Poslanica ob Tednu Rdečega križa 2022

Rdeči križ Slovenije rešuje življenja in je prvi, ki pomaga ljudem v stiski

Rdeči križ Slovenije pri delu vodijo temeljna načela mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca: humanost, nepristranost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost. S svojo dejavnostjo na mednarodni in na državni ravni si gibanje, katerega del je Rdeči križ Slovenije, prizadeva lajšati človeško gorje v vseh okoliščinah. Rdeči križ Slovenije odlikuje že 156-letna humanitarna tradicija na Slovenskem. Kot prvi pomočnik skupnosti v humanitarnih zadevah je nosilni steber človekoljubja in humanitarnosti v družbi. S svojim delovanjem družbo ohranja človečno.

Kot humanitarna organizacija z največjo mrežo prostovoljcev pri nas Rdeči križ Slovenije med ljudmi spodbuja humane vrednote kot so: spoštovanje človekovega dostojanstva, sodelovanje in kultura medsebojnega razumevanja, nediskriminacija in kultura strpnosti, integriteta in kulutura zaupanja, humana dejanja in kultura pomoči sočloveku, prostovoljsko udejstvovanje ter odgovornost pomagati in pravico do pomoči. S tem gradi čut za solidarnost ter razumevanje stiske drugih, kar izraža tudi letošnji slogan tedna Rdečega križa Slovenije Skupaj smo neustavljivi, ki opogumlja za skupno reševanje težav in solidarnost vseh. Strokovnjaki pravijo, da je seznanjanje z vrednotami v zgodnjem obdobju otroštva in odraščanja ključnega pomena, zato v teh dneh več kot štiristo mentorjev krožkov Rdečega križa na več kot 300 osnovnih šolah po Sloveniji skrbi, da se s humanimi vrednotami soočijo in seznanijo učenci osnovnih šol na tematskih delavnicah, ki jih pripravljajo krožki Rdečega križa Slovenije po osnovnih šolah.

Nekaj številk iz leta 2021

1 od 210 prebivalcev Slovenije je lani prostovoljno delal v Rdečem križu Slovenije, kar je več kot 10.000 navdihujočih ljudi, ki vračajo svojim lokalnim skupnostim. Prostovoljci Rdečega križa Slovenije pa so poleg nudenja socialne, materialne in druge pomoči, sodelovanja pri obnovi domov po požarih in drugih nesrečah, pri urejanju življenjskih razmer posameznikov, potrebnih pomoči in organizaciji krvodajalskih akcij pomembno sodelovali tudi v boju proti epidemiji covida-19 in  zbiranju sredstev za pomoč prizadetim v potresih na Hrvaškem. S temi oblikami pomoči so dosegli vsakega 10. prebivalca Slovenije.

Vsak 18 prebivalec Slovenije je prejel eno od oblik materialne pomoči Rdečega kiža Slovenije.

Več kot 114.000 posameznkov je prejelo hrano, skupaj 3.000 ton hrane, higienskih izdelkov in oblačil. To je več kot 8,2 toni razdeljene materialne pomoči vsak dan v letu.

Prilagamo poslanico mag. Vesne Mikuž, predsednice RKS

Nazaj
©2024 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.