilo danes malčkom skupine 5-6- let vrtca Semedela  enota Hrvatini ter učencem 1. in 2. razreda Osnovne šole dr. Aleš Bebler - Hrvatini  predstavljeno prostovoljstvo na najboljši možen način. Marija Jereb ter mladi  Franko Đira, oba prostovoljca Rdečega križa Koper sta prisotne razveselila s prikazom Prostovoljčka RK ter  s pripovedjo o deklici Križem kapici, ki ponazarjata  pomembnost humanitarnega dela  pri najmlajših, bodočih prostovoljcih in nosilcih humanitarnih programov, brez katerih si ne moremo predstavljati delovanja Rdečega križa.

Otroci so se seznanili tudi s krvodajalstvom, prvo pomočjo ter v sproščenem klepetu strnili svoje misli in opažanja  z današnjega medgeneracijskega druženja. Omeniti je namreč treba, da so na predstavitvi sodelovali otroci v starosti od 5- 9 let, kakor tudi odrasli  različnih generacij.

Podeli:

Letovanje starejših koprskih občanov

Nedelja, 16. januar 2011

V preteklem tednu je preko Fiha sredstev v prijaznem in urejenem okolju  Mladinskega zdravilišča na Debelem rtiču letovala  skupina starejših koprskih občanov z različnimi zdravstvenimi težavami, ki si je nabirala zdravja in dobrega počutja.

Tako jim je bilo pod strokovnim vodstvom nudeno kar nekaj zdravstvenih programov za dobro počutje, izkazala pa sta se tudi animatorja, ki sta jim bila na razpolago 24 ur na dan in sta jim pripravila veliko  zanimivega ( likovne delavnice, tombolo, ples... ) ter skupnega druženja z ostalimi udeleženci iz drugih krajev.
Izjemno hvaležni in presenečeni nad izrednim gostoljubjem  in prijaznostjo ter strokovnostjo vseh zaposlenih so danes 16. januarja odšli polni nepozabnih vtisov domov in se zahvaljujemo vsem, ki so jih ves teden razveseljevali .
 Posnetki  so  nastail ob obisku  predsednice Krajevnega odbora Rdečega križa Ankaran Marije Jereb.

Podeli:

Tudi to je prostovoljstvo

Petek, 7. januar 2011

V komisiji za mlade prostovoljce pri Območnem združenju Rdečega križa Koper si nismo mogli želeti lepšega začetka evropskega leta prostovoljstva, kot je bil današnji dogodek v prijaznem okolju vrtca Semedela enote Ankaran.
Za skupino malčkov oddelka 5-6 let starosti  je bil četrtek, 6. januar drugačen dan, kljub sivini, obdan s soncem in toplino.
Ogledali so si namreč  risanko  Prostovoljček  Rdečega križa in prisluhnili  zgodbi o Križem kapici, ki jo je predstavila dolgoletna prostovoljka RK in predsednica komisije za mlade Marija Jereb.
Odziv malčkov je bil osupljiv, saj so si želeli Prostovoljčka ogledati  dvakrat, ob zgodbi Križem kapica, ki je predstavljena na likovno bogati in vsebinsko čuteči zgodbi o Rdečem križu, pa so ploskali  in nežen a odločen in spontan vzklik deklice Adrijane  HVALA je bila najlepša  nagrada namenjena vsem prostovoljcem, ki skrbijo za dobro ljudi v stiski.

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad