RK Slovenije
Območno združenje Koper

Gramšijev trg 1
SI-6000 Koper, Slovenija

M: 051 655 545
T: (05) 627 81 12

TRR: SI56 1010 0003 5369 105 Intesa Sanpaolo Bank
DŠ: 16635477

Uradne ure:
Ponedeljek: 9.00-12.00
Sreda: 9.00-12.00 in 14.00-16.00
Petek: 9.00-12.00

e-mail: info@rks-koper.si 

TEČAJI PRVE POMOČI SE IZVAJAJO, PRI ČEMER UPOŠTEVAMO VRSTNI RED PRISPELIH PRIJAV. Prijave sprejemamo osebno na združenju ali po elektronski pošti na prijave@rks-koper.si
​Mesto na tečaju in izpitu si zagotovite z izpolnjeno ter poslano prijavnico.

ZBIRAMO PRIJAVE za termin 27.2. - 1.3.2023

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE: predvideni termini 23. in 27.2.2023, zbiramo prijave

Prijavnico pošljite na Gramšijev trg 1, 6000 Koper ali elektronski pošti na prijave@rks-koper.si 
Informacije na 05/627-81-12 ali 051/655-545.

Lokacije Avtomatskih zunanjih defibrilatorjev - AED

https://www.ihelp.life/aedall (iHelp - obstaja tudi aplikacija za mobilne telefone)

http://www.aed-baza.si/ (AED baza Slovenije)

Zbiramo hrano.Lahko prispevaš? To soboto, 8.9.

Sreda, 5. september 2018

RKS - Območno združenje Koper obvešča, da bo v soboto, 8. septembra po vsej Sloveniji potekala humanitarna akcija "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?"
Vabimo Vas v Hipermarket na Dolinski in v Supermarket na Kolodvorski, da skupaj pomagamo ljudem v stiski, ki to pomoč potrebujejo.

Podeli:

Otvoritev Hiše izmenjav

Sreda, 25. julij 2018

V petek, 20.7.2018, je RKS – Območno združenje Koper, na Vojkovem nabrežju št. 11, v Kopru, predstavilo "Hišo izmenjav", ki je del projekta "Gremo naprej! – Obalna Eko inicativa". Projekt sofinancirajo Republika Slovenija, Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, Mestna občina Koper in Občina Ankaran.
"Hišo izmenjav" aktivno soustvarjajo vsi vključeni udeleženci programa, znotraj katerega pridobivajo praktične ročne spretnosti, kot so šivanje, krojenje, kvačkanje in razvijanje likovne ustvarjalnosti. Ciljna skupina udeležencev socialne aktivacije so dolgotrajno brezposelne in socialno ogrožene osebe, ki z vstopom v program dobijo možnost postopnega vključevanja v delovno aktivnost, pridobivajo nova funkcionalna in socialna znanja ter izkušnje, s tem pa posledično dosegajo tudi osebni razvoj in večjo motivacijo za delo. V okviru praktičnega delovnega usposabljanja, ki smo ga začeli januarja 2018, smo ustvarjali najrazličnejše izdelke, ki vam jih sedaj lahko ponudimo. Ustvarjamo unikatne torbice, nakupovalne vrečke, torbe za na plažo, toaletne torbice, drobižnice, šaljive predpasnike, ter unikatne likovne izdelke (barvne mandale) ipd. Na voljo imamo tudi nova donirana oblačila vseh vrst, šolske pripomočke, okrasno keramiko in druge zanimive in uporabne predmete. V "Hiši izmenjav" pa izmenjujemo tudi znanje in veščine, lepe misli ter dobre ideje. 
Obiskovalci lahko v zameno za prehrambne izdelke, higienske pripomočke, šolske potrebščine ali prostovoljne prispevke izberejo svoj izdelek ali več izdelkov po želji. Zbrani artikli so namenjeni socialno ogroženim posameznikom ali družinam. 
Odprtja "Hiše izmenjav" so se udeležili predstavniki Mestne občine Koper in Rdečega križa Slovenije, prostovoljci ter številni drugi.
Naj se ob tej priložnosti posebej zahvalimo vsem, ki so kakorkoli pripomogli k oživitvi programa, sofinancerjem, mentorjem, prostovoljcem, udeležencem, Območnim združenjem, ki podobne programe že izvajajo ter številnim drugim.
Vljudno vas vabimo, da obiščete "Hišo izmenjav". Za vas smo na voljo od ponedeljka do petka, med 9. in 14. uro.

Ob otvoritvi je ekipa RTV Koper - Capodistria pripravila prispevek, ki si ga lahko ogledate na spodnji povezavi:  https://4d.rtvslo.si/arhiv/primorska-kronika/174552517

Podeli:

Velikodušna donacija Lions kluba

Sreda, 4. julij 2018

S strani Lions Kluba smo prejeli donacijo hladilnika, za kar smo iskreno hvaležni. Prepričani smo, da nam bo v veliko pomoč pri shranjevanju donirane hrane. Obenem smo tudi veseli, saj bo pripomegel k zmanjšanju porabe električne energije in nam tudi omogočil lažje čiščenje.

Podeli:

Sprejem krvodajalcev jubilantov leta 2017

Torek, 5. junij 2018

V petek, 1. junija je pod pokroviteljstvom Župana Mestne Občine Koper, gospoda Borisa Popoviča, v dvorani zadružnega doma Krajevne skupnosti Marezige, potekala slovesnost, namenjena krvodajalcem, ki so v preteklem letu dosegli okroglo število darovanj.
Jubilantov – krvodajalci, ki so v letu 2017 dosegli od 10 pa kar do 150- to število odvzemov krvi, je bilo 210.
Vitez krvodajalec je postal gospod Nedjan Kastelic, saj je v preteklem letu zabeležil kar stoti odvzem. Stoti odvzem je zabeležila tudi vitezinja, gospa Anica Umek. Priznanji sta jima podelila podžupan Mestne občine Koper, gospod Peter Bolčič in članica Glavnega odbora RKS gospa Marija Jereb.
110 – ti odvzem so zabeležili kar trije vitezi krvodajalci, to so gospod Safet Felić, gospod Miran Kljun in gospod Radoslav Šare.
Za 130 krat darovano kri je priznanje prejel vitez krvodajalec, gospod Bojan Poš. Za 150 krat darovano kri pa vitez krvodajalec gospod Milan Poljšak.
Priznanja sta podelila predsednica RKS - Območnega združenja Koper Marta Vrčon Komel in strokovni sodelavec Rdečega križa Slovenije za področje krvodajalstva, gospod Boštjan Novak.
Posebni priznanji, ki jih društvom oz. organizacijam, zaslužnim za prizadevanja na področju krvodajalstva namenja Zavarovalna družba Adriatic Slovenica sta prejeli Srednja tehniška šola Koper in Luka Koper. Priznanji, ki sta jih podelila direktor Zavarovalne družbe Adriatic Slovenica, poslovne enote Koper, gospod magister Borut Širca in dolgoletna prostovoljka in predsednica koprskega združenja, gospa Irena Sirotič Dobrila, sta prevzela ravnatelj Srednje tehniške šole Koper, gospod Iztok Drožina in član uprave – delavski direktor Luke Koper, gospod Vojko Rotar.

Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj! 

Za fotografiranje je poskrbel gospod Miha Crnič, kateremu se toplo zahvaljujemo.

Podeli:

Napoved dogodka: sprejem krvodajalcev jubilantov

Četrtek, 31. maj 2018

V petek, 1. junija bo pod pokroviteljstvom Župana Mestne Občine Koper, gospoda Borisa Popoviča, v dvorani zadružnega doma Krajevne skupnosti Marezige, potekala slovesnost, namenjena krvodajalcem, ki so v preteklem letu dosegli okroglo število darovanj.

Vsak krvodajalec je nekaj posebnega, a hkrati so si vsi krvodajalci zelo podobni, saj z darovanjem krvi vsakodnevno rešujejo mnoga dragocena življenja. Na slovesnosti bomo vročili priznanja krvodajalkam in krvodajalcem, ki so v letu 2017 darovali kri od 10 do 150-krat, teh je bilo kar 210.

Priznanja bomo podelili tudi novemu vitezu (ob 100 tem darovanju), vitezinji (za 100- kratno darovanje) in vitezom, ki so dosegli 110 (tri osebe), 120 , 130,  in 150 – to število darovanj.

Podelili bomo tudi posebni priznanji, ki jih društvom oz. organizacijam, zaslužnim za prizadevanja na področju krvodajalstva namenja zavarovalna družba Adriatic Slovenica.

Prireditev bodo popestrili številni nastopajoči, in sicer: učenci Osnovne šole Ivana Babiča – Jagra Marezige, Moški pevski zbor Lopar in KD Pihalni orkester Marezige.

Podeli:

Vabilo na zbiralno akcijo

Petek, 25. maj 2018

Krajevna organizacija Za gradom

 VABI NA

 ZBIRALNO AKCIJO

KI BO POTEKALA V PONEDELJEK, 28. 5. 2018,

MED 9.00 IN 19.00 URO

V PROSTORIH KS  SEMEDELA, Jurčičeva 2.

V AKCIJI SPREJEMAMO:

  • Oblačila in obutev ( primerna za nošenje),
  • Posteljnino, odeje, brisače,
  • Opremo za dojenčke,
  • Higienske pripomočke ( mila, šamponi, zobne paste in ščetke, brivski  pribor,…),       
  • Igrače in šolske potrebščine,
  • Prehranske artikle ( hrano z daljšim rokom uporabnosti)
     

VLJUDNO VABLJENI K HUMANITARNI AKCIJI

Podeli:

Četrtošolci o Rdečem križu

Ponedeljek, 14. maj 2018

Največja prireditev za osnovnošolce, v okviru Tedna Rdečega križa, "Rdeči križ in mladi prostovoljci -  Kviz: Kaj vem o Rdečem križu?" se je uspešno odvila tudi letos, ko beležimo njeno že enajsto izvedbo.
Komisija za mlade pri RKS – Območnem združenju Koper, prostovoljci, bolničarji in zaposleni si aktivno prizadevamo s pripravami na prireditev že od meseca marca dalje, ko na šole posredujemo gradiva za pripravo na kviz. Učence nato pripravljajo mentorji oz. učitelji, s katerimi zelo dobro sodelujemo v okviru programa za mlade.
Tudi letos so se na prireditev prijavile vse lokalne osnovne šole, skupno se je udeležilo preko 600 otrok in njihovih spremljevalcev, med katerimi se jih je 48 potegovalo v kvizu o poznavanju zgodovine in poslanstva Rdečega križa, prostovoljstva, nudenja prve pomoči ipd. Največ točk je osvojila ekipa iz Osnovne šole Ivana Babiča – Jagra Marezige, kateri iskreno čestitamo, čestitke tudi vsem ostalim tekmovalcem, ki so pokazali veliko znanja.
Povabilu so se odzvali podžupan MOK g. Peter Bolčič, ki je nagovoril prisotne, podžupan Občine Ankaran, g. Franko Železnjak, strokovna sodelavka za mlade iz RKS, Ana Cvetko, navzoče je pozdravil ravnatelj Osnovne šole Koper, g. Anton Baloh, v imenu Rdečega križa Koper pa je prisotne nagovorila predsednica ga. Marta Vrčon Komel.
Za izjemno vzdušje in bučno navijanje je poskrbel Tomaž Klepač, ki je s svojo energijo znal pritegniti prav vse prisotne. Prireditev so popestrile plesne skupine Osnovne šole Koper s tremi zabavnimi točkami.
Zahvaljujemo se sofinancerju Mestni občini Koper ter ostalim donatorjem in vsem, ki so z njihovim dobrim delom in pomočjo prispevali pri izvedbi prireditve.

 

Podeli:

Letovanje otrok za prvomajske počitnice

Sreda, 18. april 2018

Med prvomajskimi počitnicami bo v času od 27.aprila do 2. maja 2018 v MZL RKS Debeli rtič potekalo letovanje šolskih otrok.
V okviru programa bo za vašega otroka poskrbljeno 24 urno pedagoško varstvo z zanimivimi aktivnostmi  in obenem zdravstveno oskrbo.
V kolikor ste zainteresirani za vključitev otroka v letovanje vas vljudno vabimo, da se do petka 20. aprila zglasite na našem združenju in izpolnite potrebne podatke.
Število otrok je omejeno, zato pohitite!

Za dodatne informacije nas pokličite na telefon 051 655 545 ali po elektronskem naslovu na koper.ozrk@ozrks.si.

 

 

Podeli:

Zdravstveno letovanje 2018

Petek, 13. april 2018

Dragi otroci, mladostniki in starši!

V času poletnih počitnic načrtujemo sproščene počitniške aktivnosti namenjene otrokom med 5. in 19. letom.

Med 23.06.2018 in 30.06.2018 bomo organizirali zdravstveno letovanje, ki bo potekalo v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič. Otroci bodo preživeli teden dni v družbi sovrstnikov ter usposobljenih animatorjev. Imeli bodo zagotovljeno 24 urno varstvo, polni penzion ter vsakodnevne kulturne, ustvarjalne, športno rekreativne in družabne prireditve. 

Kaj je zdravstveno letovanje?

Zdravstveno letovanje je namenjeno vsem otrokom in mladostnikom, ki pogosteje obolevajo in je subvencionirano s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Kako do zdravstvenega letovanje?

Pogoj za zdravstveno letovanje je podan predlog zdravnika.

V kolikor ste zainteresirani za vključitev otroka v letovanje, se obrnite na otrokovega pediatra, ki vam v primeru upravičenosti do letovanja izda potrdilo.

Kdo je upravičen do predloga za zdravstveno letovanje?

Zdravstvenega letovanja se lahko udeležijo otroci in mladostniki med 5. in 19. letom starosti, ki imajo v medicinski dokumentaciji zapise o večkratni hospitalizaciji (dva in več zapisov v času od 25.02.2017 do 16.02.2018) ali so bili pogosteje bolni (dva in več zapisov v času od 25.02.2017 do 16.02.2018).

Postopek prijave otroka na zdravstveno letovanje:

Zdravstveni predlog za vključitev v letovanje dostavite na naš naslov, Gramšijev trg 1, Koper, kjer boste pridobili prijavne obrazce in vse potrebne informacije v zvezi z letovanjem.

Za dodatne informacije lahko pokličete na št. 05/ 627 81 12 oz. 051/ 655 545.

Podeli:

Gospod Markežič postal Vitez krvodajalec

Četrtek, 5. april 2018

Gospod Markežič je v petek 23. marca postal Vitez krvodajalec. Na ta zelo poseben in pomemben dan, ga je na Center za transfuzijsko dejavnost Izola pospremila vsa družina, ki gospoda podpira pri tem plemenitem darovanju dela sebe za pomoč drugim. V družini so tudi drugi člani krvodajalci, kar lahko predstavlja zgled in vzpodbudo za marsikoga, ki bi se odločil za to obliko pomoči sočloveku.
Gospodu Markežiču se v imenu RKS – Območnega združenja Koper iskreno zahvaljujemo in mu čestitamo za tak velik doprinos h krvodajalstvu ter za uresničevanje tega plemenitega poslanstva.  

Podeli:

Humanitarna akcija v Kopru

Sreda, 4. april 2018

V humanitarni akciji "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?", ki je potekala v treh  Mercatorjevih prodajalnah in sicer v Hipermarketu na Dolinski, Supermarketu na Kolodvorski ter marketu Krožna za Gradom, so naši pridni prostovoljci zbirali pomoč v obliki prehrambnih in drugih artiklov. Zbrana pomoč bo namenjena ljudem, ki živijo v stiski in to pomoč potrebujejo.

Iskrena hvala vsem tistim, ki so pripomogli k temu, saj je bila akcija zelo uspešna.
Podeli:

Bronasti znak Civilne zaščite prejela naša bolničarka Jana Tavčar

Sreda, 14. marec 2018

V Izoli se je odvijal posebno slovesen dogodek, podelitev priznanj CZ. Na njej so podelili zaslužna priznanja vsem tistim , ki so se posebno izkazali v preteklem letu na področju zaščite in reševanja. Med zasluženimi dobitniki je tudi naša bolničarka Jana Tavčar, ki svoje poslanstvo udejanja na najbolj plemenit način. Med drugim vzgaja tudi mlade, kar je izjemnega pomena. Prejela je bronasto priznanje CZ,Ponosni smo nanjo. Iskreno ji čestitamo in želimo tudi v bodoče mnogih dobrih dejanj na področju PP.

Podeli:

Uspešen začetek usposabljanja za nudenje prve pomoči dojenčkom in otrokom

Sreda, 21. februar 2018

Prvi del brezplačnega usposabljanja za nudenje prve pomoči za otroke in dojenčke je uspešno za nami. Starši in bodoči starši so z zanimanjem poslušali in se tudi sami preizkusili v pridobljenem znanju. 
Veselimo se ponovnega usposabljanja, ki bo v ponedeljek 26.2.2018 ob 17.30 uri v prostorih združenja. Zavarovalnici Triglav se toplo zahvaljujemo za donatorska sredstva, s katerimi so podprli naš projekt.

Podeli:

OBVESTILO

Sreda, 7. februar 2018

ZA POTREBE IZVAJANJA VSEBINSKIH PROGRAMOV NAŠEGA ZDRUŽENJA, 
NAJAMEMO STANOVANJE ALI HIŠO Z VRTOM (V KOPRU ALI ZALEDJU KOPRA), Z DOLGOROČNIM NAJEMOM.
KONTAKTIRATE NAS LAHKO NA TEL. ŠTEV 05 627 81 12 OZ.  051/ 655 545. 
LAHKO SE ZGLASITE TUDI NA NAŠEM NASLOVU: GRAMŠIJEV TRG 1, KOPER.

 
Podeli:

Učenci Osnovne šole Ankaran v prostorih Občinske organizacije Rdečega križa Ankaran

Sreda, 7. februar 2018

V veliko veselje nama je bilo s prostovoljko Branko razkazati naš lep prostor in se z razrednimi predstavniki RK pogovarjati o naši največji humanitarni organizaciji. Veliko smo izvedeli drug od drugega in se dogovorili, da se bomo se srečevali. Otrokom je bilo najbolj všeč delo v skupinah ter informacije o RK, ki ga na tak način še niso poznali.

Zapisala Marija Jereb, predsednica Komisije za mlade pri RKS - OZ Koper

Podeli:

Drugošolci OŠ Dušana Bordona Semedela spoznavali Rdeči križ

Četrtek, 25. januar 2018

Kdo pozna zastavo in znak Rdečega križa, kje ste ga že videli, Ali veste kje je Mladinsko zdravilišče Debeli rtič ?
.... to in še marsikaj smo skupaj ugotavljali, spoznavali ter videli ob skupnem druženju z učenci 2.r. OŠ Dušana Bordona v Kopru. Skupaj smo prisluhnili pesmi Lepo je deliti in Ne zdi se mi prav ki nas vedno znova ganeta in prepričata da moramo biti prijazni ter dobri in pomagati ljudem v stiski.

Objava fotografij je dovoljena s pisnim soglasjem staršev, prav za ta dogodek.

Podeli:

Delovno v prostorih Občinske organizacije RK Ankaran

Četrtek, 25. januar 2018

Nekaj utrinkov iz uspešne delovne sobote v prostoru ankaranske občinske organizacije Rdečega križa.

Podeli:

Dijaki Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper darovali kri

Četrtek, 25. januar 2018

Tudi letos smo za dijake Srednje ekonomsko poslovne šole Koper izvedli predavanje o pomenu krvodajalstva in s tem poskušali to humano poslanstvo približati dijakom.Predaval je strokovni sodelavec iz RKS g. Boštjan Novak. Predavanja se je udeležilo 40 dijakov, na krvodajalsko akcijo, ki smo jo organizirali prav za njih, pa je prišlo kar 28 dijakov in dve spremljevalki, kateri sta tudi darovali kri.Pohvalno je, da so se dijaki in dijakinje iz SEPŠ odzvali v tako lepem številu in se z veseljem udeležili krvodajalske akcije, kar smo uspeli organizirati s pomočjo koordinatorke na šoli, prof. Darje Palčič.Glede na to, da je obdobje prehladnih obolenj in marsikateri krvodajalec ne more darovati krvi, zaloge pa niso največje, smo veseli vsakega, ki lahko in z veseljem daruje kri.Kot so nam dijaki povedali, so bili veseli in zadovoljni, da lahko pomagajo in da bodo ostali krvodajalstvu v veliki večini zapisani tudi v bodoče.

Hvala vsem in čestitamo dijakom, ki so prvič darovali kri.

Podeli:

Delavnice na Osnovni šoli Elvire Vatovec Prade in v podružnici Sv. Anton

Sreda, 17. januar 2018

V januarju se vrstijo srečanja z učenci in spoznavanje humanih vrednot ter temeljnih načel Rdečega križa.Velika skupina učencev v prijetni Osnovni šoli Elvire Vatovec Prade in podružnični šoli Sv.Anton je presenetila z svojim zanimanjem za največjo humanitarno organizacijo.Njihovi izdelki-plakati so izjemni. Vprašanja in odgovori pa za devet in deset letnike osupljivi. Naslov na enem izmed plakatov PROSTOVOLJSTVO IN SREČA STA NESKONČNA ne potrebuje komentarja.Sam po sebi je dovolj prepričljiv.

Objava fotografij dovoljena s pisnim soglasjem staršev učencev in vodstva šole.

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad