RK Slovenije
Območno združenje Koper

Gramšijev trg 1
SI-6000 Koper, Slovenija

M: 051 655 545
T: (05) 627 81 12

TRR: SI56 1010 0003 5369 105 Intesa Sanpaolo Bank
DŠ: 16635477

Uradne ure:
Ponedeljek: 9.00-12.00
Sreda: 9.00-12.00 in 14.00-16.00
Petek: 9.00-12.00

e-mail: info@rks-koper.si 

TEČAJI PRVE POMOČI SE IZVAJAJO, PRI ČEMER UPOŠTEVAMO VRSTNI RED PRISPELIH PRIJAV. Prijave sprejemamo osebno na združenju ali po elektronski pošti na prijave@rks-koper.si
​Mesto na tečaju in izpitu si zagotovite z izpolnjeno ter poslano prijavnico.

ZBIRAMO PRIJAVE za termin 27.2. - 1.3.2023

TEČAJ PRVE POMOČI ZA DELOVNE ORGANIZACIJE: predvideni termini 23. in 27.2.2023, zbiramo prijave

Prijavnico pošljite na Gramšijev trg 1, 6000 Koper ali elektronski pošti na prijave@rks-koper.si 
Informacije na 05/627-81-12 ali 051/655-545.

Lokacije Avtomatskih zunanjih defibrilatorjev - AED

https://www.ihelp.life/aedall (iHelp - obstaja tudi aplikacija za mobilne telefone)

http://www.aed-baza.si/ (AED baza Slovenije)

SREČNO 2017

Petek, 30. december 2016

Podeli:

Zbiramo hrano. Lahko prispevaš?

Četrtek, 22. december 2016

Prazniki, ki prihajajo, za mnoge, ki živijo v pomanjkanju, ne bodo čas praznovanja. Marsikoga med njimi srečujemo vsak dan, pa ne vemo, kako težko se prebija iz dneva v dan. Na Rdečem križu Slovenije bi želeli pomagati vsem, ki si sami ne morejo. Še posebej v teh dneh bi jim radi olajšali življenje in jih morda celo za kratek čas osrečili. Za to potrebujemo vašo pomoč.

Po uradnih podatkih je lani v Sloveniji kar 287.000 ljudi živelo pod pragom revščine in dobri polovici med njimi Rdeči križ s prehranskimi paketi in higienskimi pripomočki  pomaga preživeti nekaj dni v mesecu. Za bolj izdatno pomoč bi potreboval nekajkrat več hrane.

Kako lahko prispevate? Rdeči križ bo v prihodnjih dneh zbiral hrano pred nekaterimi Mercatorjevimi prodajalnami po Sloveniji. Seznam prodajaln je objavljen ob koncu besedila. Tako zbrano hrano bodo prostovoljke in prostovoljci območnih združenj Rdečega križa razdelili ljudem, ki v njihovi bližini preživljajo stisko.

Rdeči križ vas vabi, da v Mercatorjevi trgovini, kamor boste prišli po nakupih, prostovoljkam in prostovoljcem vašega območnega združenja Rdečega križa Slovenije, ki jih boste srečali pred vhodom v prodajalno, izročite prehranski ali higienski izdelek za svojega znanega ali neznanega soseda v stiski. Vsak izdelek šteje: pločevinka predelane hrane, kozarec vložene zelenjave, steklenica olja ali zavitek testenin, moke, pšeničnega zdroba, kave, pralnega praška ali papirnatih robčkov. Čokoladica lahko prižge iskre sreče v otroških očeh.

"Skupaj z Mercatorjem, ki sprejema človekoljubje kot samoumeven del svoje družbene odgovornosti, spodbujamo vse ljudi, ki čutijo podobno, naj delijo drobec tistega, s čemer razpolagajo, z znanimi in neznanimi ljudmi v svojem okolju. Morda nekateri še ne trpijo lakote, vendar bodo s prihrankom lažje plačali položnico, ki jim preti z deložacijo. Neskončno lep je občutek, da smo storili nekaj dobrega za drugega človeka," pravi dr. Dušan Keber, predsednik Rdečega križa Slovenije. "Če bi vsak Slovenec na leto prispeval samo en kilogram riža in liter olja, bi bilo to štiri tisoč ton hrane, s čemer bi podvojili količino, ki jo razdelimo danes. To ne bi smel biti previsok cilj."

Kdaj in kje lahko prispevate?

V petek, 23. decembra 2016 od 10.00 do 20.00 ure:

Koper: Mercator center Koper II, Kolodvorska cesta 4,
Celje: Hipermarket Celje, Opekarniška c. 9
Novo mesto: Supermarket Novo mesto II. Pod Trško goro 83
Radlje ob Dravi: Mercator Radlje ob Dravi, Koroška cesta 61/1, Radlje ob Dravi
Slovenske Konjice: Mercator Supermarket Slovenske Konjice, Slomškova 1
Šmarje pri Jelšah: Mercator Rogatec, Celjska cesta 31 a, Rogatec
Trbovlje: Mercator-Supermarket HIT Trbovlje,Trg Franca Fakina 2 a 
Zagorje ob Savi: Supermarket Kisovec, Borovniško naselje 1 a, Kisovec

Podeli:

Dobrodelnost in prva pomoč v Vrtcu Mavrica

Torek, 20. december 2016

"Na pomoč!" so na vso moč zaklicali otroci iz Vrtca Mavrica - Enota Livade Izola. Bolničar Marko in njegov pomočnik medo Medo sta takoj pritekla. Seveda ni bil nihče v stiski, saj jim je Marko le predstavil poslanstvo bolničarjev. Radovednim malčkom je pokazal, kako očistimo in povijemo rano, kaj naredimo, ko nas piči čebela, kako postopamo ob opeklinah in še veliko drugega. Medo Medo pa je na koncu vsem otrokom podaril tople zdravilne objeme. Otroci pa Marka in meda Meda niso pustili praznih rok. S pomočjo staršev in vzgojiteljic ter vzgojiteljev so pridno zbirali darilne paketke, ki sta jih naša bolničarja odnesla na sedež združenja. Zbrani artikli bodo osrečili ogromno posameznikov/ic ter družin in jim polepšali decembrske praznike. Medo Medo in Marko sta otrokom iz Vrtca Mavrica obljubila, da jih bosta prihodnje leto ponovno obiskala.

Podeli:

Občinska organizacija Rdečega križa Ankaran se je predstavila krjanom

Torek, 20. december 2016

Sobota, 17. decembra, v kateri so se predstavila ankaranska društva, organizacije in klubi je bila pestra, zanimiva in nadvse živahna. Krajanom in ostalim prisotnim so se predstavila vsa društva, klubi in organizacije, ki aktivno sodelujejo v Ankaranu in s svojim delom pripomorejo k raznolikosti dogajanja. Ob pomoči in dragocenem sodelovanju naših bolničarjev ( Andrej, Miha in Tamara) smo bili zelo zanimivi za obiskovalce. Lično urejena miza z različnimi publikacijami je kar vabila. Posebno zanimiv in za marsikoga nov, pa je bil ogled prikaza oživljanja poškodovanca ter uporaba defibrilatorja (AED). Najmlajša publika je z navdušenjem sodelovala in se preizkusila v reševanju, kateri so se pridružili tudi nekateri odrasli. Zelo vzpodbudno je dejstvo, da otroci veliko vedo o Rdečem križu ter o prvi pomoči, kar je zelo dobro izhodišče za nadaljevanje dela z mladimi na področju prostovoljstva in javnih pooblastil, kot je prva pomoč.

Podeli:

Priznanje združenju ob 150 obletnici Rdečega križa na Slovenskem

Torek, 20. december 2016

Na zboru članov RKS je tudi naše Območno združenje prejelo priznanje ob 150-obletnici Rdečega križa na Slovenskem in sicer za izpolnjevanje temeljnega poslanstva in nalog RKS, ki so pripomogli k izboljšanju delovanja, krepitvi ugleda in prepoznavnosti organizacije.

Podeli:

Dedek mraz je narisal otrokom nasmeh na obraz

Petek, 16. december 2016

V sodelovanju s Centrom za socialno delo Koper in Društvom prijateljev mladine Koper, smo obdarili in osrečili otroke iz socialno ogroženih družin.
Pri obdarovanju so nam priskočili na pomoč posamezniki in podjetja, s katerimi smo pisali zgodbo o srčnosti, prijaznosti, veselju, dobrodelnosti in solidarnosti. Dogodek, ki se je odvijal v Centru mladih Koper so popestrili številni nastopajoči.

Podeli:

Otroci iz Vrtca Koper Oddelek Žogica darovali za vrstnike

Petek, 16. december 2016

Na združenje so se za krajši čas ustavili otroci in vzgojiteljice Vrtca Koper, Oddelek Žogica, ki so pod dobrodelno jelko pustili darilo za njihove vrstnike iz socialno ogroženih družin.
Zahvaljujemo se jim za to dobrodelno gesto! 

Podeli:

Darovali in obiskali so nas iz Vrtca Koper Enota Kekec

Četrtek, 15. december 2016

Dogovor, ki smo si ga zadali v začetku šolskega leta, je bil izpolnjen. Otroci, s pomočjo staršev in vzgojiteljic iz Vrtca Koper Enota Kekec, so zbirali, delili in darovali ter zbrano prinesli na sedež združenja. Z zbranimi artikli bodo osrečili mnogo posameznikov in družin, katerim primanjkujejo že osnovne dobrine ter jim z njihovo pozornostjo polepšali prihajajoče praznike. Ob tej priložnosti so si otroci skupaj z vzgojiteljicami ogledali dva videoposnetka, prisluhnili so himni Rdečega križa – Lepo je deliti ter navdušeno spremljali prostovoljno delo, ki ga opravlja Prostovoljček Rdečega križa. Dobrodošlico in zahvalo za njihovo dobrodelnost jim je izrekla podpredsednica koprskega Rdečega križa, Marta Vrčon Komel. Sprejeli in pozdravili so jih tudi nekateri od zaposlenih, na koncu pa je sledil še ogled humanitarnega skladišča.

Podeli:

Objemi topline za obdaritev brezdomcev

Sreda, 14. december 2016

Hvala vsem, ki ste sodelovali in prispevali k izvedbi akcije "Podari objem topline".

Želimo vam čarobne praznike.

Podeli:

Objava aktivnosti naših prostovoljcev v lokalnih medijih

Sreda, 14. december 2016

V spodaj pripreti datoteki si lahko prebereta prispevek, ki je bil objavljen dne 13. decembra v Primorskih novicah. Prispevek je nastal po obisku naših prostovoljcev iz Krajevne organizacije RK Za Gradom v Obalnem domu upokojencev. 

Podeli:

Rekordnih, 157 darovanj krvi

Torek, 13. december 2016

Današnji dogodek na Centru za transfuzijsko medicino Izola je bil nadvse slovesen in nabit s čustvi saj je zaključil s svojim poslanstvom darovanja krvi spoštovani krvodajalec našega združenja, plemenit človek z veliko začetnico in vzornik, Otilio Furlanič iz Dekanov. G. Otilio , vitez krvodajalec je kar 157 krat daroval kri. Od tega prvič v času služenja JLA, vse ostalo pa v Centru za transfuzijsko dejavnost v Izoli. Od njega so se danes poslovili zaposleni na transfuziji, ob prisotnosti predstavnikov OZRK Koper in oboji so se mu za njegova plemenita dejanja spoštljivo zahvalili.
Spoštovanemu in srčnemu Otiliu iz srca želimo veliko zdravja ter še mnogo prijetnih srečevanj z nami ob različnih priložnostih in dogodkih našega Območnega združenja . Ponosni smo, da imamo v naši sredini človeka, ki je svoje življenje posvetil reševanju življenj in tako omogočil premnogim bolnikom ozdravitev in kvalitetno življenje.

Podeli:

Mednarodni dan prostovoljstva v Osnovni šoli Ankaran

Torek, 6. december 2016

Prav na mednarodni dan prostovoljstva, 5. decembra, sva Marija in Tjaša obiskali učence 3. razreda ankaranske šole, katerim smo predstavili prostovoljstvo, njegov velik pomen in izzive s katerimi se prostovoljci srečujejo. Predstavitev video filmov, izdelava plakatov lepih misli, razgovor o Mladinskem zdravilišču Debeli rtič, ki je del Rdečega križa Slovenije je bila nekakšna vzpodbuda in uvod v poznavanje Rdečega križa in prostovoljskega dela, ki ga v današnjem času še kako potrebujemo. Pestro dogajanje se je zaključilo z izročitvijo lepih novoletnih voščilnic, ki so jih otroci izdelali za obdarovance na našem območju. 5. december je le samo en dan in res ni dovolj, saj je širjenje ideje prostovoljstva in dobrih del ter udejanjanje vseh izzivov, ki jih le to potrebuje, vsekakor 7 dni na teden in pravzaprav vse leto. Torej je 5. december tako neskončno dolg dan....

Podeli:

Obisk v vrtcu Koper enota Žogica

Torek, 6. december 2016

Prijeten in prisrčen obisk v vrtcu Koper, enota Žogica, ki smo ga družno poimenovali "En humanitarček", je bil najlepši uvod v mednarodni dan prostovoljstva, ki ga obeležujemo 5. decembra. Skupino vedoželjnih malčkov je zabavala in pritegnila zgodba o Križem kapici, ki sva jo predstavili s pomočjo lutke in pliškov, razveselili so se tudi vedno zanimivega Prostovoljčka Rdečega križa. Zbrano so prisluhnili pesmi Lepo je deliti in se spontano objeli in podarjali objeme ob ogledu našega videa Podari objem. Veliko zanimivega smo si povedali, ugotovili smo, da je dobro pomagati in lepo podarjati, da je znak Rdečega križa pomemben znak in da ga marsikdo izmed malčkov pozna. Dogovorili smo se, da bomo skupaj zbirali in zbrali vse tisto, kar potrebujejo njihovi sovrstniki v stiski in s tem pokazali svoje veliko srce, ki je odprto za stisko drugih. In na koncu sta nastali pričujoči fotografiji, ki sta nedvomno odražali veselje nad dogajanjem. Še en pozdravček "humanitarček" z obljubo, da se zopet vidimo naslednje šolsko leto v 1. razredu.
 

Podeli:

Dijaki Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper prvič darovali kri

Torek, 6. december 2016

Vsak krvodajalec je nekaj posebnega, a hkrati so si vsi krvodajalci podobni. Zavedajo se, da s prostovoljnim darovanjem krvi omogočajo prejemnikom zdravljenje in življenje. Darujejo z veseljem in na to so lahko upravičeno ponosni. In prav to, so dijaki Srednje ekonomsko- poslovne poslovne šole Koper postali. Postali so krvodajalci.
Iskrene čestitke vsem.

Podeli:

Prva pomoč z varovanci Varstveno delovnega centra Koper

Torek, 6. december 2016

Za varovance Varstveno delovnega centra Koper - Enota Koper, je bil torek 29.11.2016 prav poseben dan, saj so spoznali kako pomagati drugim. Naši prostovoljni bolničarji so jim prikazali temeljne postopke oživljanja z porabo Aed-ja. Sami so tudi to preizkusili in bili navdušeni nad tem, da tudi sami lahko pomagajo.

Podeli:

"Biti mladi člani Rdečega križa pomeni biti human" Sprejem na Osnovni šoli Škofije

Ponedeljek, 28. november 2016

S temi besedami je izrazil svoje veselje in ponos, da je postal mladi član RK, eden izmed učencev- tretješolcev iz Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije. Tu je namreč poleg delavnice prostovoljstva in humanosti 25.11. potekal sprejem skupine učencev med mlade člane Rdečega križa. Bilo je sproščeno in poučno ob razgovoru o Rdečem križu, o njegovih izzivih in skrbi za ljudi v stiski. Pomen RK smo podkrepili z video filmčki, ki vedno znova ganejo in nazorno prepričajo, da je Rdeči križ zelo pomembna in največja humanitarna organizacija na svetu in da je še kako vredno biti njen član, prostovoljec, pripadnik ...
Novo sprejetim mladim članom sta se predstavili njihovi sovrstnici, obe Ani, in predstavili njihovo bodočo važno vlogo ter jih vzpodbudili k dobrim delom. Prostovoljki RK predsednica komisije za mlade člane Marija in podpredsednica združenja Marta pa sta slovesno predali izkaznice mladim članom s priložnostnim darilcem ob 150-obletnici RK na Slovenskem.

Podeli:

Rdeči križ med nami, delavnica in sprejem med mlade člane na Osnovni šoli Šmarje

Petek, 25. november 2016

Dogodek, ki se je 24. novembra odvijal v Osnovni šoli Šmarje je bil poseben. Poseben za vse tiste učence, ki so se na slovesnosti pridružili veliki družini največje humanitarne organizacije na svetu. Njihovi vrstniki, sami mladi člani RK so jim pripravili zelo lep program v duhu temeljnih načel Rdečega križa. Predstavnici RKS - OZ Koper, prostovoljki Marija in Tjaša pa sta jim izročili knjižice Mladi člani s priložnostim darilcem. Istega dne je potekala tudi delavnica za učence 5. razreda, kjer smo skupaj izdelovali izkaznice prostovoljca, se pogovarjali o humanosti in solidarnosti in si ogledali nekaj zanimivih video filmčkov. Koristno s prijetnim, humanim in solidarnim ..... vse to in še marsikaj se je zgodilo. Nam vsem v veselje, ponos in prepričanje, da je Rdeči križ ena velika dobra stvar.

Podeli:

Odziv na akcijo "Podari objem topline"

Sreda, 23. november 2016

Na RKS-OZ Koper smo k akciji "Podari objem topline" poskušali spodbuditi različne organizacije k zbiranju toplih oblačil, odej, šalov, kap, rokavic in nogavic. Akciji so se tako z veseljem odzvali v Domu Ptuj Enota Koper, kjer so v okviru delovne terapije tamkajšnje stanovalke izdelale različne izdelke iz volne. Le-te smo dne 09.11.2016 skupaj še z nekaterimi uporabniki Zavetišča za brezdomne z individualno obravnavo Koper tam tudi prevzeli.

Z njihovo pomočjo bomo tako lažje poskrbeli, da bodo brezdomni obdarjeni v prazničnih dneh ter deležni toplega objema. Za lepe volnene izdelke se jim iskreno zahvaljujemo in verjamemo, da z drobnimi dejanji in majhno pozornostjo lahko naredimo veliko delo, predvsem pa polepšamo mrzle zimske dni tistim brez lastnega doma.

Tim izvajalcev programa
Zavetišče za brezdomne Koper

Podeli:

Poseben dan pri ankaranskih petošolcih

Torek, 22. november 2016

V petek, 18.11.2016, smo imeli učenci 5. razreda prav poseben dan. Na ta dan smo se boljše seznanili tudi kako pomembna je humanost. Prostovoljki Marija in Tjaša sta nama podrobneje predstavili organizacijo
Rdečega križa. Spoznali smo, da je na svetu veliko otrok in odraslih, ki potrebuje hrano in vodo. Ogledali smo si poučen filmček na to temo in se veliko pogovarjali. Delo je potekalo tudi po skupinah, nastali so čudoviti plakati.Vsak od nas je tudi razmislil, na kakšen način lahko nekomu v bodoče pomaga. Hvala prostovoljkam g. Mariji in Tjaši ker sta nas obiskale.
Takole so izmed drugega zapisali ankaranski učenci skupaj z razredničarko Renato.

In kako so učenci še razmišljali o Rdečem križu ;

-Lepo je vedeti, da obstaja humanitarna organizacija, kot je Rdeči križ. Pomaga ljudem v stiski, lahko jim omogoča pomoč v obliki hrane, oblačila, in bivanja na suhem in toplem.
Aida Muminović, 5.a

-Ta dan mi je bil všeč, ker sem se naučila veliko zanimivih stvari in spoznala, da je zelo veliko ljudi, ki potrebujejo pomoč. Včasih ljudem pomeni veliko že stisk roke ali topel objem.
Deja Krstić, 5.a

-V petek, 18.11. 2016, so nas prvi dve uri obiskale prostovoljke iz Rdečega križa. Ogledali smo si 3 video filmčke o humanosti.Gospa Marija je zelo prijazna, dobrodelna, dobrosrčna, vztrajna in rada pomaga. Res mi bo za zmeraj ostala v srcu.
Ariana Kadić , 5. a

Podeli:

Prostovoljstvo in prva pomoč v 4. razredih Osnovne šole Koper

Petek, 18. november 2016

"Lepo je deliti - prostovoljstvo in prva pomoč za učence četrtih razredov" je bil naziv Kulturnega dne v OŠ Koper, 17. novembra letos.Učencem smo približali humane vrednote skozi predstavitev Rdečega križa na različnih video filmčkih, v drugem delu pa so le ti ustvarjali plakate lepih misli ter dobrih del in prostovoljstva skozi njihove oči . Sočutje, humanost, solidarnost razvijamo skozi prostovoljstvo in dobra dela so rezultat vsega tega.
Dogajanje je bilo pestro, zanimivo in poučno...... Oboji, torej učenci in izvajalci smo složno sodelovali in ugotovili, kako pomembno je razvijanje razumevanja o velikem pomenu sodelovanja med ljudmi.
Drugi del je bil namenjen Prvi pomoči kjer so učenci pridobili teoretično in praktično znanje, da lahko pomagajo sebi in drugim ob nesrečah, nezgodah in nenadnih obolenjih. Preiskusili so se tudi v temeljnih postopkih oživljanja, ki so ga zelo pozorno in z zanimanjem spremljali ves čas.
Hvala učiteljem in vodstvu, ki je prepoznalo velik pomen Rdečega križa in njegovega poslanstva.

Podeli:

Obisk v drugem razredu Osnovne šole E. V. Prade - Podružnica Sv. Anton

Petek, 18. november 2016

Da je Rdeči križ največja humanitarna organizacija v katero se vključujejo tudi mladi, da je dobrota nekaj, kar se razdaja ..... o tem smo se pogovarjali z drugošolci podružnične šole Sv. Anton. Dogovorili smo se, da se spet srečamo spomladi, ko bomo skupaj izdelovali plakate in zapisovali dobre misli.

Podeli:

Obiskali smo učence drugega razreda Osnovne šole Elvire Vatovec Prade

Petek, 11. november 2016

Radi imamo Rdeči križ in lepo je bilo, to so bile vzpodbudne besede drugo šolčkov iz OŠ Prade na predstavitvi Rdečega križa in njegovega pomena. Video Objemi, video film o Mladinskem zdravilišču in letovišču RK Debeli rtič ter seznanitev najmlajših zakaj so krvodajalstvo, prva pomoč in akcije kot so Lepo je deliti pomembne, je otroke navdušil in z veseljem nas bodo sprejeli medse naslednje šolsko leto, ko obisk nadgradimo z dve urnimi delavnicami in izdelavo plakatov.

Podeli:

Zahvala za obisk na prireditvi Krajevne organizacije RK Podljubelj

Petek, 11. november 2016

S strani Krajevne organizacije Rdečega križa Podljubelj, smo prejeli zahvalo za obisk na prireditvi - 70 letnica delovanja. V pripeti datoteki si lahko preberete dopis.

 

Podeli:

Dva dogodka z jasnim sporočilom: krvodajalci so junaki in heroji

Ponedeljek, 7. november 2016

Območna združenja RK se povezujejo, si izmenjavajo izkušnje ter se seveda tudi ob posebnih priložnostih srečujejo, saj je vse to zelo pomembno za skupno udejanjanje temeljnih načel in poslanstva RK.
Tako sva se kot predstavnici našega združenja, s podpredsednico ga. Marto Vrčon Komel, 4.11. udeležili podelitve krvodajalskih priznanj in priznanj prostovoljcev, v organizaciji pobratenega območnega združenja RK Kranj. Srečanje, ki je potekalo v Preddvoru je bilo prisrčno, ganljivo in slovesno. Krvodajalci in prostovoljci so namreč celota vsakega RK in se dopolnjujejo v svojem poslanstvu.
Drugi dogodek, ki je sledil prvemu, pa se je odvijal 5. 11. na Hrvaškem in sicer v Lovranu. Crveni Križ Rijeka, ki že dolga leta sodeluje in se povezuje z našim združenjem nas je namreč povabil na praznovanje Dneva krvodajalcev ki je bilo istočasna tudi slovesna podelitev priznanj in plaket najzaslužnejših krvodajalcem iz Rijeke. Slovesno, čustveno in ponosno..... Tako kot v Preddvoru, tako tudi v Lovranu.
Plemenito poslanstvo združuje in stkejo se trajne vezi. Ni pomembno, kdo smo in od kod prihajamo, pomembna je govorica srca ter ljubezen, spoštovanje in sočutje do soljudi, še posebej do tistih premnogih, ki so v stiski in kri potrebujejo, da bi preživeli, ozdravili in lahko živeli polno življenje.

Marija Jereb

Podeli:

Predstavitev prve pomoči otrokom, ki letujejo v MZL Debeli rtič

Četrtek, 3. november 2016

V času tako imenovanih krompirjevih počitnic je mnogo otrok, ki letujejo v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije Debeli rtič in da bi svoje počitnice preživeli kar se da lepo, pa tudi zanimivo in poučno, smo jim pripravili dve delavnici. Na prvi so jim naši prostovoljni bolničarji prikazali temeljne postopke oživljanja, na drugi pa so se seznanili z oblikami oskrb najpogostejših poškodb ( zvin gležnja, piki žuželk, manjše opekline, ureznine,...). Otroci so z zanimanjem spremljali in sodelovali pri predstavljenih aktivnostih.

Podeli:

Predstavitev temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja v Ankaranu

Sreda, 2. november 2016

V občinskih prostorih na Regentovi ulici, v Ankaranu, je potekal prikaz temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja (AED). Sodelovali so člani oz. prostovoljci Občinske organizacije RK Ankaran ter prostovoljni bolničarji. 

Podeli:

Sodelovanje na prireditvi z Vetrom v laseh

Sreda, 2. november 2016

Na povabilo Športnega društva Ankaran smo se udeležili in aktivno sodelovali na javni prireditvi Z vetrom v laseh - s športom proti zasvojenosti, v organizaciji istega društva in prisotnim učencem druge in tretje triade ankaranske in hrvatinske šole prikazali : temeljne postopke oživljanja ter pripravili zanimiv kviz o RK in njegovih humanih vrednotah. Učenci so pokazali veliko zanimanja in se sami preizkusili pri postopkih oživljanja. Vprašanja v kvizu so predstavljala velik izziv in zelo vzpodbudno je dejstvo, da so starejši otroci marsikaj znali še iz preteklih let, mlajši pa so razmišljali pravilno in zato so bili tudi odgovori, ne samo pravilni, pač pa tudi zelo zreli.
Zanimivo, poučno in prijetno nam je bilo skupaj in resnično je bilo vredno in dobro sodelovati, se družiti in spoznavati drug drugega tudi ob tem dogodku. Prikazane različne dejavnosti prisotnih posameznih društev in klubov so predstavljali velik izziv za učence in nas ostale.

Podeli:

Obisk v Vrtcu Semedela enota Rozmanova

Sreda, 2. november 2016

Najmlajšim moramo dati priložnost, da skozi igro in ogled filmčkov spoznavajo Rdeči križ in njegov pomen. Temu je bil namenjen obisk v Vrtcu Semedela, Enota Rozmanova kjer smo z otroci starejše skupine ter z otroci iz enote za Slavnikom skupaj zaigrali in predstavili zgodbico o Medvedku Henryju in Križem kapici, ki spreobrneta hudobnega volka in tako pomagata živalim v gozdu, ki so v stiski. Za vesel zaključek pa vedno zanimiv ogled Prostovoljčka Rdečega križa, v katerem ni besed, pač pa sama po sebi govorijo dejanja podkrepljena z izjemno glasbo. Se vidimo drugo leto v šoli, so dejali nekateri malčki .... In zagotovo bo tako, saj se bo naš program nadaljeval pri prvošolčkih. Objava fotografij dovoljena s soglasjem staršev in prisotnega osebja.

Podeli:

Dobrodelna zbiralna akcija dijakov Srednje šole Izola

Sreda, 2. november 2016
Dijaki Srednje šole Izola, smer Zdravstvena nega in Kozmetika so ob svetovnem dnevu hrane, 16. 10. 2016 v sklopu RKS - OZ Koper izvedli humanitarno akcijo zbiranja hrane z daljšim uporabnim rokom.
Med akcijo se je med dijaki spletna nit NI MI VSEENO ter se zaključila uspešno. Zbrano je bilo 100 kg izdelkov, ki bodo razdeljeni med družine in posameznike potrebnih pomoči s pomočjo članov RK Koper.
 
Liljana Čačić, Srednja šola Izola
Podeli:

Predstavitev osnov prve pomoči prvošolcem Osnovne šole Ivana Babiča - Jagra Marezige in v Vrtcu Škofije

Četrtek, 27. oktober 2016

Prva pomoč je pomembna in tega se dobro zavedajo tako na na Osnovni šoli Ivana Babiča - Jagra Marezige, kot v Vrtcu Škofije. Naši prostovoljni bolničarki Petra in Tamara sta predstavili osnove prve pomoči učencem prvega razreda. Ker pa prva pomoč zanima tudi najmlajše in bi radi znali pomagati sebi in drugim, so naši prostovoljni bolničarji, Jana, Matjaž in Tamara prikazali postopke nudenja pomoči v vrtcu Škofije. Prisrčno in poučno.

Podeli:

Delavnici v 4.a in 4. b Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije

Torek, 25. oktober 2016

Dodobra smo že zakorakali v novo šolsko leto , v katerem vsi skupaj uspešno nadgrajujemo naše programe v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. Vrstijo se delavnice humanih vrednot in prostovoljstva, predstavitve za najmlajše v vrtcih, izjemno pomembna usposabljanja in prikaz osnov prve pomoči naših predanih bolničarjev in vse to je Rdeči križ in njegovo poslanstvo. Danes sva bili pri četrtošolcih v OŠ Škofije in skupaj preživeli zanimivo druženje na delavnicah, ki so vedno posebne in unikatne. Kar 4o učencev je spremljalo predstavitev od prikaza različnih video filmčkov, ki nazorno prikažejo pomen naše največje humanitarne organizacije do razgovorov, izmenjav misli in mnenj ..... Učenci so bili zadovoljni in dejali so :
- Danes mi je bilo super, Najbolj, ko smo delali v delavnicah - Liam
- Bilo je v redu, ker je bilo zabavno in poučno -Mark-
Veliko sem se naučila in bilo mi je zelo lepo- Melissa
V teh dveh urah sem se veliko naučil, predvsem, DA JE LEPO DELITI
Všeč mi je, ker smo si pomagali, saj sem si želel ŠE BOLJE NAUČITI POMAGATI- Andraž
Delavnice so mi bile zelo všeč .V skupini smo dobro sodelovali zato smo se vsi počutili dobro- Ema
Všeč mi je bilo izdelovanja znaka RDEČI KRIŽ Ruj
Ko sem sodelovala s sošolci je bilo dobro. IN RDEČI KRIŽ JE SUPERRR Sara
V letošnjem šolskem letu sva že spoznali približno 400 otrok, kar pomeni, da bo zagotovo vsaj nekaj od njih prepoznalo svoje poslanstvo, prostovoljstvo in dobra dela .....

Podeli:

Slovesno ob 111-tem darovanju krvi

Torek, 25. oktober 2016

Gospa Metka Hodnik, vitezinja krvodajalka, je svoje plemenito poslanstvo, pot darovanja krvi začela že leta 1970 in od takrat je vsa ta leta gospa nesebično in brez omahovanja darovala to neprecenljivo življenjsko tekočino, ki se jo ne da kupiti. Podarjene kapljice, ki so z leti postale močan tok vode, so pripomogle k ohranitvi življenja, bodisi otroka ali matere, operiranca ali ponesrečenca.
V torek, 11.10.2016 pa je se je število njenih darovanj povzpelo na 111-krat in ob izjemnem jubilejnem odvzemu so se ji na Centru za transfuzijsko dejavnost Izola zahvalili na prav slovesen način. V imenu RKS-OZ Koper ji je prisrčno in s ponosom čestitala sodelavka za javna pooblastila RKS, Elena Zajec Vilimanovič.
Spoštovani ga. Hodnik želimo, da bi ji zdravje služilo še mnogo let in se s ponosom spoštljivo zahvaljujemo za vso njeno izjemno solidarnost in človekoljubnost, ki je lahko vzor ter izziv mladim, bodočim krvodajalcem.

Podeli:

Prispevek ob obisku na Osnovni šoli Koper

Petek, 21. oktober 2016

V okviru Tedna otroka je bila v amfiteatralni dvorani Osnovne šole Koper prvošolcem predstavljena tudi humanitarna dejavnost. Gospa Marija Jereb in Tjaša Pečarič sta z lutkovno igrico predstavili pomen organiziranosti Rdečega križa. Učenci so se aktivno odzvali in pripovedovali, kako tudi sami radi pomagajo in izrazili svoje misli o svetu, v katerem želijo živeti. Pomoč so včasih že pogled, nasmeh in stisk roke.
Avtorica: ga. Nevija Muženič, Osnovna šola Koper.

 

Podeli:

Sodelovanje na vaji "Potniška ladja 2016"

Ponedeljek, 17. oktober 2016

V nedeljo, 16.10.2016, je potekala vaja ››Potniška ladja 2016‹‹. Namen vaje je bil preveriti vodenje, operativno delovanje in sodelovanje sil za zaščito in prostovoljnih gasilskih društev ter reševanje in pomoč pri reševanju ob večji nesreči na potniški ladji. Vaje so se aktivno udeležili tudi naši prostovoljni bolničarji, kot statisti /poškodovanci ter kot pomoč pri oskrbi evakuirancev in poškodovancev.

Podeli:

Drobtinica in evropski dan oživljanja

Ponedeljek, 17. oktober 2016

Za nami je vikend poln dobrodelnosti in zanimivih aktivnosti, ki smo jih izpeljali skupaj z našimi prostovoljci. Sobota je kjub dežju minila v dobrem vzdušju, z dobrimi ljudmi.
Naši prostovoljci so bili aktivni na Škofijah ter na koprski tržnici, kjer je potekala humanitarna akcija Drobtinica - topel obrok za otroke. Ob obeležitvi evropskega dne oživljanja, so s prikazom temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja sodelovali tudi naši prostovoljni bolničarji. Na Škofijah, kjer je sočano potekal Praznik vina in oljk, smo izvajali meritve krvnih vrednosti. 

 

Podeli:

Obisk v Podljubelju ob 70-letnici delovanja Krajevne organizacije Rdečega križa

Ponedeljek, 17. oktober 2016

Na prisrčno in prijazno povabilo Krajevne organizacije Rdečega križa Podljubelj smo se udeležili izjemno slovesnega dogodka, častitljive 70-obletnice delovanja tega KORK-a, ki deluje nadvse humano, zagnano in predvsem povezovalno Njihova dobra dela, čut za solidarnost in humanost so že zdavnaj presegla krajevni okvir. V veliko veselje na je bilo, da smo bili del njihove zgodbe. Sodelovanje bomo naslednje leto nadgradili z obiskom prostovoljcev iz Podljubelja v našem Kopru in okolici.

Podeli:

Drobtinica - topel obrok za otroke

Petek, 14. oktober 2016

Rdeči križ Slovenije skladno s svojim mandatom ščiti človeško dostojanstvo in s svojimi humanitarnimi programi blaži stiske ljudi, ki so se znašli na robu preživetja. Tveganju revščine je bilo po uradnih podatkih leta 2015 izpostavljeno 287.000 oseb (14,3%) in čeprav uradni podatki kažejo, da se je stopnja tveganja revščine nekoliko znižala, še vedno več kot 130 000 za preživetje potrebuje raznovrstno materialno pomoč. Zaskrbljujoč je podatek, da je med 287.000 osebami, ki so izpostavljene tveganju revščine kar 54.000 mladoletnih otrok (14,2 % od vseh otrok).
In prav njim je namenjena naša akcija Drobtinica 2016, saj nas še posebej skrbi za otroke, ki živijo v pomanjkanju in trpijo zaradi raznovrstnih posledic revščine, med drugim tudi pomanjkljive in nepravilne prehrane, kar vpliva na njihov zdrav telesni, psihični in intelektualni razvoj. Tako že vrsto let na Svetovni dan hrane - 16. oktober z enodnevno kampanjo Drobtinica dopolnjujemo svoje programe socialne pomoči otrokom iz socialno šibkejših okolij in slovensko javnost ozaveščamo o (ne)zadostni in/ali (ne)pravilni prehrani naših najmlajših - osnovnošolcev ter obenem vzpodbujamo čut solidarnosti z vsemi, ki so se znašli v stiski.

Enodnevna kampanja Drobtinica, ki jo letos v Rdečem križu izvajamo že šestnajsto leto zapored, zadnja leta zagotavlja več kot 30.000 toplih obrokov za osnovnošolce iz socialno ogroženih okolij, kjer kampanja dejansko poteka. Žal se kljub izboljšanim ekonomskim kazalcem, življenjska situacija za več kot 130.000 posameznikov in družin v Sloveniji ne izboljšuje, zato upamo, da bomo s skupnimi močmi tudi letos številnim osnovnošolskim otrokom iz socialno šibkejših družin uspeli zagotoviti vsaj en topel obrok dnevno in se vam v imenu vseh že v naprej zahvaljujemo za vso pomoč ter izkazano podporo.
Mercator d.d. še posebej pomembno prispeva k uspehu Drobtinice s promocijo v svojih prodajalnah in velikodušno donacijo kruha in drugih pekovskih izdelkov. Letos kampanjo Drobtinica podpira z donacijo skorajda petih ton in omogoča stojnice za zbiranje sredstev v več kot 50 svojih trgovinah.
Prav tako smo v imenu otrok, ki bodo imeli zagotovljen topel obrok, hvaležni trgovskima podjetjema Spar, ki prispeva tono in pol pekovskih izdelkov in Tuš, ki omogoča postavitev stojnic pred oz. v njihovih trgovinah, za vso njuno podporo pri pripravi ter promociji naše že tradicionalne humanitarne kampanje.

Vljudno vabljeni, da se kampanji pridružite tudi vi in prispevate za topel obrok socialno ogroženih otrok iz vašega okolja. To lahko storite tako, da obiščite katero od več kot 100 stojnic po Sloveniji in prispevajte po svojih močeh. Lahko pa preprosto pošljete SMS na 1919 s ključno besedo 'DROBTINICA' in prispevate 1 evro ali "DROBTINICA5" in prispevate 5 evrov.

Hvala, da pomagate!

Podeli:

Obisk v Vrtcu Semedela enota Prisoje

Petek, 14. oktober 2016

Dajmo, pomagajmo! So bile največkrat izrečene besede skupine predšolskih otrok vrtca Semedela, enota Prisoje na predstavitvi Rdečega križa. Ob skupno zaigrani kratki igrici "Medvedek Henry in Križem kapica pomagata", so se otroci seznanili s pomenom darovanja, prve pomoči in prostovoljstva, kar nazorno prikazuje tudi vedno svež in zanimiv video filmček Prostovoljček RK.

Podeli:

Svetovni dan brezdomstva v našem zavetišču

Petek, 14. oktober 2016

10.10.2016 smo obeležili Svetovni dan brezdomstva, s sloganom "Lahko se zgodi tudi tebi" in ob tej priložnosti smo v Zavetišču za brezdomne z individualno obravnavo Koper pripravili Dan odprtih vrat. Predstavili smo vsebino našega programa. Na ogled so bili izdelki, ki smo jih izdelali v okviru dejavnosti dnevnega centra, ter jih ponudili v zameno za prostovoljne prispevke oziroma artikle za ozimnico (marmelado, vloženo zelenjavo, ipd.) Druženje smo popestrili s pogostitvijo divjačinskega golaža, ki je nastal pod pridnimi rokami naših uporabnikov. Obiskali so nas izvajalci različnih organizacij, s katerimi smo podelili svoje mnenje in predloge za izboljšanje obstoječe socialne problematike najranljivejsih skupin naše družbe.
Zahvaljujemo se vsem, ki ste donirali in s tem dodobra obložili shrambo naše kuhinje v Zavetišču. Hkrati pa se zahvaljujemo vsem, ki nas podpirate in stojite ob strani. Verjamemo v dobro in skupaj z vami se trudimo za boljši jutri!

Podeli:

Predstavitev prve pomoči učencem drugega razreda Osnovne šole Koper

Sreda, 12. oktober 2016

Na Osnovi šoli Koper, so naši pridni prostovoljni bolničarji predstavljali osnove prve pomoči vsem učencem 2. razredov ...

Podeli:

Predstavitev humanih vrednot učencem prvega razreda Osnovne šole KOper

Sreda, 12. oktober 2016

Pomagamo ter zbiramo in se imamo radi .... s temi besedami so(smo) pričeli in zaključili predstavitev Rdečega križa za učence 1. razreda Osnovne šole Koper. Razveseljivo je, da marsikateri malček pozna Rdeči križ kar je zelo pomembno. Očitno so si otroci zapomnili in vsrkali vase vse, kar smo jim predstavili že v vrtcu preteklo leto šolsko leto. !! Dovoljena objava posnetkov s predhodnim soglasjem staršev ter prisotnega učnega osebja.

Podeli:

Sodelovanje na dnevu odprtih vrat PGD Pobegi-Čežarji

Sreda, 12. oktober 2016

Dne 6. 10. so v PGD Pobegi Čežarji izpeljali dan odprtih vrat. Prikazali so gasilska vozila, opremo, gasilski dom ter prikazali gašenje gorečega olja v gospodinjstu. Naši prostovoljni bolničarji pa so prikazali Temeljne postopke oživljanje s pomočjo defibrilatorja. Lepo in poučno popoldne.

Podeli:

Medijske objave ob svetovnem dnevu brezdomstva

Torek, 11. oktober 2016

Ob obeležitvi svetovnega dneva brezdomstva - 10. oktober,  je v Zavetišču za brezdomne osebe z individualno obravnavo Koper, potekal dan odprtih vrat. Na to temo so predsednica združenja, Irena Sirotič Dobrila, strokovna vodja Zavetišča, Mojca Klun in nekateri od uporabnikov, spregovorili v lokalnih medijih. V nadaljevanju prilagamo povezave, na katerih si lahko ogledate oz. prisluhnete prispevkom iz RTV Koper - Capodistria, oddaja Primorska kronika: http://4d.rtvslo.si/arhiv/primorska-kronika/174430936, Radia Koper - oddaja Zgodbehttp://www.rtvslo.si/radiokoper/zgodbe/opozorilo-brezdomca-zelo-pomembno-je-kdo-ti-stoji-ob-strani ter Radia Capris, Aktualno iz Obalno - kraške regije: http://www.radiocapris.si/novice/n/ob-svetovnem-dnevu-brezdomcev-opozorilo-da-se-to-lahko-zgodi-tudi-tebi

Podeli:

Obisk v vrtcu Koper enota Ribica

Ponedeljek, 10. oktober 2016

V vrtcu Koper enota Ribica smo se pogovarjali o darovanju, pomoči, prijateljstvu ter dobroti. Skupaj smo uživali ob ogledu Prostovoljčka RK ter družno sodelovali v predstavitvi Križem kapice. Malčki bodo zbirali in tudi darovali higienske pripomočke za družine v stiski.
Objava fotografij je dovoljena s predhodnim soglasjem staršev otrok in prisotnega vzgojnega osebja vrtca.

Podeli:

Vabljeni na dan odprtih vrat Zavetišča za brezdomne osebe Koper

Četrtek, 6. oktober 2016

V mesecu oktobru obeležujemo Svetovni dan brezdomstva in ob tej priložnosti bomo v Zavetišču za brezdomne z individualno obravnavo Koper, ki ga vodi naše združenje, na Kolodvorski ulici pripravili

Dan odprtih vrat.

V okviru svojega rednega delovanja Zavetišča, izvajalci programa, skupaj z uporabniki čez celo leto izvajamo različne dnevne aktivnosti. Sami urejamo vrt in okolico, skrbimo za čistočo in higieno bivalnih prostorov, se vključujemo v športne aktivnosti ter izdelujemo različne izdelke.

In ker se Vam želimo predstaviti, vas pogostiti oz.
se družiti z vsemi, ki imate posluh za sočloveka v stiski, hkrati opozoriti na težave s katerimi se srečujemo,

Vas prisrčno vabimo, da si dne 10.10.2016 ob 10.00 uri

vzamete čas in izkusite, kako živijo tisti,

ki nimajo svojega doma.

Vabimo vas tudi, da z nami podelite svoje mnenje in predloge za izboljšanje obstoječe socialne problematike najranljivejših skupin naše družbe.

Pogostili Vas bomo z divjačinskim golažem.
V zameno za prostovoljne prispevke oz. artikle za ozimnico
 (marmelado, vloženo zelenjavo, fižol, ričet ipd.),
pa vam bomo ponudili izdelke, ki smo jih izdelali v okviru vsebin dnevnega centra.

Vljudno vabljeni. 

Podeli:

Obisk v vrtcu v Šmarjah

Sreda, 5. oktober 2016

Večja skupina prijetnih in nasmejanih 4-6 letnikov iz vrtca Šmarje, je z radovednostjo prisluhnila predstavitvi naše humanitarne organizacije. Pogovarjali smo se o pomenu dobrih del, prijateljstvu, skrbi za zdravje in prvi pomoči. Sledila je predstavitev igrice "Križem kapica pomaga", kjer so otroci aktivno sodelovali pri prikazu le-te. Ogledali smo si tudi filmček Prostovoljček Rdečega križa in za konec Video objemi, kjer so malčki, po videnem, stisnili k sebi svoje vrstnike in vzgojiteljice.
Hvala vodstvu in zaposlenim Osnovne šole in vrtca v Šmarjah za sodelovanje.
(fotografije posnete in objavljene z dovoljenjem oz. pristankom prisotnega vzg. osebja)

Podeli:

XXII. Državno preverjane usposobljenosti ekip prve pomoči v Slovenj Gradcu

Ponedeljek, 3. oktober 2016

Spoštovani,

v Slovenj Gradcu je v soboto, 1. oktobra 2016, potekalo XXII. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite. Sodelovalo je okoli 400 pripadnikov sil za zaščito in reševanje.  14. najbolje uvrščenih ekip z regijskih preverjanj, med katerimi je bila kar polovica ekip Rdečega križa Slovenije, se je na sedmih delovnih točkah v centru mesta preverila v izurjenosti in znanju dajanja prve pomoči ob naravnih in drugih nesrečah. Na Glavnem trgu in Trgu svobode pa so se predstavile reševalne službe, različne enote sil za zaščito in reševanje ter društva in druge organizacije s tega področja.
Preverjanje so pozorno spremljali tudi člani ekip prve pomoči in krožka RK iz osnovne šole Sv. Trojice, ki so povedali, da se tudi tako pripravljajo na preverjanje usposobljenosti osnovnošolskih ekip PP.
Na delovnih mestih so se ekipe soočile z raznovrstnimi izzivi ob množičnem dogodku, na sejmu, neurju, zagotavljanju pomoči beguncem, obšolskih dejavnostih, delovni nesreči, pokazali pa so tudi individualno znanje.
Na sklepni slovesnosti na Trgu svobode so priznanja najboljšim trem podelili ministrica za obrambo Andreja Katič, generalni direktor URSZR Darko But in predsednik RKS dr. Dušan Keber, ostalim sodelujočim pa sta priznanja podelila generalna sekretarka RKS Renata Brunskole in namestnik generalnega direktorja URSZR Branko Dervodel.

Mesto              Ekipa
1 NUKLEARNA ELEKTRARNA KRŠKO
2 RKS-OZ AJDOVŠČINA
3 RKS-OZ ZAGORJE OB SAVI III.
   
4 JOHNSON CONTROLS SLOVENJ GRADEC, D.O.O.
5 GORENJE GROUP
6 OBČINA ŠKOFJA LOKA – RKS-OZ ŠKOFJA LOKA
7 RKS-OZ NOVO MESTO I.
8 PGD CERKNICA
9 RKS-OZ KOPER
10 OBČINA ŽUŽEMBERK
11 RKS-OZ GORNJA RADGONA
12 RKS-OZ LOGATEC I.
13 OBČINA POLJČANE – PGD POLJČANE
14 OBČINA MAJŠPERK

Podeli:

Delavnica v Osnovni šoli Dekani

Petek, 30. september 2016

Med načrtovane dejavnosti naravoslovnega dne Osnovne šole Dekani, je bila tudi delavnica humanih vrednot Rdečega križa in prostovoljstva, ki smo ga izvedli v 5. razredih omenjene šole. Dve zanimivi šolski uri v vsakem razredu sta minili izjemno delovno in nadvse zanimivo ter kreativno. Ob ogledu video filmčkov o Rdečem križu, o delu z mladimi, o pesmi  Lepo je deliti, o častitljivi 150-obletnici RK na Slovenskem, so se porajala vprašanja in dobri odgovori. Plakati na temo RK so bili izvirni, prav tako pa izjemno zrelo razmišljanje in razgovor o lastnostih prostovoljca. Delavnice humanih vrednot nas navdušujejo in vedno znova prepričajo, da moramo že od vrtca dalje otroke usmerjati na pot humanosti in solidarnosti, saj le ti vpijajo vse, kar jim je na primeren način predstavljeno in položeno na srce. 

Podeli:

Srečanje mentorjev interesne dejavnosti Rdeči križ

Petek, 30. september 2016

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Koper je s komisijo za mlade člane pripravilo srečanje mentorjev interesne dejavnosti Rdeči križ v osnovnih šolah koprske in ankaranske občine ter ravnateljev šol in vrtcev. 
Dobro obiskano in sproščeno srečanje je bilo namenjeno izmenjavi mnenj, predlogov in pobud za nadaljevanje že tako vzornega več letnega skupnega sodelovanja in istočasno tudi usklajevanju terminov predlaganih aktivnosti, ki so bile posredovane osnovnim šolam ter vrtcem za tekoče šolsko leto.
Druženje sta s svojim nastopom obogatila tudi harmonikaša, Mark in Jan, ki obiskujeta Osnovno šolo Šmarje.
Udeleženci so med drugim ugotovili velik pomen predstavitev humanih vrednot RK in prostovoljstva v vrtcih in osnovnih šolah ter umestitev seznanjanja otrok z osnovami prve pomoči, ki je izjemno pomemben del našega vsakdana.
Srečanje se je zaključilo z ogledom prostorov in razstavo eksponatov opreme prve pomoči in civilne zaščite ter seveda prijetnim druženjem.

Podeli:

Gimnazijci prvič darovali kri

Četrtek, 29. september 2016

Vsak krvodajalec je nekaj posebnega, a hkrati so si vsi krvodajalci podobni. Zavedajo se, da s prostovoljnim darovanjem krvi omogočajo prejemnikom zdravljenje in življenje. Darujejo z veseljem in na to so lahko upravičeno ponosni.
In prav to, so dijaki Gimnazije Koper včeraj postali. Postali so krvodajalci.
Iskrene čestitke vsem.

Podeli:

Obisk v vrtcu Koper enota Kekec

Sreda, 28. september 2016

Pa smo zopet začeli po poletnem odmoru v komisiji za mlade. V prijaznem vrtcu Koper, natančneje v enoti Kekec. Kjer je bilo veselo, sproščeno in sončno. S skupino predšolskih malčkov smo se pogovarjali o Rdečem križu, uživali v predstavitvi Križem kapice, se objeli po ogledu video filmčka "Podari objem" in se domenili, da bomo zbrali, darovali in osrečili vse tiste otroke, ki nimajo vseh tistih osnovnih dobrin, kot jih imamo mi sami. Dober, oziroma izjemen uvod v naše delavnice ob začetku novega šolskega leta in ob prihajajočem Tednu otroka. Vsako tako srečanje v nas vzbudi poseben občutek in potrjuje pregovor, da smo z dobroto povezani za vedno in povsod. Hvala spoštovanim vzgojiteljicam in pomočnicam ter simpatični skupini otrok za lep dogodek. (fotografije posnete in objavljene z dovoljenjem oz. pristankom prisotnega vzg. osebja)

Podeli:

Ekipa prve pomoči na tehničnem dnevu Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije

Ponedeljek, 26. september 2016

Na povabilo Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije, smo v okviru tehničnega dne "Pomagajmo sebi in drugim" pripravili prikaz kaj moramo storiti ob različnih situacijah, kot so odrgnine na nogah, poškodbe sklepov in kosti, piki čebel, krvavitev iz nosa, ugriz živali, zbitje zoba ter temeljne postopke oživljanja z uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja. Sodelovali so tudi PGD Dekani, Policijska postaja Koper, Zdravstveni dom Koper ter Unicef.
Želimo si še veliko takih dni. 

Podeli:

Bodi zdrav

Četrtek, 22. september 2016

S ciljem osveščanja ljudi o pomenu zdravega načina življenja, smo na RKS - Območnem združenju Koper, v sredo 21. septembra 2016, izvajali brezplačne meritve krvnih vrednosti.
Ugotavljamo, da so ljudje osveščeni o zdravem načinu življenja, kar potrjujejo tudi rezultati izvedenih meritev. Tega smo zelo veseli.
Akcijo je omogočilo Ministrstvo za zdravje.

Podeli:

Izlet krvodajalcev in prostovoljcev

Četrtek, 22. september 2016

Rdeči križ Koper je v soboto, 17. septembra 2016, za svoje krvodajalce in prostovoljce organiziral enodnevni izlet na Reko (Hrvaška). V dogovoru s prijatelji iz RK Rijeka, kateri so nam pripravili bogat program.
Na Trsatu smo si ob spremstvu vodiča najprej ogledali vrtove in zaklade tamkajšnjega svetišča, bogato zbirko podarjenih darov njihovemu samostanu ter notranjost cerkve Blažene Device Marije ter prelep razgled na mesto in bližnjo okolico.
Sledil je ogled znamenitosti Rijeke ter sprejem v Domu Rdečega križa Rijeka. Pričakali so nas z velikodušno dobrodošlico v eni od njihovih sejnih sob, kjer so nas sprejeli predstavniki vodstva in krvodajalcev. Priložnost smo namenili izmenjavi izkušenj, spoznavanju delovanja tamkajšnjega združenja ter taznih aktivnosti, ki jih izvajajo tako na področju krvodajalstva, kot ostalih področjih delovanja Rdečega križa. Na poti proti domu smo se odpeljali še do Kastava, kjer smo si ogledali stari del vasice, prelepo razgledno točko na bližnjo Opatijo in oddaljene otoke.
Izlet smo zaključili s skupnim fotografiranjem. Druženje je potekalo v zelo prijetnem vzdušju, z željo da se kmalu srečamo.

Podeli:

Akcija "Podari objem topline"

Torek, 20. september 2016

Na RKS – Območno združenje Koper že vrsto let spremljamo najranljivejšo populacijo ljudi. Posebno pozornost pa posvečamo brezdomnim osebam, katerim s ponudbo in izvedbo raznolikih aktivnosti, pomagamo na poti urejanja njihovega življenja.

V akciji "Podari objem topline" Vas želimo spodbuditi k sodelovanju na način, da bi pred zimo zbirali topla oblačila, odeje, šale, kape, rokavice, nogavice in odeje. Vabljeni pa tudi k temu, da kaj sešijete, spletete, skvačkate oz. kako drugače presenetite. Ob vaši pomoči bomo lažje poskrbeli, da bodo brezdomci (še pred zimo) deležni toplega objema oz. bodo obdarjeni v prazničnih dneh.

Verjamemo, da lahko z drobnimi dejanji in majhno pozornostjo, naredimo velika dela, predvsem pa polepšamo mrzle zimske dni tistim, ki nimajo lastnega doma.

Za več informacij smo na razpolago na elektronskem naslova mojca.klun@rdecikrizkoper.si ali na tel. štev. 051/ 655 545.

Že vnaprej se Vam zahvaljujemo za vaše sodelovanje, podporo in vsak PODARJEN OBJEM.

RKS OZ Koper
Predsednica 
Irena Sirotič Dobrila

                                                                                                                                        

Podeli:

Nogometni turnir brezdomnih

Torek, 20. september 2016

V soboto, 17.09.2016 se je ekipa brezdomnih iz Kopra udeležila nogometnega turnirja v Ljubljani, ki je potekal v organizaciji Kraljev ulice. Turnirja se je udeležilo šest ekip, med njimi tudi prva nogometnega ekipa "veteranov" iz leta 2007.
Žogo smo le redko spravili v mrežo nasprotnika, kar pa nas ni odvrnilo od dobre volje temveč le podprlo v prepričanju, da je lepo sodelovati, obenem pa se poenotili v tem, da šport odpira vrata medsebojnemu sprejemanju in povezovanju.

 
Podeli:

Srečanje v Gradinu

Torek, 20. september 2016
Na pobudo članov Območnega odbora RK Koper smo v soboto, 10. septembra organizirali srečanje prostovoljcev, članov in prijateljev RK Koper. Srečanje je potekalo sočasno z tamkajšnjo "šagro" - vaškim praznikom.
Iskrena hvala članom in članicam Krajevne organizacije RK Gradin, ki so nam pripravili tako lep in zelo zanimiv popoldan. 
Priložnost, ki smo jo preživeli nas namreč ne samo spodbuja k druženju, ampak tudi zavezuje k ponovnim srečanjim.
Vsem prisotnim hvala za prijetno in sproščeno družbo.
Podeli:

Slavnostni sprejem krvodajalcev jubilantov in podelitev jubilejnih priznanj prostovoljcem

Sreda, 14. september 2016

V ponedeljek, 12. septembra je pod pokroviteljstvom Župana Mestne občine Koper, g. Borisa Popoviča, v Gledališču Koper potekala slovesnost, ki je bila namenjena krvodajalcem, ki so v preteklem letu dosegli okroglo število darovanj in prostovoljcem Rdečega križa Koper. Tako eni, kot drugi skozi svoje poslanstvo na najbolj plemenit način udejanjajo temeljna načela Rdečega križa in sledijo viziji ustanovitelja, velikemu Henriju Dunantu. V počastitev 150. obletnice Rdečega križa na slovenskem smo prostovoljcem, občinski in krajevnim organizacijam RKS – Območnega združenja Koper podelili jubilejna priznanja, prejemniki so: ga. Valerija Ferligoj, g. Silvan Kocjančič, ga. Liljana Podreka, ga. Marija Kocjančič, ga. Marija Ban, ga. Justa Kleibencetl, ga. Saša Vogrin, ga. Marija Babič, ga. Nives Krmac, ga. Danica Novak, ga. Bruna Barić,  ga. Irena Urbič, ga. Anita Benko, ga. Silva Kračan, ga. Bruna Mrak, ga. Alojzija Šturm, g. Miha Crnić in posthumno za ga. Dragico Humar, Občinska organizacija RK Ankaran ter Krajevne organizacije RK: Bertoki, Dekani, Gradin, Koper Center, Marezige, Olmo-Prisoje, Pobegi-Čežarji, Semedela, Sveti Anton, Škofije, Šmarje, Škocjan-Šalara, Vanganel, Za Gradom in Žusterna.

Vsak krvodajalec je nekaj posebnega, a hkrati so si vsi krvodajalci zelo podobni, saj z darovanjem krvi vsakodnevno rešujejo mnoga dragocena življenja. Na slovesnosti smo vročili priznanja krvodajalkam in krvodajalcem, ki so v letu 2015 darovali kri od 10 do 90-krat. Priznanja pa smo podelili tudi novim vitezom, torej krvodajalcem, ki so kri darovali stotič ter vitezom, ki so dosegli 90,110, 120, 140 in rekordno, 156-to število darovanj.

Vitezom krvodajalcem sta se tako pridružila gospod Anton Deluk in gospod Marjan Urbanc. Vitezinja krvodajalka, gospa Breda Birsa, je v letu 2015 darovala kri kar 90 krat. Za 110-krat darovano kri so priznanje prejeli vitezi krvodajalcigospod Drago Šajn, gospod Tomislav Bizjak in gospod Marino Kobal.

Gospod Drago Frančeškin, gospod Esperij Bordon in gospod Vojko Grižon so kri darovali kar 120 krat. Za 140-krat darovano kri je priznanje prejel vitez krvodajalecgospod Milan Poljšak. Gospodu Otiliju Furlaniču, našemu rekorderju v darovanju krvi, smo ob 156-kratnem darovanju namenili velik aplavz in mu izročili manjšo pozornost, saj bo priznanje prejel naslednje leto.

Direktor zavarovalne družbe AdriaticSlovenica, gospod mag. Borut Širca je podelil priznanje Gasilski brigadi Koper in Policijski postaji Koper za njihov izjemen trud na področju krvodajalstva in veliko angažiranost pri izpeljavi krvodajalskih akcij. 

Vsem prejemnikom priznanj iskreno čestitamo!

Prisotne so nagovorili predsednica Rdečega križa Koper, gospa Irena Sirotič Dobrila, predsednik Rdečega križa Slovenije gospod dr. Dušan Keber, vodja centra za transfuzijsko dejavnost Izola, dr. Irena Kramar, v imenu pokrovitelja, župana Mestne občine Koper, pa je prisotne nagovoril podžupan, gospod Alberto Scheriani.
Prireditev so popestrili številni nastopajoči, Lia in Lara Luša, Marjetka Popovski, Ljuba Ljuba, Kim Babič in člani Mešanega pevskega zbora Lopar.
Vsem se iskreno zahvaljujemo.

Več slik iz srečanja si lahko ogledate na naši facebook strani: https://www.facebook.com/Rdeči-križ-Koper

Podeli:

»Finančna pomoč Rdečega križa Slovenije Makedoniji, ki jo je prizadelo hudo neurje s poplavami«

Četrtek, 11. avgust 2016

Neurje v Makedoniji, ki je divjalo 6. avgusta 2016, je terjalo številne smrtne žrtve in povzročilo veliko materialno škodo.

Rdeči križ Slovenije je danes Rdečemu križu Makedonije iz Sklada solidarnosti nakazal 7.000 EUR. Sredstva bodo namenjena za izvajanje programov osnovne materialne pomoči (hrana, higienski pripomočki, pitna voda, sredstva za dezinfekcijo) in za najbolj potrebno nastanitveno opremo v  začasnih zavetiščih.

Ponovno pozivamo vse posameznike in pravne osebe, da lahko prostovoljne prispevke za akcijo "Neurje s poplavami Makedonija", nakažejo na:

§  Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana

§  TRR: SI56 0310 0111 1122 296

§  Sklic: 00 96864

§  SWIFT/BIC banke: SKBASI2X

§  Koda namena: CHAR,

in tako neposredno pomagajo prizadetim v poplavah.

Pomagate lahko tudi s SMS donacijo na številko 1919, pošljite ključno besedo POPLAVE za donacijo 1 € ali POPLAVE5 za donacijo 5 €. Akcijo omogočajo Telekom Slovenije, Izimobil, Simobil, Telemach in T2.

Rdeči križ Slovenije se vsem darovalcem iskreno zahvaljuje!

Podeli:

Vabilo k darovanju krvi

Torek, 5. julij 2016

NUJNO

Primanjkuje O-poz, A-poz, B-poz krvi.
Vljudno vabimo "POZITIVCE" na odvzem krvi.

Kje in kdaj lahko daruješ?
Na odvzem krvi lahko pridete v delovnem času transfuzijske službe Izola.
Torek, četrtek, petek - 7.30 do 11.00 ure

Vnaprej hvala!

Podeli:

FACE 2016 Ljubljana

Torek, 5. julij 2016

Slovenija je letos gostila srečanje velike evropske družine Rdečega križa in Rdečega
polmeseca s konvencijo FACE 2016.
Na tem evropskem preverjanju ekip prve pomoči Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki od leta 1987 vsako leto gostuje v drugi državi, je dvajset ekip prve pomoči danes zbiralo točke na desetih delovnih mestih po Ljubljani, kjer so bile simulirane realne življenje ogrožajoče situacije.
FACE 2016 je potekal v organizaciji Rdečega križa Slovenije v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje, Mestno občino Ljubljana in zavodom Turizem Ljubljana.
FACE 2016 je potekal od 30. junija do 2. julija 2016 pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Zmagovalna ekipa je postala PP RK Srbija

Drugouvrščena ekipa PP RK Irske

Tretjeuvrščena ekipa PP RK Črne gore

Face je bil odločno organiziran, zanimiv in koristen. Poleg tekmovalcev je predano sodelovalo še mnogo drugih prostovoljcev iz vse Slovenije med katerimi je bila tudi naša skupina bolničarjev iz OZRK Koper, iz Pirana in iz Fakultete za zdravstvo Izola. Bili so v veliko in dragoceno pomoč, saj so sodelovali in delovali na deloviščih kot poškodovanci in svoje naloge opravili odlično.
Bravo prav vsi, ne samo znanje, tudi prostovoljnost in humanost vas odlikujeta.

Podeli:

Razstava ob 150-ti obletnici Rdečega križa na slovenskem

Torek, 5. julij 2016

V prelepem in mirnem okolju Jakopičevega sprehajališča v Tivoliju smo si z velikim zanimanjem ogledali razstavo fotografij z naslovom "150 let humanosti na Slovenskem - Povsod in za vsakogar." Rdeči križ na Slovenskem skozi čas.  Zanimiva, poučna in nadvse prepričljiva razstava je pritegnila mnogo obiskovalcev kar je zelo vzpodbudno.Med njimi je bilo kar nekaj tujcev, ki zelo dobro poznajo delo in pomen Rdečega križa.
Čestitke vsem, ki so jo tudi udejanili. 

Podeli:

Praznovanje 150-te obletnice Rdečega križa na slovenskem

Torek, 5. julij 2016

S slavnostno akademijo ob 150-obletnici RK na Slovenskem, razstavo ob častitljivi obletnici ter FACE 2016, je proslavljanje doseglo vrhunec. Marsikaj pa se bo odvijalo tudi vse do jeseni po posameznih OZRK-jih in s humanitarnim koncertom v Cankarjevem domu, meseca oktobra. Slavnostne akademije se je udeležilo veliko število obiskovalcev od prostovoljcev, predsednikov in sekretarjev, do gostov iz tujine. Pokrovitelj dogodka, predsednik države Borut Pahor je našo največjo humanitarno organizacijo odlikoval za njene izjemne zasluge pri ustvarjanju boljšega sveta in reševanja ljudi iz stisk. Podelil mu je odlikovanje z zastavo in zaželel še nadalje 150- uspešnih humanitarnih let. Program je bil izjemen in posvečen prostovoljcem ter udejanjanju vseh temeljnih načel, ki jih je "postavil" H. Dunant . Vzdušje je bilo slovesno, ponosno in veselo. 

Podeli:

Zbor članov RKS in plaketa Mariji Jereb za izjemno humanitarno delo

Torek, 5. julij 2016

Na Igu je potekala redna seja zbora članov RKS, na kateri so med drugim, zastopniki posameznih območnih združenj izvolili novega predsednika RKS za obdobje 3 let in člana GO RKS notranjske regije. Novi predsednik je postal dr. Dušan Keber, kateremu so zastopniki namenili 29 glasov. Podeljene so bile tudi plakete za izjemno humanitarno delo ob 150-obletnici RK na Slovenskem. Plaketo je prejela tudi naša prostovoljka Marija Jereb za izjemne dosežke pri uresničevanju humanitarnega poslanstva RKS.

Podeli:

Prva pomoč in zdrav življenjski slog rešujeta življenja

Sreda, 22. junij 2016

V ponedeljek 20. junija, se je pričel zdravstveno vzgojni dogodek "Prva pomoč rešuje življenje in zdrav življenjska slog tudi", ki bo trajal do vključno četrtka, 23. junija. Potekal bo na Srednji tehniški šoli Koper. Štiri dnevni program bo združeval različne lokalne organizacije, društva in NVO iz Slovenije, ki delujejo na področju preventive.
Naši prostovoljni bolničarji so sodelovali na treh delavnicah: Temeljni Postopki oživljanja z uporabo AED-ja, oskrba ran in krvavitve, zastrupitve ter oskrba poškodb - imobilizacija.

Podeli:

Za nami je Srečanje krvodajalcev in prostovoljcev Rdečega križa Koper

Torek, 21. junij 2016

V lepem morskem okolju Adrie Ankaran so se udeleženci, krvodajalci in prostovoljci, srečanja počutili zelo dobro in delovali na moč povezovalno, kar je za dobro opravljeno humanitarno delo velikega pomena. Zbranim smo ponudili pester kulturni program, ki ga je povezovala Marjetka Popovski, z nastopi so se na odru zvrstili: Ženska kumpanija Fritule, Maja Prašnikar ob spremljavi kitarista Mihe Plantariča ter skupina Ne me jugat. Pokrovitelj dogodka je bila Občina Ankaran, prisotne je nagovorila podžupanja, Barbara Švagelj. Zbrane je z vzpodbudnimi besedami pozdravila predsednica združenja, Irena Sirotič Dobrila.  
naši prostovoljni bolničarji so program nadgradili s prikazom uporabe avtomatskega zunanjega defibrilatorja in temeljnih postopkov oživljanja. 

 

Podeli:

Priznanje "Naj prostovoljec leta" ekipam prve pomoči

Torek, 21. junij 2016

Sprejema v natečaju naj prostovoljec leta 2015 so se zasluženo udeležili in prejeli tudi priznanje naši srčni bolničarji, člani ekip prve pomoči, in sicer Flajštri, Franja, Šponta, ki so se vključili v begunsko krizo že ob samem začetku, pomagali beguncem ter opravili veliko humanitarno poslanstvo. Iskrene čestitke in hvala za lajšanje hudih duševnih in telesnih stisk. Poleg predsednika države in soproge so na fotografiji še bolničarji Alen Bajc, Petra Majcen, Matjaž Poniž in podpredsednica, Marta Vrčon Komel.

Podeli:

Zahvala in seznam donatorjev ob prireditvi Srečanje krvodajalcev in prostovoljcev RKS - OZ Koper

Petek, 17. junij 2016

Zahvaljujemo se vsem donatorjem, sponzorjem ter drugim, ki ste prispevali s svojo pomočjo k realizaciji našega dogodka in uresničevanju našega poslanstva. 

Podeli:

Vabljeni na srečanje krvodajalcev in prostovoljcev

Sreda, 15. junij 2016

Spoštovani krvodajalci/ke, cenjeni prostovoljci/ke,
vabljeni na srečanje, ki bo potekalo ta petek, 17.06.2016, v Ankaranu.

Vabilo v priloženi datoteki.

Podeli:

Objava prispevka o 150-letnici RK na slovenskem v reviji SINFO

Sreda, 15. junij 2016

Uredništvo revije SINFO je uvrstilo prispevek o 150. obletnici RK na Slovenskem v jubilejno številko, ki je izšla ob 25-letnici slovenske državnosti. Prispevek najdete na straneh 58 do 61, revijo pa na povezavi
http://www.ukom.gov.si/fileadmin/ukom.gov.si/pageuploads/Sinfo/Sinfo2016/s3_web.pdf
Vabljeni k ogledu.

Podeli:

Obisk krvodajalcev in predstavnikov RKS - OZ Novo mesto

Torek, 14. junij 2016

V soboto, 11.06.2016 so nas obiskali novomeški krvodajalci, ki so si najprej ogledali zavetišče za brezdomne osebe in nato še prostore našega združenja. Podali so se na zanimiv ogled Luke Koper pod imenitnim vodstvom g. V. Markežiča, se sprehodili po Kopru in svojo zanimivo pot zaključili s kosilom in ogledom Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič. Vzdušje je bilo enkratno in tako gostje kot gostitelji so se domenili, da stike poglobijo ter s tovrstnimi srečanji nadaljujejo tudi v prihodnje.

Podeli:

Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči

Torek, 14. junij 2016

V Mladinskem zdravilišču na Debelem rtiču je v soboto, 11.06. potekalo regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči, ki se ga je udeležilo 11 ekip. Udeleženci so pokazali mnogo strokovnega znanja, predanosti in skrbi za čim bolj učinkovito in hitro reševanje ponesrečencev, ki so v prvih trenutkih potrebni njihove laične pomoči. Zanimiva delovišča, dobri statisti ter spremljevalci, lepo in pozitivno okolje, vse to je pripomoglo k izjemno dobri organizaciji dogajanja, ki ga je pripravilo RKS- OZ Koper v povezavi in ob sodelovanju Uprave za zaščito in reševanje izpostava Koper.
Zmagala je ekipa iz Vipave, drugo mesto so osvojili Koprčani, ekipa Flajšter. Oboji so se uvrstili na državno preverjanje usposobljenosti v jeseni letos.
Iskrene čestitke zmagovalcem ter vsa pohvala organizatorjem in ostalim, ki so bili dejavni pri tem dogajanju. Skupaj so namreč dokazali svojo prostovoljnost, skrb za sočloveka in predanost RK.

Podeli:

Obisk devetošolk z mentorico prve pomoči iz Osnovne šole S. Jenka Kranj

Četrtek, 9. junij 2016

Obisk mladih prostovoljk z mentorico, gospo Ireno Hudobivnik iz Osnovne  šole Simona Jenka Kranj je potekal v zelo sproščenem, prisrčnem in veselem vzdušju, saj so devetošolke prišle na obalo na nagradni izlet. Skupaj s svojo mentorico so bile nagrajene zaradi večletnega uspešnega sodelovanja v ekipi prve pomoči osnovnošolcev in dosegale lepe uspehe. Po prisrčni dobrodošlici predsednice združenja Irene Sirotič Dobrila in ob prisotnosti sekretarke združenja Nevje Božič ter predsednice komisije za mlade Marije Jereb in zaposlene Tjaše Pečarič so si z zanimanjem ogledale naše nove prostore, se seznanile preko video filmčka z aktivnostmi našega združenja, se osvežile in posladkale ter na koncu ob karticah všeč mi je zapisale tudi svoja osebna mnenja. Tudi sedaj, ko bodo zapustile osnovnošolske klopi bodo nadaljevale z začetim poslanstvom in prostovoljstvom, saj se dobro z dobrim vrača in občutek, ko pomagaš je izjemen.
Obisk je potekal v okviru sodelovanja in izjemno dobrega povezovanja med RSK - OZ Koper in RKS - OZ Kranj, ki sta pred tremi leti podpisala listino o pobratenju. Aktivnosti se bodo nadaljevale v jeseni tako kot v Kopru tudi v Kranju.

Marija Jereb

Podeli:

Prvi sprejem mladih članov na sedežu združenja

Sreda, 1. junij 2016

Prvega junijskega dne smo imeli v prostorih našega združenja prav poseben dogodek, obisk s prav posebnimi in srčnimi mladimi obiskovalci. Obiskali so nas petošolci s svojimi učitelji iz Osnovne šole Dekani. Skupino smo slovesno sprejeli med mlade člane RKS. Tako so se pridružili veliki družini prostovoljcev in to v prav posebnem letu, ob 150-letnici Rdečega križa na Slovenskem. Bilo je zelo slovesno, veselo in živahno. V začetnem pozdravu sta predsednica RKS - OZ Koper in sekretarka združenja pokazali veliko mero veselja in izjemnega zadovoljstva nad vsem dogajanjem. Po ogledu filmčka o delu z mladimi, je Andrej, zaposlen in člani ekipe PP učencem in njihovim spremljevalcem na izjemno zanimiv način prikazal osnove prve pomoči in uporabe defibrilatorja. Sledil je slovesen trenutek, ko sva s kolegico Tjašo učencem podelili izkaznice mladih članov RK in priložnostno darilce, ki jim bo lep spomin in vzpodbuda za nadaljevanje prostovoljskega dela v Rdečem križu.
Srčnost in raznovrstnost prostovoljskih programov v RK je dobra popotnica za vzpodbujanje najmlajših ,da pristopijo med "rdeče križarje". Njihovo znanje, razmišljanje ter iskrenost pa marsikdaj lahko prepričajo tudi starejše, da pristopijo k prostovoljskem delu v RK.
Hvala učiteljem in staršem, ki nam zaupajo in so prepoznali velik pomen vključevanja v dobrodelnost, solidarnost in sočutje.

Novim mladim članom, ki so bili kot prvi sprejeti na sedežu združenja iskreno čestitamo ter se najlepše zahvaljujemo tudi njihovim staršem.

 

Podeli:

Napovednik dogodkov v juniju

Sreda, 1. junij 2016

1. Dogodek: REGIJSKO PREVERJANJE USPOSOBLJENOSTI EKIP PRVE POMOČI RDEČEGA KRIŽA IN CIVILNE ZAŠČITE

Datum: 11.6.2016

Lokacija: Mladinsko zdravilišče letovišče Debeli rtič

Organizator:  RKS – Območno združenje Koper

Pokrovitelj: Občina Ankaran

V soboto, 11. 6. 2016 bo na območju Mladinskega zdravilišča in letovišča na Debelem rtiču potekalo že XXII. Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite, na katerem bo sodelovalo 11 ekip iz območja izpostave URSZR Koper in Nova Gorica. Ekipe bodo svoje znanje preverjale na simuliranih naravnih ali drugih nesrečah. Najboljša ekipa iz vsake izpostave se bo uvrstila na državno preverjanje, ki bo oktobra v Slovenj Gradcu.
Vljudno vabljeni, da si preverjanje ogledate.

2. Dogodek: SREČANJE KRVODAJALCEV IN PROSTOVOLJCEV RDEČEGA KRIŽA KOPER

Datum: 17.6.2016

Lokacija: Adria Ankaran

Organizator: RKS – Območno združenje Koper

Pokrovitelj: Občina Ankaran

Namen dogodka je spodbujanje k darovanju krvi, prostovoljskega dela, pa tudi medsebojno druženje in povezovanje krvodajalcev in prostovoljcev. Tako bo v petek, 17. 6. 2016 od 17.00 ure dalje potekalo v Adrii Ankaran srečanje vseh krvodajalcev in prostovoljcev RK Koper. Dogodek bodo popestrili številni glasbeni in drugi gostje. Organiziran bo tudi srečelov. Na dogodek ste vabljeni vsi krvodajalci in prostovoljci RK Koper. Svojo udeležbo lahko potrdite na e-mail  kri.resuje@gmail.com, do torka, 14. junija 2016, ali na GSM: 051 655 545. ZBIRANJE PRIJAV ZA PRIREDITEV JE PODALJŠANO DO SREDE, 15.06.2016
Vstopnica na prireditev je krvodajalska ali članska izkaznica.

3. Dogodek: PIKNIK BREZDOMNIH

Datum: 23. 6. 2016

Lokacija: Sveta Katarina pri Ankaranu

Organizator: RKS – Območno združenje Koper

Rdeči križ Slovenije Območno združenje Koper bo v četrtek, 23. 06. 2016 na Sv. Katarini pri Ankaranu, priredil piknik brezdomcev, na katerem bodo prisotni tako uporabniki kot strokovni delavci iz Primorske regije, ki se ukvarjajo s problematiko najranljivejših. Druženje bo namenjeno mreženju ter izmenjavi izkušenj in praks, obogateno pa bo tudi z družabnimi igrami, športnimi aktivnostmi in kopanjem.

 

Podeli:

4. junij, dan slovenskih krvodajalcev

Sreda, 1. junij 2016

Statistika pravi, da v Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri!

4. junija praznujemo Dan slovenskih krvodajalcev, kot spomin na dan leta 1945, ko so v Sloveniji odvzeli in shranili prve enote krvi, ki so že vsebovale konzervans in so jih tako lahko tudi shranjevali. Ta pomemben mejnik na področju transfuzijske službe oz. krvodajalstva praznujemo kot dan krvodajalstva v Sloveniji. 

V več kot šest desetletjih se je izoblikovalo slovensko krvodajalsko izročilo, ki je tesno povezano z dejavnostjo Rdečega križa Slovenije in Zavoda za transfuzijsko medicine.  Rdeči križ Slovenije je s 56 območnimi združenji nacionalni organizator krvodajalstva v državi. Skupaj z Zavodom RS za transfuzijsko medicino, Centrom za transfuzijsko medicino Maribor UKC Maribor in Centrom za transfuzijsko medicino Celje za potrebe zdravstvenih programov slovenskega zdravstva zagotovimo vso potrebno kri. Za to je od prve krvodajalske akcije do danes darovalo kri že več kot pet milijonov krvodajalcev.
Obisk na krvodajalskih akcij dokazuje, da krvodajalstvo ostaja v Sloveniji najbolj množična solidarnostna akcija državljanov. Letno daruje kri več kot 100.000 krvodajalcev, ki zdravstvu zagotovijo več kot 42.000 litrov krvi. Upravičeno smo ponosni na vsakega krvodajalca. Ponosni smo tudi na 2.148  prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa Slovenije, ki so samo v letu 2015 kar 38.669 prostovoljnih delovnih ur motivirali ljudi za darovanje krvi, jih informirali ter spodbujali prostovoljno krvodajalstvo. Njihov prispevek k nemotenemu izvajanju programa nacionalnega pomena je neprecenljiv. Še posebej pomembno je vključevanje mladih v program krvodajalstva. Zato ni čudno, da je letos naša glavna naloga na področju krvodajalstva prav vključevanje mladih.
Šesto nadaljevanje uspešne krvodajalske iniciative "Daruj energijo za življenje" poteka letos pod sloganom Darujem z veseljem. Krvodajalci darujejo svoje dragoceno darilo in ga z veseljem delijo. Prejemnikom omogočajo zdravljenje in življenje, zato je dajanje krvi posebno in spoštovanja vredno.
Rdeči križ Slovenije, Zavod RS za transfuzijsko medicino in družba Petrol d.d. že šesto leto sodelujemo v skupnem projektu spodbujanja krvodajalstva v Sloveniji. Ob Dnevu slovenskega krvodajalstva bomo tudi letos pripravili novinarsko konferenco. Gremo na teren in sicer se bomo 4. junija 2016 ob 10.30 pridružili motoristom pred Športno dvorano v Hrastniku. Motoristi so letos ambasadorji krvodajalske iniciative. Na dan slovenskih krvodajalcev se bodo udeležili  krvodajalske akcije. Ti izjemno ranljivi vozniki so redni in številni krvodajalci, saj se zavedajo, da so zaradi svojega adrenalinskega konjička zelo pogosto tudi prejemniki darovane krvi. Veliko moto klubov se tradicionalno udeležuje odvzemov krvi na krvodajalskih akcijah. Njihovo darovanje krvi je tako tudi simbolna gesta zahvale.

Pozitivci, negativci, nule – vsi smo posebni.
Vsi krvodajalci so si podobni, a vsak je nekaj posebnega. Zavedajo se, da s prostovoljnim darovanjem krvi omogočajo prenekaterim prejemnikom življenje. Zaradi visoke stopnje solidarnosti imamo v Sloveniji v vsakem trenutku dovolj varne krvi.

Rdeči križ Slovenije se ob 4. juniju iskreno zahvaljuje vsem krvodajalkam in krvodajalcem, tisočim prostovoljkam in prostovoljcem, ki prispevate k temu, da vir krvi nikoli ne presahne. Iaskrena HVALA tudi vsem tistim, ki po svojih najboljših močeh podpirate prostovoljno krvodajalstvo v Sloveniji!

Ljubljana, 30.05.2016

Irena Nečemer, Zakonita zastopnica in podpredsednica RKS

    

Podeli:

Aleš Oven, naj prostovoljec zaposlen v javni upravi in bolničar RK Koper

Petek, 27. maj 2016

Aleš Oven, zaposlen na Univerzi na Primorskem kot vodja službe za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Kot prostovoljec in aktivni član ekipe prve pomoči deluje v okviru Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Koper. Je vodja ekipe in tudi predsednik strokovnega sveta za koordinacijo programov prve pomoči, civilne zaščite in preventivnih programov. Sodeluje na številnih usposabljanjih in preverjanjih usposobljenosti iz prve pomoči. Sodeluje tudi pri organizaciji in izvedbi akcije Skupaj rešujemo življenja, prostovoljne prispevke pa namenijo nakupu novih AED in nameščanju po oddaljenih krajih. Ob lanskem migrantskem valu v Vzhodnem delu Slovenije je pomagal pri oskrbi migrantov in kot prostovoljec sodeloval v sprejemnih centrih kar 12-krat, ob tem je opravil 110 prostovoljskih ur. V septembru je skupaj s sodelavcem organiziral zbiranje pomoči in jo potem kontinuirano (1x na teden ali na 14 dni) skupaj s kolegi dostavljal beguncem v Silosu v Trstu. Aleš Oven si naziv naj prostovoljec v javn upravi zasluži predvsem zato, ker je pri pomoči sočloveku izkazal veliko mero srčnosti in nesebičnosti, ter z zgledom motiviral druge. Aleš Oven je res dokazal, kar pomeni biti prostovoljec v pravem pomenu besede. Prostovoljstvo se namreč ne kupuje in ne prodaja, gre od srca do srca.

Iskrene čestitke

Podeli:

Tekmovanje zdravstvenih fakultet v intervencijah prve pomoči

Petek, 27. maj 2016

Na območju Fakultete za vede o zdravju Izola, v sodelovanju z združenjem in ob podpori Mestne občine Koper je potekalo prvo tekmovanje zdravstvenih fakultet v intervencijah prve pomoči.
Tekmovalo je 9 ekip iz različnih delov Slovenije, ki so prikazale vse svoje veščine in znanje. Tekmovanje je bilo razdeljeno na dva dela in sicer na praktični del prve pomoči in nujne medicinske pomoči.
Kot je v pozdravnem nagovoru povdarila podpredsednica RKS-OZ Koper gospa Marta Vrčon Komel, je to velik in pomemben dogodek, saj tako kot Rdeči križ tudi omenjena fakulteta izvajata isto poslanstvo pomagati, rešiti, tolažiti Prepričani smo tudi, da bo tekmovanje postalo tradicionalno in tako vzpodbudilo mlade študente, da se ga udeležijo v čim večjem številu.
Prvouvrščena ekipa je postala ekipa Fakultete za zdravstvene vede Izola, drugouvrščena je bila ekipa Visoke šole za zdravstvo Celje 1, tretjeuvrščena pa ravno tako ekipe Visoke šole za zdravstvo Celje 2.

Vsem iskrene čestitke in pohvala za zavzeto in strokovno opravljeno delo.

Podeli:

Aktivnosti v maju

Petek, 27. maj 2016

Maj je mesec, v katerem se prireditve, aktivnosti in razni dogodki kar vrstijo en za drugim, pri nekaterih sodelujejo tudi naši prostovoljni bolničarji, člani ekip prve pomoči, ki širši javnosti prtedstavljajo temeljne postopke oživljanja in uporabo avtomatskega defibrilatorja. Tako je v Ankaranu in na prireditvi Koper zdravo mesto, potekal nadvse dober in zanimiv prikaz postopkov s katerimi pomagamo drugim in jim lahko rešimo življenje.  

 

Podeli:

Udeležba na Veselem dnevu prostovoljstva

Sreda, 18. maj 2016

V torek, 17. maja smo se z mnogimi prostovoljci različnih društev in organizacij iz vse Slovenije srečali v okviru Veselega dneva prostovoljstva, kjer smo vsak po svoje na najboljši način prikazali raznovrstnost, različnost in srčnost naših mnogih prostovoljskih programov. Veseli dan prostovoljstva je potekal pod sloganom: Vse generacije, vse barve, vsa znanja. Z ljubeznijo. In tako je bilo tudi čutiti in zaznati. Naš OZ RK Koper je v sodelovanju s šolami; Koper, E. Vatovec Prade in podružnico Sv. Anton, Šmarje in O. Kovačiča Škofije predstavljal svoje aktivnosti. Učenci so tako s pomočjo mentoric pripravili stojnice in ponujali razne izdelke in lepe misli, bili so izjemno prepoznavni, naše stojnice vesele, originalne in so kar vabile k ogledu. Prostovoljčki polni iskrenih nasmehov in navdušeni nad stiki z obiskovalci. Da, zares je bil to naš skupni VESELI DAN. Hvala vsem prisotnim čudovitim mentoricam Nini, Nataši, Bernardi in Maši, da smo skupaj lahko del naše uspešne prostovoljske zgodbe in programov dela z mladimi. PROSTOVOLJSTVO JE NEPRECENLJIVO IN SE DARUJE IN NE KUPUJE. NAS ZDRUŽUJE IN OSREČUJE, NAS NAREDI BOLJŠE IN SOLIDARNE.

Marija Jereb, prostovoljka in predsednica Komisije za mlade pri RKS - OZ Koper

Podeli:

RDEČI KRIŽ IN MLADI PROSTOVOLJCI ZA BOLJŠI SVET, 12. maj 2016

Ponedeljek, 16. maj 2016

Izzvenela je v najbolj plemenitem humanem in veselem ozračju, naša deveta prireditev za četrtošolce OŠ koprske in ankaranske občine. Prisotnih je bilo kar 417 učencev in spremljevalcev.Zahvaljujemo se prav vsem mnogim, ki so ustvarili ta izjemen in pomemben dogodek. Od komisije za mlade, do zaposlenih in vodstva RKS - OZ Koper, do vseh nastopajočih. Briljirala sta Tomaž Klepač in Slavko Ivančič, Lia Luša.
Nepozabno in v duhu mladih za boljši svet, ki bodo in so že sprememba v tem svetu. Hvala skupini učencev iz Osnovne šole E. Vatovec Prade in podružnice Sv. Anton, ki so predstavili temeljne načela Rdečega križa po istrsko ter plesnim skupinam Osnovne šole Koper za prikupen nastop.
Zmagovalci prireditve so ekipa OŠ E. Vatovec Prade, ki so pokazali veliko znanja. Vsi tekmovalci so bili zelo izenačeni in ponosni smo, da jim je Rdeči križ tako blizu. Iskrena hvala našim gostiteljem, Osnovni šoli Koper z vodstvom ter vsem učiteljem in mentorjem, ki nam vsa ta leta izkazujejo naklonjenost in zaupanje.

Prilagamo povezavo za ogled prispevkov o prireditvi iz oddaje TV KOPER - CAPODISTRIA, Primorska Kronika (od 13.47 do 15. 27 minute) ter prispevek RTV Slovenija, iz oddaje Infodrom

 

 

 

Podeli:

Povsod in za vsakogar. Že 150 let.

Ponedeljek, 9. maj 2016

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 5. maja 2016 –  V nedeljo, 8. maja 2016, se pričenja letošnji teden Rdečega križa Slovenije, ko se na enotah Pošte, Slovenskih železnic in avtobusnih postajah pričenja prodaja 3.000.000 kosov doplačilnih znamk in 25.000 kosov doplačilnih vozovnic v vrednosti 0,17€, ki bodo v prodaji do 15. maja 2016. Vsa tako zbrana sredstva RKS nameni izvajanju humanitarne dejavnosti na nacionalni in lokalnih ravneh.

Ob tednu Rdečega križa je zakonita zastopnica in podpredsednica RKS Irena Nečemer dejala: "Skozi vse številne družbene spremembe in izzive ter spremenjene okoliščine, je slovenski Rdeči križ ostal zvest svoji tradiciji, se uspešno prilagajal izzivom časa in namenjal največ pozornosti, časa in energije uspešnemu izvajanju humanitarnega poslanstva tako s področja javnih pooblastil, kakor tudi preostalih splošno humanitarnih programov." Letos bo Teden Rdečega križa Slovenije uvedla okrogla miza z naslovom 'Povsod in za vsakogar. Že 150. let.', ki  bo  potekala  v nedeljo, 8. maja 2016 s pričetkom ob 10. uri v Muzeju RKS v Gradacu, v Beli krajini. Na njej bodo sogovorniki orisali delček bogate zgodovinske dediščine Rdečega križa Slovenije.

Generalna sekretarka RKS Renata Brunskole je povedala: "V Tednu Rdečega križa si želimo čim širšo javnost seznaniti z našo raznoliko dejavnostjo in letos, ko praznujemo 150. obletnico, dvigniti zavest o univerzalni prisotnosti Gibanja - "povsod" - in o enotni ter nepristranski naravi našega dela - "za vsakogar". Za nas niso samo domači in samo tuji, za nas so vsi tisti, ki jim pomagamo z močjo humanosti. Sporočilo Društva kranjskih žena in deklet, ustanoviteljic RK na Slovenskem je, da so pomagale vojakom, ženam, vdovam in otrokom in to ne samo 'kranjskim'. Vsem! Univerzalnost načel je zagotovo naša moč in največje zagotovilo za uspešno delovanje v prihodnje."

Med lanskoletnim tednom Rdečega križa je bilo zbranih 415.483,02€, ki je RKS namenil za izvedbo razvojnih projektov RKS na nacionalni ravni, izvedbo IX. državnega tekmovanja osnovnošolskih ekip prve pomoči, izvedbo humanitarnega projekta "Drobtinica" ob svetovnem dnevu hrane, izvajanju projekta "Mladi", izvajanju aktivnosti ob 150-letnici RKS in izvedbo akcij območnih združenj RKS za pomoč 5.951 učencem in dijakom pri nakupu šolskih potrebščin ob novem šolskem letu, za materialno in finančno pomoč 31.565 posameznikom, družinam in skupinam prebivalcev, za kritje logističnih stroškov povezanih z izvajanjem pomoči, za usposabljanje prostovoljk in prostovoljcev, izvedbo drugih socialno-humanitarnih programov ter aktivnosti na področju promocije RKS in delovanja RKS-OZ.

"Povsod in  za vsakogar", letošnji slogan Tedna Rdečega križa, ponazarja moč in doseg globalne mreže Rdečega križa in Rdečega polmeseca ter prispevek 17 milijonov aktivnih prostovoljcev po svetu. Prav zaradi razvejane mreže predanih prostovoljk in prostovoljcev, ki so bili in so tudi širom Slovenije vedno pripravljeni pomagati celo takrat, ko je ogroženo lastno življenje, je Rdeči križ vseskozi svoj obstoj učinkovita, zaupanja vredna organizacija, ki se odgovorno odziva na aktualna družbeno - socialna dogajanja in potrebe okolja ter si nenehno prizadeva krepiti humane vrednote med vsemi sloji slovenske družbe, pa tudi širše. Med drugim RKS že tradicionalno organizira vseslovensko humanitarno akcijo "Lepo je deliti" s pomočjo katere zbira sredstva za nakupe dodatnih prehranskih paketov in higienskih pripomočkov. "Pred šestimi leti je RKS pričel z zbiranjem sredstev, ki poteka pod imenom 'Lepo je deliti".  Namen te, zdaj že tradicionalne dobrodelne akcije Rdečega križa Slovenije, je zagotoviti dodatno pomoč v obliki prehranski paketov in higienskih pripomočkov za oskrbo socialno ogroženih" je na današnji novinarski konferenci povedala Renata Brunskole, generalna sekretarka RKS.

RKS je v preteklih šestih letih s pomočjo skorajda 50.000 darovalcev zagotovil dodatnih 649 ton različnih prehranskih izdelkov in 195 ton pralnega praška. Pomoč je bila razdeljena tisočim socialno ogroženim posameznikom, družinam in skupinam prebivalcev.

Podeli:

Izmenjevalnica

Ponedeljek, 9. maj 2016

V soboto 07.05.2016 je na Tržnici Koper in pri Trgovsko poslovnem centru Markovec potekala Izmenjevalnica, v okviru katere se izmenjujejo različni artikli za prehranske izdelke in higienske pripomočke.V projektu se je nabralo več kot 50 kilogramov artiklov, ki bodo razdeljeni ljudem, ki pomoč najbolj potrebujejo. 
Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo izvajalcem-prostovoljcem, ki nesebično pomagajo pri izvedbi projekta in širijo zavest o pomenu odgovornosti do soljudu in prispevajo k lajšanju stisk najšibkejših.

Na sliki prostovoljci: Silva Franca, Rino Černeka in Marinka Petrič. 

 

 

Podeli:

OBISK KRVODAJALCEV IN PREDSTAVNIKOV RDEČEGA KRIŽA IZ REKE

Torek, 3. maj 2016

Spoštovani prijatelji krvodajalci in predstavniki Rdečega križa iz Reke, s katerimi že dolgo časa sodelujemo so nas obiskali v soboto, 30. aprila. Po izmenjavi mnenj ter izkušenj in predstavitvi dejavnosti obeh humanitarnih društev, so se gostje sprehodili po Kopru in bili navdušeni nad videnimi zanimivostmi ter nato nadaljevali pot v Piran. Pod strokovnim vodstvo spoštovane kustosinje muzeja g. Duške Žitko so občudovali muzej v Piranu in bili prijetno presenečeni nad znamenito Tartinijevo sobo.
V jesenskem času bodo koprski krvodajalci na povabilo krvodajalcev iz Reke obisk tudi vrnili.
Bil je to dogodek v sončnem vremenu s sončnimi ljudmi.

Podeli:

Prireditev Rdeči križ in mladi prostovoljci za boljši svet

Torek, 26. april 2016

Prireditev, že deveta po vrsti, se bliža in veselimo se je. Naši enotni in izjemno medsebojno povezani komisiji za mlade je velik izziv in v ponos, saj združujemo veliko število učencev, nastopajočih, učiteljev in drugih izvajalcev. Ter seveda prostovoljcev, ki skupaj na najboljši način udejanjamo plemenito poslanstvo Rdečega križa.

Podeli:

EKIPE PRVE POMOČI IN PROSTOVOLJCI NA VAJI

Ponedeljek, 25. april 2016

Za nami je še ena velika vaja na Gasilski brigadi Koper, na kateri je sodelovalo več kot 20 statistov - prostovoljcev, 8 ocenjevalcev - prostovoljcev, Gasilska brigada Koper, Policijska postaja Koper, PGD Pobegi - Čežarji in PGD Hrvatini, katerim gre iskrena zahvala za pomoč.
Na vaji je šest ekip prve pomoči: Flajšter, Franja, Šponta (RKS-OZ Koper), ekipa Fakultete za vede o zdravju, Ekipa Hrpelje - Kozina (RKS-OZ Sežana) in Ekipa RKS-OZ Piran, pokazalo svoje znanje prve pomoči na štirih deloviščih, kjer so statisti simulirali primere prometne nesreče, potresa, neurja in požara.
 

Podeli:

DELAVNICA V OSNOVNI ŠOLI Pier Paolo Vergerio il Vacchio Podružnica Hrvatini

Petek, 22. april 2016

Da sta prostovoljstvo in Rdeči križ nedvomno tesno povezana med seboj, smo danes skupaj ugotavljali in se pogovarjali dvojezično na delavnici prostovoljstva v podružnični OŠ z italijanskim jezikom P.P.V.Il Vecchio Crevatini. Skupaj smo si ogledali video film o ustanovitelju RK Henriju Dunantu, poslušali Slavka Ivančiča in Aniko Horvat v pesmi Lepo je deliti, ugotavljali in ugibali kakšne lastnosti so primerne za prostovoljca, kaj so to dobre in slabe lastnosti,.. zakaj sprejemati drugačnost, spoštovati, poslušati in sodelovati v skupini, zakaj nas morata v življenju spremljati sočutje in dobrodelnost,.. Učenci 5. razreda so zelo zrelo dojeli predstavljene vsebine in osvojili pomen naše največje humanitarne organizacije. Obe s Tjašo sva prepoznali v marsikom od učencev bodoče prostovoljce RK, ki bodo s svojo odločnostjo pripomogli k ugledu prostovoljstva in humanih vrednot. 

Marija Jereb 

Podeli:

Dijaki Srednje Tehniške šole Koper prvič darovali kri

Četrtek, 21. april 2016

Krvodajalska akcija Srednje tehnične šole Koper je uspela. Čestitke vse dijakom, kateri so prvič darovali kri. Podarili so nekaj preprostega, a dragocenega.

Podeli:

PONOSNI NA PREDSEDNICO NAŠEGA ZDRUŽENJA

Torek, 19. april 2016

Predsednik republike Borut Pahor je v ponedeljek, 18. aprila 2016 podelil nagrado in priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva za leto 2015. Priznanja so prejeli Jan Einspieler, Ana Palovšnik, Irena Sirotič Dobrila, Jelka Verbič in Cvetka Vereš. Nagrado za življenjsko delo na področju prostovoljstva pa je prejela Terezija Novak.

Priznanje se Ireni Sirotič Dobrila podeljuje za njen izjemen prispevek pri uresničevanju ciljev Rdečega Križa Slovenije – Območnega združenja Koper.

Obrazložitev:

Irena Sirotič Dobrila je povezana z delovanjem Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Koper že od leta 1977. Njeno delovanje je povezano s prostovoljskim delom na področju sociale, zdravstva, civilne zaščite in reševanja. S prevzemom funkcije predsednice Območnega Združenja Koper je delovanje društva popeljala na višji nivo. Pod njenim vodstvom se je izboljšala kvaliteta opravljenih storitev, transparentnost, financiranje, posamezna področja so bolje organizirana, kot izjemen uspeh pa je potrebno izpostaviti vzpostavitev zavetišča za brezdomne osebe. Je častna članica Gobarsko-mikološkega društva Slovenske Istre in soustanoviteljica Turističnega društva Marezige.

Iskrene čestitke in naše globoko spoštovanje naši srčni in predani predsednici OZRK Koper g. Ireni Sirotič Dobrila za prejeto državno priznanje na področju prostovoljstva. Za njeno vizijo k še boljši prepoznavnosti ter zaupanju v Rdeči križ in njegovo poslanstvo,ki ga sama udejanja v najbolj plemenitem smislu. 

Podeli:

IZLET ZA UPORABNIKE IN PROSTOVOLJCE ZAVETIŠČA ZA BREZDOMNE OSEBE Z INDIVIDUALNO OBRAVNAVO KOPER

Torek, 19. april 2016

RKS – OZ Koper je prvi aprilski dan za svoje uporabnike in prostovoljce Zavetišča za brezdomne z individualno obravnavo Koper organiziral enodnevni izlet v Park vojaške zgodovine Pivka. Tako se je zjutraj majhna skupina vedoželjno odpravila novim spoznanjem naproti.
Sprejela nas je prijazna in energična vodička Sara, ki nam je na zelo nazoren način predstavila delovanje muzeja, zanimive zbirke in razstave raznih vojaških vozil, na koncu pa so si tisti najbolj pogumni ogledali še notranjost podmornice.
Izvajalci programa smo mnenja, da izlet sam po sebi ni mogel doseči socialne vključenosti brezdomnih v celoti, je pa dobro izhodišče za sprostitev, povezovanje, učenje in dvig kvalitete življenja. Vsakemu od nas nam odmik od vsakdana dobro dene in tako se bomo tovrstnih "pustolovščin" tudi v bodoče radi udeleževali. 

Podeli:

PRVE ŠPORTNE IGRE BREZDOMNIH NA OBALI

Ponedeljek, 18. april 2016

V četrtek, 21.04.2016, med 10.00 in 13.00 uro, bodo v okviru integracijskih aktivnosti potekale na Bonifiki Prve športne igre brezdomnih na obali, pod sloganom "Podaj naprej". 
Sodelujoči bodo svoje spretnosti pomerili v nogometu, balinanju, metanju na koš, vlečenju vrvi  ter v igri med dvema ognjema. 
Prijazno vabljeni, da se nam pridružite. 

 

Podeli:

VSESLOVENSKA HUMANITARNA AKCIJA "LEPO JE DELITI"

Sreda, 13. april 2016

Rdeči križ Slovenije, skupaj s 56 območnimi organizacijami RKS, letos že šestič zapored organizira vseslovensko humanitarno akcijo "Lepo je deliti", namenjeno zbiranju prostovoljnih finančnih prispevkov za dodatne prehranske pakete, ki pomagajo lajšati stiske mnogim posameznikom in družinam.

Kriza je že pred leti globoko zarezala v mnoga življenja in veliko posameznikov ter družin v naši soseščini potrebuje pomoč za lajšanje svojih stisk. Zato se z akcijo "Lepo je deliti" ponovno obračamo na vse, ki so jim po svojih močeh pripravljeni pomagati.

"Dobrosrčnost skoraj 50.000 darovalcev smo doslej delili z mnogimi. Z zbranimi sredstvi smo omogočili nakup 64.890 dodatnih prehranskih paketov s kar 649 tonami prehranskih izdelkov in 195 tonami pralnega praška. S tem smo pomagali številnim družinam in posameznikom v stiski," pravi generalna sekretarka RKS Renata Brunskole.

Vseslovenska humanitarna akcija "Lepo je deliti 2016" bo potekala od 12.4. do 15.5.2016, njen cilj pa je zbrati čim več sredstev za dodatne prehranske pakete za pomoč družinam in posameznikom v stiski. V okviru akcije bodo fizične in pravne osebe iz zbirke podat­kov Rdečega križa Slovenije v naslednjih dneh prejele pismo s predstavitvijo akcije in prošnjo za prostovoljni prispevek.

"Vsakdo od nas se v življenju kdaj znajde v situaciji, ki ji sam ni kos. Kot športnik vem, kako dobrodošla sta takrat vsakršna spodbuda in pomoč. S sodelovanjem v  akciji Lepo je deliti lahko pomagamo marsikateri družini in posamezniku prebroditi najhujše in jim hkrati sporočamo, da v stiski niso sami.  Verjamem, da je med nami veliko takih, ki so pripravljeni deliti in da s skupnimi močmi lahko ogromno naredimo," v podporo akciji pravi Miran Stanovnik, znan slovenski športnik in župan občine Log - Dragomer.

 

Več v pripetem dokumentu in na www.rks.si

 

 

Podeli:

ZBIRALNA AKCIJA V KRAJEVNI ORGANIZACIJI RK ŠKOFIJE

Torek, 12. april 2016

Zahvaljujemo se vsem krajanom za donirane artikle. Zbrali smo 400 kilogramov. Nekaj smo razdelili med naše uporabnike, ki so potrebni pomoči, ostalo pa bomo odpeljali v skladišče na sedež RK v Koper.
Hvala tudi ga. Frelih, ki nam je pomagala pri nabavi obutve in ženske konfekcije.

Prostovoljke KO RK Škofije
Podeli:

OBISK V VRTCU SEMEDELA ENOTA ANKARAN

Petek, 8. april 2016

V ankaranskem vrtcu smo uživali v prostovoljstvu, skupnem prikazu igrice o Medvedku Henryju, ploskali in peli ob pesmi Anike Horvat Ne zdi se mi prav, občudovali risanko Prostovoljček RK in ugotovili, da bomo tudi sami lahko del Rdečega križa , saj bomo darovali, delili in se imeli radi ....

Podeli:

7. april, SVETOVNI DAN ZDRAVJA

Četrtek, 7. april 2016

7. aprila 2016 obeležujemo že 66. Svetovni dan zdravja, ki je letos posvečen sladkorni bolezni. Letošnje globalno geslo je "Premagajmo sladkorno bolezen (ang. Beat diabetes)", slovensko geslo pa je "Sladkorno bolezen obvladajmo skupaj", ki je tudi geslo Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010–2020.

Svetovna zdravstvena organizacija si ob Svetovnem dnevu zdravja 2016 želi okrepiti aktivnosti za preprečevanje in oskrbo sladkorne bolezni ter izboljšati spremljanje stanja.

Občinski odbor RK ANKARAN in Društvo za pomoč pri demenci Primorske spominčice organizirata SREČANJE ZA STAREJŠE V ANKARANU, ki bo danes, četrtek, 7. aprila ob 18 uri v Ankaranu – osrednji prostor Občina Ankaran, Regentova 2. VLJUDNO VABLJENI!

V Sloveniji bo osrednja prireditev posvet z naslovom "SLADKORNO BOLEZEN OBVLADAJMO SKUPAJ", ki bo potekal pod okriljem Ministrstva za zdravje in Odbora državnega zbora za zdravstvo, v Državnem zboru, v petek 8. aprila 2016, ob 10. uri.

Več informacij o sladkorni bolezni in letošnjem svetovnem dnevu zdravja se nahaja v priponki.

Podeli:

Obisk predstavnikov Rdečega križa Primorske goranske županije

Ponedeljek, 4. april 2016

Nekaj utrinkov iz današnjega delovnega obiska predstavnikov Crvenog križa Primorske goranske županije. Predsednica OZ RK Koper ga. Irena Sirotič Dobrila je po topli dobrodošlici na kratko predstavila in opisala delo našega združenja. Sledile so izkušnje ter vprašanja gostov in prepričanje, da je vsem nam enako isto poslanstvo RK ter da so povezovanje, sodelovanje in vzdrževanje vezi še kako pomembni in dragoceni.

Podeli:

Javno naročilo - DOBAVA PREHRAMBNIH IN DRUGIH ARTIKLOV ZA OTROKE

Četrtek, 31. marec 2016

V Uradnem listu je objavljeno naročilo male vrednosti "Dobava prehrambnih artiklov za otroke". Vse zainteresirane podnudnike vabimo, da oddajo ponudbe skladno z razpisno dokumentacijo.
 

Ponudbe sprejemamo do vključno 11.4.2016 do 12.00 ure.
Podeli:

ZDRAVSTVENO LETOVANJE OTROK

Četrtek, 24. marec 2016

Spoštovani!
 
Obveščamo vas, da RKS Območno združenje Koper, tako kot že vrsto let, tudi letos organizira brezplačno zdravstveno letovanje za otroke.
 
Zdravstvenega letovanja se lahko udeležijo otroci, stari od 5 do 19 let, ki imajo v medicinski dokumentaciji zapise o večkratni hospitalizaciji (dva in več zapisov v letu 2015) ali so bili pogosteje bolni (dva in več zapisov v letu 2015).
 
Otroci imajo v okviru letovanja zagotovljeno 24 urno varstvo, polni penzion, izvajanje kulturnih, ustvarjalnih, športno rekreativnih in družabnih prireditev, zdravstveno oskrbo, itd. 
 
V letošnjem letu bomo letovanje omogočili 20-im otrokom iz Mestne občine Koper, po naslednjem razporedu:
 

KAJ LETOVANJA TERMIN LETOVANJA ŠTEVILO OTROK
MZL DEBELI RTIČ 02.07. - 12.07.2016 13
FRANKOPAN PUNAT 21.07. - 31.07.2016 7

 
Za več informacij lahko pokličete na tel. štev. 05/ 627 81 12.

Podeli:

O krvodajalstvu na Srednji tehniški šoli Koper

Četrtek, 24. marec 2016

Postati krvodajalec in rešiti življenje ...V ta namen smo na Srednji Tehniški šoli Koper vzpodbudili dijake 4. in 5. letnikov k temu dejanju. Zahvala gre predvsem šoli za gostovanje in strokovnemu sodelavcu RKS - Boštjanu Novaku za kvalitetno strokovno predavanje.

Podeli:

Dijaki Srednje ekonomsko- poslovne šole darovali kri

Četrtek, 24. marec 2016

Krvodajalska akcija dijakov Srednje ekonomsko - poslovne šole Koper. Čestitke vsem,kar 28 jih je bilo, ki so danes prvič darovali kri in s tem pomagali sočloveku.

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad