RK Slovenije
Območno združenje Koper

Gramšijev trg 1
SI-6000 Koper, Slovenija

M: 051 655 545
T: (05) 627 81 12

TRR: SI56 1010 0003 5369 105 Intesa Sanpaolo Bank
DŠ: 16635477

Uradne ure:
Ponedeljek: 9.00-12.00
Sreda: 9.00-12.00 in 14.00-16.00
Petek: 9.00-12.00

e-mail: info@rks-koper.si 

TEČAJI PRVE POMOČI SE IZVAJAJO, PRI ČEMER UPOŠTEVAMO VRSTNI RED PRISPELIH PRIJAV. Prijave sprejemamo osebno na združenju ali po elektronski pošti na prijave@rks-koper.si
​Mesto na tečaju in izpitu si zagotovite z izpolnjeno ter poslano prijavnico.

ZBIRAMO PRIJAVE za termin 27.2. - 1.3.2023

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE: predvideni termini 23. in 27.2.2023, zbiramo prijave

Prijavnico pošljite na Gramšijev trg 1, 6000 Koper ali elektronski pošti na prijave@rks-koper.si 
Informacije na 05/627-81-12 ali 051/655-545.

Lokacije Avtomatskih zunanjih defibrilatorjev - AED

https://www.ihelp.life/aedall (iHelp - obstaja tudi aplikacija za mobilne telefone)

http://www.aed-baza.si/ (AED baza Slovenije)

Obvestilo v zvezi s preprečevanjem širjenja Corona virusa

Petek, 13. marec 2020

Spoštovani,

obveščamo vas, da zaradi izrednih razmer in preprečevanja širjenja Corona virusa veljajo naslednji ukrepi:

 1. DELITEV MATERIALNE POMOČI

Delitve paketov hrane ob sredah (v skladišču na kolodvorski cesti) do nadaljnjega ne bo. Delitev se bo nadaljevala takoj, ko bo mogoče, ne glede na določen datum na kartončku. Za naslednjo delitev boste obveščeni.

Delitev kruha, pekovskih izdelkov in viškov hrane bo potekala na sedežu združenja, ob ponedeljkih, sredah in petkih med 9.30 in 12.00 uro.

Skladišče z oblačili je do nadaljnjega zaprto.
Oblačil in drugih ne-prehrambnih artiklov do nadaljnjega ne sprejemamo.

 1. TEČAJI PRVE POMOČI

Do nadaljnjega so tečaji prve pomoči za voznike motornih vozil in prve pomoči na delovnem mestu preklicani. Če ste že poravnali stroške, bomo te upoštevali za naprej.

Naprošamo, da prijave na tečaje in vloge za iskanje dvojnikov potrdil oddajate po elektronski pošti na naslov: info@rks-koper.si ali pokličete na 051 655 545.

Avviso

Vi informiamo che sono in atto le seguenti misure di prevenzione a causa della situazione di emergenza del Corona virus.

 1. DISTRIBUZIONE DI AIUTI ALIMENTARI


Non ci sarà ulteriore distribuzione di pacchetti alimentari il mercoledì (nel magazzino di Kolodvorska cesta). La divisione riprenderà al più presto, indipendentemente dalla data sul vostro cartoncino. Riceverete una notifica per la data della prossima divisione.

La distribuzione di pane, prodotti da forno e altri alimenti si terrà presso la sede dell'associazione il lunedì, mercoledì e venerdì tra le 9.30 e 12.00.

Il magazzino di abbigliamento rimarrà chiuso fino a nuovo avviso.
Fino alla cancellazione di questo avviso non accettiamo abbigliamento e altri articoli non alimentari.

 1. CORSI DI PRIMO SOCCORSO
   

Fino alla cancellazione di questo avviso, i corsi di pronto soccorso per conducenti di autoveicoli e di pronto soccorso sul lavoro sono cancellati. Se i costi sono già stati pagati, saranno considerati in avanti.

Per informazioni contattateci alla mail: info@rks-koper.si oppure al numero 051 655 545.

 

Podeli:

Voščilo

Petek, 29. december 2017

Počasi leto h koncu gre,
spomine zbira in želje,
naj novo leto mirno bo,
z uspehi le napolnjeno.

SREČNO 2018!

Vam želimo vsi iz
RKS - Območnega združenja Koper

Podeli:

Dobrodelnost v Osnovni šoli Šmarje

Ponedeljek, 18. december 2017

Na Osnovni šoli Šmarje so organizirali zelo uspešno dobrodelno zbiralno akcijo. 
Učencem, učiteljem, staršem in vsem, ki so v akciji sodelovali se iskreno zahvaljujemo!

Podeli:

Donacija podjetja Grafist d.o.o.

Ponedeljek, 18. december 2017

V petek, 15. decembra je podjetje Grafist obdarilo štiri družine s šestimi in več otroki.
V prilogi si lahko preberete članek, objavljen v Primorskih novicah.

Podjetju Grafist se iskreno zahvaljujemo.

Podeli:

Zbiramo pomoč za prizadete v ujmi

Sreda, 13. december 2017

Sinočnja in današnja ujma z močnim vetrom in deževjem je v več predelih Slovenije povzročila veliko materialno škodo in mnogim posameznikom in družinam povzročilo veliko stisko, ki je brez pomoči ne bodo zmogli razrešiti.

Rdeči križ Slovenije je zato danes odprl račun, kjer zbiramo prostovoljne finančne prispevke za prizadete družine in posameznike. Posamezni darovalci in pravne osebe lahko prostovoljne prispevke za akcijo "UJMA 2017", nakažejo na:

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana,
TRR: SI56 0310 0111 1122 296,
sklic: 00 96875,
BIC banke: SKBASI2X,
Koda namena: CHAR.

Mobilni operaterji Telekom Slovenije, Izimobil, A1, Telemach in T2 bodo v prihodnjih dneh omogočili, da boste lahko pomagali tudi z donacijo SMS na številko 1919. Pošljite ključno besedo UJMA za donacijo 1€ ali UJMA5 za donacijo 5€.

Sodelavci območnih združenj Rdečega križa Slovenije bodo na prizadetih področjih na poziv občinskih in regijskih štabov Civilne zaščite šli na teren, kjer bodo pomagali pri odpravljanju posledic in obenem ugotovili, kdo vse potrebuje pomoč Rdečega križa Slovenije zaradi posledic sinočnje in današnje ujme, ki se bo po vremenskih napovedih nadaljevala tudi v prihodnjih dneh.

V imenu vseh, ki jim boste s svojim prispevkom olajšali nastalo stisko, se vam iskreno zahvaljujemo!

dr. Dušan Keber
predsednik RKS

Podeli:

5. december - Mednarodni dan prostovoljstva

Torek, 5. december 2017

Mednarodni dan prostovoljstva, 5. december letos poteka s sloganom:

Prostovoljci ukrepajo prvi. Tukaj in povsod.

V preteklem desetletju smo bili priča dramatičnim družbenim, gospodarskim, političnim in tehnološkim napredkom in spremembam, ki vplivajo tudi na humanitarno delovanje. Naslednje desetletje bo še bolj zahtevno. Kot del največje in najstarejše svetovne humanitarne mreže se Rdeči križ Slovenije sooča z zahtevo, da ohranimo pripravljenost in vzdržljivost za učinkovito odzivanje na prihodnje naloge.

Več kot 14.000 prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa Slovenije je tudi letos več kot pol milijona ur prostovoljno delalo. To je delo, ki  bi ga v enem letu opravilo 250 zaposlenih. Največ časa so namenili socialni dejavnosti, sledijo prva pomoč, krvodajalstvo, pripravljenost in ukrepanje ob nesrečah, humanitarna vzgoja mladih, varovanje in krepitev zdravja ter nenazadnje širjenje znanj o Rdečem križu in mednarodnem humanitarnem pravu.

Danes je dan, ko ne le zaploskamo in se zahvalimo za izkazano  sočutje, solidarnost in nesebičnost, ampak prostovoljce postavimo kot zgled, kako odgovarjati na humanitarne potrebe vse večjih razsežnosti, in povabimo med njihove vrste vse, ki bi si radi svoje življenje polepšali z delom za druge. Prostovoljstvo se začenja doma, med sosedi v domači hiši in v domači ulici, ko pomagamo ljudem, ki jih poznamo ali jih vsak dan srečujmo. Od tod se širi na mesto, regijo, državo in v mednarodno okolje na področja, kjer ljudje trpijo posledice konfliktov in nasilja ali so izgubili svoje domove in sredstva za preživljanje v naravnih in drugih nesrečah. Povsod po svetu prostovoljci pomagajo ljudjem, ki živijo v pomanjkanju hrane ali se spopadajo z izrednimi zdravstvenimi dogodki in spremljajo begunce in migrante vzdolž njihovih poti. Veliko je načinov, kako prostovoljci uresničujejo svoje poslanstvo.

Narava prostovoljstva se spreminja, nespremenjeno pa ostaja njegovo bistvo: moč človečnosti.

Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva izrekamo iskrena zahvalo vsem vam, drage prostovoljke in prostovoljci, in hkrati vsakemu izmed vas za vaš trud, čas, energijo in nenazadnje upanje, ki ga vlivate ljudem v stiski in vam tudi v prihodnje želimo, da bi s skupnimi močmi promovirali prostovoljstvo kot nenadomestljivo človekoljubno vrednoto in s svojimi idejami, dejanji in aktivnostmi še naprej aktivno spreminjali svet!

Dr. Dušan Keber
predsednik RKS

Podeli:

"Naučimo se pomagati sebi in drugim" na Osnovni šoli Ivana Babiča - Jagra Marezige

Sreda, 25. oktober 2017

Utrip dneva dejavnosti - projekt: NAUČIMO SE POMAGATI SEBI IN DRUGIM, ki je potekal v sodelovanju z Osnovno šolo Ivana Babiča - Jagra Marezige. Izvajalci so bili: Kinološko društvo Obala, Policijska uprava Koper, URSZR Koper, Gasilska brigada Koper, PGD Babiči ter seveda naše združenje z ekipo bolničarjev (PP). V sklopu projekta se je učencem predhodno predstavilo Društvo Tačke pomagačke, v nadaljevanju pa bomo izvedli tudi delavnice humanih vrednot in predstavitev za otroke tamkajšnjega vrtca.
Učencem so tako bile predstavljene naslednje vsebine:
Predstavitev številke 112 za klic v sili - kdaj, kje in kako se številka uporablja, katere službe in enote ukrepajo ob naravnih in drugih nesrečah, raznovrstne brošure (evakuacija, ukrepanje ob požaru, potresu, poplavi…), plakate in drugo propagandno gradivo.
Pravila cestnega prometa, ki se  nanašajo  na  varno  hojo  in  varno  kolesarjenje. Policista sta s seboj prinesla tudi kolo in podrobno pokazala zahtevano opremo za varno udeležbo v prometu.
Kinološko društvo Obala je sodelovalo s 4 reševalnimi psi, kateri so prikazali opremo, tehnike in veščine pri reševanju poškodovanih/pogrešanih.
Gasilska brigada Koper  je mlajše učence seznanila z: gasilci - kdo so, kaj delajo, zaščitno opremo gasilcev, gasilsko tehniko, predstavitvijo kamiona in opreme, ukrepanje ob požaru, obveščanje staršev, klic na 112. Starejše pa so seznanili z javno gasilsko službo, dejavnostmi  poklicne in prostovoljne enote, gasilsko opremo in tehniko, predstavitev kamiona in opreme, osnove gorenja, ukrepanje ob požaru, obveščanje in uporabo gasilnega aparata.
Prostovoljno gasilsko društvo Babiči je sodelovalo z mladimi in nadobudnimi prostovoljci, skoraj vrstniki učencev, ki so na za njih razumljiv in ustrezen način prikazali vozilo in opremo ter poudarili pomen prostovoljstva in nudenja pomoči.
Prostovoljni bolničarji RKS-OZ Koper pa so učencem 6. in 7. razreda, ter ostalim udeležim prikazali temeljne postopke oživljanja in uporabo defibrilatorja. Učenci so se lahko preizkusili pri nudenju t.i. umetnega dihanja in pravilnim postopkom oživljanja. Sledila je skupna vajaprikaz nesreče, katere scenarij in koordinacijo je pripravila Iris Ozimič – naša prostovoljna bolničarka. Učenci so si lahko ogledali prikaz skupnega delovanja vseh enot v primeru nesreče, sodelovali so PU Koper, PGD Babiči ter prostovoljni bolničarji.

Osnovni šoli Ivana Babiča - Jagra Marezige ter vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in zelo uspešno izpeljan projekt, katerega cilj - osveščanje najmlajših o pomenu nudenja pomoči in prostovoljstvu-  je bil dosežen. 

           

 

Podeli:

Na zavarovalnici AS dobrodelna tržnica ob svetovnem dnevu hrane

Četrtek, 19. oktober 2017

V ponedeljek, 16. oktobra, je bil svetovni dan hrane, ki so ga Združeni narodi uvedli kot opozorilo, da še vedno veliko ljudi na svetu trpi za pomanjkanjem hrane. To pa je bil tudi dan dobrodelnost za zaposlene v družbah KD in enotah zavarovalnice AS. V ta namen so pripravili dobrodelno tržnico in zbrali za polno dostavno vozilo hrane in drugih pripomočkov, ki jih na Rdečem križu najbolj primanjkuje. Marsikdo izmed zaposlenih v zavarovalnici Adriatic Slovenica (AS) je ob nakupu artiklov za dobrodelno tržnico pomislil tudi, da se bliža novo leto in primaknil sladkarije za otroke, ki se bodo slastnih prigrizkov razveselili decembra.

Sodelavce je k sodelovanju na dobrodelni tržnici pred dobrim tednom pozvala direktorica tima Kadri Vlasta Lenardič, ki je ob snovanju dobrodelne tržnice rekla, da si bomo prizadevali pričarati nasmeh na otroške obraze. Kot kažejo odzivi po vsej Sloveniji, je zaposlenim v AS-u uspelo! Iz vseh enot so že v torek predali na regionalne sedeže RK lepo število škatel, polnih hrane, pleničk, čistil in ne nazadnje sladkarij, ki bodo otrokom polepšale  božično-novoletne praznike. Kot je poudarila Samanta Požar iz tima Kadri, so bili resnično prijetno presenečeni tako nad odzivom sodelavcev kot zelo učinkovitim delom Rdečega križa iz Kopra, saj so se s sekretarko Barbaro Hrvatin v hipu dogovorili vse potrebno, zbrano blago pa je šlo takoj po zbiralni akciji v prave roke.

Služba za odnose z javnostjo, zavarovalnice Adriatic Slovenica

Podeli:

Vseslovenska humanitarna akcija Drobtinica

Petek, 13. oktober 2017

Vseslovenska humanitarna akcija Drobtinica bo to soboto, 14. oktobra potekala tudi v okviru našega združenja.
Obiščete nas lahko na dveh lokacijah, in sicer:
- Tržnica Koper od 7.30 ure dalje in
- Škofije (osrednji trg) od 7.00 ure dalje.

V zameno za prostovoljne prispevke bomo ponujali kruh in druge dobrote.
Vljudno vabljeni, da nas obiščete.

Več si lahko preberete v priloženem sporočilu za javnost. 

 

Podeli:

Živahno dogajanje v obeh 5. razredih OŠ Šmarje

Sreda, 11. oktober 2017

Tudi letos nam je Osnovna šola Šmarje prijazno odprla svoje dveri za izvedbo delavnic humanih vrednot in prostovoljstva.
Veliki skupini petošolcev sva Marija in Tjaša seznanili z osnovami humanih vrednot, saj tako otroci spoznavajo pomen Rdečega križa.drugem delu sva izvedli delavnici Obesimo na sušilo, kjer so skupine učencev  ustvarjale plakate na temo: Kako bom postal boljši prostovoljec, Upanja in želje prostovoljca ter Strahovi, s katerimi se lahko  spopadajo prostovoljci pri svojem delu. Pri tem sva delno  uporabili  gradivo iz pilotnega projekta YABC iz leta 2012.
Razgibano dogajanje,delo v skupinah, mnoga vprašanja in različni odgovori, vse to je popestrilo naše druženje in skupno ustvarjanje v spoznavanju Rdečega križa in prostovoljstva.Učenci so zares  začutili pomen prostovoljstva ter izzive s katerimi se prostovoljci  tudi  srečujejo.  Ni kaj, dober in obetaven začetek za nadaljevanje našega  dela.

Podeli:

Ekipa RKS - OZ Koper "Flajšter" državni podprvak

Torek, 10. oktober 2017

V soboto, 7. oktobra 2017, je v Občini Kobarid potekalo 23. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa, v organizaciji Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Glavnega odbora Rdečega križa Slovenije in Občine Kobarid na katerem je ekipa prve pomoči RKS OZ Koper "Flajšter" dosegla izjemen uspeh, saj je s svojim znanjem in pravilno oskrbo poškodovancev dosegla častitljivo 2. mesto.

Ekipo  sestavljajo prostovoljni bolničarji, vodja ekipe Matjaž Poniž ter člani Andrej Gustinčič, Uroš Požar, Petra Majcen, Jana Tavčar in Mateja Švab, katere usposablja Vera Slodnjak.

Na preverjanju je sodelovalo 13 najboljših ekip prve pomoči, ki so na regijskih preverjanjih pokazale največjo mero znanja.

Vsem udeležencem sta na zaključku prireditve čestitala tudi državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak in direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But.

Vsem udeležencem iskreno čestitamo!

Podeli:

Iz stiske do rešitve - program dogodka

Četrtek, 5. oktober 2017

Spoštovani!

V pripeti datoteki si lahko ogledate podroben program dogodka, ki ga organizira mreža organizacij, ki delujejo na področju duševnega zdravja - "Iz stiske do rešitve", ki bo potekal 10. in 11. oktobra. 

Podeli:

Na združenju "Bodi zdrav" že tretjič

Sreda, 20. september 2017

Aktivnost "Bodi zdrav" je letos potekala že tretjič. Uporabnikom RK Koper in vsem, ki so izrazili željo, smo opravili brezplačne meritve krvnih vrednosti (holesterola in sladkorja).
Cilj dogodka je bil tako dosežen, saj naše uporabnike in širšo javnost želimo osveščati o pomenu preventive in zdravega življenjskega sloga. Glede na izmerjeno vrednost je izvajalka – sodelavka za javna pooblastila RK predstavila dejavnike tveganja ter svetovala glede pravilne prehrane in zdravega načina življenja.  

Podeli:

Sobotna akcija "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?"

Petek, 15. september 2017

To soboto, 16. septembra bo potekala zbiralna akcija v štirih blagovnih centrih, naši prostovoljci bodo donirane izdelke zbirali v naslednjih trgovinah:

1. Market 47 Ankaran, Jadranska cesta 42,
2. Hipermarket Koper, Dolinska cesta 1 A, 
3. Supermarket Kolodvorska, Kolodvorska cesta 4, 
4. Market Krožna Koper, Krožna cesta 1.

Čas, ki ga živimo, mnogim ni naklonjen. Med njimi so naši sosedje, sodelavci, sošolci, sokrajani ali le posamezniki in družine, ki so se znašli v stiski. Na Rdečem križu bi radi vsem pomagali. Zato skupaj z območnimi združenji RKS in v sodelovanju z Mercator d.d. v Mercatorjevih prodajalnah po Sloveniji zbiramo hrano.

 

 

Podeli:

Obvestilo

Sreda, 13. september 2017

Vloge za finančno pomoč

Spoštovani!

Obveščamo, da do nadaljnega vlog za finančno pomoč ne sprejemamo.

 

 

Podeli:

Svetovni dan prve pomoči, 9. september

Petek, 8. september 2017

Poslanica predsednika RKS

Prva pomoč in nesreče doma

V Sloveniji in več kot 100 drugih državah po svetu od leta 2000 dalje obeležujemo Svetovni dan prve pomoči, da poudarimo pomen prve pomoči tudi kot humanega dejanja. Svet se spreminja, naše razumevanje, da je prva pomoč humano dejanje in ne le vrsta tehnik, pa ostaja. Prva pomoč je veščina, ki lahko zagotovi učinkovito in hitro ukrepanje ter pomaga pri oskrbi poškodb, lajša trpljenje in povečuje možnosti za preživetje ljudi v stiski. Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca si prizadeva, da bi v prihodnjih letih vsaj ena oseba iz vsakega gospodinjstva na svetu znala prvo pomoč in s svojim znanjem prve pomoči prispevala h krepitvi odgovornosti v družbi.

Rezultati raziskav kažejo, da ustrezna prva pomoč pogosto rešuje življenja, vselej pa zmanjšuje število in trajanje hospitalizacij, prispeva k učinkovitejšemu zdravljenju, boljšemu okrevanju in večji kakovosti življenja po poškodbi ali obolenju ter tako dolgoročno zmanjšuje stroške zdravljenja in povečuje splošno blaginjo prebivalstva. Seveda pa je potrebno znanja in veščine nudenja prve pomoči nenehno obnavljati ter s pomočjo ozaveščanja splošne javnosti o pomenu prve pomoči pritegovati k delu na tem področju nove posameznike.

Nesreča ne počiva in lahko se zgodi tudi pod domačo streho. Pravzaprav nesreče v domačem okolju predstavljajo zelo velik delež vseh nesreč. Tema letošnjega svetovnega dneva prve pomoči so nesreče doma. Ob tem dnevu vas pozivamo, da si odgovorite na nekaj enostavnih vprašanj:

 • Ali veste, kaj storiti, ko oseba v vaši bližini močno krvavi, v bližini pa ni povojev?
 • Kaj storiti ob opeklini, ki je večja kot dlan in jo pokrivajo mehurji?
 • Kako ravnati, ko ste priča alergijski reakciji, omedlevici ali celo zastoju srca?
 • Vas boli glava? Ste omotični in vrtoglavi? Če okoliščine govorijo za dehidracijo, ali znate pripraviti rehidracijski napitek?

Priznani zdravniki in drugi strokovnjaki so v Strokovnem centru za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije oblikovali doktrino prve pomoči na nacionalni ravni, ki je osnova za izvajanje tečajev in izpitov iz prve pomoči v območnih združenjih Rdečega križa Slovenije. Na teh tečajih boste izvedeli odgovore na navedena in mnoga druga vprašanja.

Rdeči križ Slovenije je letos naredil pomembne korake, da bi uresničil svoja dolgoletna prizadevanja za umestitev prve pomoči v obvezni učni program osnovnih in srednjih šol. Tako kot v preteklih letih je tudi letos v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje ter območnimi združenji Rdečega križa Slovenije organiziral in izvedel državno preverjanje usposobljenosti osnovnošolskih ekip prve pomoči, kjer je sodelovalo 10 ekip, ki so bile najboljše med več kot 100 osnovnošolskimi ekipami z regijskih preverjanj.

Na 13 regijskih preverjanjih članskih ekip prve pomoči je sodelovalo več kot 130 ekip. 13 najboljših med njimi bo svojo usposobljenost v kratkem preverilo na XXIII. državnem preverjanju, v Kobaridu, 7. oktobra 2017, kjer se lahko na lastne oči prepričate, kako pomembno je pravočasno in prav pomagati v primeru naravne ali druge nesreče, srčnega zastoja ali telesne poškodbe.

Ob svetovnem dnevu prve pomoči se zahvaljujemo vsem prostovoljcem in strokovnim sodelavcem, ki svoj prosti čas in znanje posvečajo reševanju življenj.

Dr. Dušan Keber

Predsednik RKS

 

 

Zanimivo:

 1. V 25 letih od osamosvojitve do lani je Rdeči križ Slovenije organiziral 23.000 tečajev prve pomoči, ki jih je  je obiskalo 335.000 voznikov motornih vozil ali skoraj 15.000 voznikov letno.
 2. 1078 oseb ima veljavno licenco reševalca iz vode.
 3. V letu 2016 je vseh 56 območnih združenj RKS skupaj izvedlo več kot 1584 različnih tečajev prve pomoči, ki jih je skupaj obiskalo skoraj 40.000 udeležencev (2% vseh prebivalcev Slovenije). Sodelovali so na tečajih:
 • 985 tečajev prve pomoči za voznike motornih vozil, ki jih je obiskalo 26.864 ljudi
 • 358 tečajev za podjetja, ki jih je obiskalo 5.151 ljudi
 • 186 tečajev v osnovnih šolah je obiskalo 3240 ljudi
 • 55 tečajev v srednjih šolah je obiskalo 2975 ljudi
 1. 13. maja letos je v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS potekalo XI. državno preverjanje usposobljenosti osnovnošolskih ekip prve pomoči. Sodelovalo je 10 najboljših osnovnošolskih ekip z regijskih preverjanj, kjer je več kot 100 osnovnošolskih ekip iz cele Slovenije pokazalo svoje znanje prve pomoči. V MZL RKS Debeli rtič so prišle ekipe PP: OŠ Jurija Vege Moravče, RKS-OZ Domžale, OŠ Gornja Radgona, RKS-OZ Gornja Radgona, OŠ Toneta Tomšiča Knežak, RKS-OZ Ilirska Bistrica, OŠ Simona Jenka,  RKS-OZ Kranj, OŠ Vrhovci, RKS-OZ Ljubljana, OŠ Šmarjeta, RKS-OZ Novo mesto, OŠ Boštanj, RKS-OZ Sevnica, OŠ Majšperk, RKS-OZ Ptuj, OŠ Tone Okrogar, RKS-OZ Zagorje ob Savi, OŠ Petrovče, RKS-OZ Žalec.
 2. V obdobju maj – junij so ekipe prve pomoči CZ in RK preverjale svojo usposobljenost na 13 regijskih dogodkih, kjer je sodelovalo več kot 130 ekip prve pomoči. 13najboljših ekip bo svoje znanje preverilo preverilo 7. oktobra letos v Kobaridu na  XXIII. državnem preverjanju. Sodelovale bodo ekipe prve pomoči RKS –II. Zagorje ob Savi; RKS - OZ Škofja loka; RKS - OZ – I. Novo mesto; RKS - OZ Šentjur GZ občine Šentjur; RKS - OZ Gornja radgona; MO Ptuj; Adient d.o.o.,ekipa 1; PGD Polčane; PGD Cerknica,; NEK 2: RKS - OZ Nova Gorica; RKS - OZ Koper, Flajštri in RKS - OZ Vrhnika.
Podeli:

Sodelovali smo na Oživeli ulici

Ponedeljek, 4. september 2017

Na Klubu študentov občine Koper (KŠOK) že 18. leto zapored organizirajo prireditev "Oživela ulica". Namen prireditve je oživeti eno nekdaj najbolj živahnih ulic koprskega mestnega jedra, Kidričevo ulico. Vsako leto ulico napolni množica ljudi, ki se sprehaja med stojnicami in sprošča ob zvokih izbrane glasbe. Oživela Kidričeva ulica povezuje dogajanje na Titovem, Muzejskem in Carpacciovem trgu, v Taverni ter Atriju FHŠ, kjer so se letos odvijali koncerti, nastopi, predstavitve društev in dobrodelni srečelov.
Poleg vseh ostalih društev, se je, kot tradicionalno predstavilo tudi naše društvo, na eni od stojnic.
Stojnica Rdečega križa Koper je privabila veliko število ljudi, kjer so naši prostovoljni bolničarji s svojim znanjem ozaveščali mimoidoče o pomenu temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja, prve pomoči in njeni uporabnosti v vsakdanjem življenju.

Podeli:

Poleg hrane bodo prostovoljci zbirali tudi šolske potrebščine

Petek, 18. avgust 2017

V soboto, 19. avgusta 2017, bodo prostovoljke in prostovoljci Rdečega križa Slovenije, v Mercatorjevih prodajalnah ponovno pozdravljali kupce s povabilom: "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?" Poleg prehrambnih izdelkov in higienskih pripomočkov, bomo v tokratni akciji, kupce spodbujali tudi k darovanju šolskih potrebščin. Vsak izdelek šteje.
Vso do sedaj zbrano pomoč, so območna združenja Rdečega križa, v sodelovanju s prostovoljci razdelila socialno ogroženim in potrebnim pomoči, ki živijo na območjih, kjer je bila zbrana pomoč.

V Kopru lahko prispevate v naslednjih nakupovalnih centrih:
- Hipermarket na Dolinski cesti 1 a,
- Supermarket na Kolodvorski cesti 4.

Namen akcije si lahko skozi oči dolgoletne prostovoljke Območnega združenja Rdečega križa Slovenije Ljubljana in predsednika Rdečega križa Slovenije, ogledate na spodnji povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=esI27kK_oxc

Podeli:

Uspešno izpeljan dobrodelni koncert v Brezovici pri Gradinu

Sreda, 16. avgust 2017

Dobrodelni koncert, z zbiranjem sredstev za nakup AED- ja za območje vasi Topolovec in Pregara, ki ga je organizirala KS Gradin je potekal v prelepem naravnem ambientu – ob izviru pod Kubikom v Brezovici pri Gradinu. Organizacijo in vodenje programa koncerta je v največji meri prevzel g. Joško Mezgec, v sodelovanju z združenjem, s Krajevno skupnostjo in prostovoljci  Krajevne organizacije RK Gradin. Prisotne je v imenu združenja pozdravila predsednica Irena Sirotič Dobrila, spregovoril je tudi član Območnega odbora in predsednik KS Gradin, g. Miro Kocjančič. Združenje je pri dogodku sodelovalo na način, da namenja TRR za nadaljnje zbiranje sredstev, z nudenjem brezplačnih usposabljanj o uporabi defibrilatorja ter s prikazom temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja, zbranim na koncertu. Prikaz uporabe AED-ja sta na zanimiv način predstavila bolničarja Jana Tavčar in Andrej Gustinčič. Prisotni so z zanimanjem spremljali simulacijo primera nudenja nujne pomoči in uporabe le-tega. Dogodek so z glasbo otvorili istrski glasbeniki z Emilom Zonto, nadaljevala pa sta Manuel Šavron in Rok Kleva – Diatonic strings duo, ki sta prisotnim ponudili več kot eno-urni program. Prisotni so odhajali zadovoljni in ponosni, da so se dogodka udeležili ter tako prispevali za (svoj) kraj.

Podeli:

Povezujejo nas prostovoljstvo in Temeljna načela

Ponedeljek, 14. avgust 2017

Na pobudo predstavnice nemškega Rdečega križa mladih, Michaele Haller, ki skupaj s svojo skupino iz Dusseldorfa med 8. in 15. avgustom obiskuje Slovenijo in uživa gostoljubje MZL Debeli rtič, nad katerim so gostje navdušeni, so se z le-temi srečale članice komisije za mlade in prostovoljstvo pri Glavnem odboru RK Slovenije (Marija Jereb, Boža-Božena Lesjak, Živa Ozmec in Lučka Goričan, str. sodelavka RKS). Mladi so na izviren način predstavili svoje delovanje v okviru nemškega Rdečega križa mladih. Na podoben način pa so članice komisije predstavile v sliki in besedi delo z mladimi pri nas, v okviru Rdečega križa Slovenije oziroma po posameznih Območnih združenjih. Srečanje in druženje sta bila izjemna priložnost za tkanje novih prijateljstev in medsebojnih vezi izven njihovih držav ter obenem nov zagon za delo mladih prostovoljcev.

Podeli:

Vabljeni na dobrodelni koncert

Sreda, 9. avgust 2017

KRAJEVNA SKUPNOST GRADIN

VLJUDNO VABI  NA

DOBRODELNI KONCERT

z zbiranjem sredstev za nakup

avtomatskega defibrilatorja (AED)

ki bo v petek, 11. avgusta 2017, ob 18.30 uri,

v čudovitem ambientu ob Izviru pod Kubikom v Brezovici pri Gradinu

Nastopil bo DIATONIC STRINGS DUO v zasedbi
Manuel Šavron (diatonična harmonika) in Rok Kleva Ivančič (violina)

AED je naprava, ki povečuje možnost preživetja osebe, ki je doživela srčni zastoj.

Mestna občina Koper je zagotovila sredstva za nakup enega AED-ja, ki bo nameščen na stavbi KS GRADIN.
Za vse zainteresirane krajane bo RKS – Območno združenje Koper organiziralo brezplačno
usposabljanje o uporabi naprave.

Krajevna skupnost Gradin bi želela za svoje območje pridobiti še dva dodatna AED-ja
za območje vasi Topolovec in Pregara.

Vse, ki se koncerta ne morejo udeležiti, bi pa radi pomagali z donacijo za nakup AED, vabimo, da svoj prispevek nakažejo na TRR RKS – Območnega združenja Koper št. SI56 1010 0003 5369 105, odprt pri banki Intesa Sanpaolo Bank, z navedbo namena: AED ZA KS GRADIN.
Vsem organizacijam, ki bi želele pomagati z nakazilom sredstev, bomo posredovali vlogo za donacijo.
Na KS Gradin, Brezovica pri Gradinu 1/b, nam sporočite le naslov donatorja

V primeru slabega vremena bo koncert organiziran v domu KS Gradin v Brezovici pri Gradinu!

Vabljeni, da stopimo skupaj za dober in plemenit namen!

Krajevna skupnost Gradin

Podeli:

Prispevek v Tržičanu - glasilu Občine Tržič

Sreda, 9. avgust 2017

Ob obisku pri prijateljih iz Krajevne organizacije RK Podljubelj, je nastal prispevek, objavljen v glasilu Občine Tržič - Tržičan. 

Podeli:

Objave minulih dogodkov v Amfori - glasilo Občine Ankaran

Torek, 1. avgust 2017

V spodaj pripeti datoteki si lahko preberete več prispevkov o dogodkih, ki so potekali v preteklih mesecih. Prispevki so objavljeni v junijski številki glasila Občine Ankaran - Amfora. 

Podeli:

Akcija "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?" To soboto, 15. julija

Četrtek, 13. julij 2017

To soboto, 15. julija 2017, bodo prostovoljke in prostovoljci Rdečega križa Slovenije, v Mercatorjevih prodajalnah po Sloveniji ponovno pozdravljali kupce s povabilom: "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?"
Vso do sedaj zbrano pomoč, so območna združenja Rdečega križa, v sodelovanju s prostovoljci razdelila socialno ogroženim in potrebnim pomoči, ki živijo na območjih, kjer je bila zbrana pomoč.
Rdeči križ Slovenije razdeljuje hrano in ostalo pomoč skozi celo leto ter se skozi celo leto trudi pomagati pomoči potrebnim in prav zaradi tega 17. junija organiziramo peto letošnjo akcijo "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?".

Kje lahko prispevate:
- v Ankaranu, Market na Jadranski cesti 42,
- v Kopru, Hipermarket na Dolinski cesti 1 a,
- v Kopru, Supermarket na Kolodvorski cesti 4.

Kako lahko prispevate?
Vse, ki vas bodo to soboto v izbranih Mercatorjevih prodajalnah pozdravili prostovoljci Rdečega križa Slovenije "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?", vabimo, da ob odhodu iz trgovine izročite prostovoljkam in prostovoljcem vašega območnega združenja Rdečega križa prehranski ali higienski izdelek za svojega znanega ali neznanega soseda v stiski. Vsak izdelek šteje: pločevinka predelane hrane, kozarec vložene zelenjave ali sadja, steklenica olja ali zavitek plenic,  otroške hrane, pralnega praška, zobne paste, …
Namen akcije si lahko skozi oči dolgoletne prostovoljke Območnega združenja Rdečega križa Slovenije Ljubljana in predsednika Rdečega križa Slovenije, ogledate na spodnji povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=esI27kK_oxc

Podeli:

Vabljeni, da se vključite med prostovoljce RK Koper

Ponedeljek, 10. julij 2017

Dejavnosti RKS-Območnega združenja Koper temeljijo na prostovoljnem delu. Prostovoljci se vključujejo v delo na različnih ravneh. Že v osnovnih šolah učence seznanjamo s humanitarnimi vrednotami ter z  osnovami prostovoljnega dela. Vrednote prostovoljnega dela širimo tudi med dijaki in študenti. V njih želimo predvsem vzpodbuditi željo po humanitarnem delu v sredinah, kjer živijo, tako da se vključujejo v delo krajevnih odborov Rdečega križa. Prostovoljke in prostovoljci so gibalo dela krajevnih odborov Rdečega križa, pa tudi Območnega združenja, zato jim posvečamo veliko pozornost. Organiziramo različne oblike izobraževanja in druge načine usposabljanja.
V vrstah Rdečega križa je vsak, ki si želi prostovoljnega dela, dobrodošel. Dejavnosti so tako raznovrstne, da bo vsakdo lahko našel področje dela, ki mu najbolj ustreza. 

Vsi, ki želite z nami sodelovati kot prostovoljci, nas lahko pokličete na tel.št. 05 6278 112 ali 051 655 545 ali nam pišete na e-mail: koper.ozrk@ozrks.si. Veseli bomo sodelovanja z vami.

Podeli:

Bolničarji na vaji z gorskimi reševalci

Sreda, 5. julij 2017

V nedeljo, 2. julija 2017 se je naša ekipa prve pomoči "Flajšter" udeležila vaje z ekipo postaje Gorske reševalne službe Tolmin, na Čavnu nad Ajdovščino. Na vaji so udeleženci ponovili osnove pristopa k poškodovanemu, temeljne postopke oživljanja z uporabo defibrilatorja ter oskrbo poškodovane osebe v težjih pogojih. Vaja se je izvajala na "polici" pod steno. Gorski reševalci so pripravili tudi posebno doživetje, saj so člani morali preplezati tudi par smeri v steni. Zaključek vaje je potekal v koči Antona Bavčerja na Čavnu, na višini 1.242 m. Naši prostovoljni bolničarji so bili nad vajo navdušeni, s člani gorske reševalne službe so tako že potekali pogovori za sodelovanje tudi v prihodnje.
Zahvaljujemo se ekipi Gorske reševalne službe, da smo se vaje lahko udeležili ter Upravi RS za zaščito in reševanje Izpostava Koper za tehnično podporo.

Podeli:

II. športne igre brezdomnih na obali so za nami

Petek, 30. junij 2017

Prijetno druženje, na drugih športnih igrah, ki so potekale danes, na zadnji junijski dan, smo popestrili z igranjem nogometa, vlečenja vrvi ter aktivne igre med dvema ognjema. Nekateri pa so raje posedeli v senčki in se preizkusili v igranju šaha in remija. Udeležencem II. športnih iger Zavetišču Mallorca iz Ajdovščine, Zavetišču za brezdomne Koper in Svit-u Koper se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in druženje v prijetnem vzdušju. Osnovni šoli Koper gre zahvala za uporabo njihovih igrišč. 

Dogodek je bil deležen več medijskih odzivov, prilagamo povezavo na prispevek iz Primorske kronike (prispevek najdete od 9 minute 58 sek. dalje): http://4d.rtvslo.si/arhiv/primorska-kronika/174480073  

 

Podeli:

Obisk in darovanje zbranega na humanitarni akciji Vrtca Koper Enota Kekec

Petek, 23. junij 2017

Ponovno nas je razveselil obisk vzgojiteljic in otrok iz koprskega vrtca, Enote Kekec, tokrat s skupino mlajših otrok, starih od dveh, do štirih let. Kljub mladim letom, je njihovo srce že veliko, saj so izvedli zbiralo akcijo higienskih pripomočkov in zbrane artikle prinesli na združenje. Sprejeli smo jih predsednica in zaposleni, ki smo jim v znak hvaležnosti izročili zahvalo in sladko presenečenje. Sledil je ogled priljubljenega videoposnetka Prostovoljček Rdečega križa. 

Vrtcu Koper, Enota Kekec, otrokom in njihovim staršem najlepša zahvala za darovano.

 

 

Podeli:

Napoved dogodka in vabilo - 2. športne igre brezdomnih na Obali

Četrtek, 22. junij 2017
Spoštovani!
 
Prijazno vabljeni, da se nam dne 30.06.2017, med 8.30 in (predvidoma) 12.00 uro pridružite na 2. športnih igrah za brezdomne na obali. 
Športno druženje bo potekalo na zunanjem igrišču za OŠ Koper. Udeleženci se bodo pomerili v nogometu, balinanju, med dvema ognjema in vlečenju vrvi. Za tiste, ki ne marajo ali zmorejo teči za žogo, pa se bodo lahko, pod krošnjami dreves, pomerili v šahu, briškuli ali remiju.
 
Pridite, ne bo vam žal ☺
 
Športni pozdrav iz RKS - OZ Koper.
Podeli:

Piknik brezdomcev na Sv. Katarini

Torek, 20. junij 2017

RKS-Območno združenje Koper je v sredo, 14.06.2017 ob podpori gostitelja Športnega društva Katarina na Sv. Katarini v Ankaranu organiziralo piknik brezdomcev Primorske regije. Pridružili so se nam brezdomni in izvajalci programov iz Kažuna Piran, Svita Koper, Karitasa Bertoki, zavetišča Mallorca iz Ajdovščine in Šenta Mavrica iz Nove Gorice. Prijetno druženje v senci smo popestrili z igranjem družabnih iger, bolj aktivni pa so se pomerili v odbojki na mivki. Za vse udeležence smo izvedli brezplačne meritve krvnih vrednosti ter predstavitev temeljnih postopkov oživljanja, z uporabo avtomatskega defibrilatorja. Za kosilo je poskrbel Slo-rest, ki nam je pripravil zelo okusen golaž s polento in testeninami.

Razšli smo se s prijetnimi vtisi in željami, da se čim prej ponovno srečamo, saj je za uporabnike in izvajalce programov brezdomnih še kako pomembno druženje, izmenjava primerov dobre prakse za dvig samozavesti socialno izključenih.  

HVALA VSEM, ki ste se piknika udeležili in HVALA DONATORJEM in POSAMEZNIKOM, ki so omogočili, da je piknik potekal nemoteno. 

Podeli:

Junijska akcija: "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?"

Petek, 16. junij 2017

To soboto, 17. junija 2017, bodo prostovoljke in prostovoljci Rdečega križa Slovenije, v Mercatorjevih prodajalnah po Sloveniji ponovno pozdravljali kupce s povabilom: "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?"
Vso do sedaj zbrano pomoč, so območna združenja Rdečega križa, v sodelovanju s prostovoljci razdelila socialno ogroženim in potrebnim pomoči, ki živijo na območjih, kjer je bila zbrana pomoč.
Rdeči križ Slovenije razdeljuje hrano in ostalo pomoč skozi celo leto ter se skozi celo leto trudi pomagati pomoči potrebnim in prav zaradi tega 17. junija organiziramo peto letošnjo akcijo "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?".

Kje lahko prispevate:
- v Ankaranu, Market na Jadranski cesti 42,
- v Kopru, Hipermarket na Dolinski cesti 1 a,
- na Markovcu, Market na Krožni cesti 1,
- v Kopru, Supermarket na Kolodvorski cesti 4.

Kako lahko prispevate?
Vse, ki vas bodo to soboto v izbranih Mercatorjevih prodajalnah pozdravili prostovoljci Rdečega križa Slovenije "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?", vabimo, da ob odhodu iz trgovine izročite prostovoljkam in prostovoljcem vašega območnega združenja Rdečega križa prehranski ali higienski izdelek za svojega znanega ali neznanega soseda v stiski. Vsak izdelek šteje: pločevinka predelane hrane, kozarec vložene zelenjave ali sadja, steklenica olja ali zavitek plenic,  otroške hrane, pralnega praška, zobne paste, …
Namen akcije si lahko skozi oči dolgoletne prostovoljke Območnega združenja Rdečega križa Slovenije Ljubljana in predsednika Rdečega križa Slovenije, ogledate na spodnji povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=esI27kK_oxc

Podeli:

Izlet krvodajalcev in prostovoljcev v Goriška Brda

Sreda, 14. junij 2017

RKS – Območno združenje Koper je v soboto, 10. junija 2017, za svoje krvodajalce jubilante in prostovoljce organiziral enodnevni izlet v Goriška Brda – na praznik češenj.
Ogledali smo si renesančno Vilo Vipolže, katera nas je očarala s svojo bogato kulturno dediščino, razstavo likovnih izdelkov in parkom z orjaškimi cipresami.
Pot smo nadaljevali v osrčje praznika češenj, v vas Šmartno, slikovito obzidano vas, s petimi ohranjenimi srednjeveškimi stolpi. Poleg vaških znamenitosti smo imeli priložnost poskusiti briške češnje in druge dobrote ter razne izdelke, ki so jih ponujali na stojnicah.
Sledil je postanek pri razglednem stolpu v Gonjačah, kateri je visok 23 metrov in stoji ob spomeniku žrtvam druge svetovne vojne. Na vrh stolpa vodi 144 stopnic, kjer se nam je ob lepem vremenu odprl veličasten razgled na vse štiri strani neba: Brda, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlanijo, Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd.
Po ogledu stolpa je sledilo kosilo v bližnji gostilni. Čas je hitro minil, saj nas je že čakala naslednja postojanka, ogled kleti Brda. Klet Brda je največja pridelovalka in izvoznica slovenskih vin, v 26- ih državah sveta. Sledil je strokovno voden ogled kleti z degustacijo vin.
Izlet je potekal v prijetnem vzdušju, že z mislijo na naslednje srečanje.

Podeli:

Uspeh naših treh ekip prve pomoči na regijskem preverjanju

Sreda, 7. junij 2017

Na regijskem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa za celotno Primorsko regijo, ki je potekalo  v Idriji so ekipe Rdečega križa Koper zasedle zavidljiva mesta.
2. Mesto Ekipa pp Flajster
3. Mesto Ekipa Frka Fvz
5. Mesto Ekipa Franja
Ekipa Flajster si je z uvrstitvijo na skupno drugo mesto priborila udeležbo na državnem preverjanju ekip, ki bo 7.oktobra v Kobaridu.
Čestitke vsem ekipam za vložen trud in njihovo znanje.

Podeli:

Sprejem krvodajalcev jubilantov leta 2016

Ponedeljek, 5. junij 2017

V petek, 2. junija je pod pokroviteljstvom Župana Občine Ankaran, g. Gregorja Strmčnika, v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič, potekala slovesnost, namenjena krvodajalcem, ki so v preteklem letu dosegli okroglo število darovanj.

Vsak krvodajalec je nekaj posebnega, a hkrati so si vsi krvodajalci zelo podobni, saj z darovanjem krvi vsakodnevno rešujejo mnoga dragocena življenja. Na slovesnosti smo vročili priznanja krvodajalkam in krvodajalcem, ki so v letu 2016 darovali kri od 10 do 90-krat. Priznanja smo podelili tudi novemu vitezu,  vitezinji in vitezom, ki so dosegli 90, 120, 130 in 150- to število darovanj. Ter dve posebni zahvali, za 111- to in 157- to darovanje krvi.

Vitezom krvodajalcem se je pridružil gospod Robert Živec. Vitezinja krvodajalka, gospa Jelka Lahajnar, je v letu 2016 darovala kri kar 90 - tič. Za 120-krat darovano kri je priznanje prejel vitez krvodajalec: gospod Valter Saksida, za 130- krat gospod Sejad Sinanbegović, za 150. darovanje je priznanje prejel gospod Iztok Vidmar.

V imenu Rdečega križa Koper in vseh, ki jim je kri rešila življenje ali pomagala pri ozdravitvi smo se zahvalili dvema izjemnima vitezoma krvodajalcema in sicer gospe Marjetki Hodnik in gospodu Otiliju Furlaniču za izjemne dosežke na področju krvodajalstva.

V imenu direktorja zavarovalne družbe AdriaticSlovenica, gospoda mag. Borut Širca je posebni priznanji podelili gospod Mitja Skončnik, prejeli sta jih dve koprski srednji šoli in sicer Gimnazija Koper in Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper. Za Gimnazijo Koper je priznanje prevzela gospa mentorica Nataša Cindrič Donaval, za Srednjo Ekonomsko poslovno šolo mentorici, gospa Darja Palčič in gospa Mirjana Majer Babič, ter predstavnik šole, gospod Robi Počkaj.

Vsem jubilantom in prejemnikom priznanj iskreno čestitamo!

Prisotne so nagovorili predsednica Rdečega križa Koper, gospa Irena Sirotič Dobrila, pokrovitelj sprejema, župan Občine Ankara, gospod Gregor Strmčnik, strokovni sodelavec RKS, gospod Boštjan Novak, vodja centra za transfuzijsko dejavnost Izola, dr. Irena Kramar, članica Občinske organizacije Rdečega križa Ankaran in Glavnega odbora RKS, gospa Marija Jereb ter vodja Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič, gospa mag. Ana Žerjal.
Prireditev so popestrili številni nastopajoči, in sicer: Lia in Lara Luša, Ema Uljan, Patrik Binkar, učenci Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio, podružnica Hrvatini, članici Kulturnega društva 5. kader Maja Maljković in Suzana Mijatovič, pod vodstvom režiserke Valentine Šukljan, Gregor Ravnik in Marko Hrvatin. Program prireditve je povezovala gospa Nina Luša.

Vsem se iskreno zahvaljujemo.

Podeli:

Obvestilo

Sreda, 31. maj 2017

Spoštovani,

obveščamo, da bo z dne 01.06.2017 poslovni čas RKS – Območnega združenja Koper potekal:

- ponedeljek, torek in četrtek od 7.00 do 15.00 ure,
- sreda od 7.00 do 16.30 ure,
- petek od 7.00 do 13.30 ure.

Čas uradnih ur ostaja nespremenjen.

Podeli:

Sprejem krvodajalcev jubilantov leta 2016

Sreda, 31. maj 2017

Kri rešuje življenje.
Il sangue salva la vita.

 

Vljudno vas vabiva na sprejem krvodajalcev jubilantov za leto 2016

v petek, 2. junija 2017, ob 18. uri, v objektu Natura

Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič.

Srečanje bomo obogatili s kulturnim programom

in prijetnim druženjem.

 

Abbiamo il piacere di invitarla al ricevimento dei donatori del sangue

venerdì, 2 giugnio 2017, alle ore 18, presso il centro di cura e di vacanza della

Croce Rossa Slovena di Punta Grossa.

L'incontro verrà accompagnato dal programma culturale

 e da un incontro conviviale.

 Predsednica/ Presidentessa                    Župan/ Il sindaco
     Irena Sirotič Dobrila                          Gregor Strmčnik

 

Podeli:

Bolničarji sodelovali na prireditvi: Koper zdravo mesto

Sreda, 31. maj 2017

Na prireditvi Koper zdravo mesto so naši prostovoljni bolničarji sodelovali s prikazi temeljnih postopkov oživljanja. 

Podeli:

TEKMOVANJE PRVE POMOČI - 18.5.2017.

Torek, 30. maj 2017

Letošnja - že druga - izvedba Tekmovanja prve pomoči, ki jo organizira Študentski svet Fakultete za vede o zdravju v sodelovanju s Fakulteto za vede o zdravju ter RKS - Območnim združenjem Rdečega križa Koper je potekala v mestu Koper, ki je za en dan postalo prizorišče kar nekaj "nesreč". Mimoidoči občani so imeli priložnost opazovati tekmovalce po mestu in se morda tudi kaj novega naučiti.

Tekmovanje je potekalo po petih scenarijih na petih prizoriščih po mestu. Na petih počivališčih, kjer so si tekmovalci nabirali moči, so se predstavili tudi študenti drugih študijskih smeri UP FVZ: Prehransko svetovanje – dietetika in Aplikativna kineziologija.

Scenariji so predvidevali poškodovance ob potresu, ki se je "zgodil" na stolpu Gasilske brigade Koper, poškodovance pretepa navijačev v Športnem parku Bonifika, poškodovance naplavljenega čolna na območju mestne plaže, poškodovance prometne nesreče na parkirišču pri potniškem terminalu in poškodovance delovne nesreče na Kosovelovem trgu.
Dogodka, ki ga je letos omogočila Mestna občina Koper, se je udeležilo 180 oseb od tega skoraj 100 prostovoljcev. Sodelovalo je 8 tekmovalnih ekip študentov iz skoraj vseh visokošolskih zavodov v Sloveniji, ki poučujejo program Zdravstvena nega.

Že drugič zapored je slavila ekipa UP Fakultete za vede o zdravju Izola, na kar smo še posebej ponosni.

Mesta na podiju:

1. UP Fakulteta za vede o zdravju Izola,
2. Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin,
3. UL Zdravstvena fakulteta.

Ostale ekipe udeleženke:

Alma mater Europea,

UM Fakulteta za zdravstvene vede,

Fakulteta za zdravstvene vede Novo mesto,

Visoka šola za zdravstvo Celje 1,

Visoka šola za zdravstvo Celje 2.

Za vso pomoč se zahvaljujemo vsem ocenjevalcem in prostovoljcem.

Iskrene čestitke!

Podeli:

Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?

Petek, 19. maj 2017

V soboto, 20. maja 2017, bodo prostovoljke in prostovoljci 28 območnih združenj Rdečega križa Slovenije od 8. do 20. ure v 35 Mercatorjevih prodajalnah po Sloveniji ponovno pozdravljali kupce s povabilom: "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?"
V letošnjem letu je Rdeči križ Slovenije, v sodelovanju z območnimi združenji Rdečega križa že organiziral tri tovrstne akcije, s pomočjo katerih je zbral 18 ton različnih prehranskih izdelkov in higienskih pripomočkov oz. skorajda 30.000 različnih izdelkov. Vso do sedaj zbrano pomoč, so območna združenja Rdečega križa, v sodelovanju s prostovoljci razdelila socialno ogroženim in potrebnim pomoči, ki živijo na območjih, kjer je bila zbrana pomoč.
Rdeči križ Slovenije je v preteklem letu pomagal 129.035 socialno ogroženim posameznikom z različnimi oblikami materialne pomoči, v največji meri, pa prav s prehranskimi izdelki, higienskimi pripomočki in oblačili.
Rdeči križ Slovenije razdeljuje hrano in ostalo pomoč skozi celo leto ter se skozi celo leto trudi pomagati pomoči potrebnim in prav zaradi tega 20. maja organiziramo četrto letošnjo akcijo "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?".

Kje lahko prispevate:
- v Ankaranu, Market na Jadranski cesti 42,
- v Kopru, Hipermarket na Dolinski cesti 1 a,
- na Markovcu, Market na Krožni cesti 1,
- v Kopru, Supermarket na Kolodvorski cesti 4.

Kako lahko prispevate?
Vse, ki vas bodo to soboto v izbranih Mercatorjevih prodajalnah pozdravili prostovoljci Rdečega križa Slovenije "Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?", vabimo, da ob odhodu iz trgovine izročite prostovoljkam in prostovoljcem vašega območnega združenja Rdečega križa prehranski ali higienski izdelek za svojega znanega ali neznanega soseda v stiski. Vsak izdelek šteje: pločevinka predelane hrane, kozarec vložene zelenjave ali sadja, steklenica olja ali zavitek plenic,  otroške hrane, pralnega praška, zobne paste, …
Namen akcije si lahko skozi oči dolgoletne prostovoljke Območnega združenja Rdečega križa Slovenije Ljubljana in predsednika Rdečega križa Slovenije, ogledate na spodnji povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=esI27kK_oxc

 

Podeli:

Dan, namenjen tednu mednarodnega Rdečega križa

Petek, 19. maj 2017

Ta prav poseben dan, je potekal v sredo, 17. maja 2017 v podružnični OŠ Podljubelj (centralna OŠ Tržič) na Gorenjskem. Marija in Tjaša sva učencem predstavili humane vrednote in jih seznanili s pomenom Rdečega križa. Istočasno je bila skupina prvošolčkov slovesno sprejeta med mlade člane RK.
Bil je to poseben dogodek, saj je v okviru medsebojnega sodelovanja, povezovanja ter spoznavanja, ideja nastala že lansko leto, ko smo bili predstavniki Območnega združenja Koper povabljeni na 70 obletnico izjemno dejavne in aktivne Krajevne organizacije RK Podljubelj, ki jo vodi spoštovana gospa Marija Janc. Delavnice so bile zelo prijetne, saj so se otroci na najboljši način odzvali pri delu v skupinah ter izdelovanju plakatov z drevesom prostovoljstva in dobrimi mislimi. Obiskal nas je tudi podžupan občine Tržič g. Bodlaj. Naši gostitelji so nas ob zaključku popeljali po bližnji okolici. Gospa Irena Sirotič Dobrila, predsednica združenja in gospa Marta Vrčon Komel, podpredsednica združenja pa sta gostitelje povabila, na srečanje pri nas in tako l vzpodbudila k nadaljevanju in nadgrajevanju našega dobrega in vzpodbudnega povezovanja ter sodelovanja. Dan s tem dogodkom si velja zapomniti, saj smo otrokom na drugem koncu Slovenije, v prijazni podeželski šoli vzbudili zanimanje za RK in njegovo poslanstvo

Podeli:

Z mladimi člani na Veselem dnevu prostovoljstva

Četrtek, 18. maj 2017

Skupina naših najbolj pridnih in zavzetih prostovoljčkov štirih koprskih šol se je skupaj z nami predstavila s svojimi izdelki na javni prireditvi v organizaciji Slovenske filantropije "Veseli dan prostovoljstva" v Ljubljani in bila deležna velikega obiska in občudovanja. Naše stojnice so bile zanimive od lepih misli, do izdelovanja plakatov, barčic, pokušine slanega peciva in še marsikaj drugega se je našlo. Predstavile so se OŠ Koper, Škofije, Šmarje in A. Ukmarja Koper. Obiskala nas je tudi generalna sekretarka RKS g. Brunskole in izrazila veselje in ponos nad videnim. Bil je to prijeten in vesel dogodek ibn nas je prepričal , da je vredno biti prostovoljec, saj so mimoidoči v razgovoru to poslanstvo pozdravili in so mu naklonjeni. Zahvala mentoricam in spremljevalkam naših učencev Nini, Bernardi ,Nataši ter Alenki ter Tini Komel, da je dogodek otrokom ostal v najlepšem spominu in vzpodbuda za nadaljevanje prostovoljstva. Obiskali so nas tudi novinarji Vala 2o2 ter Radia 1.ki so poklepetali z našimi prostovoljčki .

Podeli:

Aktivnosti ob Tednu Rdečega križa

Četrtek, 18. maj 2017

Ob tednu Rdečega križa nas je zaznamovalo veliko dogodkov. Minuli vikend smo bili zelo aktivni. Bili smo na Debelem rtiču, v Maldinskem zdravilišču, kjer so naši prostovoljni bolničarji predstavili Temeljne postopke oživljanja Društvu diabetikov Slovenije
V soboto 13.5.2017 smo sodelovali kot poškodovanci ter spremljevalci ekip na 11. Državnem preverjanu Osnovnošolskih ekip prve pomoči na Debelem rtiču. Teden smo zaključili z našim poslanstvom, prestavitvijo Temeljnih postopkov oživljanja s uporabo Aed-ja na prireditvi Koper na dlani.
Pester in bogat teden je za nami.
Hvala vsem, ki ste bili del tega.

Podeli:

10. jubilejna prireditev Rdeči križ in mladi prostovoljci, Kviz:Kaj veš o Rdečem križu?

Petek, 12. maj 2017

V Osnovni šoli Koper je potekala 10. jubilejna prireditev za četrtošolce MOK Koper in Občine Ankaran s približno 560 udeleženci v organizaciji in izvedbi komisije za mlade pri našem združenju. Prireditve so se udeležili( tekmovalci, ostali otroci ter mentorji, ravnatelji in razredniki vseh koprskih OŠ in OŠ Ankaran. Prireditev sofinancira Mestna občina Koper. Tekmovanje je potekalo v izjemnem vzdušju, saj so tekmovalci pokazali veliko znanja in bili kar precej izenačeni v odgovorih. Bilo je veselja, navijanja, bučnih aplavzov in skupnega sodelovanja. Prava predstavitev načel RK, ki jih otroci dodobra poznajo. Program so popestrile plesalke OŠ Koper ter Gold Zajčice, za piko na i je s svojimi večno zimzelenimi pesmimi poskrbel Slavko Ivančič ob sodelovanju nadarjene Lie Luša. Prireditev je povezoval imenitni Tomaž Klepač, ki je znal motivirati 16 nastopajočih ekip četrtošolcev in navdušiti mnogo številčno občinstvo. Bil je to poseben dan v Tednu RK ki nas je utrdil v prepričanju, da kar seješ to žanješ. V preteklih letih smo gostili 6ooo tekmovalcev, sodelovalo je 130 ekip. Prva generacija je že odrasla in takratne udeležence srečujemo danes kot krvodajalce, bolničarje ali druge prostovoljce. Zmagovalci letošnje jubilejne prireditve so postali učenci - ekipa I. OŠ Koper. Iskreno jim čestitamo.

Podeli:

Zdravstveno letovanje otrok in šolarjev

Petek, 12. maj 2017

RKS - Območno združenje Koper tudi letos organizira zdravstveno letovanje za 20 otrok, starih od šest do osemnajst let in sicer v terminu 08.7. do 15.7.2017 v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič.

V okviru letovanja je zagotovljeno 24 urno varstvo, polni penzion, izvajanje kulturnih, ustvarjalnih, športno rekreativnih in družabnih prireditev ter zdravstvena oskrba. V kolikor ste zainteresirani za vključitev otroka v letovanje, se obrnite na otrokovega pediatra, ki vam v primeru upravičenosti do letovanja izda potrdilo. Le-to pa  dostavite na naslov našega združenja. Predloge otroškega zdravnika zbiramo do 16. 6. 2017 oz. do zasedbe prostih mest.

Zdravstvenega letovanja se lahko udeležijo tisti otroci, ki imajo v medicinski dokumentaciji zapise o večkratni hospitalizaciji (dva in več zapisov v času od 29.01.2016 do 24.02.2017) ali so bili pogosteje bolni (dva in več zapisov v času od 29.01.2016 do 24.02.2017).

Za dodatne informacije lahko pokličete vsak dan med 9. in 12. uro na tel. štev. 05/ 627 81 12.

Predsednica 
Irena Sirotič Dobrila                                                                                  

Podeli:

Svoje programe predstavili v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja

Petek, 12. maj 2017

V prostorih oddelka za italijanistiko

Svoje programe in dejavnost smo predstavili v prostorih Osrednje knjižnice Srečka Vilharja v Kopru, v prostorih oddelka za italianistiko. Prisotne sta pozdravili predsednica združenja Irena Sirotič Dobrila in gospa Laura Cersicola iz koprske knjižnice. Najprej sta bolničarja Andrej in Jana predstavila postopek nudenja oživljanja, nato je Marija Jereb predstavila program dela z mladimi, dogodek je zaključila Mojca Klun, vodja zavetišča za brezdomne osebe, ki je skupaj s prostovoljci in zaposlenimi predstavila aktivnosti v zavetišču ter se dotaknila širše problematike brezdomstva. 
Za sodelovanje in izvedbo dogodka se vljudno zahvaljujamo osebju Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.

Podeli:

Dogodki ob Tednu Rdečega križa

Ponedeljek, 8. maj 2017

Spoštovani!

Vabimo vas, da v mesecu maju skupaj obeležimo dogodke ob Tednu Rdečega križa:

 • 9. maj 2017 od 18.00 do 19.30 ure v Osredni knjižnici Srečka Vilharja Koper, brezplačna delavnica
 • 11. maj 2017 od 9.30 do 11.45 ure v Telovadnici Osnovne šole Koper, 10. prireditev "Rdeči križ in mladi prostovoljci – Kviz Kaj vem o Rdečem križu"
 • 11. maj 2017 ob 16.00 uri v Ankaranu, "Rak… lahko ga tudi preprečimo"
 • 17. maja 2017, od 11.00 do 12.00 ure v Centru dnevnih aktivnosti Koper, brezplačna delavnica na temo oživljanja
 • 18. maj 2017 na območju koprskega mestnega jedra, Tekmovanje Fakultet za vede o zdravju


V mesecu maju 2017 bodo sledili še številni dogodki in prireditve, na katerih bo združenje sodelovalo s predstavitvijo programov in aktivnosti.

RKS – Območno združenje Koper
CRS – Associazione terrtoriale di Capodistria

Podeli:

Poslanica ob Tednu Rdečega križa

Petek, 5. maj 2017

Poslanica ob 8. maju, svetovnem dnevu Rdečega križa in Rdečega polmeseca

Zakaj obeležujemo svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca?

V kompleksnem in vse bolj ranljivem svetu, ki se sooča z ekonomskimi in zdravstvenimi krizami, dolgotrajnimi konflikti, migracijami in razseljevanjem, vse večjim številom nesreč zaradi podnebnih sprememb in tehnoloških tveganj, prostovoljci in osebje Rdečega križa ter Rdečega polmeseca vsako leto pomagamo milijonom ljudi ob nesrečah in v oboroženih spopadih. Vsak dan, vsako uro držimo našo zavezo humanosti tako, da smo prisotni tam, kjer trpijo ljudje. Želimo priti prvi in odhajamo med zadnjimi tudi takrat, ko mnogi bežijo. Ker nam je mar. Povsod in za vsakogar.

Od leta 1948 praznujemo 8. maja, na rojstni dan ustanovitelja gibanja Henrija Dunanta, svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Ta dan se spominjamo poguma in dosežkov več kot 100 milijonov članov, prostovoljcev in podpornikov, ki delujemo v 190 državah sveta. Ta dan smo ponosni, da smo del največje humanitarne mreže na svetu za pomoč ljudem v stiski. Mednarodni odbor Rdečega križa, Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca ter nacionalna društva pripravimo na ta dan številne dogodke, da bi naše poslanstvo in dejavnost predstavili kar največ posameznikom, civilni družbi in vladam sveta. Na ta dan jim sporočamo, da vsaka, tudi najbogatejša družba potrebuje prostovoljce in humanitarne organizacije, ki jih povezujejo, saj smo prav mi, sodržavljani, sosedje in naključni mimoidoči, nepogrešljivi, ko je potrebno pomagati nekomu med nami. Želimo jim sporočiti, da nas potrebujejo in naj nam pomagajo, da bomo mi lahko pomagali njim. Na ta dan želimo pritegniti k naši dejavnosti nove prostovoljce, nove krvodajalce in nove donatorje.

Z 8. majem se v Sloveniji pričenja teden Rdečega križa, ki vsako leto poteka od 8. do 15. maja.

Prostovoljke in prostovoljci ter osebje Rdečega križa Slovenije vsako leto pomagamo vsakemu desetemu prebivalcu Slovenije bodisi z odpravljanjem posledic naravnih ali drugih nesreč ali drugo obliko pomoči. Pridobivamo krvodajalce in izvajamo krvodajalske akcije, zbiramo hrano in oblačila, izvajamo izobraževanje na področju laične prve pomoči, iščemo pogrešane osebe in se še na številne druge načine odzivamo na klice na pomoč. 

Rdeči križ Slovenije kot del nacionalnega sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami organizira usposabljanja prostovoljcev za opravljanje nalog, ki jih določajo Ženevske konvencije, in zagotavlja pogoje za pripravo in pošiljanje humanitarnih pomoči, da lahko v primeru nesreče izvaja ukrepe zdravstvenega varstva ljudi in ukrepe za sprejemanje, nastanitev in preskrbo ogroženih ljudi. Pogosto se ob nesrečah pojavi povečana potreba po krvi, zato je za take primere ključno motiviranje krvodajalcev, da se odzovejo takrat, ko jih najbolj potrebujemo.  

Naš cilj je, da bi preprečevanje nezgod in obvladovanje prve pomoči postalo del splošne izobrazbe in usposobljenosti, zato sodi v celoten proces izobraževanja od vrtca do srednje šole in jo je potrebno pozneje nadgrajevati oziroma ohranjati kot veščino za vsakodnevno rabo. Prizadevamo si, da bi skozi proces usposabljanja in osveževanja znanj usposobili in opogumili čim več državljanov, da bi kot očividci nezgode takoj priskočili na pomoč. 

S hrano, oblačili in plačili položnic pomagamo posameznikom, družinam in skupinam prebivalstva, ki si iz različnih razlogov ne morejo zagotoviti zadostnih sredstev za preživetje, in tako prispevamo k lajšanju revščine, odpravljanju socialne izključenosti in zmanjševanju neenakosti.

Z vključevanjem mladih v svoje vrste želimo okrepiti svoje prostovoljske vrste in povečati obseg humanitarnih aktivnosti v vsaki lokalni skupnosti. Mladim ponujamo dodatne neformalne priložnosti za pridobivanje znanja in veščin, ki jih bodo obogatili in povečali njihov prispevek družbi, sami pa z njimi postajamo močnejša in modernejša organizacija, ki je zmožna odgovoriti na humanitarne izzive današnjega sveta.

V skrbi za zdravje se zavzemamo za celosten in povezan pristop in se po načelu prostovoljnosti, solidarnosti in strokovnosti vključujemo v organizirana prizadevanja za varovanje in krepitev zdravja. Prizadevamo si, da so naše aktivnosti kar se da v sozvočju z aktivnostmi drugih organizacij, skupin in institucij, ki delujejo v okviru sistema javnega zdravja.

Dan Rdečega križa je priložnost, da poglobljeno razmislimo, kaj pomenijo načela, na katerih temelji naše gibanje: humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost, univerzalnost. Ta dan je prilika, da se ponovno zavežemo, da bomo pri svoje delu upoštevali, da so vsi, ki potrebujejo pomoč, za nas enaki, in da je edina prednost, ki jo priznavamo, prednost tistega, ki je v večji stiski.

Renata Brunskole,                                                                      dr. Dušan Keber,

 generalna sekretarka RKS                                                       predsednik RKS

 

 

 

 

Podeli:

Odprtje razstave v partizanski bolnišnici Franja

Petek, 28. april 2017

V partizanski bolnišnici Franja so 27. aprila 2017, ob dnevu boja proti okupatorju, odprli razstavo nagrajenih del z likovnega natečaja Otroci pomagajo otrokom, katerega namen je širiti noto humanosti. V imenu Rdečega križa Slovenije je razstavo odprl Alojz Kovačič, član glavnega odbora RKS in predsednik Komisije za pripravljenost in ukrepanje v primeru nesreč pri glavnem odboru Rdečega križa Slovenije.

Ob tej priložnosti nam je g. Kovačič povedal: "Ideja Gibanje Rdečega križa je nastalo v obdobju vojaškega spopada junija 1859 leta, ko je Švicarski poslovnež  Henry Dunant  potoval po Italiji in ko je videl bitko pri Solferinu, kjer sta si nasproti stale francosko sardinske in avstrijske enote s preko 150.000 vojaki – posledice so bile grozljive, preko 40.000 mrtvih in 40.000 ranjenih vojakov. Ob zdravstvenih vojaških službah je Dunant organiziral dodatno pomoč ranjenim vojakom, kasneje napisal Spomini na Solferino,  s katero je spodbudil klic k človečnosti in  nastanek humanitarne organizacije 1863 leta. Samo 3 leta za tem je bilo 1866 leta ustanovljeno  "Žensko društvo za pomoč ranjenim in bolnim vojakom ter vdovam in otrokom padlih vojakov" na Krajnskem in zato smo lani praznovali 150 letnico delovanja RK na Slovenskem in zato je bil likovni natečaj pod geslom "OTROCI POMAGAJO OTROKOM – POVSOD IN ZA VSAKOGAR ŽE 150 let"

Podeli:

Prvomajske počitnice v MZL RKS Debeli rtič brezplačno preživlja 232 otrok

Petek, 28. april 2017

Med prvomajskimi počitnicami je Rdeči križ Slovenije skupaj z območnimi združenji RKS s pomočjo sredstev FIHO (185) in lanskoletne akcije Peljimo jih na morje in dobrodelnega koncerta (47) 232 otrokom iz socialno ogroženih okolij v Sloveniji omogočil preživljanje počitnic v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič. Otroci prihajajo iz  RKS-OZ Ajdovščina, Brežice, Črnomelj, Domžale, Hrastnik, Idrija, Krško, Litija, Ljubljana, Metlika, Nova Gorica, Novo mesto, Sevnica, Sežana, Tolmin, Trbovlje, Trebnje in Zagorje.

Vsak dan od 27. aprila do 2. maja bo luštno v vsakem vremenu. Strokovna ekipa je pripravila program, ki spodbuja nova spoznanja, smeh in sprostitev. Obenem pa bo to čas, ko otroci sproščeno uživajo  življenje in se počutijo sprejeti. 

Podeli:

Izvedli smo še eno zelo uspešno zbiralno akcijo

Torek, 18. april 2017

Na predpraznično soboto je potekala dobrodelna akcija "Sosed sosedu" na dveh lokacijah in sicer v Hipermarketu Koper ter v Mercator-ju 2 na Ogrlici. Ljudje so se številno odzvali na prijazno povabilo naših predanih prostovoljcev in darovali iz srca za vse ljudi v stiski, ki jim bo njihova pomoč še kako dobrodošla. Iskrena hvala !!!

Podeli:

Obisk pri prostovoljki Občinske organizacije Ankaran

Torek, 18. april 2017

Prostovoljke Občinske organizacije RK Ankaran (predsednica g. Breda ter članici Marija in Branka) smo  obiskale našo najstarejšo prostovoljko, drago gospo Marjo Škvor, ki praznuje 88 let. Želimo ji mnogo zdravja v prepričanju, da se bomo še mnogokrat srečali in se družili.

Podeli:

Dobrodelna zbiralna akcija na Osnovni šoli Koper zelo uspešna

Torek, 18. april 2017

Zaključila se je dobrodelna zbiralna akcija v Osnovni šoli Koper, v kateri so učenci zbirali ter zbrali in darovali mnogo rehrambenih artiklov in pripomočkov za osebno higieno. "Kdor hitro da, dvakrat" ni samo pregovor ampak resnica. In le to udejanjajo na najlepši in najbolj plemenit način vsi darovalci te akcije. Našemu združenju pa zbrana pomoč daje moč in zagon, za še boljše delovanje v prihodnosti. Hvala vsem v našem imenu in v imenu vseh tistih, ki bodo tega deležni.

Podeli:

S Križem kapico v vrtcu na Škofijah

Torek, 18. april 2017

S predstavitvijo zgodbice o Križem kapici s pomočjo lutk in pliškov ter s prikazom risanke Prostovoljček Rdečega križa sva Marija in Tjaša vsaj malo približali Rdeči križ in njegovo poslanstvo skupina predšolskih otrok v vrtcu pri OŠ Škofje. Bil je to prvi stik z RK in morda za koga izmed njih tudi prva stopnička do prostovoljstva v taki ali drugačni obliki.

Podeli:

Predstavitev humanih vrednot učencem drugega razreda Osnovne šole Dušana Bordona Semedela

Sreda, 12. april 2017

Drugošolci iz Osnovne šole Dušana Bordona v Kopru (kar 87 je bilo prisotnih) so se danes, 12. aprila 2017, seznanili z Rdečim križem, njegovim pomembnim poslanstvom in seveda tudi z nekaterimi video filmčki. Ti na zanimiv in nazoren način otrokom prikažejo delo prostovoljcev ob različnih dogodkih v miru, v vojni in ob naravnih katastrofah.
Zanimalo jih je krvodajalstvo, prva pomoč in nekateri so prvič slišali tudi marsikaj o Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič. Marija in Tjaša sva se poslovili z obljubo, da bova prihodnje leto zopet prišli in jim povedali še mnogo pomembnega in koristnega o tej največji humanitarni organizacij na svetu.
tri učenke bi takole poimenovale Rdeči križ:
- "na Rdečem križu vsi delimo", Nika Zarja Č.
- "Prijazen Rdeči križ", Sara S.
- "Prijatelji Rdečega križa", Lana Kea Č.

Podeli:

Občinska organizacija Rdečega križa Ankaran se seli v nove prostore

Sreda, 12. april 2017

Takole je naša ekipa prostovoljcev dokončno preselila naše skladišče v nove prostore nekdanjega ankaranskega vrtca in odprla novo poglavje delovanja naše Občinske organizacije. Hvala vsem. Skupaj smo zmogli in znali narediti pravo delo ( na fotografiji so prostovoljci Brian, Branka, Suzana, Marija, hišnik občine Branko ter spredaj Vili )

Podeli:

Dan za spremembe je bil dober dan

Torek, 11. april 2017

Sodelovanje našega združenja na dnevu za spremembe je bilo nekaj zelo dobrega. S skupino osnovnošolcev, prostovoljčkov iz krožka RK Osnovne šole Šmarje smo obiskali Večgeneracijskli center Morje v Kopru.
Z omenjenim Večgeneracijskim centrom Morje Koper smo skupaj pripravili zanimive socialne igre na prostem, risali skupinsko sliko, se igrali stare otroške igre. Skupaj s prijetnimi člani Centra dnevnih aktivnosti pripravili in pojedli imenitno pizzo.
In kaj so rekli učenci:
Ta dan je bil zame zelo zanimiv in zabaven. Mislim, da je ta dan bil zakon in mi je bilo vse všeč.
Najprej sem mislil, da bo vse super, A JE BILO ŠE BOLJE ....... Lara
Všeč mi je bila peka pizze. Ko smo skupaj ustvarjali sem se počutil drugače, saj smo skupaj sodelovali. Čeprav sem pri kegljanju zadel malo kegljev mi je bil ta dan zelo všeč. Martin
Zelo všeč mi je bila skupna peka pizz. Moram pohvalit, da smo to naredili zelo, zelo dobro. BILO MI JE ZELO VŠEČ. Taja
Prijeten dan za spremembe, ki je bil povezovanje in sodelovanje v najboljšem smislu.

 

Podeli:

Krajevna organizacija RK Škofije organizirala zbiralno akcijo

Torek, 11. april 2017

Prostovoljci in člani RK iz Škofij so v soboto, 8. aprila organizirali akcijo zbiranja oblačil in obutve. Zbrali so 592 kg, pridružila se jim je tudi mlada prostovoljka iz Osnovne šole Oskarje Kovačiča Škofije, katera je pomagala pri zbiralni akciji. Vsem, ki so prispevali k zbiranju se v imenu Krajevne organizacije Škofije in RK Koper iskreno zahvaljujemo. Ob zbiralni akciji smo članom in prostovoljcem iz Škofij predstavili osnove prve pomoči. 

Podeli:

Sodelovali pri obeležitvi svetovnega dneva zdravja

Torek, 11. april 2017

Pridružili smo se prireditvi, ki jo je organizirala Osnovna šola Istrskega odreda Gračišče v sodelovanju z Zdravstvenim domom Koper, ob obeležitvi svetovnega dneva zdravja. Naše prostovoljne bolničarke so prisotnim, tako odraslim, kot otrokom, predstavile uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja in temeljne postopke oživljanja. Svetovni dan zdravja so obeležili tudi na Osnovni šoli Dekani, kjer sta učencem naši prostovoljni bolničarki prikazovali nudenje temeljnih postopkovoživljanja in osnove prve pomoči na sploh.

Podeli:

Prostovoljni bolničarji prikazali temeljne postopke oživljanja in oskrbo najpogostejših ran v Več generacijskem centru Morje Koper

Četrtek, 30. marec 2017

Naši prostovoljni bolničarji so že dvakrat obiskali Večgeneracijski center Morje Koper. Izvajali so prikaz temeljnih postopkov oživljanja in s tem osveščali prisotne o načinih kako pomagati osebi v življenjski nevarnosti. V drugem obisku pa so prikazali kako pravilno pristopati pri najpogostejših poškodbah, ki se lahko zgodijo doma.

 

Podeli:

Dijaki Srednje Tehniške šole Koper prvič darovali kri

Četrtek, 30. marec 2017

V sredo, 29. marca se je med krvodajalce zapisala nova skupina dijakinj in dijakov Srednje tehniške šole Koper. Za njihovo plemenito gesto se jim iskreno zahvaljujemo in čestitamo. Nadejamo se, da bodo še naprej pogumno stopali po poti dobrodelnosti in se odločali za darovanje te neprecenljive tekočine. 
Zahvala za sodelovanje gre tudi Srednji tehniški šoli Koper in Centru za transfuzijsko dejavnost Izola. 

Objavljamo zahvalo, ki nam je bila posredovana s strani Srednje tehniške šole Koper - ga. Maraž. Dodana je tudi povezava na spletno stran šole, kjer je objavljen prispevek o dogodku.

Spoštovana gospa Elena,

še enkrat bi se Vam in Vašim sodelavcem radi zahvalili za predavanje, sodelovanje ter pomoč pri izpeljavi naše krvodajalske akcije.
V sredo smo bili vsi "STŠ-krvodajalci" ponosni nase, predvsem pa zadovoljni, ker smo lahko na nek način pomagali vsem, ki tako pomoč potrebujejo. Mnogi bomo to humano dejanje zagotovo z veseljem še večkrat ponovili, nekaj prvih vtisov pa smo strnili in objavili v novici STŠ-jevci na krvodajalski akciji – 2. del na naši spletni strani www.sts.si.

Vam in Vašim sodelavcem želimo vse dobro.
Prijazen pozdrav
Jelica Maraž,
v imenu "STŠ-jevcev"

 

Podeli:

Zbor članov

Sreda, 29. marec 2017
Zbor članov je potekal 27.3.2017 v prostorih našega združenja, na katerem smo obravnavali in sprejeli poročila za leto 2016, in sicer:
a) poročilo o delu in finančnem poslovanju,
b) poročilo nadzornega odbora,
c) poročilo častnega razsodišča.
 

V nadaljevanju smo se seznanil s programom dela društva 2017/18, in določili članarino za tekoče leto.
Posebno slovesen, pa je bil trenutek, ko je vodstvo združenja podelilo svojemu dolgoletnemu članu g. Rinu Černeki priznanje RKS za njegovo predano prostovoljno delo na področju humanosti in skrbi za sočloveka. Iskrene čestitke in vse spoštovanje!

Podeli:

Naši prostovoljni bolničarji dežurali v Planici

Sreda, 29. marec 2017

Naši prostovoljni bolničarji so v nedeljo, 26. marca opravljali dežurstvo v Planici. 

Podeli:

Počutimo se zelo lepo,da lahko pomagamo ljudem v stiski

Ponedeljek, 27. marec 2017

S temi besedami in z žarečimi obrazki so me pospremile četrtošolke iz hrvatinske šole Lara, Sandra in Saša, ob prevzemu darovanih- zbranih  higienskih potrebščin v dobrodelni akcji za ljudi v stiski.
Vzpodbudno in ganljivo, saj so otroci nedvomno prepoznali velik pomen RK in pomemben del njegovega poslanstva.

Dovoljena objava priloženih fotografij s soglasjem staršev deklic za medije, uradno spletno stran in FB stran RKS OZ Koper ter RKS.

Podeli:

Obisk Varuhinje človekovih pravic

Četrtek, 23. marec 2017

V četrtek 16. marca 2017 nas je v Zavetišču za brezdomne osebe obiskala Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Po ogledu ter pogovoru s predstavniki Mestne občine Koper, predsednico združenja ter izvajalci in uporabniki programa, je izrazila zadovoljstvo nad videnim. Program pa je glede na predstavljene podporne vsebine prepoznala kot primer dobre prakse. 

Podeli:

Prostovoljni bolničar, Matjaž Poniž dobitnik bronastega znaka Civilne zaščite

Petek, 17. marec 2017

Dobitniku bronastega znaka Civilne zaščite, spoštovanemu in predanemu prostovoljnemu ​bolničarju Matjažu Ponižu, iskreno čestitamo z željo, da bi še dolgo udejanjal svoje plemenito poslanstvo. V čast in ponos nam je, da imamo v naši sredini človeka, prostovoljca, kot je Matjaž, ki je skupaj s številnimi prostovoljnimi bolničarji pripravljen pomagati in udejanjati plemenito poslanstvo Rdečega križa. 
Na slovesno prireditev, ki je potekala v Avditoriju Portorož, sta našega prostovoljnega bolničarja pospremili podpredsednica Marta Vrčon Komel in članica Območnega odbora Marija Jereb. Na fotografiji je tudi vodja Uprave za zaščito in reševanje, Izpostava Koper, mag. Zvezdan Božič.

Prilagamo povezavo na objavo prispevka o slavnostnem dogodku v Primorskih novicah z dne 24.3.2017 - 
http://www.primorske.si/2017/03/23/Nagrajeni-pozrtvovalnost-in-pomoc-socloveku

Podeli:

Več kot petsto otrok iz Osnovne šole Koper se je seznanilo s temeljnimi postopki oživljanja

Petek, 17. marec 2017

Na Osnovni šoli Koper so naši prostovoljni bolničarji prikazovali temeljne postopke oživljanja, učencem od 5. do 9. razreda. Več kot 500 otrok je tako spoznalo, kako na pravilen način pomagati nenadno obolelemu.
Zahvala gre Osnovni šoli Koper, katera je, kot že mnogo krat, izkazala podporo pri izvajanju tega našega poslanstva in širjenja znanj o prvi pomoči med mladimi.

Učiteljica iz OŠ Koper je tako zapisala: "Naj se vam še enkrat iz srca zahvalim za vse predstavitve, ki so jih vaši bolničarjii izvedli na naši šoli. Bili so zelo suvereni, zelo konkretni in so znali lepo pritegnit otroke, da so se seznanili z osnovami oživljanja. Res veliko poslanstvo opravljate in to je vsega spoštovanja vredno."

 

Podeli:

Obiskali smo Vrtec Semedela Enota Markovec

Četrtek, 16. marec 2017

Ko skupaj spoznavamo Rdeči križ, njegov pomen skozi otroške oči, je to nekaj najlepšega, vzpodbudnega in dobrega. Tako je bilo tudi v enoti vrtca Semedela na Markovcu. Prostovoljček RK, skupaj zaigrana igrica z malčki ob uporabi pliškov o Križem kapici in Križem volku, pa razgovor o dobroti. In za zaključek lepe risbice, ki so ponazarjale naše skupno dogajanje..... Kaj bi si želeli še boljšega. Vzgoja za humanost z najmlajšimi sta namreč osnova in temelj za bodoče prostovoljsko delo vsakega posameznika.

Podeli:

Delavnica na osnovni šoli z italijanskim učnim jezikom v Hrvatinih

Četrtek, 16. marec 2017

Na predstavitvi Rdečega križa in njegovega pomembnega poslanstva v prijetni podružnični šoli z italijanskim učnim jezikom v Hrvatinih ( Scuola elementare P,P,Vergerio Il Vecchio) smo s prijaznimi učenci 4. razreda spoznavali prostovoljstvo in humanost. Predstavila sem ji H. Dunanta ustanovitelja Rdečega križa. Po ogledu video filmčkov smo skupaj delili mnenja in razmišljanja o dobrih delih in pomoči. Zakaj postati bolničar, kako pomagati sovrstnikom, zakaj organizirati zbiralne akcije .....Učiteljica gospa Danijela je učence motivirala za izdelavo plakatov v skupini, obe skupaj pa sva predstavili kartice Všeč mi je o katerih je vsak posamezni učenec izrazil svoj pogled na izbran motiv. Bilo je poučno, zabavno in razmišljajoče. Na koncu smo skupaj prisluhnili pesmi Lepo je deliti, ki jo bodo učenci zapeli s svojimi sovrstniki na prireditvi -kvizu Rdeči križ in mladi za boljši svet, ki bo potekala v OŠ Koper 11, maja letos.
Bilo je zares nekaj posebnega, ko jezik ni ovira, saj je pomembna govorica srca. In ta je izžarevala vse plemenito in dobro. Kot so otroci zapisali je pomembno POMAGATI DRUGIM - AIUTARE GLI ALTRI)
VSE FOTOGRAFIJE SO POSNETE IN OBJAVLJENE S PISNIM SOGLASJEM (CONSENSO)STARŠEV UČENCEV O JAVNEM DOSTOPU OSEBNIH PODATKOV. V TEM PRIMERU DOVOLJENA OBJAVA OZRK-JU KOPER NA URADNIH SPLETNIH STRANEH, URADNIH FB STRANEH TER V MEDJIH. VSA SOGLASJA SO ARHIVIRANA 

Podeli:

Intenzivno usposabljanje za mentorje in organizatorje prostovoljstva

Ponedeljek, 13. marec 2017

Na združenju je od četrtka do sobote potekal prvi del intenzivnega in zelo zanimivega usposabljanja, ki ga organizira Slovenska Filantropija - združenje za promocijo prostovoljstva. Obravnavana je bila tematika organiziranega prostovoljstva, od samega vzpostavljanja prostovoljskega programa, do motivacije in nudenja podpore prostovoljcem pri njihovem plemenitemu delu. Usposabljanje sta vodila Tjaša Arko in Primož Jamšek, udeleženih je bilo 15 slušateljev iz različnih organizacij, med katerimi tudi zaposleni na združenju. Usposabljanje je potekalo v zelo prijetnem vzdušju, kjer ni manjkalo veliko razmišljanj, izmenjave mnenj in izkušenj ter skupinskega sodelovanja. 

Podeli:

JN dobava prehrambnih artiklov za otroke

Četrtek, 9. marec 2017

OBVESTILO

RKS-Območno združenje Koper objavilo javni razpis za dobavo prehrambnih in drugih artiklov za otroke. Vse zainteresirane ponudnike vabimo, da oddajo ponudbo skladno z razpisno dokumentacijo.

Podeli:

Obisk v Vrtcu Koper Enota Zajček

Ponedeljek, 6. marec 2017

Današnje dogajanje v enoti vrtca Koper Zajček v Pobegih je bilo zanimivo in pestro. Predšolski skupini sta se zabavali ob ogledu videa Prostovoljček Rdečega križa, bili navdušeni nad prikazom igrice s pomočjo pliškov z naslovom Križem Henry in Križem kapica pomagata, ki smo jo zaigrali skupaj Marija in Tjaša z vzgojiteljicami . V drugem delu predstavitve Rdečega križa so se otroci s pomočjo predanih vzgojiteljic vključili v razgovor o dobroti, o darovanju in o pomoči, ne samo doma, ampak tudi v vrtcu in drugje. Domenili smo se, da se zopet vidimo ob zaključku zbiralne akcije higienskih pripomočkov za otroke v stiski, ki jo bodo izvedli v omenjeni enoti. Dogodek je vsem nam popestril ponedeljkov dan.

Podeli:

Humanitarna akcija Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?

Petek, 17. februar 2017

Lani je v Sloveniji več kot četrt milijona ljudi živelo pod pragom revščine in dobri polovici med njimi pri Rdečem križu Slovenije pomagamo preživeti s prehranskimi paketi in higienskimi pripomočki nekaj dni v mesecu. Razdelimo je več kot 3.200 ton, potrebovali pa bi je nekajkrat toliko.
Zato je poleg zbiranja denarja, s katerim kupuje hrano, Rdeči križ decembra 2016 organiziral tudi zbiranje hrane v trgovinah z živili. Kupci so bili radodarni in ponekod smo na enem mestu zbrali pol tone hrane v enem dnevu. Prepričani smo, da se to ni zgodilo samo zato, ker je december poseben čas; ljudje smo vselej pripravljeni pomagati nekomu izmed nas, ki živi v pomanjkanju. Zato verjamemo, da boste ponovno priskočili na pomoč, ko boste srečali naše prostovoljce v trgovinah z živili. Lahko pa se nam tudi pridružite kot prostovoljci. Potrebujemo vas!
Kje lahko prispevate? Rdeči križ zbira hrano v številnih Mercatorjevih prodajalnah po vsej Sloveniji, dejavnost pa nameravamo razširiti tudi na druge trgovske mreže. Seznam prodajaln bo ob vsakokratni akciji objavljen na koncu pričujočega besedila. Zbrano hrano bodo prostovoljke in prostovoljci območnih združenj Rdečega križa razdelili ljudem, ki v njihovem kraju in okolici živijo v stiski.  

V soboto, 18. februarja 2017, bomo hrano zbirali od 8. do 20. ure oz. do zaprtja posamezne prodajalne, v 46 Mercatorjevih prodajalnah.

V KOPRU bo humanitarna akcija potekala v naslednjih TREH prodajalnah:
Hipermarket Koper, Dolinska cesta 1a,
Supermarket Kolodvorska Koper, Kolodvorska cesta 4 in
Market Krožna Koper, Krožna cesta 1.

Rdeči križ vas vabi, da v trgovini, kamor boste prišli po nakupih, izročite prostovoljkam in prostovoljcem vašega območnega združenja Rdečega križa prehranski ali higienski izdelek za svojega znanega ali neznanega soseda v stiski. Vsak izdelek šteje: pločevinka predelane hrane, kozarec vložene zelenjave, steklenica olja ali zavitek riža, otroška hrana, pralni prašek, zobna pasta ali izdelek po vaši izbiri.  Čokoladica lahko prižge iskrico sreče v otroških očeh.

"Skupaj z Mercatorjem, ki podpira človekoljubje kot samoumeven del svoje družbene odgovornosti, spodbujamo vse ljudi, ki čutijo podobno, naj delijo drobec tistega, s čemer razpolagajo, z znanimi in neznanimi ljudmi v svojem okolju. Morda nekateri še ne trpijo lakote, vendar bodo s prihrankom lažje plačali položnico, ki jim preti z deložacijo. Neskončno lep je občutek, da smo storili nekaj dobrega za drugega človeka," pravi dr. Dušan Keber, predsednik Rdečega križa Slovenije. "Če bi vsak Slovenec na leto prispeval samo en kilogram riža in liter olja, bi bilo to štiri tisoč ton hrane, s čemer bi več kot podvojili količino, ki jo razdelimo danes. To ne bi smel biti previsok cilj."

  

Podeli:

Obisk v vrtcu in pri tretješolcih v Hrvatinih

Torek, 14. februar 2017

Na gornja vprašanja smo danes, 13. 2. 2017, skupaj poiskali odgovore in skozi prikaz video filmov in izdelavo plakatov ( delavnica za učence 3. r OŠ dr. A. Bebler- Primož Hrvatini) in s skupno igrico s pliški o Križem kapici ter Križem volku in seveda z ogledom Prostovoljčka RK( enota vrtca Semedela v Hrvatinih) ugotovili, da je Rdeči križ pomemben zato, ker pomaga ljudem v stiski po celem svetu in da lahko tudi otroci pomagajo na svoj način. Bilo nam je prijetno in zanimivo ter ustvarjalno. Obljubili smo, da se zopet srečamo in da bomo skupaj lahko še mnogo zanimivega, poučnega in koristnega izvedeli o tej naši največji humanitarni organizaciji na svetu. Kot prostovoljko, ki izvajam te delavnice me otroci vedno znova presenečajo in prepričana sem, da bo marsikdo izmed njih stopil po poti prostovoljstva in dobrih del. (pa naj bo kot krvodajalec, bolničar ali prostovoljec za druga dela in opravila v Rdečem križu).

Podeli:

Dan številke 112

Torek, 14. februar 2017

11.2. je evropski dan številke 112.

V ta namen smo učencem 4. razreda Osnovne šole dr. Aleša Beblerja Ankaran predstavili številko 112 - klic v sili. Učence smo seznanili s pomenom številke 112, z načinom klicanja na številko 112 in jim predstavili reševalne enote v sistemu zaščite in reševanja.
Po končani predstavitvi so praktično preizkusili klic na številko 112. Predstavljeni so jim bili tudi temeljni postopki oživljanja s uporabo defibrilatorja ( Aed) ter pravilen pristop k poškodovancu.

Podeli:

Peljimo jih na morje 2017

Petek, 10. februar 2017

Rdeči križ Slovenije (RKS) pričenja danes, že desetič zapored, z vseslovensko akcijo "Peljimo jih na morje 2017!", ki je namenjena zbiranju sredstev za letovanje otrok in starostnikov iz socialno ogroženih okolij na morju.

V preteklih devetih letih so posamezniki in podjetja omogočili s svojimi neprecenljivimi prispevki v akciji "Peljimo jih na morje!", da se je na morje odpeljalo 57 polnih avtobusov otrok in 26 polnih avtobusov starostnikov, ki bi o morju le sanjali, če ne bi tisoči posameznikov in podjetij vedno znova izkazali svojo dobrosrčnost in solidarnost. Kar 2840 otrok  in 1297 starostnikov je v preteklih devetih letih s pomočjo tako zbranih sredstev preživelo teden dni brezplačnih počitnic ob morju.

Povpraševanje po tovrstnem brezplačnem letovanju pa je vedno večje, saj je kriza pred leti tako globoko zarezala v mnoga življenja, da tudi sedanji, nekoliko bolj obetavni gospodarski kazalci, niso opazni v življenju skoraj 15% posameznikov in družin, ki so leta 2015 v Sloveniji živeli pod pragom revščine. Ostaja žalostno dejstvo, da veliko posameznikov ter družin v naši soseščini potrebuje pomoč za lajšanje svojih raznovrstnih  stisk in za možnost vsaj nekajdnevnega letovanja na morju, ki je še posebej pomembno za otroke. Raziskava, ki so jo nedavno opravili na Finskem, je pokazala, da imajo osebe z bolj pozitivnimi izkušnjami iz otroštva, v odrasli dobi tudi manj zdravstvenih težav.

"Otroci so na naših letovanjih deležni prijateljstva in sprejetosti," pravi predsednik Rdečega križa Slovenije dr. Dušan Keber in dodaja: "Prizadevamo si, da bi vsaj pri nas pozabili, da prihajajo iz deprivilegiranega okolja, in da bi čim lepše in brezskrbno preživeli čas na letovanju."

Statistika pravi, da v Sloveniji skoraj 54.000 ali 14,2% vseh otrok živi v revščini in o počitnicah lahko samo sanjajo. Vsaj nekaj med njimi bi jih v Rdečem križu Slovenije tudi letos radi odpeljali na morje s pomočjo posameznikov in podjetij, ki bodo prispevali finančna sredstva v akciji "Peljimo jih na morje 2017!"

Rdeči križ Slovenije tradicionalno organizira brezplačna letovanja za otroke in starejše v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič in MPD Frankopan Punat, kjer strokovne službe vsako leto pripravijo pester animacijski program, številne delavnice in različne športne igre. Med počitnicami ob morju otroci preživljajo tematske dneve, spoznavajo bližnjo okolico, značilnosti flore in favne zdravilišča, se kopajo in se preizkušajo v različnih športnih igrah, med drugim v nogometu, odbojki in plavanju, ob večerih pa igrajo družabne igre, plešejo v maskah, obiščejo gledališko ali kino predstavo. Dobro usposobljeni varuhi in 24-urna medicinska oskrba so tista dodana vrednost naših letovanj, ki zagotavlja, da otroci počitnice preživijo ne le brezskrbno, temveč tudi varno.

Vsakdo lahko po svojih zmožnostih prispeva k akciji do konca meseca maja 2017:

preko spletnega nakazila s plačilnim nalogom UPN, na račun SI56 03100 - 1234567891, sklic oziroma referenca SI00 - 937030 (povezave do spletnih bank najdete spodaj), tako da pošljete SMS z besedo MORJE ali MORJE5 na 1919 in prispevate 1 ali 5€ ali vpišete spodaj vaše podatke v polja spodaj in poslali vam bomo plačilni nalog UPN.

Prav vsak prispevek šteje.

 

Podeli:

Pomagajmo vsem, delavnica na osnovni šoli v Ankaranu

Torek, 31. januar 2017

Tudi ankaranski četrošolci bodo letos tekmovali na našem jubilejnem 1o. kvizu, zato so pozorno prisluhnili najini predstavitvi Rdečega križa in opisu oziroma razgovoru o različnih prostovoljskih delih v okviru le tega. Da se prostovoljstvo daruje in ne plačuje, da so krvodajalci in bolničarji nepogrešljivi in da je lepo pomagati in darovati, vse to in še kaj so si učenci vtisnili v srce. Prepričani smo, da smo zagotovo pridobili še kakšnega mladega prostovoljčka, saj je bilo iz naslova na plakatih čutiti njihovo pripravljenost pomagati in deliti.
Zelo lepo so zapisali svoje občutke tudi trije učenci Lucija ter Maša in Klemen . Prav zato smo fotografirali njihova zapisa brez slovničnih popravkov.

Podeli:

31.januar, dan brez tobaka

Torek, 31. januar 2017

Spoštovani,

v pripetih datotekah si lahko preberete sporočili za javnost, s strani nevladnih organizacij, ki se programsko ukvarjamo s preprečevanjem zasvojenosti, preprečevanjem  zlorabe tobaka in s promocijo zdravega načina življenja. Ter izjavo RKS, ki se nanaša na povezavo med tobakom, tobačno industrijo, negativnim zdravjem in začaranim krogom revščine.

Podeli:

Delavnica na podružnični osnovni šoli v Sv. Antonu

Torek, 24. januar 2017

Pomagajmo in delimo z drugimi - je prepričljiv naslov iz plakata četrtošolcev na današnji delavnici RK v podružnični šoli Sv. Anton kjer se že počasi pripravljajo na 10. jubilejno tekmovanje - kviz Rdeči križ in mladi prostovoljci za boljši svet. Kaj hitro smo našli skupni jezik " prostovoljstva in
dobrih del " in se skupaj pogovorili o mnogih pomembnih stvareh, ki so neposredno povezani z Rdečim križem in njegovim poslanstvom. Vrstila so se mnenja, vprašanja in zanimivi ter prisrčni odgovori. Pa seveda razmišljanje o tem, da je lepo pomagati in da s tem, ko pomagaš drugim, pomagaš tudi sebi. Dve šolski uri sta kar prehitro minili in skupaj se veselimo srečanja na prireditvi, ki bo potekala 11. maja letos v šoli Koper, ki nas prijazno gosti in nam nudi gostoljubje in vso logistično podporo.
OTROCI SO O RDEČEM KRIŽU IN DANAŠNJI DELAVNICI REKLI :
- danes nas je obiskal Rdeči križ. Učili smo se, kako pomagati ljudem v stiski. Ogledali smo si več video filmčkov življenja trpečih ljudi po svetu.
-Lepo je, da smo se spoznali z Marijo in Tjašo in izvedeli veliko o RK . MAKS 4. c
- Danes sta naju obiskali gospa Marija in gospodična Tjaša, ki sta nam razlagali stvari. Med razlaganjem sem začutila kako je biti prostovoljec. In moje sporočilo vsem : Nihče ni premajhen , da bi lahko pomagal in nihče tako velik. da ne bi potreboval pomoči. JULIJA 4. c
- Danes smo veliko izvedeli o Rdečem križu. Naučili smo so nas kako moramo pomagati ljudem v stiski in jim nuditi nasmeh. Še naprej se trudimo, da jim bomo pomagali in jim nudili nasmeh. Počutila sem se srečno in zadovoljno, ker sem toliko izvedela o Rdečem križu. NEŽA 4.c

Podeli:

O Rdečem križu, prostovoljstvu in pomoči na Osnovni šoli v Pradah

Torek, 24. januar 2017

Obisk pri četrtošolcih OŠ Prade dne 19. 1. 2017 je bil namenjen predstavitvi RK in njegovega poslanstva. V drugem delu pa izdelavi plakatov Oblački lepih misli in prostovoljstva s poudarkom na delu v skupini. Tako učence pripravljamo na prvi korak k prostovoljstvu, kjer je skupinsko delo, razumevanje, sprejemanje in upoštevanje drug drugega ključnega pomena. Učeni so nas presenetili in s svojimi vprašanji ter razmišljanjem tudi iznenadili. Pomembna sporočila pa so nam kar zapisali na naslovih plakatov posameznih skupin.
Naj omenimo dva :
Ali je res potrebno imeti na svetu toliko revnih otrok ? ...... No, če je že tako, pa gremo zbirat denar za to.

Pomoč drugim : to je Rdeči križ.

Tudi njihovi občutki po zaključku delavnic so bili razveseljivi. Počutili so se blažene, ker pomagajo, srečne, ker osrečijo druge in zaskrbljeno, ker je toliko trpljenja na svetu. Res je, presenetili so nas in nam dali zagona za nadaljevanje naših programov humanih vrednot in RK.

Še dva iskreno zapisana mnenj izpostavljamo :

Všeč so mi bili posnetki, da Rdeči križ lahko pomaga .
Srečna sem, da imam hrano in vodo . NINA

Ob videu posnetku sem čutil žalost in bolečino.
Ko pa sem videl ljudi, ki pomagajo v tako veliki meri, pa sem opazil veliko, veliko pomoč. Meni se zdi, da če bi res hoteli vsi ljudje pomagati, bi to že naredili. JULIEN

Podeli:

S četrtošolci na Osnovni šoli Šmarje

Sreda, 18. januar 2017

Programe humanih vrednost za učence nadgrajujemo, jih dopolnjujemo in se povezujemo v skupne delavnice s predanimi, strokovnimi in srčnimi prostovoljnimi bolničarji ekip PP našega združenja, kar je izjemnega pomena. Otroci vsrkavajo vase vse pridobljeno znanje in izkušnje iz delavnic humanih vrednot in prostovoljstva ter seveda iz nazornih in izjemno zanimivih prikazov oskrb raznih poškodb in postopka pravilnega oživljanja poškodovancev. Omenjena prostovoljska aktivnost na delavnicah je dobra vzpodbuda za učence, saj smo prepričani, da bomo tako pridobili in navdušili marsikaterega za delo v prostovoljskih vrstah, ki seveda zajema tudi profil bolničarja, krvodajalca ali prostovoljca za druga področja RK.
Naša strokovno usposobljena bolničarja Petra in Matjaž sta navdušila učence, ki so se sami preizkusili v veščinah PP, Marija in Tjaša pa sta poskrbeli za motiviranje pri zdelovanju plakatov RK in humanih vrednot, na podlagi predstavljenih video filmov.
Učenci, ki so delali v skupinah so predstavili in obrazložili nazive izdelanih plakatov in sicer :
- Pomagamo ljudem v stiski: videli smo oglas, seznanjeni smo z dobrodelnimi akcijami.

- Rdeči križ Slovenije : to je je največja dobrosrčna oziroma humanitarna organizacija.

- Lepo je deliti: če nekdo nekaj ima in tega ne potrebuje, naj to podeli naprej.

- Pomagamo ljudem: ko pomagam ljudem, ki so v stiski, se počutimo veselo, ponosno, srečno in zelo lepo .

- Objemi me: ko se objameš, se imaš lepo, združuje nas prijateljstvo.

Lepo, ganljivo in vzpodbudno ni kaj.

Podeli:

Naučili smo se kaj je Rdeči križ

Torek, 10. januar 2017

Že po tradiciji prvo predstavitev Rdečega križa z delavnicami v novem koledarskem letu izvedemo za četrtošolce v Osnovni šoli Dušana Bordona v Kopru in tudi to pot je bilo tako. Veliko smo izvedeli od učencev, saj so se vrstila vprašanja in odgovori kar po tekočem traku. Po ogledu video filmčkov so učenci ustvarjali plakate v skupinah in se tako učili medsebojnega sodelovanja, skupnega prostovoljskega razmišljanja in poslušanja drug drugega. Sprejemali so skupne odločitve in bili veseli uspeha, ki se je odražal na plakatih. Oblački lepih misli, grad humanosti in zanimivi zapisi posameznih dobrih lastnosti prostovoljcev, vse to je popestrilo naše druženje na omenjeni delavnici.

In kako so razmišljali otroci? Takole sta napisala dva izmed njih:

"Med predavanjem sem se naučila kaj je Rdeči križ. Povedali so nam, da ustanovitelj H. Dunant prihaja iz Švice. Švicarska zastava pa je rdeča s križem, zato Rdeči križ. Najbolj všeč mi je bilo, da smo se objeli med seboj. Izvedeli smo tudi, da Debeli rtič prihajajo otroci iz drugih držav zaradi zdravja in ostali otroci iz Slovenije ,ki ne morejo s starši na morje zaradi stiske."
Nastja Malnarič, 4.B

"Med uro sem veliko novega izvedel. Nisem vedel, da je Rdeči križ največja humanitarna organizacija. Med filmi mi je bil najbolj všeč film o Debelem rtiču. Veliko ljudi ostane brez hrane, vode, čistega zraka in bivališča. Tudi zato je bil ustanovljen Rdeči križ. Ta ura je bila lepa in poučna. Hvala, da ste prišli k nam.
Georgij Jazbec, 4 B.

Podeli:

Prednovoletno druženje v dnevnem centru Zavetišča za brezdomne

Torek, 10. januar 2017

V sredo, 21.12.2016 smo v dnevnem centru Zavetišča za brezdomne Koper organizirali prednovoletno druženje. V ta namen smo dan prej zavetišče in dnevni center novoletno okrasili z okrasjem, ki je bilo izdelano v okviru kreativnih delavnic dnevnega centra. Pod pridnimi rokami naših uporabnikov je nastala odlična večerja, druženje pa smo popestrili z igranjem briškule in šaha. Na koncu smo si ob toplem stisku rok, zaželeli še veliko prijetnih druženj, zdravja, osebne sreče in predvsem, da bi staro leto kar se da dobro zaključili in v novo zakorakali s pogumnimi in uspešnimi koraki.

Podeli:

Objava aktivnosti naših prostovoljcev v lokalnih medijih

Torek, 3. januar 2017

V spodaj pripreti datoteki si lahko preberete prispevka, ki sta bila objavljena v publikaciji KS Pobegi-Čežarji "Vaški utrinki", v decembrski številki. Prvi je nastal ob izpeljavi dobrodelne akcije zbiranja oblačil, kjer so bili aktivni naši prostovoljci iz Krajevne organizacije RK Pobegi - Čežarji. Drugi pa se nanaša na slovesni sprejem prostovoljcev in krvodajalcev jubilantov Rdečega križa Koper, ki je potekal meseca septembra v koprskem gledališču. 

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad